IoT και ακτινοβολία μέσα στο σπίτι

Λογισμικό, λειτουργικά συστήματα, προγραμματισμός, hardware, δίκτυα, Internet
Άβαταρ μέλους
ST48410

Re: IoT και ακτινοβολία μέσα στο σπίτι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 01 Σεπ 2020, 23:37

independent_44 έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:11
Ως προς τα κινητά δεν θα έπρεπε να έχουμε καταλήξει πια σε οριστικό συμπέρασμα;
25 χρόνια πέρασαν που τα κουβαλάμε καθημερινά.
Σωστό κι αυτό. Από την άλλη θερίζει ο καρκίνος πλέον και σε μικρομεσαίες ηλικίες. Πως μπορεί όμως να αποδοθεί ευθύνη στο κινητό; Υπάρχουν ταυτόχρονα πολλοί άλλοι πιθανοί παράγοντες.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 01 Σεπ 2020, 23:40

έτυχε και έπαιξα με ένα τέτοιο ρελεδάκι, οκ τι να πω, φυσικά γίνεται και με το κνξ, αλλά 15 ευρώ πάλι, γραφήματα ενέργειας στο κινητό κλπ. Έχουν πλάκα γενικά.

https://www.blitzwolf.com/3840W-EU-WIFI ... p-244.html

Άβαταρ μέλους
Jack Shephard
Phorum.gr user: Jack Shephard

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jack Shephard » 01 Σεπ 2020, 23:46

Επειδή έχω επαφή και με Xiaomi και με Blitzwolf, το οικοσύστημα της Blitzwolf είναι vfm αλλά υστερεί σε ποιότητα αυτού της Xiaomi . Επιπλέον η Xiaomi υποστηρίζει το λογισμικό των συσκευών της και διαθέτει τακτικά firmware updates για τις συσκευές της. Blitzwolf δεν έχω λάβει κανένα update ποτέ.

Από την άλλη το μεγάλο μείον της Xiaomi είναι το region locking.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 01 Σεπ 2020, 23:49

Jack Shephard έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:46
Επειδή έχω επαφή και με Xiaomi και με Blitzwolf, το οικοσύστημα της Blitzwolf είναι vfm αλλά υστερεί σε ποιότητα αυτού της Xiaomi . Επιπλέον η Xiaomi υποστηρίζει το λογισμικό των συσκευών της και διαθέτει τακτικά firmware updates για τις συσκευές της. Blitzwolf δεν έχω λάβει κανένα update ποτέ.

Από την άλλη το μεγάλο μείον της Xiaomi είναι το region locking.
και οι δύο όμως υποστηρίζουν(οχι για όλες τις συσκευές, αλλά για λαμπες-ρελέ ναι) να τις χρησιμοποιήσεις σαν εγκαταστάτης, όχι χρήστης, δεν είσαι υποχρεωμένος να μεινεις στο δικό τους οικοσύστημα. Και όσες δεν υποστηρίζουν έχουν σπάσει βασικά. Μπορείς να γράψεις το δικό σου, η να χρησιμοποιήσεις κάποιο απο τα δεκάδες έτοιμα.

https://www.yeelight.com/download/Yeeli ... n_Spec.pdf

δεν έχουν σχέση πάντως δίκιο έχεις, τα χιαόμι είναι τα καλύτερα προϊόντα γενικά

Άβαταρ μέλους
Jack Shephard
Phorum.gr user: Jack Shephard

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jack Shephard » 01 Σεπ 2020, 23:56

Ναι, οκ αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πράγματι οι περισσότερες συσκευές παίρνουν και Tasmota firmware (home assistant) και δε ξέρω τι άλλο.

Προσωπικά είμαι λίγο πιο τεμπέλης, δε θέλω να ασχοληθώ να στήσω και να συντηρώ. Θέλω μόνο integration με Google Assistant, κατά δυνατόν έτσι διαχειρίζομαι τα πάντα.

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 01 Σεπ 2020, 23:56

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 02 Σεπ 2020, 00:01

Jack Shephard έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:56
Προσωπικά είμαι λίγο πιο τεμπέλης, δε θέλω να ασχοληθώ να στήσω και να συντηρώ. Θέλω μόνο integration με Google Assistant, κατά δυνατόν έτσι διαχειρίζομαι τα πάντα.
ναι συμφωνώ, εχει πλάκα αν τα έχεις χόμπι αυτά, αλλά γενικά αυτό που πάνε να κάνουν σιγά σιγά με την ασισταντ ή την αλέξα είναι το μέλλον νομίζω.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 02 Σεπ 2020, 00:11

ασύρματες wifi διασυνδέσεις ιδιωτών πάνω από το κεφάλι μας. :lol:

αν το σπίτι είναι στα 60-100 μέτρα στην πορεία ενός τέτοιου λινκ φωτίζεται παραπάνω απο ότι να είχες 3-4 ρουτεράκια με ομνι στο δωμάτιο.

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg » 02 Σεπ 2020, 00:44

enaon έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:32
klg έγραψε:
01 Σεπ 2020, 23:25
Ναι εντάξει όμως εγώ μιλάω για automation όχι για ένα θερμόμετρο. Θες πολλά ρελέ, θες διάφορους σένσορες, θες ένα κεντρικό software που να μπορεί όλα αυτά να τα κάνεις plug πάνω του και να υποστηρίζει smart σενάρια, θες το hardware να είναι robust και να μην αναρωτιέσαι γιατί δεν ανοίγουν τα παντζούρια σου, είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις. Εγώ δεν μιλάω για 3 λάμπες.

Προφανώς και το knx πρέπει να κάνει adapt στην νέα πραγματικότητα και θα κάνει, απλά με ρυθμούς χελώνας γιατί μιλάμε για έναν πολύ niche κλάδο, με τεράστιο vendor lock. Έχω φίλο που συνεργαζόταν με έναν από τους μεγαλύτερους installers knx στην Ελλάδα και είχαμε κάνει μαζί RnD, ώστε να στήσουμε customer hardware που ήταν δραματικά φθηνότερο από ο,τιδήποτε native έβρισκες για knx (i.e r-pi με knx connector, που έτρεχε τον open source knx daemon), το οποίο μετά το έκανες ό,τι ήθελες. Θα κάνουν catch-up και αυτοί στο τέλος, δεν το γλυτώνουν.
ναι και εγώ για αυτά μιλάω, έχω κάνει αρκετά, κάποτε κνξ ήταν μονόδρομος, και ας κόστιζε η ντιμιέρα 50 ευρώ το άκρο. Αυτές οι παλιές καλές ντιμιέρες είναι προσληματικές πλέον, ήταν βασισμένες σε λάμπες πυρακτώσεως, αλλαξαν οι λάμπες εγιναν λέντ, και τα τριακς δεν τις δουλεύουν σωστά, δεν πάει να αντέχει και 40 χρόνια, η τεχνολογία της έβγαλε εκτός.

Μια λάμπα της χιαομι, φιλιπς-οσραμ δηλαδή, κοστίζει 15 ευρώ, έχει ψηφιακό ντίμινγκ και αλλαγή χρώματος, και πρωτόκολλο αυτοματισμού ενσωματωμένο. Έχει αλλάξει η εποχή.
,

Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορούσε να στήσει knx (και δεν μπορεί) λόγω κόστους. Μιλάμε για commodity λάμπες, που παίζουν πάνω από ip πρωτόκολλο vs custom controller που πρέπει να μιλήσει με άλλο παντελώς πρωτόκολλο, που υπάρχει μόνο για αυτό το σκοπό. Λογικό είναι το ένα να κάνει 15 και το άλλο 100. Τώρα ο καθένας παίρνει μια λάμπα, βάζει ένα app στο κινητό και gg.

Τέσπα εγώ προσωπικά, για domestic automation, θα έστηνα ένα openhub, σε ένα r-pi (που του κουμπώνεις και μια ωραία οθόνη αφής στο gpio) και μετά ότι device μπορεί να παίξει μπάλα με το openhub.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 02 Σεπ 2020, 00:51

klg έγραψε:
02 Σεπ 2020, 00:44
Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορούσε να στήσει knx (και δεν μπορεί) λόγω κόστους. Μιλάμε για commodity λάμπες, που παίζουν πάνω από ip πρωτόκολλο vs custom controller που πρέπει να μιλήσει με άλλο παντελώς πρωτόκολλο, που υπάρχει μόνο για αυτό το σκοπό. Λογικό είναι το ένα να κάνει 15 και το άλλο 100. Τώρα ο καθένας παίρνει μια λάμπα, βάζει ένα app στο κινητό και gg.
Ναι σου είπα τα ξέρω, αυτα που ήθελες να κάνεις τα εχω κάνει πολλά χρόνια τώρα.

μακάρι να είχε ip το κνξ, δεν εχει, είναι σηματοδοσία μέσω ενός ζέυγους, έχει ιπ και wifi γέφυρες, αλλά είναι δεινόσαυρος γενικά. Εταιρικά κτίρια και πάλι μόνο αν ειναι στην αρχή τους και παλι ίσως να μην έχει καν νόημα πλέον. Και πάλι, το κνξ είναι πολύ μέτριο μπροστά στο cbus της σνεντερ, που ήταν πρώτο και ουσιαστικά χάθηκε πλέον.

το κνξ έχει ξεκινήσει απο την αρχή προβληματικά, απευθύνεται στους ηλεκτρολόγους, τους θεωρεί αναλφάβητους τεχνολογικά, και προσπαθεί να τους μάθει πώς κάνουμε save μαζί με το πώς ρυθμίζουμε τα φώτα, δεν είναι προσπάθεια αιχμής.

υγ. σορυ καπου δεν διάβασα καλά αυτό που είπες οκ, καλά τα λές ναι για τις διαφορές, αλλά η πιο βασική είναι οτι τα ιοτ είναι η ευκολία του χρήστη, ενώ τα κνξ η ευκολία του εγκαταστάτη.

Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg » 02 Σεπ 2020, 01:03

enaon έγραψε:
02 Σεπ 2020, 00:51
klg έγραψε:
02 Σεπ 2020, 00:44
Ναι σου είπα τα ξέρω, αυτα που ήθελες να κάνεις τα εχω κάνει πολλά χρόνια τώρα.

μακάρι να είχε ip το κνξ, δεν εχει, είναι σηματοδοσία μέσω ενός ζέυγους, έχει ιπ και wifi γέφυρες, αλλά είναι δεινόσαυρος γενικά. Εταιρικά κτίρια και πάλι μόνο αν ειναι στην αρχή τους και παλι ίσως να μην έχει καν νόημα πλέον. Και πάλι, το κνξ είναι πολύ μέτριο μπροστά στο cbus της σνεντερ, που ήταν πρώτο και ουσιαστικά χάθηκε πλέον.

το κνξ έχει ξεκινήσει απο την αρχή προβληματικά, απευθύνεται στους ηλεκτρολόγους, τους θεωρεί αναλφάβητους τεχνολογικά, και προσπαθεί να τους μάθει πώς κάνουμε save μαζί με το πώς ρυθμίζουμε τα φώτα, δεν είναι προσπάθεια αιχμής.
Ναι δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ ότι είναι τα 'εταιρικά κτήρια', αλλά μιλάω για εταιρεία με 1500+ έργα, με ό,τι κτήριο θες. Τη βίλα του Ρουβά στο νησί, το Νιάρχειο, τον ιππόδρομο του Βαρδινογιάννη, το Κόστα Ναβαρίνο (και άπειρα άλλα πολύ καλά ξενοδοχεία), Πατέρα, Μαρινάκη, you name it, από κατοικίες μέχρι εργοστάσια. Γενικά το market share που έχει knx στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Και λογικό είναι κιόλας, δεν θα κάτσει κανείς να στήσει σε σοβαρές εγκαταστάσεις iot μαλακίες, γενικά έχει πολύ περισσότερο νόημα από ότι πιστεύεις.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Σεπ 2020, 01:13

klg έγραψε:
01 Σεπ 2020, 15:57
ST48410 έγραψε:
01 Σεπ 2020, 14:28
Συμφωνώ για το θέμα της πρακτικότητας και ευχρηστίας μιας τέτοιας λύσης. Αυτή τη στιγμή όμως το ερώτημα είναι άλλο. Τα παιδάκια έχουν ένα νέο παιχνίδι. Alexa turn on the lighs - Alexa turn off the lights κλπ. Αξίζει να γίνω ο μπάρμπας που είπε του μπαμπά να χαλάσει το παιχνίδι τους;
Ε εντάξει νομίζω ότι θα βρουν με κάτι άλλο να ασχοληθούν και ταυτόχρονα θα γλυτώσουν άλλη μια πηγή μεταλλάξεων που συνεισφέρει στο eventuality του καρκίνου.
Είσαι σίγουρος ότι το επίπεδο έκθεσης είναι μεγαλύτερο από το βιολογικά ανεκτό ενός ζώου που εξελίχθηκε για να τρώει στην μάπα την ανόθευτη κοσμική ακτινοβολία σε εξωτερικούς χώρους με μόνη προστασία (αν και ομολογουμένως πανίσχυρη) το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
enaon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enaon » 02 Σεπ 2020, 01:19

klg έγραψε:
02 Σεπ 2020, 01:03
Ναι δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ ότι είναι τα 'εταιρικά κτήρια', αλλά μιλάω για εταιρεία με 1500+ έργα, με ό,τι κτήριο θες. Τη βίλα του Ρουβά στο νησί, το Νιάρχειο, τον ιππόδρομο του Βαρδινογιάννη, το Κόστα Ναβαρίνο (και άπειρα άλλα πολύ καλά ξενοδοχεία), Πατέρα, Μαρινάκη, you name it, από κατοικίες μέχρι εργοστάσια. Γενικά το market share που έχει knx στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Και λογικό είναι κιόλας, δεν θα κάτσει κανείς να στήσει σε σοβαρές εγκαταστάσεις iot μαλακίες, γενικά έχει πολύ περισσότερο νόημα από ότι πιστεύεις.
Τα ίδια λέμε, είναι ευκολία ηλεκτρολόγου. Αλλά κακώς βάζεις το ιοτ κόντρα στο κνξ, το ιοτ είναι τεχνολογία για τον χρήστη, άλλο πράγμα εντελώς. Αυτό είναι ένα που είχαμε φτιάξει πριν 15 χρόνια, δικό μας πρωτόκολλο λογική και υλικό, όλα απο το μηδέν για την πλάκα, σύνδεση με αστερισκ και έλεγχο απο τα τερματικά με ένα κουμπί κλπ γιατί ήταν γυάλινα παντού και δεν θέλανε διακόπτες. Τεσπα, καλά είναι όλα, άλλο πράγμα το κάθε ένα.

a8s

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από a8s » 02 Σεπ 2020, 10:51

foscilis έγραψε:
01 Σεπ 2020, 22:47
Μπορώ να σκεφτώ 3 πρακτικές εφαρμογές:
1) Ο ένοικος έχει κινητικά προβλήματα ή άλλης μορφής αναπηρία.
2) Τα πάντα ελέγχονται από έξυπνο σύστημα με κάποιο στόχο στυλ εξοικονόμηση ενέργειας.
3) "Ξέχασα το μάτι ανοιχτό" είναι ένα ερώτημα με άμεση απάντηση (και λύση) από οπουδήποτε στον κόσμο.

Συμφωνώ όμως ότι η ασφάλεια αυτών των συσκευών είναι πολύ προβληματική. Συνήθως βέβαια μόλις τις αλώσει κάποιος απλά τις εντάσσει στο botnet του το οποίο χρησιμοποιεί για να επιτεθεί σε σοβαρούς στόχους.

Οι ανησυχίες για την ακτινοβολία είναι πούτσες.
Θέλω να ξέρεις οτι αυτήν την απάντηση την έγραψα κάνα δυο φορές, γιατί δεν ήθελα να πατήσω "υποβολή" για να σου κάνω ανούσιο αντίλογο (και δεν θέλω κάνω και derail την κουβέντα), μιας και δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις, απλά θέλω να σου δώσω ένα feedback μιας και μου απάντησες.

1) Συμφωνώ, ειδικά για παραπληγικούς. Για άτομα με άλλου είδους αναπηρίες, έχω τις ενστάσεις μου.
2) Συμφωνώ και επαυξάνω, αν και το παράδειγμα του op δεν είχε να κάνει με ένα πραγματικό IoT σύστημα, αλλά με ένα απλό remote control.
3) Οι περισσότερες εστίες έχουν λύσει τέτοιου είδους προβλήματα, είτε με το να έχουν ένα time to keep alive για όσο δεν υπάρχει βάρος πάνω τους, είτε με το να έχουν ένα μεγάλο time to keep alive για όσο ο χρήστης δεν αυξομειώνει την θερμοκρασία και έχουν πάνω τους βάρος. Εδώ κολλάει ένα χιουμοριστικό tweet που κυκλοφορούσε στο ιντερνέτ με έναν τύπο που έγραφε το έξυπνο ψυγείο μου, μου στέλνει notification αν ξεχάσω ανοιχτή την πόρτα. Well, αν ήταν έξυπνο, θα την έκλεινε μόνο του...

Όσον αφορά την ακτινοβολία, δεν το έγραψα με ύφος, παναγία μου θα πάθουμε καρκίνο από το wifi!, αλλά ένα concern θα πρέπει να το έχουμε και όσο μας παίρνει να αποφεύγουμε την ανούσια έκθεση, ειδικά αν το αναφέρει και ο WHO (παραπάνω παρέθεσα link του οργανισμού, όχι από το νοιάζομαι τελεία τζιάρ).

Άβαταρ μέλους
foscilis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 02 Σεπ 2020, 11:01

Για να είμαι ειλικρινής δεν πρόσεξα ότι έγραφες και για την ακτινοβολία, απαντούσα στo αρχικό ποστ σε αυτό το κομμάτι. :)

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Πληροφορική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών