αφού φτάνεις εύκολα τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη !!!

Η Ελάτη ... πολιορκείται από έλατα
Το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, η Ελάτη, έδρα του δήμου Αιθήκων, είναι – μαζί με το κοντινό Περτούλι - και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Πνιγμένη στα έλατα (όπως μαρτυρά το όνομά της, Ελατη) και με θαυμάσιο κλίμα, ήταν φυσικό να εξελιχθεί σε θέρετρο, αρχικά για τους Τρικαλινούς, από τη δεκαετία του ’50.
Η ιστορία της Ελάτης, όμως είναι πολύ παλαιότερη, καθώς κάποιοι την ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Πότναιο, θεωρία που ενισχύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή Κατώφλι. Πολύ αργότερα, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρεται ως Τύρνα, όνομα που διατήρησε μέχρι το 1955, οπότε και μετονομάστηκε σε Ελάτη.

Εδώ στην Ελάτη, στα 900 μέτρα υψόμετρο, να είστε σίγουροι πως δε θα σας λείψει τίποτα από τις ανέσεις σας και δε θα προλαβαίνετε να μετράτε ομορφιές. Παραδοσιακά καταλύματα (ξενώνες, δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία), ταβέρνες, μπαράκια, διάφορα εμπορικά μαγαζάκια και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν μία πολύ όμορφη εικόνα και κάνουν την Ελάτη έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.
Με ορμητήριο την Ελάτη μπορείτε να οργανώσετε μικρούς ή μεγαλύτερους πεζοπορικούς περιπάτους και εκδρομές. Κάντε μία βόλτα στον Κόκκινο Βράχο με την καταπληκτική θέα, στο άλσος του Προφήτη Ηλία στην είσοδο του χωριού, πεζοπορήστε στον Κόζιακα και ανακαλύψτε την Αρκουδότρυπα, το Τρύπιο Λιθάρι, τη Σπηλιά Μπέη, το Καλογερομάντρι, το Ορειβατικό Καταφύγιο. Επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο, τα κοντινά χωριά Βροντερό, Καλόγηροι, Βλάχα και σχεδιάστε δικές σας διαδρομές που, να είστε σίγουροι, θα σας μείνουν αξέχαστες.

Τη νύχτα η Ελάτη φαντάζει ατελείωτη. Θυμάσαι την πρώτη φορά που ήρθες, όταν ο οικισμός περιοριζόταν γύρω από το σταυροδρόμι, εκεί όπου συναντιέται ο κεντρικός δρόμος για Περτούλι με το δρόμο των καφενείων. Η Ελάτη δεν περίμενε το μπουμ του ορεινού τουρισμού για ν’ αποκτήσει τουρισμό. Τώρα, όμως, η κλίμακα έχει αλλάξει, ο δρόμος με τις καφετέριες υπάρχει πάντα κι αποτελεί το κεντρικό σημείο συνάντησης, αλλά τα μαγαζιά έχουν πολλαπλασιαστεί. Αν ακολουθήσουμε το δρόμο λίγα μέτρα παρακάτω, εκεί όπου τελειώνουν τα καταστήματα κι αρχίζουν τα σπίτια του χωριού, θα βρούμε το Λίκνο, ίσως την πιο ιδιαίτερη διεύθυνση σε ολόκληρη την Ελάτη: ένα κατάστημα τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα ένα μικρό βιβλιοπωλείο με πολύ ιδιαίτερες εκδόσεις για την περιοχή και όχι μόνο. Κυρίως, όμως, το Λίκνο αποτελεί στέκι για τους ταξιδιώτες, και δη τους μηχανόβιους, οι οποίοι περνούν για να πουν μια καλημέρα στον Άγγελο Σινάνη και τη γυναίκα του Σμαρώ κι επί τη ευκαιρία ρωτούν και για τον αν ο τάδε χωματόδρομος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς ο Άγγελος είναι μέγας γνώστης και συγγραφέας αναρίθμητων άρθρων για την Πίνδο.

Στο δρόμο, πάλι, που διασχίζει το χωριό με κατεύθυνση προς το Περτούλι βρίσκουμε τα μπαράκια. Εδώ η πιο γνωστή διεύθυνση είναι το rock bar «Καφέ Αρκούδα», ένας ζεστός χώρος στον κλασικό διακοσμητικό συνδυασμό πέτρας και ξύλου και με ακόμη πιο κλασικό rock soundtrack.
Τα πρωινά το χωριό έχει μέχρι και traffic, καθώς τα πούλμαν ξεφορτώνουν τους ημερήσιους επισκέπτες για να ψωνίσουν βότανα, καρύδια και μέλι από κωνοφόρα στη μικρή αγορά στην είσοδο του χωριού αλλά και να χαζέψουν στα καταστήματα με τις γκλίτσες και τα άλλα folklore memorabilia. Ωστόσο, ακόμη κι αν έχεις έρθει στην περιοχή για ν’ απολαύσεις την ορεινή φύση θα ξαναπεράσεις από την Ελάτη, γιατί εδώ υπάρχουν βασικές υποδομές, λόγου χάρη βενζινάδικο και ATM για την ανάληψη μετρητών.
Για δεκαετίες η Ελάτη κράτησε τα σκήπτρα στον τουρισμό, αλλά τώρα πλέον έχουν αποκτήσει επαρκή υποδομή και τα υπόλοιπα χωριά. Το Περτούλι, ευνοημένο από το γεγονός ότι είναι το κοντινότερο στο χιονοδρομικό, είναι πλέον γεμάτο από ξενοδοχεία, εστιατόρια και νεόδμητες εξοχικές κατοικίες. Το Νεραϊδοχώρι και η Πύρρα έχουν σταθερά ανοδική πορεία, ωστόσο εμάς μας ξάφνιασε η μέχρι πρότινος low profile Χρυσομηλιά, ένα χωριό στο δρόμο που ενώνει το χιονοδρομικό Περτουλίου με την Καλαμπάκα, όπου πλέον λειτουργούν τρία ξενοδοχεία με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.

Το μεγάλο ατού της περιοχής είναι το φυσικό τοπίο. Ατελείωτα δάση, στενές κοιλάδες με μικρά ποτάμια, αλπικά λιβάδια και γυμνές κορυφές συνθέτουν έναν ανεξάντλητο παράδεισο γι’ αυτούς που αγαπούν τις διαδρομές στο βουνό. Κι αν τα χωριά της περιοχής κάηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας έτσι την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στέκονται ακόμη και μας θυμίζουν την εποχή κατά την οποία η περιοχή ήταν μία από τις βασικές πύλες επικοινωνίας της Θεσσαλίας με την Ήπειρο. Η πρώτη στάση στις πολυάριθμες εξερευνήσεις μας γίνεται παραδοσιακά στο γεφύρι της Πύλης, 18 χλμ. έξω από τα Τρίκαλα, στο δρόμο προς Ελάτη. Εδώ, δίπλα στο μεγάλο μονότοξο γεφύρι του 16ου αιώνα, λειτουργούν μια καφετέρια (η καλύτερη στιγμή της είναι το καλοκαίρι, όταν βγάζει τραπεζάκια κάτω από τα θεόρατα πλατάνια) και διάφορα αυτοσχέδια μαγαζάκια που πουλάνε τοπικά προϊόντα (καρύδια, μέλι, τραχανάς...) αλλά και κάτι χαριτωμένα στεφάνια από αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια της περιοχής. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, ακολουθώντας το δρόμο για Στουρναραίικα-Παλαιοκαρυά, φτάνουμε σ’ ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία, τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πίσω από ένα καλοφτιαγμένο μονότοξο γεφύρι του πρώτου μισού του 16ου αιώνα. Το νερό πέφτει με πάταγο από ύψος 12 μ. σε μια μικρή κολυμπήθρα κι αμέσως μετά κάνει ακόμη μία βουτιά σ’ ένα πιο μικρό καταρρακτάκι ύψους 2 μ. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, οπότε και στρώθηκε ο χωματόδρομος και τοποθετήθηκε η ταμπέλα, η περιοχή ήταν μάλλον άγνωστη, τώρα όμως όλο και περισσότεροι φτάνουν μέχρι εδώ ή ακολουθούν τις ταμπέλες που τους φέρνουν στο επάνω μέρος, σ’ ένα μονοπάτι που οδηγεί στο ίδιο το γεφύρι και από το οποίο μπορείς να αγναντέψεις την άπλετη θέα στο ποτάμι. Στην Παλαιοκαρυά θα βρείτε κι έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς νερόμυλους, ενώ λειτουργεί και ταβέρνα.

Περτούλι
Σκηνικό 'Αλπεων

Το Περτούλι είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, πραγματικό στολίδι για την περιοχή και για όλη την ορεινή Ελλάδα. Σαφώς μικρότερο από την κοντινή Ελάτη, αλλά με πλήθος από ξενώνες, δωματία, ξενοδοχεία, ταβέρνες μπαράκια, και ότι άλλο χρειαστείτε. Χτισμένο στα 1150 μέτρα, κάτω από την κορυφή Φούρκα, στεφανωμένο από πανύψηλα έλατα και με καταπληκτική θέα στις απέναντι ελατοσκέπαστες πλαγιές, είναι ένα χωριό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Ξακουστά είναι τα Περτουλιώτικα λιβάδια, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, στα οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.

Το Περτούλι, όπως και τα περισσότερα χωριά της περιοχής, κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Δεν είναι λίγες οι φορές που, λόγω της εμπλοκής των κατοίκων του στους αγώνες για την πατρίδα, γνώρισε το σκληρό πρόσωπο των κατακτητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πυρπόλησή του, το 1823, από τον Αρβανίτη Σελιχτάρ Μπόντα και τελευταία το 1943 από τα Γερμανικά στρατεύματα λόγω της αντιστασιακής δράσης των κατοίκων του. Όμως, κάθε φορά χτιζόταν και πιο όμορφο, με τελευταία ανοικοδόμησή του αυτή μετά την κατοχή, οπότε και δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του το Εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, ένα μεγάλο για την εποχή του έργο που έδωσε δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Το εργοστάσιο αυτό σταμάτησε τη λειτουργία του στη δεκαετία του ’60, με τις όποιες συνέπειες στην τοπική οικονομία. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να μετατραπεί σε Δασικό μουσείο.
Στο Περτούλι όμως θα δείτε και πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως το Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων, με πολλούς διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, ποταμάκια, γραφικά γεφυράκια και… έλατα… πολλά έλατα, την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, του Σωτήρος, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησάκι της Παναγίας στην είσοδο του χωριού και πολλά άλλα.
Εναρμονιστείτε λοιπόν με τους χαλαρούς ρυθμούς της περιοχής, γίνετε μέρος αυτής της πανέμορφης εικόνας, γεμίστε με όσο πιο πολύ οξυγόνο μπορείτε τα πνευμόνια σας και απολαύστε την όμορφη ορεινή Ελλάδα στην καλύτερη αντιπροσώπευσή της.
Πεζοπορώντας στα χιονισμένα περτουλιώτικα λιβάδια

Αφήνοντας πίσω μας την Ελάτη, το δάσος από κωνοφόρα όλο και πυκνώνει. Προτού καλά καλά το καταλάβουμε, βρεθήκαμε στα περτουλιώτικα λιβάδια. Μικρά ξέφωτα με φιδογυριστά ρυάκια σπάνε το βαθύ πράσινο των αιωνόβιων ελάτων. Εδώ είναι η βάση του Magic Sport, του κέντρου ιππασίας Κερκέτιον και, φυσικά, του μικρού χιονοδρομικού κέντρου, το μεγάλο ξύλινο σαλέ του οποίου (δίπλα στο δρόμο) καλεί τους διερχόμενους, είτε είναι σχετικοί με το σκι είτε όχι, να κάνουν μια στάση. Ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα βρείτε ήρεμα άλογα για μια μικρή βόλτα στα λιβάδια, snowboards, στόχους τοξοβολίας... Ναι, τα περτουλιώτικα λιβάδια είναι η πιο μεγάλη φυσική «παιδική χαρά» της περιοχής – τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Αυτό που μας ιντριγκάρισε, βέβαια, είναι το δεύτερο σαλέ του χιονοδρομικού, μακριά από τη βουή του κεντρικού δρόμου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο, πάντα κατόπιν συνεννόησης. Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα δωμάτιο στο δάσος, τότε προφανώς αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.
Αποστάσεις:
Ελάτη - Τρίκαλα: 31 χλμ
Ελάτη - Πύλη: 13 χλμ
Ελάτη - Περτούλι: 14,5 χλμ
Ελάτη - χιονοδρομικό κέντρο: 8,5 χλμ
Περτούλι - Τρίκαλα: 45,5 χλμ
Περτούλι - Πύλη: 27,5 χλμ
Περτούλι - Ελάτη: 14,5 χλμ
Περτούλι - Χιονοδρομικό κέντρο: 6 χλμ
Πηγή: http://www.hellenicwave.net/index.php?topic=317.0