ΓΑΛΗ έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 11:53
Μα εκεί είναι το θέμα. Όποιος δει την κατάσταση αποστασιοποιημένα θα δει ότι ο γόνιμος σπόρος της αμφισβήτησης παράγει πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο χώρο των πιστών και όχι στο χώρο των άθεων. Είτε στο αμιγώς φιλοσοφικό είτε στο κοσμικό επίπεδο. Kαι αυτό αφορά σε όλες τις θρησκείες. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες/αναγνώσεις για τα "ιερά" κείμενα σε όλες τις θρησκείες. Αλλά μόνον και μόνον η λέξη "ερμηνεία" θα μπορούσε να εκληφθεί ως ύβρις, αν η πίστη ήταν αμιγώς δογματική, έτσι δεν είναι; Από τη στιγμή όμως που μπαίνει το "ίσως" και το "έστω ότι..." στο γήπεδο, το δόγμα ως έννοια έχει νικηθεί κατά κράτος και παραμένει ως μια θεσμική διαφοροποίηση.
Προσπάθησε να εκφράσεις τα αντίστοιχα "ίσως", "έστω ότι..." κλπ σε κάποιον άθεο πολιτικαλκορεκτιστή ή κομμουνιστή (χριστιανοί δεκτοί

) και σκέψου πόσο ανεκτικοί είναι σε διαφορετικές αναγνώσεις των εννοιών που συνθέτουν το δικό τους δόγμα.
Κατά τα άλλα, ναι, έχουν υπάρξει αφορισμοί, άρνηση τέλεσης μυστηρίων σε "άπιστους" κλπ
Ειλικρινά όμως, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό θα πρέπει να το δω ως κάτι πιο συνταρακτικό από την
οποιαδήποτε διαγραφή μέλους.
Αναφορικά δε με τα συνήθη κλισέ για την απαγόρευση έκφρασης, την τιμωρία ενός σκληρού θεού κλπ κλπ προτείνω ένα κοινωνικό πείραμα. Ας πάνε 5 ή 10 εθελοντές με εθνικιστικά μπλουζάκια να καθήσουν στην πλατεία του θεσμικού άβατου ή να μείνουν σε μία κατασκήνωση γυμνιστών χωρίς να βγάλουν το μαγιώ τους και ας πουν μετά τις εντυπώσεις τους από τη
φιλοξενία.
Και ας μετρήσουν μετά πόσοι παπάδες
αρνήθηκαν γάμο, βαφτίσια ή ταφή παράτυπων Χριστιανών

, πόσοι παπάδες
δέχτηκαν και ας συγκρίνουν το αριθμητικό αποτέλεσμα με το αντίστοιχο στην αντίδραση των "δεκτικών στη διαφορετικότητα" στον συγχρωτισμό με διαφορετικότητες που οι ίδιοι δεν γουστάρουν.

Κραυγές και ψίθυροι τύπου "επιχειρείς απαράδεκτους συμψηφισμούς νιανιανια νιανιανιά..." ηχούν ήδη στα αυτιά μου. 
Αυτό που εννοώ είναι ότι η πολιτική χροιά (και οι όποιες
πραγματικές τάσεις έχει) διαπιστώνεται στην καθημερινότητα και όχι στη θεσμική διατύπωση της.
Μια στιγμή :
- οι τύποι με τα εθνικιστικά μπλουζάκια θα λάβουν την "φιλοξενία" που θα λάβουν απτο πλήθος λόγω της στάσης τους (ή της στάσης των "φιλοξενούντων") στο θέμα θεός ?
- η μη ανεκτικότητα ενός άθεου πολιτικαλκορεκτιστη ή κουμουνιστή ένθεου/άθεου (η ίδια το υπογραμμίζεις πως είτε ένθεος είναι, είτε άθεος ο κουμουνιστής τα ίδια χάλια, δείχνοντας ακριβώς αυτό που ρωτάω) θα οφείλεται στην αθεϊα του ?
- η μη ανεκτικότητα και η διαγραφή ενός μέλους από ένα κόμμα οφειλεται στη τηρούμενη στάση στο θέμα θεός ?
Εδώ λοιπόν θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, όχι γιατί αυτά που λες είναι ψευδή, αληθή είναι, αλλά για κάτι άλλο, γιατί
καπελώνουν αυτό που συζητάμε.
Η στάση του παπά που θα απαγορέψει την καύση ενός νεκρού ή θα ευχηθεί κατάρες σε όποιον αμφισβητήσει το "θαύμα" του αγίου φωτός ή θα επισημάνει σε έναν ομοφυλοφιλο πως θα καεί στην κόλαση ή θα αναρτήσει στο ίντερνετ το θαυματουργό εικόνισμα που θεραπεύει το καρκίνο και σβήνει πυρκαγιές κλπ.
έχει άρρηκτη σχέση με τη στάση του στο θέμα θεος !
Αντίθετα, τα παραδείγματα που αναφέρεις (στα οποία π.χ. ξεχνάς να αναφέρεις και το παράδειγμα στο οποίο ένας γκέη παρευρίσκεται σε εκδήλώση για τη μάχη των Θερμοπύλων όπου θα δεχτεί μια ανάλογη "φιλοξενία" από τους χρυσαυγίτες) ,
ΔΕΝ έχουν την παραμικρή σχέση με τη στάση των εμπλεκόμενων στο θέμα θεός !
Συμφωνώ πως η πολιτική χροιά δεν θα ελεγθεί/εξεταστεί στην θεωρία αλλά στην πράξη της καθημερινότητας μας, αλλα αυτό που θα ελεγθεί/εξεταστεί πρέπει να είναι πολιτική χροιά στο ερώτημα θεός, και
όχι το σκέτο ΠΟΛΙΤΙΚΗ η οποία είναι ανεξάρτητη από το αν είσαι άθεος ή όχι !
Σε όλα τα παραδείγματα που αναφέρεις ελέγχεται και εξακριβώνεται
η πολιτική και μόνον, κάνοντας μάλιστα και μια παραδοχή η οποία είναι άκρως
αμφισβητούμενη :
πως η αθεϊα διατηρεί εργολαβία μόνο με τις x,y πολιτικές θέσεις, ενώ οι θρήσκοι μόνο με τις x',y' πολιτικές θέσεις ! Διαφωνώ με αυτήν την παραδοχή διατυπωμένη μάλιστα εν έτη 2018.
Πολιτική χροιά όντως υπάρχει στο θέμα θεός, αλλά :
1ον) κακώς υπάρχει
2ον) αφού κακώς υπάρχει, θα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό που οφείλεται στη στάση στο θέμα θεός, από την πολιτική χροιά που εμπεριέχει και να το κρίνουμε μόνο του χωρίς την πολιτική του χροιά και
3ον) η άποψη στο θέμα θεός εφόσον εκφράζεται εντός ελεύθερου δημοκρατικού περιβάλλοντος, ΔΕΝ διατηρεί συγκεκριμένες εξαρτήσεις με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και πολύ περισσότερο την τελευταία 20ετία. (αντίλογος σε αυτό δεν μπορεί να είναι η ανελεύθερη κουμουνιστική εσσδ 40 ετών πριν στην οποία η αθεϊα επεβλήθει με τη βία και σήμερα οι ρώσσοι διατηρούν μεγάλη σχέση με την θρησκεία αποδεικνύωντας πως κάθε συσχετισμός είναι ψευδής και προϊον απλά ανελεύθερης επιβολής του κουμουνιστικού καθεστώτος)
Όταν λοιπόν συμφωνώ μαζί σου πως στη στάση για το θέμα θεός, υπάρχει πολιτική χροιά εννοώ πολιτικό ΣΥΜΦΕΡΟΝ ! Από την στιγμή που η στάση του ανθρώπου απέναντι στο ερώτημα θεός έχει εμμέσως και διαχρονικά αναμειχθεί με τον πλουτο, την εξουσία, την περιουσία, τα αξιώματα, την παιδεία, εθνική άμυνα κλπ τότε ναι η στάση αυτή θα ποικίλει κάθε φορά κατά συμφέρον πλούτου, εξουσίας, αξιωμάτων, άμυνας κλπ = πολιτική χροιά !
Τέλος, λες πως είναι πιο γόνιμος ο σπόρος της αμφισβήτησης στο χώρο των πιστών ? Πότε ? Προ διαφωτισμού ή μετά ?

Εδώ θέτεις ένα μεγάλο θέμα και χρειάζεται μεγάλη παράθεση στοιχείων κι αν το μεγαλύτερο από αυτά τα στοιχεία που διαθέτεις είναι η "ανεκτικότητα" στις ερμηνείες των Γραφών εντός των πιστών (που και αυτήν πρέπει να εξηγήσεις τι εννοείς π.χ. γίνεται εντός των πιστών ανεκτή η πιθανότητα ερμηνείας πως η ανάσταση του Χριστού ήτο αλληγορική ?), και αυτό προφανώς 1500 χρόνια μετά την "ανεκτικότητα" στις ερμηνείες των Γραφών από τις χριστιανικές αιρέσεις που αντιμετωπίστηκαν "λίγο λιγότερο" ανεκτικά ή την εξαφάνιση ολόκληρων φιλοσοφικών σχολών οι οποίες προφανώς "ξεπεράστηκαν" μέχρι να ξανα-ανακαλυφθούν επί Διαφωτισμού και να αποδειχτεί πως δεν ξεπεράστηκαν ή αφού πρώτα η θρησκεία έγινε εθνικός θεσμός και κατεστημένο ... τότε μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη τύχη ένας τέτοιος ισχυρισμός.
Ο Διαφωτισμός και η σύγχρονη εποχή, ο εξανθρωπισμός του χριστιανισμού σε αντίθεση με τον μεσαίωνα του ισλάμ που βλέπουμε απέναντι, και μπορεί αυτή τη στιγμή ο χριστιανισμός να κοιτάζει από ψηλά το ισλάμ, δεν είναι προϊόντα και ευεργετήματα Γαλή, του σπόρου της αμφισβήτησης μεταξύ των πιστών, είναι ευεργετήματα του σπόρου της αμφισβήτησης ενάντια της κατεστημένης πίστης αιώνων !
Αν θες να δεις τον σπόρο της αμφισβήτησης μεταξύ των πιστών αυτόν πρέπει να τον αναζητήσεις με μεγεθυντικό φακό απ'τον 2ο αι, μ.χ. μέχρι τον 16ο αι,μ.χ. στους χριστιανούς της δύσης και τον 19ο αι, μ.χ. στους χριστιανούς της ανατολής.
Αλλά ακόμα και σήμερα, ποιον ακριβώς σπόρο αμφισβήτησης βλέπεις στον χώρο των πιστών σχετικά με το θέμα θεός, την στιγμή που η πλειοψηφεία των πιστών είναι πιστοί κατ'όνομα αφού έχει επιλεχθεί η ασυνείδητη διαιώνιση του χριστιανισμού ? Καταρχήν πως να αμφισβητήσει ο μέσος πιστός το οτιδήποτε όταν δεν έχει διαβάσει ποτέ του τις Γραφές της θρησκείας του την οποία "επέλεξε" όταν ήταν βρέφος και του προπαγανδίσανε σε νηπιακή ηλικία ?
Στο θέμα θεός (και όχι στο θέμα εθνος, πατρίδα, σημαία, ηθική κλπ) αντίθετα ένας άθεος κατα πλειοψηφεία διάβασε πρώτα τις Γραφές πολύ απλά γιατί γεννήθηκε και αυτός σε χριστιανικό περιβάλλον και ο μόνος τρόπος για να αμφισβητήσει κάτι ήταν πρώτα να διαβάσει αυτό που εν συνεχεία αμφισβήτησε. (Προφανώς και δεν παραβλέπω και τους άθεους από μόδα ή πρόκληση αλλά αυτοί είναι λίγοι και γραφικοί. π.χ. η όποια αθεϊα προβάλλεται από τους γκέη μέσω της πρόκλησης/ασέβειας συμβόλων είναι ασυνείδητη, γραφική και προϊον απαιδευσιάς όμοιας με τους κατ'όνομα χριστιανούς, ε δεν αποτελούν όμως οι γκέη την αιχμή της άθεης άποψης, θα ήταν γελοίο να δεχτούμε κάτι τέτοιο, όπως άστοχοι είναι και οι όποιοι συσχετισμοί γίνονται, ένας ανάρχας π.χ. που καίει μια σημαία δεν είναι συνειδητός άθεος ώστε να βαρύνει η πράξη του την αθεϊα ακόμα κι αν το δηλώνει, είναι συνειδητός ανάρχας και η οράξη του βαρύνει την αναρχία.)
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑26 Ιουν 2018, 11:53
Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνηση. Αυτό που προσωπικώς θεωρώ κυνισμό, είναι η αντιμετώπιση των πραγμάτων
χωρίς την αρωγή του μεταφυσικού στοιχείου. Όπως ακριβώς ένας ανατόμος. Σ' αυτό το πλαίσιο, έννοιες όπως "αξίες", "ιδέες", "ανθρωπότητα" κλπ καθίστανται άχρηστες γιατί δεν μπορούν προσφέρουν α) κάποια χρήσιμη πληροφορία στον ανατόμο β) πνοή στο πτώμα.
Ο κυνισμός που -μάλλον- εννοείς εσύ, είναι το "απάνθρωπον" της ψυχρότητας που απαιτεί η χ ή ψ επιλογή σε ψηλό ή χαμηλό επίπεδο, το αναγκαστικό "ξεσκαρτάρισμα", η συνειδητοποίηση για τις πιθανές παράπλευρες απώλειες κλπ σε κάποιες φάσεις. Η αμιγώς στρατηγική και όχι ανθρωπιστική προσέγγιση της μάχης. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.
ΑΚΡΙΒΩΣ ! Αυτόν τον κυνισμό εννοώ !
Δεν είναι δυνατόν σε μια συζήτηση που προσπαθούμε και οι δυο να αγγιξουμε την αντικειμενικότητα, να αναγνωρίζουμε τον όντως κυνισμό της ψυχρής λογικής του άθεου που θα αποκλείσει δογματικά την πιθανότητα του μεταφυσικου, και να παραβλέπουμε απ'την άλλη τον κυνισμό του ακόμα πιο δογματικού μεταφυσικού του πιστού που δεν θα θεωρήσει απλά βέβαιο πως υπάρχει μεταφυσικό αλλά θα θεωρήσει βέβαιο και πως γνωρίζει και την βούλησή αυτού του μεταφυσικού και θα εφαρμόσει τις επιταγές "του" - πρακτικές "του" σε θεωρία και σε πράξη χωρίς ίχνος αμφιβολίας και αποστασιοποίησης.
Και οι δύο κυνισμοί είναι και οι δύο στερούνται συναισθήματος και διαλακτικότητας !
Επίσης, το να αποκλείσεις το μεταφυσικό ΔΕΝ ισοδυναμεί ταυτοτικά με το να αχρηστοποιήσεις έννοιες όπως αξίες, ιδέες, ανθρωπότητα κλπ. δηλ. ένας άθεος δεν είναι και ταυτοτικά άπατρις ή ταυτοτικά ανήθικος απλά και μόνο επειδή είναι άθεος, ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι όμοια προπαγανδιστικός με τον ισχυρισμό πως όλοι οι χριστιανοί είναι βλάκες.
Κυνισμός επομένως βαρύνει αμφότερους.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.