Κι εγω θυμαμαι δραχμη και μαλιστα πολυ καλα...25% η και περισσοτερο επιτοκιο βασικο δανειων. Δασμοι εισαγωγεις στα παντα. Αν ειχες εγχρωμη τηλεοραση η οποια λογω δασμων και υποτιμησης κοστιζε οσο 2-3 μισθοι, ενιωθες πλουσιος. Τα βιντεο και αλλα ηλεκτρονικα κυκλοφορουσανε στη μαυρη αγορα για να αποφευγουνε δασμους.Πάολο έγραψε: ↑18 Μαρ 2020, 04:20Ευτυχως εζησα την εποχη προ ευρω, και γνωριζω οτι οι γονεις μου με το βασικο μισθο τους, μεγαλωσαν και σπουδασαν τον αδερφο μου και μενα.Northern Spirit έγραψε: ↑18 Μαρ 2020, 01:51Καποιος να σε ενημερωσει οτι εχει σκληρο νομισμα που σου απιτρεπει να αγορασεις φαρμακα σε λογικες τιμες...Με δραχμουλα θα ηθελες μισο μισθο για να αγορασεις ντεπον.
Δραχμοληγουρηδες που θα μας καταντησετε Ζιμπαμπουε!
Και μαλιστα σε διαφορετικη πολη, απο εκεινη που ζουσαν. (Ενοικια, χαρτζηλικια, κλπ).
Συνεπως, γνωριζω (και συ γνωριζεις), οτι λες μπουρδες και τερατολογιες.
Οσο για καθαρα οικονομικους ορους, το ευρω που τοσο πολυ αγαπας, ειναι χρεογραφο.
Αντιθετως η δραχμη ειναι αξιογραφο.
Για να εχεις στην τσεπη σου το σκληρο ευρω, δανειζεσαι.
Κι επειδη δεν μπορεις να το υποτιμησεις, γιατι δεν ειναι δικο σου νομισμα, κανεις εσωτερικη υποτιμηση.
Αυτο σημαινει, οτι και ολο το χρεος της Ελλαδας να το σβησουν, οι ''φιλοι'' δανειστες, σε λιγα χρονια παλι θα χρωσταμε δις ευρω. Σαν Κρατος.
Κι αυτο γιατι, η χωρα καννιβαλιστηκε απο τους ισχυρους της Ευρωπαικης Ενωσης.
Χρεωκοπια ηταν στο πρωτο μνημονιο. Τωρα ειναι καταρρευση.
Τηλεπικοινωνιες=Γερμανια Ζιμενς.
Μεταφορες=Γερμανια Φραπορτ+Χοχτιφ.
Υγεια=Νοβαρτις+Μοσαντο.
Εθνικη Αμυνα=Φροντεξ+Γκρουπ 4.
Οικονομια=ΑΑΔΕ+Υπερταμειο.
Οι συνταξεις ητανε ανυπαρκτες..Ο παππους μου με 35 χρονια ενσημα στο ΤΕΒΕ επαιρνε συνταξη 80 χιλιαδες δραχμες (250 ευρω).
Τον συντηρουσε ο πατερας μου γιατι με την δραχμοσυνταξη τα λεφτα δεν φτανανε ουτε για να βγαλει δεκαπενθημερο.
5 χρεοκοπιες ειχες επι δραχμης ως κρατος...Ενημερωσου λιγο πριν μιλησεις για καταρρευση.
Για τα υπολοιπα που λες, τηλεπικοινωνιες, Υγεια κλπ. ολα ξενα ητανε ολα ξενα ειναι..Μονο που τοτε αν ειχε σοβαρη ασθενεις πχ καρκινο επρεπε να τρεξεις στο εξωτερικο για θεραπεια (αν ειχες λεφτα). Αλλιως σε ετρωγε η μαρμαγκα.
Θυμαμαι επισης τα νοσοκομεια επι δραχμης. Αθλιες τριτοκοσμικες καταστασεις χωρις τελευταιο εξοπλισμο χωρις τα βασικα. Στην περιοχη μου το νοσοκομειο ητανε ειναι μικρο κτηριο με πολυ περιορισμενο αριθμο κλινων βρισκομενο στο κεντρο της πολης!!!!
Τελικα χτιστικε με χρηματοδοτηση της ΕΕ ενα πολυ μεγαλυτερο στα προαστεια.
Οδικο δικτυο παναρχαιο. η ΠΑΘΕ ητανε απλος δρομος δεν δυο λωριδες, σκοτωστρα κανονικη...Στην επαρχια η κατασταση ητανε αθλια. Στην περιοχη μου υπηρχανε συνοικιες της πολης στα περιχωρω που δεν ειχανε δημοσιο φωτισμο και που για να πας βαδιζες σε χωματοδρομο που το χειμωνα λασπωνε. Και μιλαμε για αποσταση 15 λεπτ το πολυ απο το κεντρο. Σε ορεινα χωρια μαζευανε προμηθεις το καλοκαιρι προμηθειες σε τροφιμα για να βγαλουνε το χειμωνα γιατι οταν πεινε το φθινιοπωρο και αρχιζαν οι βροχες οι δρομοι (χωματοδρομοι) βαλτωναν και προσβαση στα χωρια ητανε απροσπελαστοι. Τα χωρια δεν ειχανε γιατρους ή Κεντρα υγειας. Ολοι κατεβαινανε στην πολη αν αρρωσταινανε.
Το οτι σπουδαζες παιδια με βασικο μισθο δεν ισχυανε. Ο βασικος μισθος επι δραχμης δεν εφθανε ουτε για ζητω.
Τα υπολοιπα, για τηλεπικοινωνιες, υγεια κλπ. οπως ητανε τοτε (σε ξενα χερια) ετσι ειναι και τωρα. Η Ζημενς προυπηρχε.Εκτος αν πιστευες οτι επι δραχμης οι τηλεπικοινωνιες ητανε με ελληνικα υλικα ή οτι εμεις παραγαμε φαρμακα για τον καρκινο ή αλλες βαριες παθησεις.
Απο σκανδαλα να φανε και οι κοτες επι δραχμης. Κρατικοποιησεις ελληνικων ιδιωτικων επιχειρησεψν στις περιοδους της πετρελαικης κρισης, μιζες ατελειωτες την δεκαετια του '80 επι ΠΑΣΟΚ.