ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑24 Ιουν 2020, 21:54Πηγή;Μηχανικός έγραψε: ↑24 Ιουν 2020, 21:52Το 81 που μπήκαμε στην ΕΟΚ τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες ήθελα να φτιάξουν εργοστάσια στην Ελλάδα.
Πάνω από 200.000 θα ήταν οι απασχολούμενοι μαζί με τις εξωτερικές βιοτεχνίες που θα τις υποστήριζαν.
Το περήφανο ΠΑΣΟΚ τις έδιωξε γιατί ο λαός δεν μπορεί να είναι δούλος των πολυεθνικών.
Oι πηγές είναι ιαματικές.
Όλοι οι μύθοι είναι "μου πε κάποιος", "δεν θυμάμαι", "ένας ανώνυμος συνδικαλιστής", ποτέ δεν υπάρχει κάτι το απτό.
Έχουμε γκρεμίσει αρκετούς μύθους που αναπαράγονται σε καφενειακή λογική.
Παραμυθάδες τιης πλάκας έναντι των γεγονότων.
Πάμε σε κάτι πραγματικό επειδή ένας από τους πολλούς μύθους αφορά την ΤΕΟΚΑΡ(ΝΙΣΣΑΝ).
Πηγές ο έγκυρος και αντικρατικίστικος Οικονομικός Ταχυδρόμος και πρωτογενώς οι εταιρείες(ανακοινώσεις κλπ.).
ΤΕΟΚΑΡ:
Η ΤΕΟΚΑΡ στη δεκαετία του 80 είχε πολύ μεγάλο μερίδιο πωλήσεων.
Το κράτος βοηθούσε μέχρι το 1987 καθώς της προσέφερε χαμηλότερο φόρο καταναλώσεως με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να έχουν πιο ανταγωνιστική τελική τιμή.
Η κατρακύλα άρχισε απο το 1987.Τι άραγε να πήγε στραβά;
Γεγονός 1ο
Στο πέρας του 1987 ο χαμηλότερος ειδικός φόρος για την ΤΕΟΚΑΡ είχε μηδενιστεί. (ΕΟΚ με λένε)
Γεγονός 2ο
Η απόσυρση του 1991 που ελήφθη απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τι συνέβη τότε; Η ξαφνική εφαρμογή του παραπάνω μέτρου,δεν επέτρεψε στη ΤΕΟΚΑΡ να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και είναι χαρακτηριστικό πως οι παραδόσεις των αυτοκινήτων στους αγοραστές έφταναν ακόμα και τους 8(!) μήνες απο την ημερομηνία παραγγελίας.
Απο αυτο έχασε σεβαστό μερίδιο της αγοράς.
Δεν κρίνω το αν ήταν καλή ή όχι, εξηγώ απλώς την ιστορία για την εταιρεία.
Γεγονός 3ο
Ένεκα προηγούμενης μεγάλης ζήτησης(βλέπε γεγονός 2ο),η εταιρεία είχε αυξήσει
την παραγωγή της. Ωστόσο την εκτίναξη στις πωλήσεις των αυτοκινήτων την ακολούθησε η απότομη μείωση,με αποτέλεσμα η ΤΕΟΚΑΡ να έχει προς συντήρηση ένα μεγάλο απόθεμα αυτοκινήτων.
Γεγονός 4ο
Η αλλαγή του ειδικού φόρου καταναλώσεως που ευνοούσε οχήματα μικρού ή μεγάλου κυβισμού και όχι μεσαίου όπως αυτα που πωλούσε η ΤΕΟΚΑΡ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το μερίδιο του μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτων επι του συνόλου της εγχώριας παραγωγής,μειώθηκε απο 55%(περίπου) το 1992 μειώθηκε στο 35%(περίπου) το 1994.
Για παράδειγμα,οι πωλήσεις του Sunny απο περίπου 13 χιλιάδες το 1992 ήσαν σχεδόν 5 χιλιάδες το 1994.
Δηλαδή πτώση 65-67% επι των πωλήσεων του συγκεκριμένου τύπου αυτοκινήτου.
Γεγονός 5ο
Η ΤΕΟΚΑΡ δεν απέλυσε το προσωπικό αλλα αρχικώς έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους της προς χάριν τρόπον τινά κοινωνικής πολιτικής,με διαφαινόμενη επιβάρυνση που φαίνεται ισοδυναμούσε με 1,4 δις δραχμές .Τελικώς,το 1995 το εργοστάσιο στο Βόλο έκλεισε.
Η ΤΕΟΚΑΡ σε ανακοίνωση της αναφερόταν στους εξής λόγους:
1ος λόγος:
Εναρμόνιση ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτική που εκμηδένιζε κάθε κρατική μορφή στηρίξεως της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σχόλιο:Δηλαδή απουσία κάποιας μορφής κρατικού προστατευτισμού.
2ος λόγος:
Η αύξηση του κόστους παραγωγής των αυτοκινήτων που προκλήθηκε απο την μεγάλη ανατίμηση του γιεν αλλα και απο τη μείωση της παραγωγής.
3ος λόγος:
Οι συνεχείς και σημαντικές αλλαγές στη φορολογία του αυτοκινήτου που δεν επέτρεψαν στην επιχείρηση να πραγματοποιήσει μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα όπως και η αλλαγή του ειδικού φόρου καταναλώσεως που έστρεψε τον καταναλωτή σε αυτοκίνητα μικρότερου ή μεγαλύτερου κυβισμού.
Κανένας "κακός" συνδικαλιστής ή "κακή" κυβέρνηση, φυσικά ενστάσεις για την φορολογία αλλά το πρόταγμα αφορούσε δομικούς λόγους.
Πάμε και στην Goodyear που αναπαράγεται ως μύθος:
1) H Goodyear είχε μεγάλη κερδοφορία που αύξανε με ρυθμό 70%
2) Υπήρχε εργασιακή ειρήνη με τους συνδικαλιστές να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις και να δέχονται αρκετά πράγματα, το ομολογούσε και η ίδια η επιχείρηση
3) Το κράτος ήταν ένας εκ των καλών πελατών της ενισχύοντας την σημαντικά
4) Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με προέδρικο διάταγμα έδωσε άδεια για πώληση λιπαντικών
5) Απολάμβανε των ευεργετημάτων του νόμου 2687/53
6) Ο αντιπρόεδρος της Goodyear στην ευρώπη Sylvain Valensi ανέφερε ότι ο λόγος της απομάκρυνσης αφορούσε κατα κύριο λόγο το μέγεθος της μονάδας,το οποίο ήταν μικρό και καθιστούσε ασύμφορη τη λειτουργία της ανεξαρτήτως του κόστους παραγωγής.Σε αυτό επέμενε ο Valensi στις δημόσιες τοποθετήσεις του εκείνη την εποχή
Εδω είχαμε μία εντελώς φιλική πολιτική και μία επιχείρηση που ευημερούσε ωστόσο είχε στρατηγικούς λόγους να βρει την βέλτιστη λύση.
Γιατί δεν φτάνει να είσαι φθηνός και παραγωγικός, πάντα μπορεί να υπάρξει ακόμα φθηνότερος ή πιο βολικός για άλλους λόγους(εσωτερική αγορά, πρόσβαση κλπ.)
Κάτι ευρέως άγνωστο όπως και άλλα στην Ελλάδα της καφενειακής συζήτησης:
Όταν η Ελλάς εντάχθη στην ΕΟΚ ετίθετο σε ανταγωνισμό πιο ανοικτό.
Η τότε κυβέρνηση αν ήθελε πλήρη αποβιομηχάνιση, απλώς θα άφηνε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους.
Τουναντίον έπαιξε κατενάτσιο.
Δόθηκε απο την τότε κυβέρνηση λυσσαλέα μάχη στην ΕΟΚ ώστε να επιτραπεί στη χώρα να εφαρμόσει για ορισμένο χρονικό διάστημα(5ετία) προστατευτικά μέτρα στην βιομηχανία κατα παρέκκλιση απο τις κοινοτικές συνθήκες και συγκεκριμένα τα άρθρα 95,96 της Ρώμης.
Η κυβέρνηση μάλιστα παραβίαζε τα συμφωνηθέντα επί του ρυθμιστικού φόρου προς προστασίας της εγχώριας παραγωγής, με αποτέλεσμα να δέχεται επικρίσεις απο την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Κοινώς έβαζε πλάτη όσο μπορούσε ώστε έντεχνα οι εισαγωγείς να έχουν προσκόμματα στην προσπάθεια στήριξης της εγχώριας μεταποίησης.
Για τον ρυθμιστικό φόρο θα βρει κάποιος πράγματα και στο διαδίκτυο αλλά θέλει ενδελεχή μελέτη.
Από όλα τα παραπάνω βλέπουμε την λυσσαλέα μάχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύσουν τις εταιρείες μέχρι εκεί που μπορούσαν.
Γεγονότα, όχι λόγια ανώνυμα για ανώνυμους.