Ποια η ουσιαστική διαφορά που διαφοροποιεί το ζήτημα;vatraxos έγραψε: ↑01 Μαρ 2020, 14:06Όχι stav, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η ανθρωποκτονία αφορά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος (αποτέλεσμα), όμως ο κατηγορούμενος δικάζεται και με βάση την υποκειμενική υπόσταση (δόλος, αμέλεια). Γι αυτό το λόγο κατά βάση οι ανθρωποκτονίες στα τροχαία δικάζονται ως αμέλεια και έχουν ταβάνι τα 5 έτη ενώ ο Ρουπακιάς αντιμετωπίζει ισόβια γιατί είχε δόλο.stavmanr έγραψε: ↑26 Φεβ 2020, 12:29Σου εξηγώ βρε Χελ, και κλωτσάς σαν το άλογο, ότι η δύναμη της πρόσκρουσης δεν έχει καμία απολύτως σημασία από τη στιγμή που επιτυγχάνει το αυτό αποτέλεσμα. Είτε σε σκοτώσει κάποιος με 200 χλμ είτε με 20 χλμ το αποτέλεσμα που εξετάζει ο δικαστής είναι ένα και το αυτό: ανθρωποκτονία.
Αν αυτή προκλήθηκε από μία παράβαση του ΚΟΚ ή από άλλη παράβαση του ΚΟΚ δεν έχει καμία σημασία. Σίγουρα από κάποια παράβαση του ΚΟΚ πάντως θα προκλήθηκε.
Αν, λοιπόν, εξαιρέσεις τις περιπτώσεις που αναφέρονται σαφώς στον ΠΚ (μέθη, ουσίες, επικίνδυνοι ελιγμοί, αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας κλπ) η ανθρωποκτονία κατά την οδήγηση είναι φόνος από αμέλεια ανεξάρτητα από την παράβαση του ΚΟΚ που οδήγησε σε εκείνη.
Άλλωστε γι αυτό το λόγο και κάθε αδίκημα δεν έχει συγκεκριμένη ποινή αλλά εύρος.
Κατά συνέπεια, ο τύπος που τρέχει με 200 στη Βουλιαγμένης και διαπράττει ανθρωποκτονία δε μπορεί να έχει την ίδια ποινή με την κυρία που ξεπαρκάροντας, χτύπησε και σκότωσε ένα παιδί που δεν είδε κάνοντας όπισθεν.
Παράβαση του ΚΟΚ ο ένας (δεν έλεγξε ως όφειλε το χώρο κατά το παρκάρισμα), παράβαση του ΚΟΚ (δεν έλεγξε την ταχύτητά του) ο άλλος και κοινό αποτέλεσμα η ανθρωποκτονία. Πώς θα αποφασίσεις ποιο είναι "βαρύτερο" δεδομένου ότι καί τα δύο οδήγησαν στο αυτό αποτέλεσμα;
* Το εύρος στις ποινές αφορά τα ελαφρυντικά (πρότερος έντιμος βίος, προσπάθεια αποφυγής του ατυχήματος μέχρι την τελευταία στιγμή κλπ) καθώς και στη φύση του εγκλήματος. Πχ. άλλο πράγμα να τραυματίσεις έναν άνθρωπο κι άλλο να τραυματίσεις δέκα στη σειρά.