stavmanr έγραψε: ↑22 Μάιος 2020, 07:18
* Το γεγονός ότι κάποιος δούλεψε σε δίκτυα δεν σημαίνει ότι είναι ειδικός στην πληροφορική.
Η αλήθεια είναι οτι η πληροφορική και η εργασία πάνω σε δικτυα είναι και διαφορετικά πράγματα και πολυ γενικά. Δουλεύω πάνω σε δίκτυα μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε απο περναω ethernet καλώδια και στήνω δικτυα για επιχειρήσεις, μέχρι δουλεύω πανω σε πρωτοκολλα δικτύων όπως τα OSPF, EIGRP κτλ, ή δουλεύω σε αλγόριθμους με εφαρμογες στα δικτυα, τυπου αλγόριθμος Dijkstra, επομένως ειμαι πιο κοντα στα μαθηματικά και τη θεωρητική επιστήμη υπολογιστών.
Η αληθεια ειναι επίσης οτι υπάρχει μια σύγχυση γύρω απο τους διαφορετικούς ορους (επιστήμη υπολογιστών, μηχανικος υπολογιστών, πληροφορική, προγραμματισμος κτλ) και ειναι φυσικο εν μερει γιατι υπάρχει και κάποια αλληλοκαλυψη. Συνήθως οι προγραμματιστές έχουν μια ιδεα απο διακριτα μαθηματικά και θεωρία υπολογισμού απο τα πρώτα ετη, αλλα σπάνια δίνουν ιδιαίτερη βάση, απο την εμπειρία μου. Ομως κατι μενει. Εγω ειχα την τύχη να έχουμε στη σχολη το συγγραμμα του Sipser, εισαγωγη στη θεωρία υπολογισμού, το οποιο ειναι εξαιρετικό, γιατι παρ ολο που καλυπτει ενα απαιτητικό αντικείμενο εκτενώς, τα δινει με τοσο σαφη και κατανοητό τρόπο που θα τα καταλάβει ο καθενας.
Για να κλείσω το θεμα του simulation, ο βασικος περιορισμός ειναι οτι το συμπαν φαινεται να ειναι συνεχες, όχι discrete. Ετσι λενε οι περισσότεροι φυσικοί τουλάχιστον, κ εγω δεν ειμαι φυσικος, αλλα τους πιστεύω, κατι θα ξέρουν για να το λενε. (στο φιλοσοφικο επιπεδο υπάρχει και το occam's razor, αλλα ας το αφήσουμε εδω).
Οι απαιτησεις σε computational space/time δεν ειναι γενικά πρόβλημα, γιατι δε μιλαμε για ενα πιστο simulation ενος αλλου σύμπαντος (πχ μηχανη Turing που εξομοιώνει τον εαυτό της κ αρα εχεις ενα slowdown) αλλα αυτο εξαρτάται και απο τα basic assumptions που θα εχεις. Πχ ειναι το συμπαν άπειρο ή όχι; Τι ακριβώς θα είχε ενα μοντέλο σύμπαντος; Ποσο πιστη αναπαράσταση του συμπαντος που εχουμε στο μυαλο μας θα εδινε; Είχαν γράψει ενα αρθρο δυο φυσικοί αν θυμαμαι καλα πριν καμια 20αρια χρονια γι αυτο.
Το ερώτημα δεν ειναι αν μπορεί κανεις να προσομοιώσει το συμπαν. Αυτο ειναι δεδομενο κ κανεις δεν το αρνείται. Μπορώ να το κανω ο ιδιος in fact μεσα σε 2 λεπτα με ενα απλο προγραμματάκι*. Το ερώτημα ειναι
ποσο πιστα μπορεί να προσομοιωσει κανείς το συμπαν, γι αυτο οσοι ασχοληθηκαν με αυτο εψαχναν τρυπες. (Αξιζει παντα να θυμόμαστε οτι το συμπαν εδω ειναι απλα ενα αφηρημένο θεωρητικό κατασκεύασμα.)
*προγραμμα εξομοίωσης συμπαντος:
Κώδικας: Επιλογή όλων
# Είμαι Θεός, και αυτό ειναι το συμπαν μου
t = 0
nothingExists = True
state = "unleash hell"
while nothingExists
if state == "unleash hell":
print ("Omg dude weed lmao, big bang just happened!")
state = "expand this gay shit"
if state == "expand this gay shit", t = 0.0000.....1:
print ("We're going from the size of a soccer ball to the size of a fucking solar system in a fraction of a second!1!!!111")
nothingExists = False
t += 1}
...
state = "more stuff happening"
....