Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
Συγνώμη που παρεμβαίνω με κάποιον παλιότερο, αλλά νήμα για πιάνο χώρις τον καλύτερο πιανίστα που συνάντησε ποτέ η ανθρωπότης δε γινεται.
Art Tatum one pianist to rule them all...
Βασικά έχει απίθανους μουσικούς και σήμερα, εξίσου καλούς, πχ
Και ακόμη καλλιτερους..
Ton Jacob τον έχει πάρει το μάτι μου. Αν η καριέρα είναι συνάρτηση του ταλέντου, αυτός θα πρέπει να κάνει μεγάλη καριέρα. Αλλά δεν είναι. Εννοώ δηλαδή ότι το παιδί ξεχειλίζει ταλέντο χρόνια τώρα και βλέπεις να είναι πολύ πιο γνωστοί, αρκετά πιο μέτριοι μουσικοί (και λίγα λέω). Μέρος του κοινού στο οποίο απευθύνονται τα videos του ανήκει στην ελαφρά και εκεί υπάρχουν εξωκαλλιτεχνικοί παράγοντες που έχουν μεγαλύτερη επιρροή από την ευρηματικότητα του στις εναρμονίσεις ή την ικανότητά του να παίζει διάφορα όργανα.
Μέχρι στιγμής, σχεδόν καμία δημοσίευση δε έχει πέσει μέσα και στις 4 παραμέτρους του τόπικ,
δηλαδή ΚΑΙ σπουδαίος ΚΑΙ σύγχρονος ΚΑΙ τζαζ ΚΑΙ πιανίστας/α.
Μόνες εξαιρέσεις, ο Tigran και ο Esbjorn, φυσικά.
Corea και Jarrett, σαφώς σπουδαίοι τζαζ πιανίστες, αλλά δεν θα τους κατέτασσα στους σύγχρονους. Μεγαλούργησαν μέχρι τα 80ς. Από τότε πάνε με σβηστές μηχανές. Αν τους συμπεριλάβουμε στους "σύγχρονους", τότε τρώνε για πρωινό όλους τους μεταγενέστερους και κλειδώνει το νήμα.
Το ανάλογο ελληνικό μέγεθος των δύο προαναφερθέντων είναι ο Σάκης Παπαδημητρίου. Αλλά είναι 80+. Τον βάζουμε στους σύγχρονους?
(ακόμα και σήμερα, όποτε δίνει παράσταση είναι the real thing, βέβαια)
Σημαντική παράμετρος για να κατατάξω κάποιον στους jazz πιανίστες (και δη στους σπουδαίους) είναι να έχει τρομερή ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό, εκπληκτικό interaction με άλλους μουσικούς impromptu (άνευ προβών και προσυνεννόησης - για τζαζ δε μιλάμε?) εφευρετικότητα και προφανώς πρέπει να είναι βιρτουόζος στο μουσικό όργανο που λέγεται πιάνο, ε?
Φωνητικές, συνθετικές και ενορχηστρωτικές ικανότητες, είναι άσχετες με το ζητούμενο μας, οπότε και κάτι περιπτώσεις τύπου jacob collier, robert glasper είναι οφφτόπικ, εκτός από φαιδρές (λαμβάνοντας υπόψη τον ωκεανό υπερταλαντούχων, καλοδιαβασμένων, χαρισματικών μουσικών που εξασκούν το όργανο σήμερα).
Τούτων λεχθέντων, Από τους σύγχρονους θεούληδες ξεχωρίζω τον Alexander Hawkins που σε κρατάει για 50-55 λεπτά (τυπική σόλο περφορμανς) στην άκρη της καρέκλας σου, όπως κανείς άλλος σύγχρονός του και
από την εγχώρια παραγωγή,
ο Νικόλας Αναδολής είναι το Greek Freak του παγκόσμιου πιανιστικού ΝΒΑ, ενώ και ο Αντώνης Ανισέγγος είναι τέρας του αβάν γκαρντ, αν και ο όρος "τζαζ" τον περιορίζει αρκετά (proceed with caution).
lagavulis
σωστα..
βάλε κομματια αν θέλεις.
εγω προσπαθω ευπετα κομματια γενικα
(και γι αυτο και δεν προχωραει και το νημα )
ο μη μουσικος δεν την αντεχει την αυτοσχεδιαστικη νομιζω.
lagavulis
σωστα..
βάλε κομματια αν θέλεις.
εγω προσπαθω ευπετα κομματια γενικα
(και γι αυτο και δεν προχωραει και το νημα )
ο μη μουσικος δεν την αντεχει την αυτοσχεδιαστικη νομιζω.
Δεν είμαι μουσικός και έχω ξε-περάσει τη φάση που θα ήθελα να ήμουν, και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που μου επέτρεψε να έχω αποστασιοποιημένη ματιά (αυτιά, καλύτερα) σε αυτή τη μορφή τέχνης, ώστε να την απολαμβάνω όσο περισσότερο μπορώ.
Οι μουσικοί (wannabe και καταξιωμένοι) στην πλειοψηφία τους ακούν τη μουσική εντελώς ακαδημαικά και οι περισσότεροι έχουν χάλια γούστο ή/και τελείως περιορισμένες προσλαμβάνουσες. Ειδικά οι Έλληνες.
Η αυτοσχεδιαστική μουσική και free jazz είναι καθαρά θέμα στιγμής και έχει νόημα κυρίως να την βιώνεις ζωντανά, εν τη γενέσει της.
Οι καλύτεροι παίκτες μπορούν να βρεθούν σε κακή μέρα, επίσης.
Ενώ στα προβαρισμένα gigs, σπάνια υπάρχουν εκπλήξεις. Οι Iron Maiden [που γαμού(σα)ν] παίζουν τα ίδια ακόρντα με τον ίδιο τρόπο εκατόν οχτακόσα χρόνια, μόνο οι εκρήξεις και η συμμετοχή του κοινού αλλάζουν κάπως την εμπειρία.
Θέλω να πω ότι είναι δύσκολο να ποστάρω ένα ξερό βίντεο για να αποδείξω ότι κάποιος είναι κορυφαίος jazz πιανίστας. Το feeling του να βλέπω live τον Hawkins (ή τον Αναδολή ή όποιον άλλο παιχταρά) να ερωτοτροπεί με ένα grand piano, μπορώ να το μοιραστώ στην πραγματικότητα μόνο με έναν άλλο θεατή της ίδιας συναυλίας, ο οποίος μάλιστα να έχει κατα νου τις παραπάνω παραδοχές (κατ'εμέ τα αυτονόητα).
Παρόλα αυτά, ας βάλω κάποια δείγματα, για τον επίμονο αναγνώστη.
Μπορώ να κάνω κι εγώ κουβέντα με εύπεπτα κομμάτια, πάντως. Αν κάποιος αγαπάει τη μουσική και του κάνει κλικ το παρακάτω βίντεο, θεωρώ βέβαιη την περαιτέρω αναζήτηση υλικού από τον ίδιο καλλιτέχνη και από κει και πέρα είναι ζήτημα μερικών κλικ, για να ανακαλυφθεί ένας πλούτος δημιουργικότητας, φαντασίας, δεξιοτεχνίας και προσαρμοστικότητας σε διάφορες καταστάσεις (από συγκλονιστικές σόλο παραστάσεις, μέχρι ηγετικές εμφανίσεις ως κεντρικός σολίστ σε πολυάριθμες συμφωνικές ορχήστρες, με όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις).
Και Bill Laurance ξέχασα πριν να αναφέρω, ότι εκτιμώ πολύ.
Τι λε ρε παιδί μου, δεν είναι βιρτουόζος ο Collier ή ο Molina, δες τι μαθαίνει κανείς.
Δεν υπαινίχθηκε κανείς μέχρι τώρα στη συζήτηση ότι οι δύο πιτσιρικάδες δεν είναι βιρτουόζοι. Απλά το τόπικ έχει τίτλο "Σπουδαίοι σύγχρονοι τζαζ πιανίστες". Είναι 4 διαφορετικά elements και οι δικοί σου πιάνουν στην καλύτερη 3/4. Στην καλύτερη.
Θέλεις να κάνουμε όμορφη κουβέντα ή θα μας τα κάνεις μπαλάκια του golf?
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.