Ανδρέας έγραψε: ↑06 Μαρ 2020, 08:28
foscilis έγραψε: ↑06 Μαρ 2020, 08:24
Ο πόλεμος ανάμεσα σε δύο κράτη εξυπακούεται ότι καθιστά αμέσως αναθεωρητέα τη συνθήκη ειρήνευσης του προηγούμενου πολέμου, πανίβλακες.
Δηλαδή η συνθήκη της Λωζάνης δεν ισχύει ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία; Και μάλλον γενικά;
Η Συνθήκη της Λωζάνης είχε σαν συμβαλλόμενα μέρη την Τουρκία και διάφορες δυτικές χώρες (μεταξύ των οποίων την Ελλάδα) και έκλεινε το θέμα των πολέμων με τους οποίους διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αν και *ΜΕΡΟΣ* των συνόρων Συρίας-Τουρκίας καθορίζεται όντως από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Συρία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη συνθήκη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε τότε Συρία, αλλά η έκταση της Συρίας ήταν πρώην οθωμανικό έδαφος υπό Γαλλική κυριαρχία. Δεν είναι ίδια περίπτωση με την Ελλάδα που ήταν όντως σε εμπόλεμη κατάσταση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (και με τη μόλις ιδρυθείσα Τουρκική Δημοκρατία) και η συνθήκη εκτός από τα εδάφη που μοιράζει εμπεριέχει ΚΑΙ τον όρο της ειρήνης.
Παρ' όλα αυτά δε χρειάζεται και τρομερή παρατηρητικότητα για να διαπιστώσει κανείς ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στη Βόρεια Συρία όντως ακυρώνουν τοπικά τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν σαν στόχο να τροποποιήσουν ουσιαστικά τα σύνορα που αυτή προβλέπει εκεί: η Συνθήκη της Λωζάνης δεν λέει τίποτα για δυνατότητα του Τουρκικού στρατού να επιχειρεί στην Ιντλίμπ, ούτε λέει ότι μια ζώνη σχεδόν όσο η Πελοπόννησος θα είναι μόνιμα υπό τον πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο της Τουρκίας όπως στοχεύει να κάνει ο Ερντογάν με την επιχείρησή του. Πράγματι λοιπόν η Τουρκία αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Συρία καταργεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκμεταλλευόμενη ότι ο τότε συμβαλλόμενος (Γαλλία) έχει εγκαταλείψει την περιοχή εδώ και 80 χρόνια και στην πούτσα του.
Μπορείς να καταλάβεις αυτό που λέω και με ένα υποθετικό παράδειγμα: έστω ότι κάνουν όντως ντου οι Τούρκοι και ο ελληνικός στρατός σε μια εντελώς απροσδόκητη επανάληψη του '40 όχι μόνο τους σταματάει αλλά τους πηγαίνει και τριακόσια χιλιόμετρα μέσα, κατακτώντας την Πόλη. Σε εκείνο το σημείο οι Τούρκοι ταπεινωμένοι και αντιμετωπίζοντας ολική καταστροφή της χώρας τους προτείνουν ανακωχή. Τι κάνεις εσύ; Τα μαζεύεις, σκουπίζεις, σιγυρίζειςβ και φεύγεις επειδή η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι όλα τα εδάφη που κατέκτησες ανήκουν στην Τουρκία; Όχι βέβαια! Συζητάς με βάση τα νέα τετελεσμένα που δημιούργησε ο πόλεμος.
Για να μην το πολυκουράζουμε, το στάτους κβο μεταξύ δύο γειτονικών χωρών αλλάζει με πολέμους (εκτός από ΠΑΡΑ πολύ σπάνιες περιπτώσεις που αλλάζει με αμοιβαία συμφωνία π.χ. πώληση Αλάσκας στους Αμερικανούς) και παγιώνεται με συνθήκες. Ο πόλεμος εξ ορισμού καταργεί, ή τουλάχιστον θέτει υπό αναίρεση τις συνθήκες που ορίζουν το στάτους κβο.