Θρησκειολογία

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας
Phorum.gr user: Γενιά των 700

Re: Θρησκειολογία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 01 Απρ 2020, 17:48

bluerose έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:47
Ας γίνει ενότητα ορθοδοξία κι εκεί να είναι μόνο ο Άγιος Παΐσιος, οι άλλοι γέροντες,το συναξάρι κι ότι έχει σχέση

Κάτι λέει όχι μωρέ ...μέσα σας ε;
Μα γιατί ένα θέμα είναι κι αυτό

Τεσπα
Τότε γιατί να μην υπάρχει ενότητα Ισλάμ; θα σου πουν οι μισόθεοι
Έτσι πρέπει να γίνει, έτσι θα γίνει.

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 01 Απρ 2020, 17:49

Ας υπαρχει

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose » 01 Απρ 2020, 17:51

Απλά νοιώθουν από αποστροφή έως ε, τώρα μωρέ
Και δεν δείχνει ενδιαφέρον το θέμα
Ταγκαλακια

Κανονικά αδιάφορο έπρεπε να περνάει όπως σ εμένα τ αθλητικά
Αλλά ενοχλεί δεν είναι της μοδας

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 01 Απρ 2020, 17:57

Γενιά της Αμαρτίας έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:44
Antares έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:39
H θρησκεία δεν είναι μόνο επιστημονικό αντικείμενο είναι και βίωμα όλων των ανθρώπων. Οπότε όλοι μπορούν να γράψουν.
Η φυσική είναι και αυτή βίωμα, αλλά αν κάποιος δεν γνωρίζει την τεχνική ορολογία και τα μαθηματικά, θα έχει μια δυσκολία να παρακολουθήσει την συζήτηση, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες θετικές επιστήμες.
Αλλά στην Ιστορία, Φιλοσοφία, Θρησκειολογία κλπ. μπορούν να γράφουν και μη σπουδαγμένοι πάνω στον τομέα.
Βλέπω έναν υποβιβασμό των θεωρητικών σπουδών σ' αυτό.
Δεν είναι υποβιβασμός. Αντιθέτως, όσο μεγαλύτερη απήχηση έχει, στον κόσμο, τόσο κερδίζει σε αξία.
Μακάρι να διάβαζαν όλοι και λίγη φυσική, μαθηματικά, βιολογία, χημεία, στα σπίτια τους, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.
Αλλά συνήθως συμβαίνει να ενδιαφέρονται οι των θετικών επιστημών για τις θεωρητικές και σπανίως το αντίθετο. Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για την γνώση γενικά, ανθρωπιστικές επιστήμες ονομάζονται, έχουν αντικείμενο τον άνθρωπο, τα βιώματά του, την ζωή του, λογικό είναι να ενδιαφέρονται περισσότεροι, αφού ο καθένας έχει μια ζωή να ζήσει και η θετικές επιστήμες δεν απαντούν τα ερωτήματα, είναι χρηστικές βέβαια.
Εξάλλου η δουλειά του επιστήμονα είναι άλλη, να γνωρίζει αρχαίες γλώσσες, να χρονολογεί αρχαία αντικείμενα, να παρουσιάζει την έρευνά του προς συζήτηση, ότι ακριβώς συμβαίνει και με τις θετικές επιστήμες, τα συμπεράσματά τους είναι ανοικτά σε όλους και μπορούν να τα συζητήσουν όλοι, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης. Για να καταλάβει ο καθένας καλύτερα πρέπει να σπουδάσει την αντίστοιχη επιστήμη, εγώ να μάθω αρχαίες γλώσσες, ο άλλος να μάθει μαθηματικά.

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 01 Απρ 2020, 18:17

Antares έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:11
Εδώ δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά σχόλια στην ενότητα των θετικών επιστημών, θα υπάρχουν στην θρησκειολογία;
Και τι επιστήμη είναι η θρησκειολογία, δεν την γνωρίζω. Θεολογία υπάρχει σαν κλάδος σπουδών.
Αυτό είναι μεταπτυχιακό
http://mareligion.soctheol.uoa.gr/
Τα είχαμε πει και παλιότερα αυτά, η θρησκειολογία είναι λίαν καλώς ορισμένη ως επιστήμη:
Βασικά ό,τι έχει γραφτεί εδώ πέρα μέχρι τώρα υπάγεται στη θεολογία, και όχι στη θρησκειολογία η οποία εξέταζει την ύπαρξη όλων των θρησκειών ως κοινωνικό φαινόμενο, χρησιμοποιώντας κάποια επιστημονική μεθοδολογία, παρόμοια με αυτήν της ανθρωπολογίας.
pussycat @ Επιστολή προς αθέους

pussycat @ Επιστολή προς αθέους

κλπ, έχει μια ροή η συζήτηση, μην τα βάζω όλα τα λινκ.

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 01 Απρ 2020, 18:21

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:05
pussycat έγραψε:
01 Απρ 2020, 16:40
Τι σχέση έχουν ρε παιδιά όλα αυτά τα θέματα που ανοίγουν στην ενότητα της θρησκειολογίας, συν όλα αυτά τα σχόλια που γίνονται, με την επιστήμη της θρησκειολογίας; Έχουν κάτι το επιστημονικό οι δηλώσεις του γέροντα Παΐσιου ή του Πορφύριου;; Πόσα από τα σχόλια των αναγνωστών είναι επιστημονικά;

Άφου τόσο πολύ θέλει να κατηχήσει κάποιος, ας του φτιάξουμε ξέρω γω μια ενότητα "Κατήχηση" και να ποστάρει εκεί υπέρ του χριστιανισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, ή ακόμα και του αθεϊσμού.
Μεγάλο το δίκιο σου, αλλά συνάγω ότι τα εδώ διενεργούμενα νήματα εντάσσονται στο πλαίσιο του "κατ' οικονομίαν" και όχι του "κατ' ακρίβειαν"...
Το να μην υπάρχει ακρίβεια, δεν πειράζει και πολύ, άλλωστε άνθρωποι είμαστε. Αλλά εδώ μιλάμε για το 99% των σχολίων να είναι εντελώς αντιεπιστημονικά και άσχετα με τη θρησκειολογία.

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 01 Απρ 2020, 18:22

-------------
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γενιά της Αμαρτίας την 01 Απρ 2020, 18:25, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 01 Απρ 2020, 18:22

Niki έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:16
pussycat έγραψε:
Τι σχέση έχουν ρε παιδιά όλα αυτά τα θέματα που ανοίγουν στην ενότητα της θρησκειολογίας, συν όλα αυτά τα σχόλια που γίνονται, με την επιστήμη της θρησκειολογίας; Έχουν κάτι το επιστημονικό οι δηλώσεις του γέροντα Παΐσιου ή του Πορφύριου;; Πόσα από τα σχόλια των αναγνωστών είναι επιστημονικά;

Άφου τόσο πολύ θέλει να κατηχήσει κάποιος, ας του φτιάξουμε ξέρω γω μια ενότητα "Κατήχηση" και να ποστάρει εκεί υπέρ του χριστιανισμού ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, ή ακόμα και του αθεϊσμού.
Εγώ σε καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ,περιμένω να δείξεις εσύ τον δρόμο σε νέες επιστημονικές συζητήσεις στην θρησκειολογία.
Μην περιμένεις από τους άλλους, γιατί θα περιμένεις πολύ! :)

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 01 Απρ 2020, 18:24

bluerose έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:31
pussycat έγραψε:

Αν έχουνε λέει, του Βατοπαιδινου να δεις. Μπίνγκο. Η αναμπουμπουλα ήρθε μέσω κορονοιου
Από πολιτικές επιστήμες και διεθνολόγια μέχρι συμβουλευτική

Οι δηλώσεις των Αγίων δεν έχουν καμιά επιστημονικότητα, ούτε και οι ίδιοι νομίζω πως θα ισχυρίζονταν κάτι τέτοιο.

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 01 Απρ 2020, 18:24

Antares έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:57
01 Απρ 2020, 17:44
Antares έγραψε:
H θρησκεία δεν είναι μόνο επιστημονικό αντικείμενο είναι και βίωμα όλων των ανθρώπων. Οπότε όλοι μπορούν να γράψουν.
Η φυσική είναι και αυτή βίωμα, αλλά αν κάποιος δεν γνωρίζει την τεχνική ορολογία και τα μαθηματικά, θα έχει μια δυσκολία να παρακολουθήσει την συζήτηση, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες θετικές επιστήμες.
Αλλά στην Ιστορία, Φιλοσοφία, Θρησκειολογία κλπ. μπορούν να γράφουν και μη σπουδαγμένοι πάνω στον τομέα.
Βλέπω έναν υποβιβασμό των θεωρητικών σπουδών σ' αυτό.
Δεν είναι υποβιβασμός. Αντιθέτως, όσο μεγαλύτερη απήχηση έχει, στον κόσμο, τόσο κερδίζει σε αξία.
Μακάρι να διάβαζαν όλοι και λίγη φυσική, μαθηματικά, βιολογία, χημεία, στα σπίτια τους, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.
Αλλά συνήθως συμβαίνει να ενδιαφέρονται οι των θετικών επιστημών για τις θεωρητικές και σπανίως το αντίθετο. Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για την γνώση γενικά, ανθρωπιστικές επιστήμες ονομάζονται, έχουν αντικείμενο τον άνθρωπο, τα βιώματά του, την ζωή του, λογικό είναι να ενδιαφέρονται περισσότεροι, αφού ο καθένας έχει μια ζωή να ζήσει και η θετικές επιστήμες δεν απαντούν τα ερωτήματα, είναι χρηστικές βέβαια.
Εξάλλου η δουλειά του επιστήμονα είναι άλλη, να γνωρίζει αρχαίες γλώσσες, να χρονολογεί αρχαία αντικείμενα, να παρουσιάζει την έρευνά του προς συζήτηση, ότι ακριβώς συμβαίνει και με τις θετικές επιστήμες, τα συμπεράσματά τους είναι ανοικτά σε όλους και μπορούν να τα συζητήσουν όλοι, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης. Για να καταλάβει ο καθένας καλύτερα πρέπει να σπουδάσει την αντίστοιχη επιστήμη, εγώ να μάθω αρχαίες γλώσσες, ο άλλος να μάθει μαθηματικά.
Καταλαβαίνω πως το λες αυτό, αλλά ίσως δε μου άρεσε η διατύπωση. Μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για εκλαΐκευση όλων των επιστημών.
Εγώ θέλω να σπουδάσω ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά παράλληλα με ενδιαφέρει η πληροφορική. Δε με κερδίζουν οι επιμέρους γνώσεις.
Πιο χειρόπιαστα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το θέμα. Τι λέει η φυσική; Τι λέει η αρχαιολογία; Εξάλλου δεν πιστεύω σε ειδικά «μυαλά». πιστεύω σε ανθρώπους που με την εργασία τους προσαρμόζονται στο περιβάλλον και το μετατρέπουν στο όφελός τους.

pussycat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pussycat » 01 Απρ 2020, 18:27

Antares έγραψε:
Το αν η θρησκεία και η φυσική είναι βιώματα ή όχι, δεν έχει να κάνει με τον επιστημονικό τρόπο που εξετάζονται αυτά. Η θρησκεία, ας πούμε, μπορεί να εξεταστεί από πολλές μεριές. Ε, η επιστημονική της εξέταση ονομάζεται θρησκειολογία.

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 01 Απρ 2020, 18:34

01 Απρ 2020, 18:24

Καταλαβαίνω πως το λες αυτό, αλλά ίσως δε μου άρεσε η διατύπωση. Μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για εκλαΐκευση όλων των επιστημών.
Εγώ θέλω να σπουδάσω ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά παράλληλα με ενδιαφέρει η πληροφορική. Δε με κερδίζουν οι επιμέρους γνώσεις.
Πιο χειρόπιαστα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το θέμα. Τι λέει η φυσική; Τι λέει η αρχαιολογία; Εξάλλου δεν πιστεύω σε ειδικά «μυαλά». πιστεύω σε ανθρώπους που με την εργασία τους προσαρμόζονται στο περιβάλλον και το μετατρέπουν στο όφελός τους.
Έχουμε εδώ μια ενότητα των θετικών επιστημών η οποία έχει περιορισμένη κίνηση και όποιος θέλει εκφράζει την γνώμη του ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, όποιος θέλει να βρει περισσότερα, υπάρχουν εξειδικευμένα fora, για φυσική, για κλάδους της φυσικής, για χημεία, για βιολογία και κλάδους τους κλπ.
Στην ενότητα της θρησκειολογίας τι θα έπρεπε να γράφεται, δεν έχω καταλάβει. Ούτε στην ενότητα φιλοσοφία, μας βάζει ο άλλος αρχαίο κείμενο και μας ζητάει να το μεταφράσουμε, ότι θέλει γράφει ο καθένας, όλοι φιλόσοφοι είμαστε. :lol:

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 01 Απρ 2020, 18:36

pussycat έγραψε:
01 Απρ 2020, 18:27

Το αν η θρησκεία και η φυσική είναι βιώματα ή όχι, δεν έχει να κάνει με τον επιστημονικό τρόπο που εξετάζονται αυτά. Η θρησκεία, ας πούμε, μπορεί να εξεταστεί από πολλές μεριές. Ε, η επιστημονική της εξέταση ονομάζεται θρησκειολογία.
Ναι, τότε δεν έχω καταλάβει τι πρέπει να γράφεται στην ενότητα θρησκειολογία.

Άβαταρ μέλους
Γενιά της Αμαρτίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενιά της Αμαρτίας » 01 Απρ 2020, 18:40

Antares έγραψε:
01 Απρ 2020, 18:34
01 Απρ 2020, 18:24

Έχουμε εδώ μια ενότητα των θετικών επιστημών η οποία έχει περιορισμένη κίνηση και όποιος θέλει εκφράζει την γνώμη του ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, όποιος θέλει να βρει περισσότερα, υπάρχουν εξειδικευμένα fora, για φυσική, για κλάδους της φυσικής, για χημεία, για βιολογία και κλάδους τους κλπ.
Στην ενότητα της θρησκειολογίας τι θα έπρεπε να γράφεται, δεν έχω καταλάβει. Ούτε στην ενότητα φιλοσοφία, μας βάζει ο άλλος αρχαίο κείμενο και μας ζητάει να το μεταφράσουμε, ότι θέλει γράφει ο καθένας, όλοι φιλόσοφοι είμαστε. :lol:

H φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής, άλλο πράγμα για μένα. Δε χρειάζεται γαρνιτούρα και ορολογίες. Ο ίδιος ο Σωκράτης ήταν μη ειδικός. Μπορεί κανείς να ζήσει φιλοσοφημένα χωρίς να γνωρίζει Καντ και ιστορικό υλισμό. Οι φιλοσοφικοί όροι πρέπει να μας βοηθούν να συνεννοηθούμε οχι να παράγουν το αντίθετο αποτέλεσμα. 2c.

Άβαταρ μέλους
Niki
Phorum.gr user: Niki

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Niki » 01 Απρ 2020, 18:42

pussycat έγραψε:
01 Απρ 2020, 18:22
Niki έγραψε:
01 Απρ 2020, 17:16
pussycat έγραψε:

Εγώ σε καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ,περιμένω να δείξεις εσύ τον δρόμο σε νέες επιστημονικές συζητήσεις στην θρησκειολογία.
Μην περιμένεις από τους άλλους, γιατί θα περιμένεις πολύ! :)
Δεν πάει έτσι δεν έκανα εγώ την κριτική σε μια ολόκληρη ενότητα για τα θέματα συζήτησης που γίνονται σε αυτήν.
Εσύ την έκανες εσύ πρέπει να δείξεις το σωστό κατά εσένα.
Εγώ καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις αλλά περιμένω να το δω σε νήμα μαζί με τις δικές σου απαντήσεις και αντιδράσεις.
Σας λένε στουρνάρια Καντάφι μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Αν είστε στουρνάρια ψηφίστε τους ξανά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών