επ πρόσεχε εσύ, με ρέγουλα το κρασάκι!!

Ηλίθια συμπεριφορά κατά την γνώμη μου.
Μου απάντησες :Απο κει και πέρα ουσιαστική διαφορά υπάρχει απ'την οπτική του θρήσκου :
Ο οποίος δεν θα αναγνωρίσει σε κάποιον τον αντίλογο στο 3, τον αντίλογο δηλ. για την μη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον θεό γιατί αν το κάνει θα προδώσει πιο εύκολα το γεγονός πως ο θρήσκος ταυτίζει τον ανθρώπινο λόγο του που μαρτυρεί την αλληλεπίδραση, με τον λόγο του θεού. Γι'αυτόν τον λόγο ο θρήσκος, κάποιον που θα διαφωνήσει με το 3 θα τον κατατάταξει αυτόματα και βολικά σαν κάποιον που αμφισβητεί το 1 (και όχι σαν κάποιον που αμφισβητεί μόνο το 3), δηλ. σαν κάποιον που αμφισβητεί την ύπαρξη του θεού του και όχι μόνο την μαρτυρία του για την αλληλεπίδραση με αυτόν, αντλώντας και ταυτόχρονα φανατισμό από το γεγονός πως ο αντίλογος δεν είναι απλά εχθρός της μαρτυρίας του, αλλά πρωτίστως εχθρός της ύπαρξης του θεού του ! Ακριβώς αυτό έγινε και με τον Επίκουρο και με όλους μετά από αυτόν.
Από την οπτική τώρα του άθεου δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά, ένας άθεος που λέει πως δεν υπάρχει θεός, με έναν άθρησκό αγνωστικιστή που λέει μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τον αντιλαμβανόμαστε και δεν αλληλεπιδράμε μαζί του, είναι το ίδιο, πολύ απλά γιατί ένας θεός έχει νόημα για τον άνθρωπο όχι από την στιγμή που υπάρχει, αλλά από την στιγμή που ο άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά (συναλλάσεται) μαζί του ! Ωστόσο αυτό το σημείο που θα καταρράκωνε και θα αποκάλυπτε το αρχαίο παιχνίδι των θρήσκων, ο σύγχρονος άθεος δεν το αντιλαμβάνεται και δέχεται άκριτα την προπαγάνδα ουσιαστικά του θρήσκου.
Αυτήν ακριβώς την αιτιολόγηση στην οποία φέρνεις αντίρρηση, την έδωσα όταν περιέγραφα αυτό που κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η οπτική απτη μεριά του άθεου ο οποίος εξετάζει έναν άθρησκο αγνωστικιστή για να δει αν είναι ισοδύναμος με αυτόν !Οκ, σε αυτό που όμως έχω αντίρρηση είναι η αιτιολόγησή σου πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά, η οποία στηρίζεται στο "ένας θεός έχει νόημα για τον άνθρωπο όχι από την στιγμή που υπάρχει, αλλά από την στιγμή που ο άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά (συναλλάσεται) μαζί του". Άποψη σου είναι αυτή, έτσι; Θέλω να πω, δεν αξιώνεις κατίσχυση σε αυτό, ή όχι; Τι έχει νόημα και τι δεν έχει νόημα.
+1
Επιχειρώ μία προσέγγιση με αντίστοιχο κόκκινο και μπλέ χρώμαmrx0 έγραψε: ↑27 Ιουν 2018, 21:24
Είναι όπως με τον Επίκουρο που έλεγες, αυτός φαίνεται να είχε δεχτεί τη λογική αναγκαιότητα του να υπάρχουν θεοί, αλλά θεωρούσε πως δεν μπορούσε να υπάρχει αλληλεπίδραση μαζί τους: μα αν δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση, τότε πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πως υπάρχουν, ιν δε φερστ πλεις; -> παράδοξο, άκυρο λογικά. Πώς το έλυσε ο Επίκουρος το παράδοξο αυτό; Δε γνωρίζω, αλλά αυτό που λέω εγώ είναι πως αν πεις πως η ύπαρξη θεού/θεών κρίνεται λογικά, υπεραισθητά ας πούμε, ενώ η αλληλεπίδραση αισθητά/φυσικά, τότε χωράνε και οι δυο προτάσεις, χωρίς να δημιουργείται κανένα παράδοξο και αντίφαση, διότι είναι σε άλλη σφαίρα που δρα η καθεμιά από δαύτες, η πρώτη στη σφαίρα της λογικής και η δεύτερη σε αυτή της φύσης..
χαχα ναι, να το μαζέψουμε λιγάκι...
σωστά!Αυτήν ακριβώς την αιτιολόγηση στην οποία φέρνεις αντίρρηση, την έδωσα όταν περιέγραφα αυτό που κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η οπτική απτη μεριά του άθεου ο οποίος εξετάζει έναν άθρησκο αγνωστικιστή για να δει αν είναι ισοδύναμος με αυτόν !
Σωστά, ο άθρησκος αγνωστικιστής δε βρήκε λογική αναγκαιότητα στην ύπαρξη του θεού. Αλλά δε βρήκε επίσης λογική αναγκαιότητα ούτε στη μη ύπαρξη του θεού, κάτι που έκανε ο άθεος. Αυτό δε διαχωρίζει άλλωστε τον έναν από τον άλλον;Οπότε όταν σε ρωτάω στη συνέχεια "ποιο ακριβώς είναι το νόημα για τους ανθρώπους από έναν υπαρκτό μεν θεό, τον οποίο όμως δεν μπορούν να τον αντιληφθούν και να συναλλαχθούν μαζί του", προφανώς εννοώ πως αυτός που έδωσε απάντηση στο 2 πως δεν μπορεί να τον αντιληφθεί (δηλ. ο άθρησκος αγνωστικιστής), αυτός και μόνον αυτός, προφανώς δεν βρήκε καμιά λογική αναγκαιότητα για αυτό, δηλ. δεν ικανοποιήθηκε καν το έξτρα κριτήριο - ερμηνεία που δίνεις στην φράση "αντίληψη πως ο θεός υπάρχει" !
Αν είχε βρει προφανώς λογική αναγκαιότητα ώστε ο θεός να υπάρχει που για σένα αυτό σημαινει αντίληψη του θεού, ε τότε δεν θα ήταν άθρησκος αγνωστικιστής αλλά θρήσκος !
ναι οκ, η ερώτηση παραμένει η ίδια, με τις επιπλέον απαραίτητες διευκρινήσεις.Άρα το ερώτημα μου παραμένει χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα και χωρίς να χρειάζεται να ξαναξεκινήσουμε απτην αρχή δηλ.
"ένας θεός ποιο νόημα έχει για τον άνθρωπο (άθρησκο αγνωστικιστή) από την στιγμή που ο άνθρωπος αυτός (ο άθρησκος αγνωστικιστής) ΔΕΝ τον αντιλαμβάνεται (δεν βρίσκει την λογική αναγκαιότητα που εσύ βρίσκεις) και ΔΕΝ αλληλεπιδρά (συναλλάσεται) μαζί του ? "
Αν σε αυτό το ερώτημα απάντησεις πως ένας τέτοιος τύπος μάλλον δεν βρίσκει κάποιο νόημα, τότε ισχύει πως αθρησκος αγνωστικιστής <=> άθεος ! (η μαθηματική ισοδυναμία <=> )
Προφανώς όχι, για τον ίδιο, αν και θα μπορούσε να το απαντήσει μπαίνοντας στη θέση του άλλου.Προφανώς το ερώτημα αυτό δεν έχει καμιά ισχύ για κάποιον θρήσκο ο οποίος θα έχει ικανοποιήσει τη λογική αναγκαιότητα, κριτήρια, εμπειρίες κλπ και θα δέχεται και πως αντιλαμβάνεται τον θεό και πως επιδρά μαζί του κλπ ...
Κρυφο-άθεος λες; Δεν ξέρω, μπορεί!ΓΑΛΗ έγραψε: ↑27 Ιουν 2018, 23:24Επιχειρώ μία προσέγγιση με αντίστοιχο κόκκινο και μπλέ χρώμαmrx0 έγραψε: ↑27 Ιουν 2018, 21:24
Είναι όπως με τον Επίκουρο που έλεγες, αυτός φαίνεται να είχε δεχτεί τη λογική αναγκαιότητα του να υπάρχουν θεοί, αλλά θεωρούσε πως δεν μπορούσε να υπάρχει αλληλεπίδραση μαζί τους: μα αν δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση, τότε πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πως υπάρχουν, ιν δε φερστ πλεις; -> παράδοξο, άκυρο λογικά. Πώς το έλυσε ο Επίκουρος το παράδοξο αυτό; Δε γνωρίζω, αλλά αυτό που λέω εγώ είναι πως αν πεις πως η ύπαρξη θεού/θεών κρίνεται λογικά, υπεραισθητά ας πούμε, ενώ η αλληλεπίδραση αισθητά/φυσικά, τότε χωράνε και οι δυο προτάσεις, χωρίς να δημιουργείται κανένα παράδοξο και αντίφαση, διότι είναι σε άλλη σφαίρα που δρα η καθεμιά από δαύτες, η πρώτη στη σφαίρα της λογικής και η δεύτερη σε αυτή της φύσης..
Κατά τη γνώμη μου ο Επίκουρος ήταν ένας άθεος που είχε δεχτεί τη λογική αναγκαιότητα αποδοχής της ψευδαίσθησης της ύπαρξης θεών και επιχείρησε μια χρυσή τομή αποδεχόμενος τυπικώς την ύπαρξη των θεών αλλά συνιστώντας εμμέσως την αποστασιοποίηση από αυτούς.
Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνομαι το "Συν Αθηνά και χείρα κίνει."
Ας μην ξεχνάμε, ότι άλλο αυτό που σκέφτεται ο οποιοσδήποτε φιλόσοφος (ειδικώς του διαμετρήματος των αρχαίων) και άλλο ο τρόπος που θα πρέπει να το εκφράσει ώστε να διατηρηθεί το εύρρυθμον μιας κοινωνίας.
Εξαρτάται από το πως προσλαμβάνουμε την έννοια του ά-θεου.
τι λετε βρε, μια χαρά μαζευόμαστε και χλαπακιάζουμε οι άθεοι όσο διαρκεί η μέρα επί ραμαζανιουpoeta έγραψε: ↑27 Ιουν 2018, 17:49Επίσης, ο άθεος, που σημειωτέον δεν μισεί κανένα, μπορεί να προσκαλέσει δείπνο κρεατοφαγίας και να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα του άλλου και την πιο ιερή του μέρα να τον κολάσει και να τον συγχύσει... Και κατά την άποψή μου αυτή του η πράξη είναι μια μορφή μίσους.ksmyrn έγραψε: ↑10 Ιουν 2018, 08:52
Αλλά μπορεί να βιάσει, να σκοτώσει, να κλέψει, να εξαπατήσει, να κάνει ότι γουστάρει χωρίς ενοχές, εάν μπορεί βεβαίως. Γιατί να μην τα κάνει; Ας μπορέσει να μαζέψει λεφτά, να πληρώνει παιδάκια να κάνουν τα θελήματά του, να εκμεταλλεύεται καταστάσεις και ανθρώπους, γιατί όχι; Αφού δεν έχει σημασία
Γιατί το μίσος έχει πολλές μορφές.
Έπειτα, δεν έχω ακούσει άθεο να κατηγορεί και να σπιλώνει τους Μουσουλμάνους, Βουδιστές, Πίκο πόκο, Κρίσνα κ.α. Αντίθετα, αγωνίζεται με μια μανία θα έλεγα, να αποδείξει πόσο σκάρτοι και οπισθοδρομικοί είναι οι Ορθόδοξοι. Κατά την άποψή μου, αυτός του ο αγώνας βασίζεται σε μια μορφή εμπάθειας.
Γιατί και η εμπάθεια έχει πολλές μορφές.
Ενα ακομα διποδο που πρεπει να επιβιωσει, πολυ ωραια περιγραφη.
ο σοβαρός άθεος με μοιάζει κάπως με τον ευσεβή χριστιανό, να είναι ταπεινός, να κάνει ελεημοσύνη στα κρυφά κτλπ κτλπBILLO έγραψε: ↑28 Ιουν 2018, 01:30Ενα ακομα διποδο που πρεπει να επιβιωσει, πολυ ωραια περιγραφη.
Ο σοβαρος αθεος οφειλει να ειναι ανησυχος και προβληματισμενος ανθρωπος, σεμνος θα ελεγα, μακρια απο υπερβολες και πανηγυρια γιατι πραγματι αυτη η αληθεια ξεδιπλωνεται μπροστα του οταν πραγματικα καταλαβει το τι θα μπορουσε να σημαινει ο ανθρωπος χωρις ενα Θεο απο πανω του. Ειναι σοβαρη πιθανοτητα να ειναι ενα ακομα διποδο, ασημαντο και ανουσιο που κανει το συντομο περασμα του απο τον πλανητη γη και αυτο θελει αντερα για να το καταπιεις σαν ιδεα.