Το ίδιο η μάνα μου, μου σύστηνε να μην παίρνω κιμάδες έξω. Από μπιφτέκι δεν έχω πάθει, αλλά έχω πάθει στομαχόπονο από σουτζουκάκια στην εθνική Αθηνών-Θεσσσαλονίκης, και δηλητηρίαση από κοκορέτσι.Namrail έγραψε: ↑08 Απρ 2020, 15:00Εγώ έμαθα με άσχημο τρόπο αυτό το ρίσκο. Θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου να μου προτρέπει να μην παίρνω μπιφτέκι από μη εξακριβωμένα ταβερνεια. Στην εφηβεία εγώ, τον έγραφα στον πεο μου και έπαιρνα συνέχεια μπιφτέκι που μου άρεσε.
Μια μέρα ήρθε το κακό. Εκανα ένα τριήμερο να συνέλθω.
Σουβλακομαχίες.
Re: Σουβλακομαχίες.
Ordem e Progresso.
Re: Σουβλακομαχίες.
το θεμα ειναι - να ξεφυγουμε απο την καθιερωμενη παπαρια και να καταλαβαινομαστε με τον μαστορα χωρις να κανουμε διευκρινιστικη περιγραφη και λακριντι
'' δυο πιτογυρα '' εννοειται με απ ολα κ δεν θα πρεπει να ρωτησει
'' δυο πιτογυρα χωρις κρεμμυδι '' συννενοηθηκαμε
'' δυο σουβλακια '' βαζει και το ψωμακι πανω και φυγαμε ..
'' δυο πιτογυρα '' εννοειται με απ ολα κ δεν θα πρεπει να ρωτησει
'' δυο πιτογυρα χωρις κρεμμυδι '' συννενοηθηκαμε
'' δυο σουβλακια '' βαζει και το ψωμακι πανω και φυγαμε ..
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
- Δημοσιεύσεις: 1785
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33
Re: Σουβλακομαχίες.
Τωρα που καλοκαιριαζει,να τρωτε γυρο,ειναι δροσιστικος
Για γλυκο μπορείτε να τρωτε γυρο με σαντιγί
Για γλυκο μπορείτε να τρωτε γυρο με σαντιγί
Re: Σουβλακομαχίες.
Γύρο τρώω πια μόνο σε συγκεκριμένους. Είχα έναν Έλληνα που έκανε σωστό γύρο με δικό του κρέας, αλλά έκλεισε. Τώρα στο νέο μας σπίτι έχει Έλληνα που κάνει γύρο, κοντά, αλλά δεν δοκίμασα.
Ordem e Progresso.
Re: Σουβλακομαχίες.
Το Πάσχα το αρνί το καλαμακώνετε ή το σουβλίζετε;
Περαστικά αν και ο ρατσισμός είναι συνώνυμο της ασκεψίας και δεν βλέπω να έιναι περαστικός
Re: Σουβλακομαχίες.
Το θέμα είναι να προσαρμόζεσαι με το που είσαι.
Είσαι στην Αθήνα θα παραγγείλεις Αθηναικά,
Είσαι στην Θεσσαλονίκη θα παραγγείλεις Σαλονικιώτικα και θα του πεις ευγενικά να βάλει τα κετσαπομούσταρδα στο πάτο του.
Όλα τα άλλα είναι καραμπαμπιες
Έτσι κάνουν οι σωστοί κοζμοπολίτες.
Είσαι στην Αθήνα θα παραγγείλεις Αθηναικά,
Είσαι στην Θεσσαλονίκη θα παραγγείλεις Σαλονικιώτικα και θα του πεις ευγενικά να βάλει τα κετσαπομούσταρδα στο πάτο του.
Όλα τα άλλα είναι καραμπαμπιες
Έτσι κάνουν οι σωστοί κοζμοπολίτες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dotcom την 08 Απρ 2020, 15:12, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 1785
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33
Re: Σουβλακομαχίες.
Διπλοποστ
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος dotcom την 08 Απρ 2020, 15:12, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 1785
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33
-
- Δημοσιεύσεις: 1785
- Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33
Re: Σουβλακομαχίες.
Re: Σουβλακομαχίες.
Σουβλάκι = πέρασμα μικρών κομματιών κρέατος σε μικρή σούβλα.
Ξεκίνησε από Λιβαδειά. Λεμόνι αλατοπίπερο και στο χέρι με ένα ψωμάκι.
Το ότι η σουβλίτσα ήταν από καλάμι (το μοναδικό κατάλληλο υλικό) δεν δίνει το δικαίωμα αλλαγής ονόματος σε καλαμάκι (ουστ ρε)
Από περίπου 1970, το σουβλάκι ξεκίνησε να σερβίρεται και μέσα σε πίτα, με ντομάτα-κρεμμύδι.
Επειδή η βασική ύλη (κρέας) έμενε ίδια, συνέχισε και το όνομα και το λέγανε σουβλάκι σε πίτα.
Μεγάλο μυστικό ήτανε η συνταγή της πίτας (ελάχιστοι οι κατασκευαστές).
Από ας πούμε 1975, ξεκίνησε η υπόθεση κιμάς, βασικά σε κάποιους μεγάλους που έβαλαν ντονέρ,
(δεν ξέρω ποιοι το έφτιαχναν ή αν ήταν εισαγωγής) το οποίο σύντομα ονομάστηκε γύρος,
και στο ντοματοκρέμμυδο προστέθηκε και τζατζίκι.
Κάποιοι μικροί για την ποικιλία ξεκίνησαν στο καλαμάκι να βάζουν μακρόστενο μπιφτέκι
και το λέγανε σουβλάκι μπιφτέκι. Το φτιαχναν πικάντικο και άρχισαν να βάζουν και πάπρικα
αλλά όχι κεμπάπ, ήταν άγνωστη τότε αυτή η λέξη.
Μέσα δεκαετίας 80, το ντονέρ εκτοπίστηκε και κυριάρχησε ο χοιρινός γύρος όπως τον ξέρουμε.
(νομίζω ότι αρχική αιτία ήταν κάποια υγειονομική διάταξη που τον δυσκόλεψε)
Το περιεχόμενο εξακολουθούσε ντομάτα κρεμμύδι τζατζίκι.
Στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει τα περίεργα, λουκάνικο, σως, κόκκινες πιπεριές, ρώσικες κλπ αλλά τα έλεγαν σάντουιτς.
Η βασική αλλαγή στο σουβλάκι έγινα με την αλβανική επέλαση τέλος δεκαετίας 90.
Το σουβλάκι από σνακ έγινε βασικό είδος διατροφής.
Μέγεθος - ποσότητα διπλασιάστηκαν και μπήκαν και πατάτες και σως.
Το σχήμα άλλαξε και από κυλινδρικό έγινε κωνικό να χωράει πράμα.
Προσαρμογή στις εποχές ήταν η είσοδος του γύρου κοτόπουλου με μαρούλια μαγιονέζα
και οι πίττες ολικής, καλαμποκιού κλπ (που δεν έπιασαν)
Ωστόσο το brand έχει ριζώσει γερά και το κάνουμε και εξαγωγή.
Ξεκίνησε από Λιβαδειά. Λεμόνι αλατοπίπερο και στο χέρι με ένα ψωμάκι.
Το ότι η σουβλίτσα ήταν από καλάμι (το μοναδικό κατάλληλο υλικό) δεν δίνει το δικαίωμα αλλαγής ονόματος σε καλαμάκι (ουστ ρε)
Από περίπου 1970, το σουβλάκι ξεκίνησε να σερβίρεται και μέσα σε πίτα, με ντομάτα-κρεμμύδι.
Επειδή η βασική ύλη (κρέας) έμενε ίδια, συνέχισε και το όνομα και το λέγανε σουβλάκι σε πίτα.
Μεγάλο μυστικό ήτανε η συνταγή της πίτας (ελάχιστοι οι κατασκευαστές).
Από ας πούμε 1975, ξεκίνησε η υπόθεση κιμάς, βασικά σε κάποιους μεγάλους που έβαλαν ντονέρ,
(δεν ξέρω ποιοι το έφτιαχναν ή αν ήταν εισαγωγής) το οποίο σύντομα ονομάστηκε γύρος,
και στο ντοματοκρέμμυδο προστέθηκε και τζατζίκι.
Κάποιοι μικροί για την ποικιλία ξεκίνησαν στο καλαμάκι να βάζουν μακρόστενο μπιφτέκι
και το λέγανε σουβλάκι μπιφτέκι. Το φτιαχναν πικάντικο και άρχισαν να βάζουν και πάπρικα
αλλά όχι κεμπάπ, ήταν άγνωστη τότε αυτή η λέξη.
Μέσα δεκαετίας 80, το ντονέρ εκτοπίστηκε και κυριάρχησε ο χοιρινός γύρος όπως τον ξέρουμε.
(νομίζω ότι αρχική αιτία ήταν κάποια υγειονομική διάταξη που τον δυσκόλεψε)
Το περιεχόμενο εξακολουθούσε ντομάτα κρεμμύδι τζατζίκι.
Στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει τα περίεργα, λουκάνικο, σως, κόκκινες πιπεριές, ρώσικες κλπ αλλά τα έλεγαν σάντουιτς.
Η βασική αλλαγή στο σουβλάκι έγινα με την αλβανική επέλαση τέλος δεκαετίας 90.
Το σουβλάκι από σνακ έγινε βασικό είδος διατροφής.
Μέγεθος - ποσότητα διπλασιάστηκαν και μπήκαν και πατάτες και σως.
Το σχήμα άλλαξε και από κυλινδρικό έγινε κωνικό να χωράει πράμα.
Προσαρμογή στις εποχές ήταν η είσοδος του γύρου κοτόπουλου με μαρούλια μαγιονέζα
και οι πίττες ολικής, καλαμποκιού κλπ (που δεν έπιασαν)
Ωστόσο το brand έχει ριζώσει γερά και το κάνουμε και εξαγωγή.
θα το δουλεύετε σκληρά το εξηνταράκι σας
Re: Σουβλακομαχίες.
Τα τρομερά γυράδικα ήταν αυτά που έκαναν τον γύρο, τα σουβλάκια, τα μπιφτέκια κλπ. μόνα τους. Τελευταίος αυτής της γενιάς ήταν ένας γέροντας αριστερά από την πλατεία δικαστηρίων. Τελευταία φορά είχα φάει εκεί το 2004.Gouerino 4 έγραψε: ↑08 Απρ 2020, 15:11Την δεκαετια του 90 η Θεσσαλονίκη ειχε τρομερα γυραδικα
Τωρα υπαρχουν μονο καποια λιγα που εχουν κρατησει την ποιοτητα
Τιποτα δεν συγκρινεται με καλο γυρο
Τώρα τα παίρνουν όλοι έτοιμα από τις βιοτεχνίες επεξεργασίας κρέατος στο Καλοχώρι με εισαγόμενα κρέατα. Πίκρα.
Περαστικά αν και ο ρατσισμός είναι συνώνυμο της ασκεψίας και δεν βλέπω να έιναι περαστικός