τετοια λεμε και στη ρουμελη
μια χαρα ειναι
Τωρα περνας καλυτερα φανταζομαι..Ολα βαινουνε καλα..
20 χρονια λειπω απο τη χωρα τα ελληνικα δεν ειναι οπως ητανε..Δεν με νοιαζει ομως ουτως η αλλως πώς γραφω σε ιντερνετικο καφενειο..Δεν ειναι και καμια συναξη επιστημονων η καθηγητων πανεπιστημειου να τσεκαρω και την συνταξη ή τους χρονους.
Αυτό ενδεχομένως είναι μια σημαντική παρατήρηση. Ξεσκονίζοντας παλιά ρεπορτάζ (επειδή παλιότερα δεν παρακολουθούσα πολιτική επικαιρότητα) βρήκα ότι ο Ερντογάν την περίοδο 2003-2011 ήταν πιο διαλλακτικός και χάθηκε η ευκαιρία κάπου στα τέλη του 2003 (Κυβέρνηση Σημίτη) να επιλυθούν δια παντός οι διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους.Northern Spirit έγραψε:Ο Ερντογαν εκμεταλλευομενος την γενικοτερη ανοδου του εθνικισμου προωθει διεκδικησεις στο Αιγαιο ενω επελαυνει με βασεις και πολεμικη εμπλοκη στη Μεση Ανατολη και τη Συρια.
γιατί ρε το λες αυτό?Northern Spirit έγραψε: ↑07 Μάιος 2020, 20:42Τα προβληματα της δεκαετιας του 2000 ξεκινησαν με το 9/11 επιθεση ισλαμιστων στις ΗΠΑ. Ο Μπους υπεραντεδρασε. Στο δε Αφγανισταν οι Ταλιμπαν δινανε καταφυγιοο στον καθε τρομοκρατη ενω μαστιγωνανε γυναικες και παιδια..Κανονικο μεσαιωνικο καθεστως. Κατι επρεπε να γινει εκει..Στρακαστρουκας έγραψε: ↑07 Μάιος 2020, 20:38
Οι ΗΠΑ την δεκαετια του 90 κανανε πολλες θετικες ενεργειες προς την κατευθυνση να τερματιστουν οι πολεμοι εκει εξω. Ειδαμε μειωση της βιας στην Λατινικη Αμερικη με την πτωση δικτατορικων καθεστωτων και την ηττα η συνθηκολογηση πολλων αριστερων ομαδων. Ειδαμε την ληξη του Ιρλανδικου πολεμου. Ειδαμε την προσπαθεια να γινει ειρηνη μεταξυ Ισραηλινων και Παλαιστινιων. Και ειδαμε επισης το τελος πολλων συρραξεων που ξεκινησανε επι ψυχρουν πολεμου( NA Ασια, Αφρικη και αλλου). Ολα αυτα τελειωσαν την δεκαετια του 2000 που οι ΑΜερικανοι αρχησαν να κανουν επιθετικους πολεμους και να δημιουργουν ασταθεια. Για το Pax AMericana να σου πει κανας Αφγανος ποσο πολυ το γουσταρει
Με το Ιρακ για μενα ηθελε περισσοτερη σκεψη τρο πραγμα γατι οπως εποδειχτηκε δεν ειχανε σχεδιο για την επομενη μερα..
dna replication έγραψε: ↑15 Οκτ 2019, 14:53ο μεγάλος Ζμπίγκνιεφ Μπζεζίνσκυ είχε πει:
"οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έχουν 10-15 χρόνια για να επαναδιαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή"
τελικά αποδείχτηκε οτι είχαν 25 αλλά πάλι τα κάνανε σκατά
Ήταν όντως πιο διαλλακτικός, μη ξεχνάμε και τη κουμπαριά με το Καραμανλή που όλως τυχαίως αποσιωπάται από τους διάφορουςJimmy81 έγραψε: ↑08 Μάιος 2020, 01:52Αυτό ενδεχομένως είναι μια σημαντική παρατήρηση. Ξεσκονίζοντας παλιά ρεπορτάζ (επειδή παλιότερα δεν παρακολουθούσα πολιτική επικαιρότητα) βρήκα ότι ο Ερντογάν την περίοδο 2003-2011 ήταν πιο διαλλακτικός και χάθηκε η ευκαιρία κάπου στα τέλη του 2003 (Κυβέρνηση Σημίτη) να επιλυθούν δια παντός οι διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους.Northern Spirit έγραψε:Ο Ερντογαν εκμεταλλευομενος την γενικοτερη ανοδου του εθνικισμου προωθει διεκδικησεις στο Αιγαιο ενω επελαυνει με βασεις και πολεμικη εμπλοκη στη Μεση Ανατολη και τη Συρια.
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/14 ... -antipalon
1)Η "Pax Americana" τελείωσε το 2004, όχι το 2010.Northern Spirit έγραψε: ↑07 Μάιος 2020, 20:25Δεκαετια '90 μεχρι 2010. Οι ΗΠΑ κυριαρχουνε μετα τον Ψυχρο πολεμο, Οι αμυντικες δαπανες πιανουνε πατο οδηγωντας σε αναπτυξη και ευημερεια σε πολλους αλλους τομεις. Η Ελλαδα μπαινει στο ευρω, η Κυπρος μπαινει σε ΕΕ και στη συνεχεια ευρω ενω η παρεμβαση τους Αμερικανικου παραγοντα αποτρεπει συρραξη στα Ιμια. Οι ελληνοτουρκικες εντασεις απο το 1996 και για μια 20ετια μπαινουνε σε υφεση. Ελληνικες εκκλησιες ανοιγουνε στον Ποντο και στην Τραπεζουντα ενω το ελληνικο βιοτικο επιπεδο ανεβαινει ταχυτατα.
Η Ευρωπάικη ενοποιηση προχωραει με εισδοχη στην ΕΕ και της Ανατολικης Ευρωπης. Οι ΗΠΑ αναλαμβανουνε ρολο διεθνους χωροφυλακα..Υπαρχουνε τα γεγονοτα της Γιουγκσοαλβιας, το 9/11 και οι πολεμοι σε Ιρακ/Αφγανισταν των οποιων οι συνεπειες περιοριζονται σε σχετικα τοπικο επιπεδο.
Η Pax Americana διατηρει την διεθνη κατασταση σε γενικα ειρηνικη κατασταση με περιορισμενα μετωπα αντιπαραθεσεων.
Περιοδος 2010 μεχρι σημερα: ανοδος αμσφισβητιων της Pax Americana. Αρχικα ο Πουτιν σε σχετικα περιορισμενο βαθμο και στη συνεχεια ο Xi που ανεβηκε στην εξουσια το 2012 αρχιζουνε την συστηματικη αμφισβητηση της υπαρχουσας καταστασης. Η Ρωσικη εισβολη στην Κριμαια και στην Ανατολικη Ουκρανια δημιουργει την πρωτη σημαντικη διακρατικη συγκρουση στην Ευρωπη μετα απο δεκαετιες αμφισβητωντας την ειρηνη στην Ευρωπη. Οι Κινεζοι εμφανιζουνε ιμπεριαλιστικες τασεις σε βαρος μια ντουζινας γειτονων στην Νοτια Κινεζικη Θαλασσα ενω γραφουνε στα παλια τους παπουτσια την αποφαση της Χαγης για το καθεστως των νησιων της περιοχης.
Στην Ευρωπη ανοδος ευρωσκεπτικιστων που αμφισβητουνε τα παντα σχετικα με την ΕΕ.
Ο Ερντογαν εκμεταλλευομενος την γενικοτερη ανοδου του εθνικισμου προωθει διεκδικησεις στο Αιγαιο ενω επελαυνει με βασεις και πολεμικη εμπλοκη στη Μεση Ανατολη και τη Συρια.
Ο Συριακος εμφυλιος εξελισσεται σε αντιπαραθεση μιας σειρας κρατων με εθνικιστικες ηγεσιες.
Η βρετανια βγαινει απο την ΕΕ ενω η ανοδος του Τραμπ ξεκιναει νεοους γυρους εθνικιστικης αντιπαραθεσης με την Ευρωπη και την Κινα ενω η πανδημια ενισχυει περαιτερω την δυναμικη συγκρουσης αναμεσα σε ΗΠΑ και Κινα.
Η ευρωπαικη συνοχη απειλειται ενω ο κοσμος μετατρεπεται σε ενα απεραντο πεδιο μαχης σε πολιτικο και οικονομικο για την ωρα επιπεδο με κινδυνο θερμης αντιπαραθεσης να μην μπορει να αποκλειστει..
Με βαση ολα αυτα ποτε ητανε καλυτερη η κατασταση στον κοσμο; Πριν το 2010 και την ανοδο των εθνικιστων η μετα; Ευκολη η απαντηση.
Pax Americana χιλιες φορες. Καλυτερα ενας χωροφυλακας παρα 5-6 που μαλιστα θα πλακωνονται και μεταξυ τους..
Στην Ελλάδα δεν έπιασαν πάτο οι αμυντικές δαπάνες. Το αντίθετο εκτοξεύτηκαν και βρεθήκαμε με υποβρύχια που γέρνουν και άλλα μιζοφόρα συμβόλαια.Northern Spirit έγραψε: ↑07 Μάιος 2020, 20:25Δεκαετια '90 μεχρι 2010. Οι ΗΠΑ κυριαρχουνε μετα τον Ψυχρο πολεμο, Οι αμυντικες δαπανες πιανουνε πατο οδηγωντας σε αναπτυξη και ευημερεια σε πολλους αλλους τομεις. Η Ελλαδα μπαινει στο ευρω, η Κυπρος μπαινει σε ΕΕ και στη συνεχεια ευρω ε
Τι έγινε το 2004;