Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Re: Το παράδοξο του Φέρμι - Πιθανές εξηγήσεις
Άπειροι κόσμοι με ζωή μπορεί να υπάρχουν έτσι και είναι άπειρο το συμπαν (που μάλλον είναι) αλλά άπειροι κόσμοι με ζωή, η οποία να έχει αναπτυχθεί σε σημείο ωστε να έχει συνείδηση, δεν ειναι σίγουρο πως υπάρχουν. Το συμπαν μπορεί να είναι άπειρο χωρικά, αλλά χρονικά είναι πεπερασμένο. Μπορεί η πιθανότητα να αναπτυχθεί πολιτισμός σε χρονικό διάστημα ίσο με την ηλικία του σύμπαντος να τείνει στο μηδέν, να είναι δηλαδή απειροελαχιστη.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
- ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
- Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
enterprise-psi έγραψε: ↑20 Απρ 2018, 16:13Υπάρχει πιθανότητα, εξωγήινος πολιτισμός, να περνάει ανα τακτά χρονικά διαστήματα, να σαρώνει την Γη, να βλέπει οτι είμαστε ακόμα αμόρφωτοι, που πιστεύουν και σκοτώνουν για δεισιδαιμονίες, ή/και απολιθωμένα καύσιμα, και να φεύγουν απογοητευμένοι.

"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης
Τζίμης Πανούσης
- hellegennes
Μα τι λες; Από την στιγμή που συνέβη τουλάχιστον μία φορά, η πιθανότητα είναι πάνω από 0. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος έκφρασης.nyxtovios έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 00:15Καθαρά βάσει πιθανοτήτων μίλησα. Ότι δηλαδη δεν γίνεται να υποθέσεις πιθανότητα μεγαλύτερη του μηδενός επειδή έχεις ως παρατήρηση τη γη, γιατί αυτό προϋποθέτει στοχαστική ανεξαρτησία από φαινόμενα που δεν γνωρίζεις. Δεν σημαίνει πως δεν γίνεται άλλα ούτε ότι γίνεται. Δηλαδή δεν ξέρεις τι γίνεταιhellegennes έγραψε: ↑30 Μάιος 2020, 23:13Όταν μιλάμε για πιθανότητες και γενικά για επιστήμη, το να προϋποθέτεις πράγματα που δεν τεκμαίρονται επιστημονικά είναι ατελέσφορο.
Ξεκινάς με δεδομένο ότι η ζωή προέκυψε από φυσική διεργασία και όχι με παρέμβαση υπερφυσικού, άναρχου, άχρονου όντος. Αυτό δεν είναι επιστημονική υπόθεση και δεν χωράει σε μια επιστημονική συζήτηση.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Σωστά. Το ίδιο είπα κι εγώ.Ζενίθεδρος έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 00:17Άπειροι κόσμοι με ζωή μπορεί να υπάρχουν έτσι και είναι άπειρο το συμπαν (που μάλλον είναι) αλλά άπειροι κόσμοι με ζωή, η οποία να έχει αναπτυχθεί σε σημείο ωστε να έχει συνείδηση, δεν ειναι σίγουρο πως υπάρχουν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Απλά για σκέψη. Εχει μετρηθεί σε πειράματα με φωτόνια πως μπορεί να υπαρξει και αρνητική πιθανότητα...hellegennes έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 00:20Μα τι λες; Από την στιγμή που συνέβη τουλάχιστον μία φορά, η πιθανότητα είναι πάνω από 0. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος έκφρασης.nyxtovios έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 00:15Καθαρά βάσει πιθανοτήτων μίλησα. Ότι δηλαδη δεν γίνεται να υποθέσεις πιθανότητα μεγαλύτερη του μηδενός επειδή έχεις ως παρατήρηση τη γη, γιατί αυτό προϋποθέτει στοχαστική ανεξαρτησία από φαινόμενα που δεν γνωρίζεις. Δεν σημαίνει πως δεν γίνεται άλλα ούτε ότι γίνεται. Δηλαδή δεν ξέρεις τι γίνεταιhellegennes έγραψε: ↑30 Μάιος 2020, 23:13Όταν μιλάμε για πιθανότητες και γενικά για επιστήμη, το να προϋποθέτεις πράγματα που δεν τεκμαίρονται επιστημονικά είναι ατελέσφορο.
Ξεκινάς με δεδομένο ότι η ζωή προέκυψε από φυσική διεργασία και όχι με παρέμβαση υπερφυσικού, άναρχου, άχρονου όντος. Αυτό δεν είναι επιστημονική υπόθεση και δεν χωράει σε μια επιστημονική συζήτηση.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
- hellegennes
Θα με ενδιέφερε τι μπορεί να σημαίνει αυτό αλλά σε ένα άλλο νήμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Τι είναι η αρνητική πιθανότητα ζενίθεδρε..για εξήγησε μας.
Φαντάζομαι κάτι που κανονικά δεν πρέπει να γίνεται. Πολυ μπέρδεμα
- Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
☦𓀢
☦𓀢
- hellegennes
Δεν λέει κάτι ουσιώδες το άρθρο της Wikipedia.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Λέει πως η αρνητική πιθανότητα θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα παράδοξα...
☦𓀢
☦𓀢
- hellegennes
Ναι, αγγλικά ξέρω. Αυτό δεν είναι κάτι ουσιώδες. Οτιδήποτε θα μπορούσε να εξηγήσει διάφορα παράδοξα. Τι είναι θέλω να μάθω και πώς ορίζεται. Για μαθηματικά δεν μου κάνει πάντως. Αλλά είπαμε, ας κάνουμε ένα άλλο νήμα να τα πούμε, αν ξέρει κανείς τίποτα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Δεν είναι λάθος αυτό που έγραψα, διότι δεν πρόσεξες το υπογραμμισμένο.hellegennes έγραψε: ↑30 Μάιος 2020, 22:58Λάθος. Όχι μόνο δεν είναι αδύνατον αλλά μπορούμε να φτιάξουμε χρυσό από θεωρητικά οποιοδήποτε μέταλλο. Ο λευκόχρυσος και ο υδράργυρος είναι οι καλύτερες υποψηφιότητες (μια ματιά στον περιοδικό πίνακα αποκαλύπτει τον λόγο). Φυσικά η διαδικασία είναι κοστοβόρα και το μέταλλο που προκύπτει είναι ραδιενεργό.
Ας είναι μεγαλύτερη από το μηδέν (δεν αμφισβήτησα την ύπαρξή μαςΓιατί θεωρούμε ότι η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από 0; Γιατί αν ήταν μηδέν δεν θα υπήρχαμε εμείς. Νόμιζα ότι θα ήταν αυτονόητο για τον καθένα αυτό.

Με απλά λόγια το σύμπαν μας (όπως το γνωρίζουμε) ίσως έχει "δυνατότητα" να φτιάξει μία μόνο μορφή ζωής: εμάς.
Από πού προκύπτει ότι στο σύμπαν μας υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής;
Έχουμε παραδώσει την λειτουργία του κράτους στο παρακράτος.
Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού
-
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Στέκει αυτό επιστημονικά;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 00:17Το συμπαν μπορεί να είναι άπειρο χωρικά, αλλά χρονικά είναι πεπερασμένο. Μπορεί η πιθανότητα να αναπτυχθεί πολιτισμός σε χρονικό διάστημα ίσο με την ηλικία του σύμπαντος να τείνει στο μηδέν, να είναι δηλαδή απειροελαχιστη.
Να είναι δηλαδή άπειρο ως προς τις χωρικές διαστάσεις του αλλά πεπερασμένο ως προς τη χρονική διάσταση;
Υπάρχει τέτοιο σχήμα στον κόσμο;
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
- hellegennes
Η πιθανότητα είναι διάφορη του μηδενός. Εξήγησα πώς και γιατί η πιθανότητα να υπάρχει άλλος κόσμος με ζωή είναι κοντά στο 50%, ακόμη κι αν η πιθανότητα δημιουργίας ζωής εν γένει είναι 1 στα 10 τρισεκατομμύρια, που είναι γελοιωδώς μικρή πιθανότητα, που είναι δύσκολο να το υποστηρίξει κανείς. Δεν είναι παντελώς αδύνατον να είναι τόσο μικρή η πιθανότητα ή ακόμη μικρότερη. Όμως είναι εξαιρετικά απίθανο. Είναι όπως το γεγονός πως δεν είναι αδύνατον να ρίξεις 50.000 φορές το ζάρι και να φέρεις 50.000 εξάρια στην σειρά. Αδύνατον δεν είναι, απίθανο όμως είναι.nrg έγραψε: ↑31 Μάιος 2020, 01:21Ας είναι μεγαλύτερη από το μηδέν (δεν αμφισβήτησα την ύπαρξή μας).
Με απλά λόγια το σύμπαν μας (όπως το γνωρίζουμε) ίσως έχει "δυνατότητα" να φτιάξει μία μόνο μορφή ζωής: εμάς.
Από πού προκύπτει ότι στο σύμπαν μας υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Το “Απεχθές Συμπέρασμα” και το Παράδοξο της Ευημερίας – Πού Τελειώνει η Ηθική του Αριθμού;
από Γιαννης- μελβουρνη » 09 Μαρ 2025, 05:04 » σε Φιλοσοφία - 127 Απαντήσεις
- 2724 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
14 Μαρ 2025, 21:27
-