Θα προσπαθήσω να μείνω λίγο στα πιο ουσιαστικά
mrx0 έγραψε: ↑17 Ιουν 2018, 03:33
Επίσης, να διευκρινήσω και το εξής : το τι καταλαβαίνεις διαβάζοντας την χ γραφή (Β) εμπεριέχεται στο τι κρίση/άποψη (Γ) διαμορφώνεις όταν διαβάζεις την χ γραφή ! Δηλ. δεν γίνεται να έχεις το (Γ) χωρίς να έχεις πρώτα το (Β).
Δε νομίζω πως είναι απαραίτητο αυτό, μπορεί να μη διαμορφώνεις άποψη κατά τη μελέτη ενός κειμένου, αλλά να κάνεις διάφορες υποθέσεις σχετικά, suspended judgement που λένε κι οι εγγλέζοι.
https://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_of_judgment
Καμία αντίρρηση αλλά η όλη συζήτηση ξεκίνησε από την περίπτωση της διαμορφωμένης άποψης/κρίσης για ένα κείμενο και όχι για την εκ του μηδενός και για πρώτη φορά μελέτη του.
mrx0 έγραψε: ↑17 Ιουν 2018, 03:33
Επίσης, επειδή βλέπω όλους τους αντιλόγους να κρύβονται πίσω από τα πολύπλοκα δογματικά ζητήματα, οι κρίσεις στις οποίες αναφερόμαστε δεν έχουν να κάνουν με την θεολογική δογματική
δηλ. με τις υπόστασεις του θείου και με την μεταξύ τους αλληλεπίδραση / εκπορευση και τα ρέστα.
Εχουν να κάνουν με πολύ πιο πεζά ζητήματα απλής κατανόησης κειμένου η οποία, για να ρίξω κι εγώ την βολή μου, από την μεριά του αντιλόγου διατηρεί μια υποκριτική ματιά η οποία συνοψίζεται στο εξής :
"Αν συμφωνήσεις με την γραφή τότε καταλαβαίνεις και δεν σου ζητάμε προαπαιτούμενα, αν όμως τολμήσεις και διαφωνήσεις με την γραφή τότε θα σου πούμε πως δεν έχεις τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για να κατανοήσεις και να διαφωνήσεις και τα οποία αν θα συμφωνούσες δεν θα στα ζητάγαμε ποτέ"
Αυτό, στην βάση του αντικειμενισμού, δεν είναι αποδεκτό ! ή τα γνωστικά προαπαιτούμενα θα ζητιούνται και όταν συμφωνείς με την χ γραφή ή δεν θα ζητιούνται και μάλιστα μόνο όταν διαφωνείς με αυτήν.
Ναι, έτσι συνήθως συμβαίνει, παντού όμως, όχι μόνο στις θρησκείες, αλλά και στην επιστήμη ή τη φιλοσοφία, είναι μια πολεμική που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Του Χρήστου Τσόλκα για παράδειγμα, αν τον ξέρεις, ο οποίος καταρρίπτει τη θεωρία της σχετικότητας, έτσι του είπανε εν τέλει, πως δεν κατέχει το αντικείμενο, πως δεν καταλαβαίνει, δεν έχει τις γνώσεις που απαιτούνται για να κάνει κριτική, και τον στείλανε στο καλό. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί και τον τερματισμό των συζητήσεων, με ένα "δεν καταλαβαίνεις, πιάσε διάβασε και όταν πλέον καταλάβεις κάτι, εδώ είμαστε για να τα ξανασυζητήσουμε, αν και στην περίπτωση σου, δε νομίζω πως θα συμβεί αυτό, γιατί είσαι ηλίθιος". Αλλά βέβαια, αυτά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα ή ωραία, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να συνεχιστούν οι συζητήσεις χωρίς τέτοια.
Εδώ θα διαφωνήσω ! Στην επιστήμη δεν συμβαίνει αυτό και ούτε και με τον Τσόλκα συμβαίνει αυτό και στο λέω ως επί μακρόν συζητητης με τον Τσόλκα. Καταρχάς αν συνέβαινε διαχρονικά αυτό με την επιστήμη, τότε η τελευταία θα είχε μια παρόμοια δογματική κατάληξη με την Θεολογία, δηλ. την μη αλλαγή και την μη τροποποίηση και αναθεώρηση.
Ουδείς και ποτέ δεν είπε στον Τσόλκα και μάλιστα πριν καν εκκινήσει η συζήτηση, ότι δεν είναι σε θέση κι ότι δεν έχει τα προαπαιτούμενα για να διατυπώσει την χ επιστημονική κρίση, αλλά το αντίστροφο :
Σε κάθε περίπτωση με τον Τσόλκα η συζήτηση εκκινούσε κανονικότατα κι όταν στον Τσόλκα τίθονταν επιστημονικοί ισχυρισμοί που ο τελευταίος δεν μπορούσε να καταρρίψει τότε ο Τσόλκας ήταν αυτός χρησιμοπούσε κατά κόρον την περι ου ο λόγος τακτική, περί του ποιος έχει τα επιστημονικά προαπαιτούμενα, ποιος είναι ηλίθιος κλπ.
Επίσης πουθενά σε αυτό που γράφεις, δεν λαμβάνεις υπόψη σου πως το "ποιος μπορεί να κρίνει ?" το εξετάζουμε στα πλαίσια ενός φόρουμ και όχι στα πλάισια κάποιου παγκοσμίου εμβέλειας και ειδίκευσης, βήματος !
Τέλος, ακόμη και αν αυτή η τακτική που επισημαίνω διαφωνώντας με αυτήν, γινόταν στις επιστημονικές συζητήσεις στο φόρουμ όπως λες, αυτό δεν θα ήταν αντίλογος για να άρρεις τον υποκειμενισμό της, ή για να μπούμε σε τακτικές αντιποίνων, δηλ. η τακτική αυτή θα ήταν κακή και δείγμα υποκειμενισμού, ακόμα κι αν συνέβαινε και στην επιστήμη !
Η τακτική : "προαπαιτούμενα χρειάζεσαι μόνο αν διαφωνήσεις και όχι αν συμφωνήσεις με το χ" είναι άκυρη και δείγμα υποκειμενισμού, σε κάθε περίπτωση όπου κι αν αυτή γίνεται !
Αν συμφωνήσουμε τα προαπαιτούμενα να προ-κρίνουν τα πάντα, τότε κάποιος που δεν τα έχει, δεν μπορεί ούτε να συμφωνήσει και να αποδεχτεί το χ, αλλά ούτε και να διαφωνήσει και να μην αποδεχτεί το χ !
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.