Leporello έγραψε: ↑10 Ιουν 2020, 08:26
Northern Spirit έγραψε: ↑09 Ιουν 2020, 23:42
Πού λεω οτι ειναι καη η συμφωνια...Απλα λεω οτι την καναμε επειδη μας πιεζει ο σουλτανος αλλιως ως συνηθως δεν θα υπογραφαμε τιποτε..
Μα ο μόνος λόγος που ενεργοποιούνται τώρα τα διάφορα κράτη, είναι η τουρκική πρόκληση. Διαφορετικά, μιά χαρά έρευνες έκανε η Αίγυπτος μέσα στην υφαλοκρηπίδα της που δεν περιορίζεται από άλλο κράτος. Ούτε και μετά ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα προτίθεται να κάνει έρευνες παραέξω, γιατί η πιό πετρελαιοπιθανή περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Ο λόγος που θα συμφωνήσει (αν συμφωνήσει) είναι γιά να ανατρέψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αντιστοίχως, η Ελλάδα μιά χαρά έκανε έρευνες στο Ιόνιο, αφού και πάλι οι πετρελαιοπιθανές περιοχές είναι εντός υφαλοκρηπίδας. Δεν υπήρχε λόγος να πιεσθούν οι δύο χώρες σε μιά δύσκολη συμφωνία, αφού δεν υπήρχε κάτι γιά μοίρασμα. Εδώ, η Ιταλία πείσθηκε να πάρει θέση στην διαμάχη με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας π.χ. την ΑΟΖ τής Κέρκυρας.
Αντίθετα, ΑΟΖ οριοθέτησαν Ισραήλ και Κύπρος, γιατί τα πιθανά κοιτάσματα εκεί είναι στα ανοιχτά.
Δεν ειναι μονο θεμα Τουρκιας..Απο την στιγμη που δημιουργηθηκε η εννοια της ΑΟΖ πριν 3 δεκαετιες ξεκινησε μια διαδιακασια αναγνωρισης σχετικης ζωνης. Στην δε περιοχη οι ερευνες που λες οτι κανανε εμεις στο Ιονιο, η Αιγυπτος στην περιοχη της κλπ. δεν δημιουργουσανε θεματα γιατι δεν προεκυψε απο τις ερευνες κατι πολυ σημαντικο. Εκει που προεκυψε (πχ νοτια και ανατολικα της Κυπρου) ειναι λογικο να αρχισουνε να υπαρχουνε και τριβες αφου ειναι επισης λογικο και οι γειτονες να διεκδικησουνε μεριδιο.
Για μενα η νομικη ταξη ειναι προτεραιοτητα για να περιοριζονται οι εστιες συγκρουσεων και εντασης. Γυρω απο την Κυπρο γινεται ψιλοχαμος με την Τουρκια γιατι το νομικο καθεστως του νησιου δεν ειναι ξεκαθαρο.
Στο Αγαιο και την υπολοιπη Ανατολικη Μεσογειο υπαρχει ενταση για τον ιδιο λογο. Στην Κινεζικη θαλασσα υπαρχει ενταση επισης για τον ιδιο.
Εκει που αποουσιαζει νομικη διευθετηση ειναι λογικο οι ισχυροι παιχτες της περιοχης να πανε να εκμεταλλευτουνε καταστασεις.
Το ιδανικο για την Ανατολικη Μεσογειο θα ητανε να ειχε υπαρξει μια διεθνης διασκεψη αναμεσα σε ολες τις χωρες της περιοχης και να βρεθει μια μεθοδος καθοριμου ΑΟΖ αποδεκτη απο ολους. Δεν εγινε ομως και ο καθενας διεκδικει οτι γουσταρει με τον ισχυρο παιχτη της περιοχης (Τουρκια) να βγαινει κερδισμενος.
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".