ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑06 Μάιος 2020, 20:56
Leporello έγραψε: ↑06 Μάιος 2020, 20:41
ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑06 Μάιος 2020, 13:15
Να κρατικοποιηθούν τότε, παιδιά, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Και η αλυσίδα που εργάζομαι. Όλοι κλείσαμε με κρατική απόφαση. Γιατί επομένως να μην κρατικοποιηθούμε όλοι;
Στο πηγάδι κατουρήσαμε;
Γιατί η κοινωνία δεν χρειάζεται άλλη μία αλυσίδα φαγητού. Αντίθετα, χρειάζεται έναν αερομεταφορέα. Αν κλείσει ένα εστιατόρια, θα ανοίξει ένα άλλο μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Αν κλείσει μία αεροπορική εταιρεία, δύσκολα θα εμφανισθεί άλλος να πάρει την θέση της. Ουσιαστικά, αν γίνει κρατικοποίηση, το Κράτος έρχεται και αγοράζει μία εταιρεία, επειδή την χρειάζεται. Είναι δυσνόητο αυτό;
Τουλάχιστον ξεφύγαμε από το επιχείρημα ότι αφού οι πτήσεις διεκόπησαν με κρατική εντολή το κράτος θα πρέπει και να τους κρατικοποιήσει.
Το επιχείρημα στέκει, με την έννοια ότι μία κρατική εντολή δεν είναι κάτι που μπορείς να το έχεις περιλάβει μέσα στο business plan. Το ίδιο όπως και οι τράπεζες, δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ότι το Κράτος δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑06 Μάιος 2020, 20:56
Τώρα, σχετικά με την τοποθέτηση σου, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δύσκολα θα εμφανιστεί μια άλλη να εξυπηρετήσει την αεροπορική σύνδεση μιας εκ των τουριστικότερων προορισμών του κόσμου μετά το υποθετικό κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας. Και, εν πάση περιπτώσει, μου λες ότι το περίφημο αόρατο χέρι της αγοράς, δεν λειτουργεί;
Αυτό θες να μου πεις, σύντροφε;
Αν μπορούσες να το αντιληφθείς, τότε θα ήμασταν ίσα και όμοια και δεν θα έκανες αυτή την ανόητη συζήτηση. Πάντως, το έχω ήδη εξηγήσει, ότι μία αεροπορική εταιρεία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και επιπλέον πολλές φορές λειτουργεί σε άγονες γραμμές*. Αν του βάλεις και άλλον ένα παράγοντα ρίσκου, ότι δηλαδή μπορεί στα ξαφνικά κάποιες από τις πιό επικερδείς γραμμές της να απαγορευθούν, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό γιά να σκεφτείς ότι δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί.
Και βέβαια, δεν είπα ποτέ ότι "το περίφημο αόρατο χέρι της αγοράς" λειτουργεί πάντα. Δεν είμαι αναρχοκαπιταλιστής.
*: όπου άγονες γραμμές, όλες οι γραμμές εσωτερικού που λειτουργούν αυτή την στιγμή.