stavmanr έγραψε: ↑02 Μάιος 2020, 08:26
Northern Spirit έγραψε: ↑13 Νοέμ 2019, 15:54
Δεν νομιζω οτι οι πολεμοι για θρησκευτικες αιτιες ειναι πολλοι...Μαλλον ελαχιστοι θα ελεγα..Πολιτικες σκοπιμοτητες των ηγετων εξυπηρετουσανε..
Αυτοι οι ηγετες θελανε να κανουε πολεμο ηγια επεκταση εξουσιας και πλουτου και χρειαζονταν χρησιμοους ηλιθιους για να πολεμησουνε. Γι'αυτο και αγκαλισανε τις διαφορες θρησκειες..
Ειναι δυσκολο να πεισει καποιον στρατιωτη να πολεμησει επειδη του το ζηταει ο ηγεμονας..Αν ομως του το ζητησει ο ιερεας η ο ιμαμης που το συνδεουνε με παραδεισους και επουρανια πλουτη το πραγμα αλλαζει..
Γι'αυτο και ολες οι πολιτικες ηγεσιες ειχανε στενη συνεργασια με το ιερατειο.
Νομίζω ότι είσαι κοντά, αλλά χάνεις το νόημα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προσπαθεί να κάνει ένας ηγέτης όταν φτάνει σε σημείο σύρραξης ή κινδύνου είναι να πολώσει τους υπηκόους κάτω από συγκεκριμένα κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα. Τέτοια πρωτόκολλα διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο. Μπορεί να είναι το έθνος, η ράτσα, η φυλή, η θρησκεία, η γλώσσα κλπ. Κάθε τί που γίνεται κοινά αποδεκτό σε μία υπερκοινωνία αποτελεί στόχο αποτελεί σημείο πνευματικής συγκέντρωσης.
Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να σε πείσει ότι ο Χριστός δίδαξε να σκοτώνεις τον άλλο για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό που συμβαίνει είναι η πολιτική εργαλειοποίηση της θεολογίας στα πλαίσια της κοινωνικής συμμόρφωσης, σε βαθμό πλήρους διαστρέβλωσης της χριστιανικής διδασκαλίας.
Φυσικά οι πόλεμοι δεν γίνονται για ράτσες ή για θρησκείες.
Δεν ξερω τι διαφορετικο λεμε εκτος ισως απο αυτο το κομματι
Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να σε πείσει ότι ο Χριστός δίδαξε να σκοτώνεις τον άλλο για οποιονδήποτε λόγο.
Εγω πιστευω οτι η μαζα μπορει να πιστει για οτιδηποτε ακομη και το πιο εξωφρενικο και γι'αυτο υπαρχουνε και οι μηχανισμοι προπαγανδας που κανουνε το ασπρο μαυρο. Για την χριστιανικη διδασκαλια πχ. πολλοι χριστιανοι πισυεουνε οτι δικαιολογει πολεμους παρολο ποιυ ο Χριστος δεν ειπε τιποτε για πολεμους. Οπου ενα κειμενο δεν βοηθαει σκαει μυτη η "ερμηνεια".
Η ουσια ειναι η μαζα μπορει να πειστει για οτιδηποτε καθως ενα μεγαλο κομματι του λαου δεν εξεταζει αν η προπαγανδα που δεχεται εχει καποια βαση (στην λογικη, την εποστημη κλπ). Λειτουργει με ορους θυμικου και αποφασιζει αν η προπαγανδα ειναι σωστη με βαση τι συμφερει ή τι θελει να πετυχει ο καθενας.Οποτε στο τελος καταληγουνε να πιστευουνε οτιδηποτε εφοσον αυτο τους εξυπηρετει.
Ενας απο τους μεγαλυτερους φοβους ενος ανθρωπου αν οχι ο μεγαλυτερος ειναι ο θανατος και στον πολεμο η ζωη των στρατιωτων απειλειται.Τον ξεπερνανε επειδη αποδεχονναι καμποση προπαγανδα για το ιερο της πατριδας (που στην ουσια δεν ειναι κατι "ιερο" απλα το βαφτιζουνε ετσι), την αναγκη προστασιας της οικογενειας (που επισης δεν ειναι παντοτε βεβαιο πώς μπορεις να προστατεψεις την οικογενεια σου αφανηζοντας την οικογενεια αλλου κατι που θα γεννησει συνθηκες αντεκδικησης κλπ).
Και πολτεμοι για ρατσες και θρησκειες επισης γινονται. Θρησκοληπτοι ή εθνικιστες ηγετες ππου πιστευουνε στην ανωτεροτητα της θρησκειας ή της φυλης εχουνε υπαρξει πολλοι.Και πολεμοι επισης.Απλα δεν ειναι ολοι οι πολεμοι τετοιοι η εστω οι περισσοτεροι.
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".