Προφανώς διαφορετικά είδη (από την ίδια οικογένεια) συνήθως θα έχουν και διαφορετικά κρανία όπως έχουν άλλες διαφορές, όμως εδώ κοιτάμε αν ισχύει το αντίστροφο. Μου λες ότι 10% διαφορά είναι τεράστιας σημασίας και θα συμφωνούσε μαζί σου ένας αποικιοκράτης ανθρωπομέτρης, όμως η πεζή πραγματικότητα είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι (εννοώ οι άνθρωποι που ζουν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2019) έχουν κρανία και εγκεφάλους που διαφέρουν 16% προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τον μέσο όρο χωρίς αυτή η διαφορά να συνεπάγεται κάτι παθολογικό ή να συσχετίζεται κατά ιδιαίτερα ευθύ τρόπο με τις διανοητικές ικανότητες. Οπότε ναι, το μέγεθος του κρανίου μοιάζει πολύ περισσότερο σαν χαρακτηριστικό με το χρώμα των ματιών απ' ό,τι φανταζόμασταν στο παρελθόν. Άλλωστε οι Νεάντερταλ είχαν μεγαλύτερο και περίπου 200.000 χρόνια παραπάνω στη διάθεσή τους όμως δεν φαίνεται να τους βγήκε και πολύ σε καλό.
Για την ακρίβεια το μέγεθος του εγκεφάλου συσχετίζεται πάρα πολύ γραμμικά με ένα και μόνο ένα πράγμα: το BMI. Οι πιο μεγαλόσωμοι έχουν και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Αυτό όπως καταλαβαίνεις ενισχύει το point μου: είναι διαφορετικά είδη ο Τεξανός από τον νεολιθικό κυκλαδίτη; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως όχι. Όμως ένας υποθετικός παλαιοντολόγος του μέλλοντος που θα είχε σαν μοναδικά στοιχεία μισό σκελετό Τεξανού, μισό σκελετό νεολιθικού κυκλαδίτη και την πληροφορία ότι ο δεύτερος απέχει περίπου 10.000 χρόνια και ενάμιση ωκεανό από τον πρώτο, είναι πάρα πολύ πιθανό να κατέληγε στο αντίθετο συμπέρασμα. Και πάρα πολύ εύλογα.
Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι "ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι" σημαίνει απλά "έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με εμάς". Δε σημαίνει κάποια τρομακτική διαφορά από τους προηγούμενους. Θα μπορούσαν οι γκόμενες πριν 200.000 χρόνια να εξακολουθούσαν να γουστάρουν πιο κωλόφατσες [όπως arguably έκαναν σε μέρη όπως η Ανδραβίδα] και τότε σήμερα θα λέγαμε ότι οι "ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι" πάνε 300.000 χρόνια πίσω.
Το επιχείρημα ότι μόνο θηλυκοί σύγχρονοι άνθρωποι με αρσενικό νεάντερταλ ήταν εφικτό να κάνουν γόνιμους ανθρώπους είναι όντως πολύ πιο ισχυρό για να μιλήσουμε για διαφορετικά είδη, όμως δεν είναι τα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι στο σύγχρονο άνθρωπο δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής καθόλου νεαντερτάλιο μιτοχονδριακό DNA, δηλαδή καμία απόδειξη νεαντερτάλιας μητρογονικής καταγωγής. Όμως αυτό που είπες εσύ είναι μία μόνο από τις πιθανές εξηγήσεις. Μια πολύ πιθανότερη είναι ότι οι νεαντερτάλιες μητρογονικές γραμμές απλά χάθηκαν (ότι δηλαδή σε κάποια φάση όλες οι γυναίκες από αυτή τη γραμμή έκαναν μόνο αγόρια), κάτι διόλου απίθανο δεδομένου ότι μιλάμε για αραιούς πληθυσμούς και πολύ περιορισμένα δείγματα. Η μιτοχονδριακή Εύα είναι η μόνη σύγχρονη γυναίκα που η μητρογονική της γραμμή επιβιώνει σήμερα και έζησε πριν ~150.000 χρόνια (αρκετά πιο παλιά από την συνύπαρξη με τους νεάντερταλ αλλά παρόμοια τάξη μεγέθους). Σημαίνει αυτό ότι δεν καταγόμαστε καθόλου από τις υπόλοιπες χιλιάδες γυναίκες που έζησαν ταυτόχρονα με αυτήν και ότι ήταν αδύνατο να κάνουν παιδιά με τους άντρες τους; Όχι βέβαια. Σημαίνει απλά ότι καταγόμαστε από γραμμές που δεν είναι αμιγώς μητρογονικές. Αυτό μας δίνει και μια πολύ χονδρική ιδέα τι ποσοστό μητρογονικών γραμμών "επιβιώνει" σε βάθος δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων (πρακτικά: σχεδόν καμία). Για να το πούμε ακόμα πιο πεζά, δεν έχεις κληρονομήσει καθόλου mtDNA από τη μάνα του πατέρα σου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Δε σημαίνει όμως ότι η γιαγιά σου δε μπορούσε να κάνει υγιή παιδιά με τον παππού σου, σημαίνει απλά ότι είσαι απόγονος του γιου τους

Εγώ αντιθέτως έχω υπόψη μου αυξημένο αριθμό δημοσιεύσεων που μιλάνε με θετικά στοιχεία για ύπαρξη γενετικού υλικού από νεάντερταλ σε ευρωπαίους (και μεσανατολίτες) καθώς και το αντίθετο. Μάλιστα το αντίθετο ισχύει πολύ περισσότερο, έχει βρεθεί ολόκληρος πληθυσμός από νεάντερταλ στη Ρουμανία που είχαν πολύ παραπάνω από δείγματα καταγωγής από σύγχρονους ανθρώπους [αλλά δε φαίνεται να άφησαν απογόνους σήμερα].
Τέλος το "πολύ λίγος χρόνος" ομολογώ πως είναι υπεραπλούστευση. Εννοοούσα πολύ λίγες γενιές. Όλοι αυτοί οι μαλάκες για τους οποίους συζητάμε από τον Heidelbergensis και μετά είναι οι τελευταίες ~50.000 γενιές ανθρώπων. Συγκριτικά από τον χιμπατζή έχουμε αποκλίνει εδώ και πάνω από 300.000 γενιές. Η τίγρη και το λιοντάρι έχουν αποκλίνει εδώ και 4-5.000.000 γενιές. Ο γάιδαρος και το άλογο 1-2.000.000 γενιές. Τέτοια είναι τα νούμερα για τα οποία συζητάμε συνήθως όταν δυο συγγενικά είδη έχουν πλέον αποκλίνει αρκετά ώστε να μην κάνουν γόνιμους απογόνους. Και πάλι δεν είναι αδύνατο σε 50.000 γενιές να μαζευτεί απόκλιση αν δεν υπάρχει καθόλου ανταλλαγή γενετικού υλικού, όμως τα δεδομένα λένε ότι τέτοια ανταλλαγή υπήρξε επανειλημμένα, ανάμεσα σε όλους τους απογόνους του Heidelbergensis.