ή να τα αφυπνίσει
κατά τ άλλα, εκνευρίζομαι που συμφωνώ με τον σύσεξ

Λίγα λόγια προς υπεράσπιση του Rothko- και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα συμβάλλει στη συζήτηση.Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑02 Σεπ 2020, 12:35Ας ξεκινήσουμε από αυτό:
Ας πάρουμε την περίπτωση του Ρόθκο π.χ. για να έχουμε ένα πλαίσιο αναφοράς. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως έργο του που μαρτυρά πως είχε την ικανότητα να κάνει ποτέ κάτι περισσότερο από γραμμές. Αν ξέρεις κάποιο μπορείς να το παρουσιάσεις και να το συζητήσουμε. Από αυτά που γνωρίζω εγώ τα υποτιθέμενα βήματα που έκανε η τέχνη με ετούτον είναι προς τα πίσω.
Οι ζωγραφιές του φαίνονται να είναι φτιαγμένες από παιδιά. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν κακό αν, μεγάλο αν, κατάφερνε μέσα από το προσωπικό του στυλ να μας έδινε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενό του. Τη φιλοσοφία του. Ο πίνακας θα έπρεπε να μιλάει μόνος του ακόμα και για κάποιον όχι τόσο μυημένο στις τέχνες. Αυτό δεν γίνεται.
Πρόσεξε τώρα τι έχει ενδιαφέρον. Υποστηρίζει ότι το έργο του σημαδεύεται από την μυθολογία και τη φιλοσοφία του Νίτσε. Και ρωτάω, αθώα και με περιέργεια. Ποια ακριβώς φιλοσοφία ή τέχνη που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ήρωες και τέρατα και θεούς βλέπεις εσύ σε τρεις χρωματιστές γραμμές;
Υποστηρίζει επίσης, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς ότι, ο πραγματικός σκοπός της τραγωδίας και της τέχνης γενικότερα βρίσκεται στην Κάθαρση. Δηλαδή η τέχνη εξυπηρετεί ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό από τη γέννησή της.
Από την άλλη καθώς ξέρω ότι σου αρέσει η κλασική μουσική παραθέτω ένα έργο του Στράους βασισμένο στο also sprach Zaratustra. Ρίξε μια αυτιά στο πως ο συνθέτης πραγματεύεται τον Νίτσε.
Παρεμπιπτόντως αυτό που χρησιμοποίησε αυτός που έκανε το βίντεο είναι κυρίως έργα του Turner. Ενός πραγματικά μεγάλου ζωγράφου.
Εργο τέχνης εννοω. Παράγωγο τέχνης. Μη μου πεις ότι ολα είναι τέτοια.
Ενώ αυτά που λες έχουν βάση περισσότερο μπερδεύουν παρά διευκρινίζουν το ζήτημα που θέλει ο τίτλος.sys3x έγραψε: ↑03 Σεπ 2020, 13:25Κακώς ψάχνετε ορισμό για κάτι το οποίο δεν υπάρχει, δε λέω, μπορούμε να λέμε, αγιά αγιά τεχν και να συννενοούμαστε αλλά μέχρι εκεί. Κάποιοι πολύ έξυπνοι, δημιουργικοί, ταλαντούχοι, ευαίσθητοι κτλ άνθρωποι δημιουργούνε πράματα για να γαμήσουν, να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτερα, να κάνουν άλλους ανθρώπους να αισθανθούν κι αυτοί καλλίτερα, να μην τρελαθούν ή για να κάνουν αποδεκτή την ήδη υπάρχουσα τρελά τους και σε κάθε περίπτωση από μιά εσωτερική ανάγκη, ορίστε αυτήν άμα θέλετε που σας εγγυούμαι εγώ προσωπικά ότι είναι κάτι υπαρκτότατο. Ο ορισμός της τεχνς είναι τουλούμπα χωρίς ρίγες, δεν είναι ότι δεν υπάρχουν τουλούμπες, φυσικά και υπάρχουν τουλούμπες, τουλούμπες χώρις ρίγες δεν υπάρχουν, τα λέμε αλλιώς αυτά τα πράματα που ναι όντως, υπάρχουν.
Για οτιδήποτε εμπίπτει στον ορισμό του "έργου τέχνης" προτείνω να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες μέχρι να αποφανθούμε ότι δεν είναι τέχνη.
Εγώ θα θέσω υπόψη σας κάποιους ορισμούς από ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο και έχουν ευρεία θεωρητική κατάρτιση ώστε να μη μοιάζουν όλα ομιχλώδη. Δεν είναι άλλωστε.
Το έχω διαβάσει το βιβλίο ,στην βάση του λέει ότι λένε όλοι αλλά διαφωνώ ως προς το πνευματικό επίτευγμα.ST48410 έγραψε: ↑04 Σεπ 2020, 00:16Μερικές σελίδες από εδώ https://issuu.com/athensmusicsociety/do ... __________
Τι είναι τέχνη, ποια η διαφορά τέχνης και τεχνικής και ποιες οι καλές τέχνες:
Αν σου έδειχναν τη ζωγραφιά ενός ανθρώπου σε σπήλαιο που έζησε πριν από 20.000 χρόνια, θα υποστήριζες ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα κάνει κάθε 3χρονο.
Δυστυχώς για σένα, το ίδιο ακριβώς υποστηρίζω κι εγώ.
AlienWay έγραψε: ↑04 Σεπ 2020, 08:35Δυστυχώς για σένα, το ίδιο ακριβώς υποστηρίζω κι εγώ.
Βεβαίως και υπάρχουν έργα τέχνης ναΐφ ζωγραφικής η γλυπτικής ακόμα και σήμερα ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος π.χ μπορεί να φτιάξει έργο τέχνης αυτό θα ισχύει πάντα.stavmanr έγραψε: ↑04 Σεπ 2020, 08:34Αν σου έδειχναν τη ζωγραφιά ενός ανθρώπου σε σπήλαιο που έζησε πριν από 20.000 χρόνια, θα υποστήριζες ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα κάνει κάθε 3χρονο.
Για την εποχή του ήταν έργο τέχνης απαράμιλλης αξίας.
Αντίθετα, υπάρχουν σε κάθε εποχή δημιουργήματα που δεν τα αντιλαμβάνεται σχεδόν κανείς.