Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Μαρ 2020, 19:41

Σε κάθε περίπτωση, προτείνω αυτό. Παλιό αλλά ενδιαφέρον.

Εικόνα

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από διάφορες συνομιλίες του Ρ. Ντ. Λαίνγκ με τα παιδιά του καθώς και με άλλα παιδιά, και καλύπτουν μια περίοδο επτά -περίπου- χρόνων. Ο σκοπός που ο Λαίνγκ συγκέντρωσε αυτές τις συνομιλίες είναι προφανής. Δεν υπάρχει ψυχίατρος που να μην πιστεύει ότι οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και οι απαντήσεις που παίρνουμε από τα παιδιά είναι καθοριστικές για να καταλάβουμε τη δική μας ιστορία· επίσης, οι απαντήσεις των παιδιών μπορούν να μας βοηθήσουν στο να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας. Οι διάλογοι που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο είναι συναρπαστικοί και πολύ εύκολο να διαβαστούν. Τα παιδιά έχουν πολλά να πουν και πολλές φορές εξαρτάται σε ποιον τα λένε -και εδώ συζητάνε μ’ έναν από τους μεγαλύτερους ψυχίατρους του κόσμου. (απο το οπισθοφυλλο του βιβλιου)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 13 Μαρ 2020, 19:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 13 Μαρ 2020, 19:42

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 12:42
Εγώ συμφωνώ με τον Nero.
Nero έγραψε:
11 Μαρ 2020, 23:46
"Η θρησκεία είναι ένα παραμύθι που έφτιαξε ο χαζός κόσμος για να ερμηνεύσει τον κόσμο" είναι τόσο αισχρή υπεραπλούστευση που ισοδυναμεί με ψέμα. καμιά φορά, δεν είναι κακό να λέμε στα παιδιά ότι δεν ξέρουμε να απαντήσουμε στην ερώτησή τους ή ότι η απάντηση είναι τέτοια που δε θα την καταλάβουν και ας έρθουν να ξαναρωτήσουν σε 5 10 χρόνια :102:
Aν πάει κάποιος σήμερα στις καφετέριες της Λάρισας -και όχι μόνον- και ρωτήσει τα "παιδιά" αν πιστεύουν στον Άη Βασίλη, οι 99 θα απαντήσουν ότι αυτά είναι παραμύθια και δεν μασάνε.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ένας που θα απαντήσει ότι πιστεύει έχει ακριβώς το ίδιο αϊκιού με τους 99.
Ατυχές το παράδειγμα, έτσι κι αλλιώς όλοι οι Λαρισαίοι έχουν το ίδιο IQ. :)

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Μαρ 2020, 19:51

Γιάννης έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:42
ΓΑΛΗ έγραψε:
Εγώ συμφωνώ με τον Nero.
Nero έγραψε:
11 Μαρ 2020, 23:46
"Η θρησκεία είναι ένα παραμύθι που έφτιαξε ο χαζός κόσμος για να ερμηνεύσει τον κόσμο" είναι τόσο αισχρή υπεραπλούστευση που ισοδυναμεί με ψέμα. καμιά φορά, δεν είναι κακό να λέμε στα παιδιά ότι δεν ξέρουμε να απαντήσουμε στην ερώτησή τους ή ότι η απάντηση είναι τέτοια που δε θα την καταλάβουν και ας έρθουν να ξαναρωτήσουν σε 5 10 χρόνια :102:
Aν πάει κάποιος σήμερα στις καφετέριες της Λάρισας -και όχι μόνον- και ρωτήσει τα "παιδιά" αν πιστεύουν στον Άη Βασίλη, οι 99 θα απαντήσουν ότι αυτά είναι παραμύθια και δεν μασάνε.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ένας που θα απαντήσει ότι πιστεύει έχει ακριβώς το ίδιο αϊκιού με τους 99.
Οι τέρμα καμπίσιοι ίσως. Aν βλέπεις πάντα ίσωμα, σκέφτεσαι αναλόγως.
Το μυαλό θέλει και λίγες αναταράξεις για να πάρει μπρος. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Μαρ 2020, 19:59

Ασέβαστος έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:41
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:35

Ναι ρε συ, αλλά οι θρησκείες δεν είναι αυτό ακριβώς που διδάσκεται στα θρησκευτικά των σχολείων.

Ε, τώρα όποιος τη βλέπει μύστης και μεγάλη γάτα επειδή δεν τσίμπησε στην ιστορία της γκαστρωμένης παρθένας, τι να πω;
και τι ειναι οι θρησκειες; οτι του φανει του καθενος, η οτι υποστηριζει η επισημη εκκλησια και διδασκεται στα σχολεια;

δε χρειαζεται να εισαι μεγαλη γατα για να μη χαψεις την ιστορια της γκαστρωμενης παρθενας, απλως να μην εισαι εντελως ανοητος.
Περισσότερο ως φιλοσοφικά συστήματα, τις βλέπω.
Και φυσικά, δεν έχω κάθετη αρνητική άποψη γι' αυτές.
Είναι θέμα προσέγγισης και διαχείρισης των συμβολισμών.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 13 Μαρ 2020, 20:06

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:59
Ασέβαστος έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:35

Ναι ρε συ, αλλά οι θρησκείες δεν είναι αυτό ακριβώς που διδάσκεται στα θρησκευτικά των σχολείων.

Ε, τώρα όποιος τη βλέπει μύστης και μεγάλη γάτα επειδή δεν τσίμπησε στην ιστορία της γκαστρωμένης παρθένας, τι να πω;
και τι ειναι οι θρησκειες; οτι του φανει του καθενος, η οτι υποστηριζει η επισημη εκκλησια και διδασκεται στα σχολεια;

δε χρειαζεται να εισαι μεγαλη γατα για να μη χαψεις την ιστορια της γκαστρωμενης παρθενας, απλως να μην εισαι εντελως ανοητος.
σημασια δεν εχει πως τις βλεπεις εσυ, η ο καθενας. γιατι ετσι, θρησκεια ειναι μια λεξη-λαστιχο, που σημαινει απειρα διαφορετικα πραγματα.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Μαρ 2020, 20:18

Ασέβαστος έγραψε:
13 Μαρ 2020, 20:06
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:59
Ασέβαστος έγραψε:

σημασια δεν εχει πως τις βλεπεις εσυ, η ο καθενας. γιατι ετσι, θρησκεια ειναι μια λεξη-λαστιχο, που σημαινει απειρα διαφορετικα πραγματα.
Φυσικά και δεν ορίζω τις θρησκείες βάσει αυτού που πιστεύω εγώ.
Θα ήμουν παρανοϊκή ή τέρμα εγωκεντρική (που σε κάποιο βαθμό είναι το ίδιο) αν πίστευα κάτι τέτοιο. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 13 Μαρ 2020, 20:37

ΟΥΤΙΣ έγραψε:
12 Μαρ 2020, 16:52
break έγραψε:
12 Μαρ 2020, 16:20
Κόκκορας έγραψε:
12 Μαρ 2020, 16:05
οχι δεν εχει να κανει με αυτο,αυτη η οπτικη ειναι η διαστρεβλωση ακριβως της ορθοδοξιας,στην οποια υποκυπτουν πολλοι.
https://www.oodegr.com/oode/biblia/pate ... gia/10.htm
Ακατάλυπτη πολυλογία είναι το άρθρο. Γιατί ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία ; Δεν μας μεταφέρεις συνοπτικά το επιχείρημα γιατί από το νυσταλέο και τετριμένο κύρηγμα που έβαλες εγώ πραγματικά δεν μπορώ να το εξάγω.
Δεν το διάβασες προσεκτικά.

Τα βασικά επιχειρήματα που έχει:

1. Η πίστη σε κάποια θρησκεία φαίνεται να είναι φυσική ανάγκη στον άνθρωπο.

2. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία διότι ενδιαφέρεται για αυτήν την ζωή, όχι για την άλλη μόνο. Ενδιαφέρεται δηλαδή για την κατάσταση του ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο.

3. Δεν είναι θρησκεία διότι σύμφωνα με την διδασκαλία της, και σε αντίθεση με τις θρησκείες, η διάθεση του Θεού παραμένει αμετάβλητη. Ο Θεός είναι Αγάπη. Και καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν, αλλά τους αγαπά όλους το ίδιο. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να αλλάξει, αυτό δεν αλλοιώνει την αγάπη του Θεού. Και, άρα, ο Θεός δεν τιμωρεί κανέναν. Η Σωτηρία ή η Απώλεια είναι προσωπική υπόθεση.

Κάπως έτσι.

Τώρα, αν συμφωνεί κανείς ή όχι, είναι άλλη συζήτηση.
.

Δηλαδή τό σενάριο τού Αιώνιου βασανισμού τής Κολάσεως τό έφτιαξαν οι άνθρωποι ;;;

Γιά νά αυτοτιμωρηθούν ;;;

Καί ενώ δέν υπάρχει σάν σενάριο στήν Παλαιά Διαθήκη.....

Παρά στόν Αιγυπτιακό " Μύθο τού Ηρώς" πού διέσωσε .....

αυτή η πουτάνα ο Πλατωνίσκος..... :hammer:

Μήπως πρέπει νά μάς βάλει σέ σκέψη.....από πού καί γιατί υιοθετήθηκε ;;;

Τό ότι βρίσκει Λογικό καί Δίκαιο πάντως ένα τέτοιο σενάριο ο πιστός..... :fp:

δείχνει τή δύναμη τής πλύσης εγκεφάλου.....τή Συλλογική Τρέλα.....

καί κάποια Σαδιστεία.....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 13 Μαρ 2020, 20:46

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 15:49
To ότι η θρησκεία γίνεται αντιληπτή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και η πολιτική, παίζει ως υπόθεση;
Ε καλά, ας μην τα εξισώνουμε και όλα. Μια θρησκευτική αντίληψη είναι ακριβώς ίδια με μια πολιτική;

Άβαταρ μέλους
νύχτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα » 13 Μαρ 2020, 20:58

Ασέβαστος έγραψε:

δε χρειαζεται να εισαι μεγαλη γατα για να μη χαψεις την ιστορια της γκαστρωμενης παρθενας, απλως να μην εισαι εντελως ανοητος. απεγνωσμένος
φιξντ
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 13 Μαρ 2020, 21:05

πειτε οτι θελετε να πειτε χωρις να προκαλειτε...αρκετα!

Γιάννης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιάννης » 13 Μαρ 2020, 22:10

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:51
Γιάννης έγραψε:
13 Μαρ 2020, 19:42
ΓΑΛΗ έγραψε:
Εγώ συμφωνώ με τον Nero.

Οι τέρμα καμπίσιοι ίσως. Aν βλέπεις πάντα ίσωμα, σκέφτεσαι αναλόγως.
Το μυαλό θέλει και λίγες αναταράξεις για να πάρει μπρος. :lol:
Αυτό ακριβώς - να'σαι καλά.

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 14 Μαρ 2020, 01:13

ΟΥΤΙΣ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 18:57
Γενικότερα, το δράμα της Ορθοδοξίας για μια πολύ μεγάλη περίοδο ήταν ο ευσεβισμός, που εισήχθη από τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, που είχαν έντονες προτεσταντικές επιρροές.
Ποτε ηταν προβλημα για την Ορθοδοξια ο ευσεβισμος; Εδω δεν την (πολυ)ενοχλησαν οι Καθολικοι και καθολου οι Προτεσταντες.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 14 Μαρ 2020, 08:18

Κόκκορας έγραψε:
13 Μαρ 2020, 21:05
την αληθεια λεμε. αν αυτη προκαλει, δεν μας νοιαζει. :102:
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 14 Μαρ 2020, 10:06

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε:
13 Μαρ 2020, 20:37
ΟΥΤΙΣ έγραψε:
12 Μαρ 2020, 16:52
break έγραψε:
12 Μαρ 2020, 16:20

Ακατάλυπτη πολυλογία είναι το άρθρο. Γιατί ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία ; Δεν μας μεταφέρεις συνοπτικά το επιχείρημα γιατί από το νυσταλέο και τετριμένο κύρηγμα που έβαλες εγώ πραγματικά δεν μπορώ να το εξάγω.
Δεν το διάβασες προσεκτικά.

Τα βασικά επιχειρήματα που έχει:

1. Η πίστη σε κάποια θρησκεία φαίνεται να είναι φυσική ανάγκη στον άνθρωπο.

2. Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία διότι ενδιαφέρεται για αυτήν την ζωή, όχι για την άλλη μόνο. Ενδιαφέρεται δηλαδή για την κατάσταση του ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο.

3. Δεν είναι θρησκεία διότι σύμφωνα με την διδασκαλία της, και σε αντίθεση με τις θρησκείες, η διάθεση του Θεού παραμένει αμετάβλητη. Ο Θεός είναι Αγάπη. Και καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν, αλλά τους αγαπά όλους το ίδιο. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να αλλάξει, αυτό δεν αλλοιώνει την αγάπη του Θεού. Και, άρα, ο Θεός δεν τιμωρεί κανέναν. Η Σωτηρία ή η Απώλεια είναι προσωπική υπόθεση.

Κάπως έτσι.

Τώρα, αν συμφωνεί κανείς ή όχι, είναι άλλη συζήτηση.
.

Δηλαδή τό σενάριο τού Αιώνιου βασανισμού τής Κολάσεως τό έφτιαξαν οι άνθρωποι ;;;

Γιά νά αυτοτιμωρηθούν ;;;

Καί ενώ δέν υπάρχει σάν σενάριο στήν Παλαιά Διαθήκη.....

Παρά στόν Αιγυπτιακό " Μύθο τού Ηρώς" πού διέσωσε .....

αυτή η πουτάνα ο Πλατωνίσκος..... :hammer:

Μήπως πρέπει νά μάς βάλει σέ σκέψη.....από πού καί γιατί υιοθετήθηκε ;;;

Τό ότι βρίσκει Λογικό καί Δίκαιο πάντως ένα τέτοιο σενάριο ο πιστός..... :fp:

δείχνει τή δύναμη τής πλύσης εγκεφάλου.....τή Συλλογική Τρέλα.....

καί κάποια Σαδιστεία.....

.
Αντιμετωπίζεις το θέμα τελείως μονόπλευρα.

Πρώτον, σε όλες τις θρησκείες υπάρχει το μοτίβο του επίγειου και του άλλου κόσμου, οπότε δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας. Εκεί που μπορεί να υπήρξε επηρεασμός είναι στους μύθους και στην κοσμογονία κάθε πολιτισμού και ειδικώς μεταξύ αυτών που είχαν επικοινωνία. Αλλά ακόμα και στις πιο απομονωμένες φυλές όλων των ηπείρων, η αντίληψη ότι ο θάνατος δεν ήταν το τέλος της ύπαρξης αλλά η μετάβαση σε ένα άλλο πεδίο, είναι σαφής.

Δεύτερον, σε όλους τους πολιτισμούς, οι πρόγονοι συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι σημείο αναφοράς για τους ζωντανούς. Και το ζητούμενο της επίγειας ζωής είναι η μετάβαση στο πεδίο των άξιων προγόνων και όχι αυτών που αποκλείονται από αυτό λόγω άτιμων πράξεων στη ζωή τους. Η μίμηση και αναπαραγωγή των καλών προτύπων.
Όπου υπάρχουν τα Ηλύσια πεδία, η Βαλχάλα, ο Παράδεισος κλπ, υπάρχει και η αντίστοιχη Κόλαση. Το αν είναι τα Τάρταρα ή οι όχθες των ποταμών που σεργιανούν οι διωγμένες ψυχές, είναι απλώς μια συμβολική απόδοση. Αλλά η εικόνα είναι η ίδια.

Με λίγα λόγια η χριστιανική αμαρτία δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την αρχαιοελληνική ατιμία.
Και η θρησκεία είναι ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι να γίνουν σωστοί πολίτες, με στοιχειωδώς ελεύθερη βούληση.
Είναι μια άτυπη αστυνομία, ένας άγραφος νόμος με πολύ μεγαλύτερη δυναμική.

Οπότε, για ποιο Σαδισμό μιλάς;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 14 Μαρ 2020, 10:10

Ασέβαστος έγραψε:
14 Μαρ 2020, 08:18
Κόκκορας έγραψε:
13 Μαρ 2020, 21:05
την αληθεια λεμε. αν αυτη προκαλει, δεν μας νοιαζει. :102:
Οι απλοϊκές προσεγγίσεις δεν είναι πάντα η αλήθεια.

Ενίοτε, δεν είναι καν πρόκληση.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών