nowhere έγραψε: ↑22 Ιουν 2020, 13:08
οτινάναι.δεν το λέει ο κασιδιάρης,το λέει ο θανάσης,πως σας φαίνεται σαν ιδέα?
1. Ακριβώς αυτό: είτε το λέει ο Κασιδιάρης, είτε ο Μπάμπης ο σουγιάς είναι ένα και το αυτό. Δεν έχει καμμιά ιδιαίτερη γνώση ή εμπειρία ο Κασιδιάρης γιά να έχει μεγαλύτερο βάρος η άποψή του.
2. Μου φαίνεται ιδιαίτερα χαζή ιδέα. Βασικά, γελάω και μόνο που κάποιος την βαφτίζει "ιδέα" λες και δεν την σκέφτηκε κάποιος πριν. Ο λόγος όμως που είναι χαζή, είναι ότι δεν επιφέρει κανένα όφελος και αντίθετα δημιουργεί κινδύνους. Αν επιτευχθεί συμφωνία γιά οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το κέρδος είναι πως δημιουργούνται κοινά συμφέροντα με μία ισχυρή χώρα και έτσι δημιουργείται ακόμη ένα εμπόδιο στα σχέδια τής Τουρκίας. Με την Κύπρο, δεν δημιουργείται κανένα κοινό συμφέρον, αφού ούτως ή άλλως οι δύο χώρες είναι συνδεδεμένες σε όλα και η όποια άμυνα τής Κύπρου στηρίζεται στην Ελλάδα.
3. Μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν μπορεί να χαραχθεί ΑΟΖ, γιατί ενδιάμεσα είναι η Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα ήταν το ίδιο πράγμα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με δύο όμως σημαντικές διαφορές:
- Η Τουρκία στηρίζει αυτό το μνημόνιο με στρατιωτικά μέσα. Η Ελλάδα δεν μπορεί. Και εν πάσει περιπτώσει οι συμφωνίες γιά οριοθέτηση ΑΟΖ αποσκοπούν τελικά στο να ματαιώσουν μιά στρατιωτική σύγκρουση. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν έχει και πάλι νόημα η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Πολύ απλούστερο είναι η Ελλάδα να βυθίσει τυχόν τουρκικό ερευνητικό σκάφος που θα έκανε έρευνες σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι βρίσκονται μέσα στην ΑΟΖ της.
- Η Τουρκία κάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο επειδή επιδιώκει ακριβώς η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να γίνει με βάση την στρατιωτική ισχύ κάθε χώρας. Αντίθετα, η Ελλάδα υποστηρίζει την οριοθέτηση βάσει του διεθνούς Δικαίου. Μία αμφιλεγόμενη δηλαδή ενέργεια, θα αποδυνάμωνε την
θέση της.