Σουβλίτσα έγραψε: ↑18 Μάιος 2020, 13:33
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Μάιος 2020, 13:04
Σουβλίτσα έγραψε: ↑18 Μάιος 2020, 12:48
Ξέρω Πατησιώτη τί γράφει ο Γιανναράς, γενικότερα, (μεγάλη του "φαν" σε εκείνα τα χρόνια της μετεφηβείας και για αρκετό καιρό μετά).
Η Γαλή λοιπόν, τί ακριβώς θέλει να μας πει και να μας υποδείξει, σε εμας τους χριστιανούς στο δικό της κήρυγμα περι Εκκλησίας και Πίστης σε σχέση με αυτήν την "χρηστική ωφελιμότητα"?
Επειδή αφορά σε μένα, θα απαντήσω εγώ.
Δεν θέλω να υποδείξω ή να αποδείξω κάτι στον οποιονδήποτε.
Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση και απλώς αναφέρω τις δικές μου απόψεις για το οποιοδήποτε θέμα.
Που ακριβώς διακρίνεις το πρόβλημα;

Το πρόβλημα βρίσκεται στον -εμφατικό μάλιστα, κάπως αντίστοιχο θα έλεγα του Αμβρόσιου ή τέλος πάντων αυτού που ίσως θέλει να πει ο Γιανναράς -κατηχητικό σου λόγο και ύφος, είναι πολύ απλό
Φυσικά καταλαβαίνεις οτι καθένας που είναι χριστιανός ορθόδοξος δεν μπορεί να δέχεται κατηχητήρια από όποιους βρίσκονται εκτός Εκκλησίας. Γιατί είναι σαν εσύ να κάνεις κατήχηση στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, στον Άγιο Παίσιο κτλ κτλ κτλ ή να ασκείς κριτική στον δικό τους κατηχητικό λόγο.
To θέμα αφορά στον
Αμβρόσιο και όχι τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Άγιο Παΐσιο.
Και προσωπικώς, ούτε για μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου η συγκεκριμένη ταύτιση. Αν εννοείς ότι Ορθοδοξία σημαίνει αμετροέπεια που τοποθετεί στην ίδια ζυγαριά όλους τους ιεράρχες, υπερτιμώντας και υποτιμώντας αντίστοιχα το ειδικό βάρος του καθένα, δηλώνω ανορθόδοξη.
Αλλά αυτό ήδη είναι γνωστό, έτσι δεν είναι;
Σε κάθε περίπτωση, με την ίδια ακριβώς λογική μπορώ να θεωρώ άκυρη την οποιαδήποτε άποψη που εκφέρει ένας "σωστός" θρησκευόμενος για την πολιτική, γιατί είναι σαφές ότι η θέση του θα έχει πάντα θρησκευτική και όχι πολιτική βάση. Το ίδιο ισχύει και για τους
πολιτικοποιημένους άθεους.
Οι ....ποιήσεις γενικώς, θρησκευτικές ή πολιτικές που λειτουργούν με δογματικό σκεπτικό και κυρίως υποστηρίζουν τον δογματισμό, μου είναι παντελώς αδιάφορες.