- Casper - έγραψε: ↑28 Απρ 2020, 10:34
Δεν χρειάζονται έξτρα παρενθέσεις και μπέρδεμα. Απλά ακολουθείς τους κανόνες. Διαίρεση και πολλαπλασιασμός έχουν ναι μεν την ίδια προτεραιότητα αλλά οι πράξεις γίνονται από αριστερά προς δεξιά. Άρα θα γίνει η διαίρεση και μετά ο πολλαπλασιασμός γιατί αυτή συναντάμε πρώτη.
Και οι υπολογιστικές μηχανές αυτούς τους κανόνες ακολουθούν. Εγώ καμιά φορά (ειδικά σε εξετάσεις) βάζω έξτρα παρενθέσεις (ειδικά σε μεγάλες πράξεις) και πολλά ίσον για να μην μου κάνουν βλακεία αλλά όταν το δοκιμάζω και χωρίς μια χαρά σωστό είναι το αποτέλεσμα.
Είναι θέμα ορισμού. Στο σύνολο των ρητών δεν ισχύει η προσεταιριστική ιδιότητα ως προς την διαίρεση, οπότε είσαι υποχρεωμένος να ορίσεις την προτεραιότητα των πράξεων με παρενθέσεις για να μην καταλήξει σε ένα διφορούμενο αποτέλεσμα.
Για το 8*4*4=128 δεν χρειάζονται παρενθέσεις για παράδειγμα.
Με την διαίρεση εκμεταλλεύεσαι μια ιδιότητα η οποία έχει ορισθεί ότι δεν ισχύει, για να καταλήξεις σε διφορούμενο αποτέλεσμα.
Το κομπιουτεράκι δίνει 16. Εγώ πολλαπλασίασα το αποτέλεσμα της παρένθεσης πρώτα και μετά έκανα την διαίρεση οπότε προκύπτει 1. Έτσι τα είχαμε διδαχθεί στο σχολείο. Παλαιότερη εποχή.