Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16220
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 27 Ιούλ 2020, 14:57

Dwarven Blacksmith έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:44
Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:35
Dwarven Blacksmith έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:27
Η ερμηνεία του πατησιωτη στο συγκεκριμένο έχει ισχύ. Ναι μεν το πλαίσιο στο οποίο το λέει είναι ύποπτο, αλλά όντως ως αφήγημα στέκει και δεν είναι από το πουθενά, έχει την ιστορία του.
Ως αφήγημα στέκει, μόνο που είναι άλλο αφήγημα, και ο πατησιώτης το βάζει εδώ ως κλασικό πατησιωτισμό. Ω Κότον προφανέστατα δε μένει στο compromise αλλά φτάνει μέχρι την εποχή του Λινκολν. Νομιμοποιεί τη δουλειά πάνω στη βάση ότι εκτελούσε μια λειτουργία, μέχρι οι σοφοί ημίθεοι που λέγονται founding fathers αποφάσισαν ότι εκτέλεσε τον ρόλο της στο στο χτίσιμο τηου καλύτερου κράτους του κόσμου και αποφάσισαν να την καταργήσουν.

Είναι πονηρός ντετερμινισμός
Ναι μπορεί, είναι αρκετά λεπτή η διαφορά για να είμαστε σίγουροι από μια πρόταση.

Δηλαδή άνετα μπορείς να πεις ότι λέει ότι οι founding fathers φύτεψαν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δουλειάς. Το οποίο στέκει και δε στέκει. Δηλαδή έδεσαν τις μοίρες των δουλοκτητων με αιυτες των μη δουλοκτητων, αλλά η έκβαση δεν ήταν σίγουρη πάρα μόνο μέσω τις ημιθεικης γνώσης που λες.
Όλο το κλειδί είναι στο όχι και τόσο συγκεκαλυμμένο ντετερμινισμό. Η Αμερική ήταν σου λέει προορισμένη να γίνει η τελειότερη χώρα του κόσμου, και οι σοφοί ημίθεοι ήξεραν ότι δεν μπορεί να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά(εν προκειμένω να θυσιάσεις μερικούς μαυρούληδες).

Είναι πονηρό ρητορικό τερτίπι για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων την πραγματικότητα του compromise που λέει ο πατησιωτης, αλλά ακόμα κα;ι αυτή την πραγματικότητα την κόβει και τη ράβει στα μέτρα του. Ας πούμε ο Τζέφερσον, ο ημίθεος προπάτορας που ιδεολογικά ήταν κατά της δουλειάς και τη θεωρούσε ντροπή για τη χώρα, παρότι πήρε όσα μέτρα θεωρούσε ότι μπορούσε να πάρει για να την καταργήσει(απαγόρεψε το δουλεμπόριο, προσπάθησε να περάσει στο κογκρέσο ψήφο για να απαγορέψει τη δουλειά σε ΟΛΕΣ τις νέες πολιτείες που τελικά απέτυχε για μια ψήφο), στο τέλος της καριέρας του, είχε έρθει έτσι η πραγματικότητα, που δεν οραματίζονταν το τέλος της δουλειάς, οραματίζονταν ότι θα έρθουν έτσι τα πράγματα που το ζήτημα της δουλειάς θα γίνει η αιτία για να σπάσει η ένωση.

Δεν είναι καθόλου λεπτή η διαφορά σπο τον ντετερμινισμό του Βάμβακα

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 36322
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 27 Ιούλ 2020, 15:01

Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 13:15
Ο γερουσιαστής της πολιτείας του Άρκανσο, γερουσιαστής Τομ Κότον, αποκάλεσε τη δουλεία, στην οποία εξαναγκάστηκαν για αιώνες εκατομμύρια αφρικανοί «το αναγκαίο κακό πάνω στο οποίο χτίστηκε το [αμερικανικό] έθνος».

Η δήλωση αυτή μάλιστα, στην εφημερίδα Arkansas Demokrat-Gazette, λαμβάνει σημαντικότατες διαστάσεις, καθώς όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τζον Κότον θεωρείται από πολλούς ως πιθανός υποψήφιος των ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το «Πρόγραμμα 1619»
O Kότον επιχειρηματολογούσε υπέρ του σχεδίου νόμου που υπέβαλε ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη και που ως κεντρικό στόχο έχει να εμποδίσει τη χρήση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τη διδασκαλία του «Προγράμματος 1619», μιας πρωτοβουλίας των New York Times που επαναπροσεγγίζει την αμερικανική ιστορία με κέντρο τον Αύγουστο του 1619 και την άφιξη πλοίων που μετέφεραν αφρικανούς σκλάβους στις αμερικανικές ακτές για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο των New York Times για το πρόγραμμα αυτό:

«Τον Aύγουστο του 1619, ένα πλοίο εμφανίστηκε σε αυτόν τον ορίζοντα, κοντά στο Πόιντ Κόμφορτ, ένα λιμάνι στην αγγλική αποικία της Βιρτζίνια. Μετέφερε πάνω από 20 σκλαβωμένους αφρικανούς, που πουλήθηκαν στους αποικιοκράτες. Καμία πτυχή της χώρας που θα γεννιόταν εδώ έμεινε ανέπαφη από τα χρόνια της δουλείας που ακολούθησαν. Στην τετρακοσιαστή επέτειο αυτής της μοιραίας στιγμής, είναι επιτέλους καιρός να διηγηθούμε την ιστορία μας με αλήθεια»

Τι ζητά ο Κότον
Ο νόμος του Κότον με τίτλο «Σώζοντας την Αμερικανική Ιστορία», ζητά «την απαγόρευση χρήσης ομοσπονδιακών κονδυλίων για την διδασκαλία του ‘Προγράμματος 1619’ στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

«Η και πραγματικά και ιστορικά λανθασμένη υπόθεση που κάνουν οι New York Times με το ‘Πρόγραμμα 1619’ είναι ότι η Αμερική είναι με βάση τις ρίζες της, μια συστημικά και ανεπανόρθωτα ρατσιστική χώρα ως τον πυρήνα της», δήλωσε στην Democrat-Gazette, o Kότον προσθέτοντας, «Απορρίπτω και αυτή τη ρίζα και το κλαδί. Η Αμερική είναι μια σπουδαία και ευγενής χώρα που ιδρύθηκε πάνω στην πρόταση ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε ίση. Πάντοτε παλεύαμε να ζούμε με βάση αυτήν την υπόσχεση, αλλά καμία χώρα δεν έκανε περισσότερα για να το πετύχει»

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής συνέχισε υποστηρίζοντας πως «Θα πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία της δουλείας και τον ρόλο της στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη χώρας μας. Όπως είπαν ο ιδρυτές – πατέρες μας, ήταν το αναγκαίο κακό πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ένωση, όμως η Ένωση δομήθηκε με έναν τρόπο, όπως το αναφέρει ο Αβραάμ Λίνκολν, για να οδηγηθεί η δουλεία σε εξαφάνιση»

Η απάντηση των Νew York Times

Η Νικόλ Χάνα – Τζόουνς, που για την εισαγωγική εργασία της πάνω στο «Πρόγραμμα 1619» για τους New York Times, βραβεύθηκε με βραβείο Πούλιτζερ σχολίασε: «Αν η δια μέσου των γενεών, μόνιμη και με βάση τη φυλή, δουλεία στα πλαίσια της οποίας ήταν νόμιμο να βιάζεις, να βασανίζεις και να πουλάς ανθρώπους για το κέρδος – ήταν ένα «αναγκαίο κακό- όπως δηλώνει ο Τομ Κότον, είναι δύσκολο να φανταστείς τι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη στιγμή που αποτελεί το μέσο για κάποιον σκόπο.

»Φαντάζομαι ότι μια μη διχαστική διδασκαλία είναι να λες σε μαύρα παιδιά ότι η αγοραπωλησία των προγόνων τους, ο βιασμός, τα βασανιστήρια και η καταναγκαστική εργασία τους για το ΚΕΡΔΟΣ, ήταν απλά ένα ‘αναγκαίο κακό’ για τη δημιουργία της πιο ‘ευγενούς’ χώρας που αντίκρυσε ποτέ ο κόσμος. Οπότε, υπήρξε η δουλεία θεμελιώδης για την Ένωση ή όχι; Το ακούσατε από τον ίδιο τον Τομ Κότον»

Ο Κότον απάντησε: «Κι άλλα ψέματα από το απομυθοποιημένο ‘Πρόγραμμα 1619’. Το να περιγράφεις τις απόψεις των Ιδρυτών και το πώς έθεσαν τον κακό θεσμό στην πορεία της εξαφάνισης, ένα σημείο που συχνά έθιγε ο Λίνκολν, δεν είναι προώθηση ή δικαιολόγηση της δουλείας. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το ‘Πρόγραμμα 1619’ δεν εκλαμβάνει σωστά τα γεγονότα»

O Kότον και το Black Lives Matter

Ο Τομ Κότον πάντως, που κατά τραγική ειρωνεία το επίθετό του παραπέμπει στο προϊόν που η παραγωγή του για αιώνες συνδέθηκε με τον βασανισμό εκατομμυρίων αφρικανών δούλων, το βαμβάκι, είχε ξαναπασχολήσει πολύ πρόσφατα την κοινή γνώμη και τους New York Times.

Στις αρχές Ιουνίου, ο γερουσιαστής του Άρκανσο, με άρθρο του στους New York Times, υποστήριξε ότι ενάντια στους διαδηλωτές για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, θα έπρεπε να «κατέβει» ο αμερικανικός στρατός. Το άρθρο είχε τίτλο «Στείλτε τον στρατό» και προκάλεσε τέτοια θύελλα αντιδράσεων που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του αρμόδιου αρχισυντάκτη των New York Times, Τζέιμς Μπένετ.

Η συγκυρία των 400 + 1 χρόνων από την «γέννηση» της δουλείας στις ΗΠΑ και η δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ έχουν φέρει στο προσκήνιο της παγκόσμιας συζήτησης τον συστημικό ρατσισμό και τη δουλεία.

Οι χώρες που βάσισαν τις οικονομίες αλλά και την ίδια την ύπαρξη τους στον απάνθρωπο αυτόν θεσμό, αντιμετωπίζουν τη συζήτηση για τον συστημικό ρατσισμό αν όχι με ενοχές, με μεγάλη αμηχανία. Από την άλλη όμως, σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα και τη δική μας, ανακύπτει η εξής παγίδα: Η ελλειψη σχέσης με τη δουλεία του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα να εκλαμβάνεται εξαρχής ως ικανή μαρτυρία έλλειψης ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων.

Το ότι μια κοινωνία όμως δεν βασίστηκε, τους προηγούμενους αιώνες, στο δουλεμπόριο και την καταπίεση αναρίθμητων γενεών Αφρικανών, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εκλείπουν από το παρόν της ισχυρές ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις.

https://www.in.gr/2020/07/27/world/ipa- ... rousiasti/
Είναι ο ίδιος, απίθανος τύπος που πήρε ολόκληρη σελίδα στους NEW YORK TIMES για να προτρέψει τον Τραμπ να βάλει την αεροπορία να βομβαρδίσει αμερικάνικες πόλεις για να πνίξει τις διαδηλώσεις.

Ναι, μα οι λεσβίες κύριε?...
Κάτι ανάλογο πρέπει να 'χε πει κι ο Τρότσκυ κάποτε.

Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16220
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 27 Ιούλ 2020, 15:03

Golden Age έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 15:01
Κάτι ανάλογο πρέπει να 'χε πει κι ο Τρότσκυ κάποτε.
στα παπάρια μας

Άβαταρ μέλους
Fluffy
Δημοσιεύσεις: 21735
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2019, 08:54

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy » 27 Ιούλ 2020, 15:06

Δείτε ποσό αποκτηνώνει την ανθρωπότητα ο καπιταλισμός, τράβηξε έναν θεσμό προφεουδαλιστικο για τον βάλει στο λεσεζφερικο ανταγωνισμό.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85976
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 27 Ιούλ 2020, 15:09

Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:31
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:25
Δηλαδή τι πρέπει να θεωρηθεί ως νόμος; Η άποψη του κάθε πικραμένου;
Ρε την κουτοπόνηρη θεία! :smt005: Ο γερουσιαστής με βλέψεις να βάλει για πρόεδρος το 24 είναι "κάθε πικραμένος" για να μην υποχρεωθούμε να παίξουμε σε γήπεδο που δε μας αρέσει, αλλά γεμίζουμε 15 σελίδες για το τι είπε η τάδε λεσβία στη lifo ή ο "μπουλουμπουτζης" της γειτονιάς, γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτές είναι βαρυσήμαντες δηλώσεις
Εγώ σχολίασα αυτό που παρέθεσα, καλό μου. Τα υπόλοιπα είναι δικά σου απωθημένα.
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 13:48
Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 13:15


Οι χώρες που βάσισαν τις οικονομίες αλλά και την ίδια την ύπαρξη τους στον απάνθρωπο αυτόν θεσμό, αντιμετωπίζουν τη συζήτηση για τον συστημικό ρατσισμό αν όχι με ενοχές, με μεγάλη αμηχανία. Από την άλλη όμως, σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα και τη δική μας, ανακύπτει η εξής παγίδα: Η ελλειψη σχέσης με τη δουλεία του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα να εκλαμβάνεται εξαρχής ως ικανή μαρτυρία έλλειψης ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων.

Το ότι μια κοινωνία όμως δεν βασίστηκε, τους προηγούμενους αιώνες, στο δουλεμπόριο και την καταπίεση αναρίθμητων γενεών Αφρικανών, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εκλείπουν από το παρόν της ισχυρές ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις.

https://www.in.gr/2020/07/27/world/ipa- ... rousiasti/
Ε ναι, μην πάρουν αέρα κι όσοι δεν είχαν δούλους. :lol::lol::lol:

Σε λίγο θα διαβάζουμε ότι η ελληνική επανάσταση ήταν ρατσιστική γιατί έθεσαν ως προτεραιότητα την αποτίναξη του ζυγού της δικής τους σκλαβιάς και όχι των μαύρων.

Απαράδεκτα πράγματα.






Αυτό είναι η μπουλουμουτζίδικη νοοτροπία, αυτό ακριβώς.

Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τον προσδιορισμό "ο μπουλουμουτζής της γειτονιάς" λες και υπάρχει κάποιο χάι είδος της εν λόγω κατηγορίας.

Όλοι ίδιοι είστε. :)
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16220
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 27 Ιούλ 2020, 15:11

ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 15:09
Όλοι ίδιοι είστε. :)
εννοείται. Αν ήσουν σε θέση να διακρίνεις και διαφορές, δε θα ήσουν η γαλή

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85976
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 27 Ιούλ 2020, 15:14

Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 15:11
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 15:09
Όλοι ίδιοι είστε. :)
εννοείται. Αν ήσουν σε θέση να διακρίνεις και διαφορές, δε θα ήσουν η γαλή
Ακριβώς.




Κόλακα. :P
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 38608
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 27 Ιούλ 2020, 15:30

Otto Weininger έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:51
Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:14
Otto Weininger έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:10


Λεπτομέρειες.
Τη βρήκες την αλήθεια που μας κρύβουν για τον covid?

Θέλεις να μου βάλεις ενα ποστ μου που να δείχνει ότι είμαι covid denier;
Απαντα μωρή γαμιολα


Let them make the first mistake. We make the last move.


Άβαταρ μέλους
Lugozzi
Δημοσιεύσεις: 17971
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:31
Τοποθεσία: Βόρεια Περιοχή του Πρώτου Μέρους

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 27 Ιούλ 2020, 15:32

Otto Weininger έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 15:30
Otto Weininger έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:51
Σενέκας έγραψε:
27 Ιούλ 2020, 14:14


Τη βρήκες την αλήθεια που μας κρύβουν για τον covid?

Θέλεις να μου βάλεις ενα ποστ μου που να δείχνει ότι είμαι covid denier;
Απαντα μωρή γαμιολα
:lol:
FIGHT! FIGHT! FIGHT!

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης
Δημοσιεύσεις: 46684
Εγγραφή: 05 Μάιος 2018, 12:13

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 27 Ιούλ 2020, 15:46

καποτε ειχαν αναγκη την δουλεια και την πυρηνικη οικογενεια τωρα εχουν αναγκη την κοινωνικη αποσυνθεση και προπαγανδιζουν υπερ αυτων που αυτοι ειχαν ως δουλους για να τους στρεψουν εναντιον της μεσαιας ταξης που σηκωσε κεφαλι και απειλουσε τους ψευτοαστους :102:
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 40272
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 28 Ιούλ 2020, 22:13


Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS
Δημοσιεύσεις: 13222
Εγγραφή: 18 Οκτ 2019, 00:15

Re: Η δουλεία ήταν ένα αναγκαίο κακό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 28 Ιούλ 2020, 22:23

Οι είλωτες ήταν αναγκαίο κακο για να συντηρηθεί η Σπάρτη συμφωνείτε (αριστε)ρουληδες; :D

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών