Εγώ νόμιζα ότι αναφερόσουν στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ επί Λένιν. Θυμίζω ότι μετά τη νίκη θεσπίστηκε κανονικός κομμουνισμός με κατάργηση της ιδιοκτησίας και τα πάντα, αλλά πάρα πολύ γρήγορα ο Λένιν είδε ότι αυτό δε δούλευε και πρότεινε τοι 1921 τη ΝΕΠ: κανονική επιχειρηματικότητα υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο (με την έννοια του regulation πιο πολύ παρά του control) και οι μεγάλες από τη φύση τους κρατικές εταιρείες (σιδηρόδρομοι, ρεύμα κλπ) να δουλεύουν σαν κερδοσκοπικές, ουσιαστικά ιδιωτικού δικαίου με μέτοχο το κράτος θα λέγαμε με σημερινούς όρους. Ο ρητός σκοπός ήταν να παραχθεί πλούτος και να ανέβει το επίπεδο του πληθυσμού ώστε να μπορεί να στηριχθεί ο αληθινός κομμουνισμός, κάτι που κατά τη γνώμη του Λένιν θα χρειαζόταν κάμποσες δεκαετίες. Δυστυχώς οι αληθινότεροι αριστεροί από τον Λένιν στο κόμμα την είδαν σαν κόκκινο πανί και η συνέχεια είναι γνωστή: ο Λένιν πέθανε το 1925 και η όντως επιτυχημένη ΝΕΠ όχι μόνο ξηλώθηκε το 1929 αλλά επιπλέον οι μικροί επιχειρηματίες και αγρότες που ο ίδιος ο Λένιν είχε ενθαρρύνει να δραστηριοποιηθούν διαβεβαιώνοντας ότι η ΝΕΠ θα έχει διάρκεια δεκαετιών,πατησιωτης έγραψε: ↑18 Σεπ 2020, 20:37Εγινε κάποια επανάσταση και δεν το πήραμε είδηση;ή μάλλον αντεπανάσταση όπως θα το έλεγες;BlastFromThePast έγραψε: ↑18 Σεπ 2020, 18:52Είσαι ξεδιάντροπος ψεύτης.πατησιωτης έγραψε: ↑18 Σεπ 2020, 14:17
Τα δύο μεγαλύτερα ΚΚ του κόσμου,της ΕΣΣΔ και της Κίνας αυτοβούλως και με πλήρη κυριαρχία εγκατέλειψαν το σύστημα που προβάλλεις επειδή δεν λειτουργούσε.
Eισέβαλε κάποιος ξένος στρατός στη Μόσχα ή το Πεκίνο και άλλαξε το καθεστώς;
Ο Γκορμπατσώφ και ο Γέλτσιν ή ο Τενγκ Χσιάο Πίνγκ σε ποιά κόμματα ήσαν;
Η μόνη διαφορά ήταν ότι το ένα κόμμα αυτοδιαλύθηκε για να αφήσει τα τέως μέλη του να προχωρήσουν χωρίς τη σφραγίδα του και το άλλο συνεχίζει να κυβερνά και να κάνει το ίδιο ιδιωτικοποιήσεις.
κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τον Στάλιν.
Η ΝΕΠ έχει τρομερές ομοιότητες με την πορεία που ακολούθησε ο Ντενγκ μετά το θάνατο του Μάο και είναι πολύ πιθανό να είχε πάει την ΕΣΣΔ 100 χρόνια μπροστά από το δυτικό κόσμο (μια και ξεκινούσε με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις απ' ό,τι η Κίνα του 1977).
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Ρώσοι, οι ορίτζιναλ επαναστάτες του 1917 πρόσεξαν μέσα σε 4 χρόνια ότι ο κομμουνισμός δε δούλευε και έκαναν αμέσως στροφή, η οποία όμως αναιρέθηκε από τον Στάλιν μέχρι τον Γκορμπατσόφ. Οι Κινέζοι αντιθέτως χρειάστηκε να κάνουν 35 χρόνια "εφηβεία" και μετά λογικεύτηκαν. Τώρα πια βέβαια μετράνε 40 χρόνια με "ΝΕΠ" και οι καπιταλιστικοί θεσμοί έχουν εδραιωθεί πάρα πολύ καλά, ακόμα κι αν ανέβαινε στην εξουσία ένας Στάλιν δύσκολα θα κατάφερνε να το ξηλώσει όλο αυτό.