Ο αργός θάνατος του Firefox

Λογισμικό, λειτουργικά συστήματα, προγραμματισμός, hardware, δίκτυα, Internet
talaipwros

Re: Ο αργός θάνατος του Firefox

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros » 18 Απρ 2020, 14:15

Jack Shephard έγραψε:
11 Απρ 2020, 21:42
Σε σύγκριση με όταν δημιουργήθηκε το νήμα: με βάση τα τελευταία στατιστικά της NetMarketShare, ο Firefox έχει χάσει και τη δεύτερη θέση από τον Edge.

Όσο για το 10% market share, αυτό είναι πλέον άπιαστο όνειρο. 7.2% το τρέχον. Δε φαίνεται να μπορούν να ανατρέψουν το trend και αυτό έχει συνέπειες και στα έσοδα από τις αναζητήσεις και από την υποστήριξη από 3rd party developers για extensions κλπ.

και το CS50 του Harvard edX ζηταει το προγραμμα να γινει σε Chrome
What to Do

Download and install the latest version of Chrome, if you don’t have it already.
Implement your very own Scratch project using Chrome, per this specification.
τι αλλαζει ομως και δεν θενε firefox ή edge?

Άβαταρ μέλους
Αρχέλαος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρχέλαος » 18 Απρ 2020, 14:18

Gordian Knot έγραψε:
11 Απρ 2020, 21:20
Για Chromium-based browsers, επιλέγουμε αυστηρά Cent Browser ή/και Kinza.
Ειδικά ο πρώτος (κινεζικός) έχει γαμάτη portable έκδοση που παρακάμπτει την μεγαλειώδη ΜΑΛΑΚΙΑ του Κρόμιουμ όσον αφορά στη μεταφορά profile σε διαφορετικό computer (εφικτή μόνο με δημιουργία λογαριασμού + sync).
Επανέρχομαι, εξαιρετική επιλογή ο πρώτος, ακολούθησα την πρόταση και τον εγκατέστησα και τον χρησιμοποιώ εδω και πεντε μέρες και δουλεύει άψογα για αυτό που θέλω.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"

Άβαταρ μέλους
Jack Shephard
Phorum.gr user: Jack Shephard

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jack Shephard » 18 Απρ 2020, 14:33

talaipwros έγραψε:
18 Απρ 2020, 14:15
τι αλλαζει ομως και δεν θενε firefox ή edge?
Δε ξέρω, με μία αναζήτηση βρήκα ότι ο Chrome απαιτείται για να μην υπάρξει πρόβλημα στο upload των problem sets από τους χρήστες. Αλλά διάβασα απαντήσεις πολλών με άλλους browsers που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα συμβατότητας.

Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 18 Απρ 2020, 14:39

Πολλά προβλήματα έχει ο Firefox εσχάτως. 2 adblock έχω ,antispyware + antivirus, αλλά και πάλι "σουρωτήρι" γίνεται κάποιες φορές. O Εdge είναι καλύτερος. Chrome δεν έβαλα ,δεν τον συμπάθησα.

Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim » 18 Απρ 2020, 14:42

Να ρωτήσω κάτι;
Γιατί ο chrome στο iphone δεν μου εμφανίζει όλα τα αποθηκευμένα μου passwords ;

Το πιο περίεργο είναι οτι μου εμφανίζει μερικά, αλλά όχι όλα.

Σημείωση: Ο συγχρονισμός ειναι ενεργοποιημένος και στο android δεν ειχα τετοιο πρόβλημα.

Κι άλλη σημειωση: Εντάξει το βρήκα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gassim την 18 Απρ 2020, 15:38, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 18 Απρ 2020, 14:43

foscilis έγραψε:
13 Απρ 2020, 20:49
Εγώ έχω Firefox στο κινητό γιατί θεωρώ το ad blocking και το tracking protection πιο σημαντικά από το να μου παίζει το δεινοσαυρακι του chrome όταν δεν έχω σύνδεση. Και από πλευράς φακελωματος και από πλευράς σπασαρχιδισματος. 135 trackers έχουν μερικές σελίδες, δεν ειναι με τα καλά τους.

Στης δουλειάς έχω chrome για τη groupware φάση επειδή έχουμε gsuite.

Αλλά για τη δουλειά δουλειά έχω Firefox επειδή πολύ απλά δεν είναι τόσο φασιστικός. Παράδειγμα: o chrome δε σώζει password για site με self signed certificate ακόμα κι αν είναι στο 10.0.0.0/8 και το έχεις στήσει εσύ. Αντε γαμησου Chrome.
Δοκίμασε και τον brave στο κινητό κυρίως, στο πισί είναι άριστη εναλλακτική του Chrome έτσι κι αλλιώς.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 18 Απρ 2020, 15:34

Jack Shephard έγραψε:
11 Απρ 2020, 21:42
Σε σύγκριση με όταν δημιουργήθηκε το νήμα: με βάση τα τελευταία στατιστικά της NetMarketShare, ο Firefox έχει χάσει και τη δεύτερη θέση από τον Edge.
η εικόνα που έχω εγώ από την κίνηση 130+ αρκετά μεγάλων εμπορικών sites τα οποία περνάνε από την υποδομή μας (και χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα μια και περνάνε για άλλους λόγους) είναι ότι τα στατιστικά της netmarketshare δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πιθανότατα υπερτιμώντας τον Chrome λόγω της τάσης του να τα έχει όλα φόρα παρτίδα και να συνεργάζεται με trackers.

Η εικόνα που έχω είναι πιο κοντά στα στατιστικά της wikimedia, ότι δηλαδή ο Safari έχει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό για τον απλούστατο λόγο ότι είναι default στα iphone που σε Αμερική και Δυτική Ευρώπη σημαίνει οι μισοί χρήστες κινητών πάνω κάτω. Αντίστοιχα ο βασικός λόγος για το τεράστιο ποσοστό του Chrome είναι η μονοπωλιακή πρακτική να περιλαμβάνεται στο Android και συχνά να είναι δύσκολο να τον ξεφορτωθείς. Δε νομίζω ότι αντιστοιχούν σε συνειδητές αποφάσεις τα ποσοστά, ο κόσμος απλά χρησιμοποιεί ό,τι έρχεται προεγκατεστημένο (ή μπαίνει με τη βοήθεια άλλης εφαρμογής προκειμένου για desktop) στη συσκευή του και εκεί τελειώνει το θέμα.

Βασικά θεωρώ εκπληκτικό το βαθμό στον οποίο έχει επιτραπεί στη Google να γιγαντώνεται μέσα από μονοπωλιακές πρακτικές που όταν έκανε τα ίδια η Μ$ παραλίγο να τη σκίσουν στα τέσσερα. Το ποσοστό του Chrome (και λιγότερο του Safari) είναι πιο ενδεικτικό της ισχύος που έχουν αποκτήσει οι υπερδισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλει παρά των τεχνικών του πλεονεκτημάτων.

Πάντως επειδή μιλάμε για τεράστιο συνολικό πληθυσμό, και 1% να έχεις μια χαρά είσαι, ιδιαίτερα αν αυτό το 1% ξέρει τι του γίνεται και γιατί σε επέλεξε.

ΥΓ είναι πολύ πιο συχνό στην καθημερινότητά μου ένα site να έχει πρόβλημα με Chrome (κυρίως λόγω του smart preloading και άλλων επιθετικών optimizations που επεμβαίνουν στην ίδια τη λογική του site) παρά με Firefox. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Chrome είναι πιο γρήγορος ή ότι ο Firefox είναι ενδεχομένως υποδεέστερος ιδιαίτερα από πλευράς integration με το σύστημα σε Android (και σε μικρότερο βαθμό σε Linux που αποφασίζει ξερωγώ ότι το JPEG όταν του κάνεις download + open θα στο ανοίγει με... τον viewer του ImageMagick). Αλλά αγνοώντας προβληματάκια, το "να μη δουλεύει το site" όπως συνέβαινε πριν 15 χρόνια που ο Internet Explorer είχε .cab γραμμένα σε Visual J++ και εντελώς δικά του tags είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας.

Άβαταρ μέλους
enterprise-psi
Υπερσυντονιστής
Phorum.gr user: enterprise-psi
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enterprise-psi » 18 Απρ 2020, 19:54

Στο κινητό λινκ από Gmail ανοίγει chrome και ας έχεις προεπιλογή Firefox , πρέπει να τον κάνεις disable.
The business man whose master plan controls the world each day,
Is blind to indications of his species slow decay.

Άβαταρ μέλους
Null
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Null » 18 Απρ 2020, 20:01

enterprise-psi έγραψε:
12 Απρ 2020, 10:05
Uninstall εχθές τον όπερα

https://www.digitaltrends.com/computing ... onsortium/
Μια χιπστερού που είχα γνωρίσει στο πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε τον 360 secure browser
Georg Von Balkanen έγραψε:
06 Δεκ 2020, 19:38
Σβαστικες για όλους. Είμαστε όλοι αντιναζι.

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 18 Απρ 2020, 20:04

enterprise-psi έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:54
Στο κινητό λινκ από Gmail ανοίγει chrome και ας έχεις προεπιλογή Firefox , πρέπει να τον κάνεις disable.
δεν είναι μόνο αυτό.

όταν κάνεις αναζήτηση τα καριολάκια βλέπουν ότι είναι Firefox και σερβίρουν πιο 90ίλες αποτελέσματα. Ενώ δεν υπάρχει τεχνικός λόγος.

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 18 Απρ 2020, 20:59

foscilis έγραψε:
18 Απρ 2020, 20:04
enterprise-psi έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:54
δεν είναι μόνο αυτό.

όταν κάνεις αναζήτηση τα καριολάκια βλέπουν ότι είναι Firefox και σερβίρουν πιο 90ίλες αποτελέσματα. Ενώ δεν υπάρχει τεχνικός λόγος.
Ητς νοτ έη μπαγκ ιτς έη φήτσουρ.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Jack Shephard
Phorum.gr user: Jack Shephard

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jack Shephard » 18 Απρ 2020, 22:43

foscilis έγραψε:
18 Απρ 2020, 15:34

...
Συμφωνώ με τις εξής παρατηρήσεις: και η netmarketshare συμφωνεί με το trend που παρατηρείς. Τα ποσοστά εδώ ήταν για desktop version. Αν στα στατιστικά της επιλέξεις desktop και mobile, το ποσοστό του Safari από 3,6% γίνεται σχεδόν 18%.

Τη μονοπωλιακή θέση της Google την έχουν διαπιστώσει και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη η Commission έχει επιβάλλει με διάφορες αφορμές πρόστιμα πολλών δις στη Google που αθροιστικά πρέπει να είναι τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρεία στην Ευρώπη. Και στην Αμερική μία από τις υποψηφίους των δημοκρατικών (Elizabeth Warren) συμμετείχε στις προκριματικές εκλογές με πρόγραμμα τη διάσπαση της Google. Αν επικρατούσε αυτή ή ο Sanders η Google ίσως είχε πρόβλημα. Επικράτησε όμως Biden και είτε αυτός νικήσει είτε ο Trump δεν αναμένεται να της δημιουργήσουν προβλήματα.

Πάντως μέχρι τώρα τα πρόστιμα και κάποιοι περιορισμοί που της έχουν επιβληθεί για να αποτρέψουν προνομιακή προώθηση των δικών της υπηρεσιών έναντι ανταγωνιστικών δεν την έχουν επηρεάσει.

Τέλος, με 1% είσαι ΟΚ αν είσαι ο Maxthon. Αν είσαι ο Mozilla δεν είσαι οκ, να προσφέρεις μία πλήρη εναλλακτική λύση με components που θα τα έχεις κάνει develop internally.

Στο τελευταίο οικονομικό έτος που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 2018, είχε πτώση σχεδόν 20% στα έσοδα της, οφειλόμενη στην πτώση των εσόδων από τις διάφορες συμφωνίες που έχει ποια θα είναι η default search engine στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Που αυτό οφείλεται στο μικρότερο μερίδιο. Και μιλάμε για έσοδα ψίχουλα, 400.000.000€ περίπου. Τι να ανταγωνιστείς με αυτά;

Και το Γενάρη έκανε απολύσεις γιατί τα σχέδια της για νέες πηγές εσόδων από πώληση VPN service και cloud storage δε προχωράνε όπως ήθελε. Που σοβαρά τώρα, ελπίζουν να ανταγωνιστούν στο cloud τη Google; Δηλαδή σοβαρά; Για να μη πιάσουμε και Apple, Microsoft, Dropbox. Αν δεν είναι λύση απελπισίας, τι άλλο να είναι;

Προσωπικά δε θα εκπλαγώ αν το project του Firefox περάσει σε λίγα χρόνια κάτω από το Electronic Frontiers Foundation.

Άβαταρ μέλους
Gordian Knot
Phorum.gr user: Gordian Knot

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gordian Knot » 19 Απρ 2020, 03:55

Αρχέλαος έγραψε:
18 Απρ 2020, 14:18
Gordian Knot έγραψε:
11 Απρ 2020, 21:20
Για Chromium-based browsers, επιλέγουμε αυστηρά Cent Browser ή/και Kinza.
Ειδικά ο πρώτος (κινεζικός) έχει γαμάτη portable έκδοση που παρακάμπτει την μεγαλειώδη ΜΑΛΑΚΙΑ του Κρόμιουμ όσον αφορά στη μεταφορά profile σε διαφορετικό computer (εφικτή μόνο με δημιουργία λογαριασμού + sync).
Επανέρχομαι, εξαιρετική επιλογή ο πρώτος, ακολούθησα την πρόταση και τον εγκατέστησα και τον χρησιμοποιώ εδω και πεντε μέρες και δουλεύει άψογα για αυτό που θέλω.
Δυστυχώς η ομάδα που τον αναπτύσσει είναι ολιγομελής (έχουν γίνει αναρίθμητες εκκλήσεις στο forum τους για αύξηση των developers, testers etc ακόμα και από χρήστες πρόθυμους να συμβάλουν οικονομικά στο project) με αποτέλεσμα να μένει πίσω σε σχέση με τα releases του Chromium.
Και λέγοντας πίσω, δεν εννοούμε minor versions updates όπου μπορεί να έχουν διορθωθεί κάποια bugs ή να έχουν γίνει μικρές αλλαγές.
Ο user θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα του ενός -γαμάτου κατά τα άλλα, πλην όμως- outdated chromium-based browser με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναφέρομαι φυσικά σε θέματα ασφαλείας και vulnerabilities τα οποία θα έχουν εν τω μεταξύ αντιμετωπιστεί σε όλους τους άλλους.
Δεν θα συνιστούσα τη χρήση του σε sites οικονομικής φύσεως, τράπεζες, PayPal κ.λπ. Μην σας πάρω στο λαιμό μου και με βρίζετε κιόλας.
Για οτιδήποτε άλλο (που για το μέσο χρήστη αποτελεί το 90%+) είναι ΥΠΕΡαρκετός.

Ο Kinza αντιθέτως, ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τις αλλαγές του source code και ενημερώνεται (με non-intrusive notifications, ΟΧΙ τα ΠΟΥΣΤΙΚΑ silent updates* χωρίς να ερωτάται ο χρήστης) άμεσα.
Πάσχει όμως σε θέμα φορητότητας. Δεν διατίθεται official portable έκδοση, και δεν ξέρω τι πουλιά πιάνει η ανεπίσημη που έχουν αναλάβει κάτι Ρώσοι/Ουκρανοί αγνώστων λοιπών στοιχείων.

*βλέπε Brave Browser -> Τα πάντα πίσω απ’ τη πλάτη μας.
© Αντιτουρκική μούργα, γνωστός και ως «Βλαχάραπας της θαλάσσης» - Ανάθεμά με κι αν καταλαβαίνω τι πάει να πεί αυτό...
Σας μερσώ μαντάμ, ορέν ντουβάρ :lol:

Άβαταρ μέλους
Null
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Null » 04 Μάιος 2020, 23:32

Εγώ πλέον χρησιμοποιώ τον Edge, τον καινούργιο. Μετά από πέντε χρόνια ubuntu έπεσα στα χέρια της Microsoft.
Αφέθηκα. Παραδόθηκα.
Georg Von Balkanen έγραψε:
06 Δεκ 2020, 19:38
Σβαστικες για όλους. Είμαστε όλοι αντιναζι.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Πληροφορική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών