
Αντώνης Ρηγόπουλος

Spoiler alert: Σε 20 χρόνια θα παντρευτούν τις κόρες σας...
https://www.koutipandoras.gr/article/sp ... -kores-sas
H ανθρώπινη ιστορία τραβάει μπροστά, είτε το θέλουν οι νοικοκυραίοι, είτε όχι. Η ανθρώπινη ιστορία είναι συνυφασμένη με τη μετανάστευση. Όσο και να χτυπιέστε λοιπόν εσείς και οι όμοιοί σας σε όλο τον κόσμο, όσο κι αν οι πολιτικοί που παρακαλάνε για τις ψήφους σας, υπόσχονται «κλειστά κέντρα», κανένα μετανάστη, ξερονήσια, απελάσεις κλπ., όσο κι αν εύχεστε «ψόφο» σε όποιον τολμά να μην σας ακολουθήσει στην ηθική σας κατηφόρα, η ιστορία τραβάει μπροστά.
Φωνάξτε όσο θέλετε λοιπόν. Στο τέλος της ταινίας που ζούμε αυτά τα παιδιά που εγκλωβίστηκαν (ή γεννήθηκαν) στη Μόρια θα παντρευτούν τις κόρες σας. Tα εγγόνια σας θα είναι πιο καφέ από εσάς και το αγαπημένο τους φαγητό θα είναι κάτι που λέγεται Sakamadesu από το Κονγκό, ή Khameerbob από το Αφγανιστάν, ή Haji Biriyani από το Μπαγκλαντές, ή Fatteh dajaj από τη Συρία.
Θα προσεύχονται (αν προσεύχονται) σε έναν κοινό Θεό που δε θα έχει όνομα γιατί θα τον έχουν πλάσει στη φαντασία τους από τις διαφορετικές ιστορίες της μαμάς και του μπαμπά τους. Οι φίλοι τους θα λέγονται Ahmad, Fareeda, Idriss, Κώστας, Μαρία και Djoelle. Θα έχουν γαλάζια μάτια και μαύρο δέρμα, ή μαύρα μάτια και καφέ δέρμα. Δε θα βλέπετε τους εαυτούς σας στους απογόνους σας. Και αυτό είναι σίγουρα ελπιδοφόρο.
Η ιστορία θα σας ξεπεράσει. Ξεπεράστε το...
* Ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρηγόπουλος και ο φωτογράφος Μάριος Μπίκος ταξίδεψαν στη Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια που άφησε στο δρόμο 13.000 άνθρώπους. Από την πρώτη στιγμή, μέσα από τις ανταποκρίσεις τους για το koutipandoras.gr, το documentonews.gr και την εφημερίδα Documento κάλυψαν όλα τα γεγονότα με στόχο να παρέχουν ψύχραιμη και έγκυρη ενημέρωση στους αναγνώστες.