Μην κοιτάς τη βάση. Το ζητούμενό είναι τί γίνεται στον κομματικό μηχανισμό των Δημοκρατικών. Αυτός έχει αλωθεί απο την άκρα αριστερά. Εδώ και χρόνια γινόντουσαν προσπάθειες. Στα χρόνια του Ομπάμα, πήραν το πάνω χέρι (και πολύ περισσότερο μετά την εκλογική αποτυχία της Χίλαρυ). Κρατούσαν βέβαια πάντοτε τα προσχήματα γιατί γνώριζαν ότι δεν βρισκόντουσαν ακριβώς σε δικό τους κόμμα. Αλλά σιγά σιγά την έκαναν τη δουλειά. Η επιρροή τους δε, ήταν τόσο ισχυρή που σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές θα έβγαζαν άνετα τον Σάντερς. Το ακύρωσαν μόνο και μόνο επειδή αυτό θα αποτελούσε τροχοπέδη για άλλους σχεδιασμούς τους. Αυτά που κάνουν τώρα δηλαδή... Μπάχαλα...βανδαλισμοί μνημείων...ακόμη και δολοφονίες (αστυνομικών ή και πολιτών οπαδών του Τραμπ)... Φαντάζεσαι να τα έκαναν όλα αυτά και να 'χαν επικεφαλή το Σάντερς; Οι Αμερικάνοι θα ψήφιζαν Τραμπ σε ποσοστό 90%. Το 'ξεραν αυτό, γι' αυτό και άλλαξαν το σχεδιασμό τους. Άδειασαν το Σάντερς και έβγαλαν απο τα εκλογικά αζήτητα το "μετριοπαθή" Μπάιντεν, κάνοντάς τον υποψήφιο του κόμματός τους. Αλλά ο Μπάιντεν θα είναι κανονική γλάστρα. Θα κάνουν ό,τι θέλουν.TOR έγραψε: ↑24 Σεπ 2020, 06:33Golden Age έγραψε: ↑24 Σεπ 2020, 05:03Δεν είναι ελληνική ματιά. Σε όλη τη Δύση υπάρχει πλέον το πρόβλημα. Κυρίως στις ΗΠΑ. Πραγματικά οι Δημοκρατικοί έχουνε γίνει χειρότεροι κι απο μεταπολιτευτικό αριστερό κόμμα.
Αυτό που λες ισχύει για ένα ισχυρό (αλλά σίγουρα όχι πλειοψηφικό) κομμάτι της εκλογικής τους βάσης και όχι για τον Μπάιντεν. Το πρόβλημα ξεκινάει και για τα δύο κόμματα από την ανάγκη συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Για να γίνει αυτό χωρίς να προκύψει κομματική διάσπαση πρέπει να «συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα». Έχει διχαστεί τόσο πολύ η αμερικάνικη κοινωνία που εδώ και καμιά δεκαετία θα έπρεπε να κατεβαίνουν 4 κόμματα στις εκλογές αντί για 2. Τέτοια αδιέξοδα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα επειδή υπάρχουν μικρομεσαία κόμματα που αποτελούν διέξοδο για διάφορα ισχυρά μειοψηφικά ρεύματα.
Αν παρατηρήσεις τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών από το 2000 και μετά, πάντα κερδίζει ο «ακραίος» και όχι ο «μετριοπαθής» υποψήφιος (ανεξαρτήτως κόμματος) λόγω ακριβώς του αυξανόμενου κοινωνικού διχασμού. Και στη Βουλή και στη Γερουσία εκλέγονται όλο και πιο πολλοί λαϊκιστές και από τα δύο κόμματα. Κάποτε υπήρχε έστω ένα στοιχειώδες «bipartisanship». Τώρα τα κοινοβουλευτικά αδιέξοδα έχουν γίνει μία παγιωμένη κατάσταση. Πρόκειται γενικώς για φαύλο κύκλο που οδηγεί δυστυχώς την αμερικάνικη κοινωνία στον γκρεμό.
Κατά τα άλλα επιμένω ότι το να συγκρίνεις «Δεξιά» και «Αριστερά» σε Ελλάδα/Ευρώπη και ΗΠΑ με τα ίδια κριτήρια είναι λάθος. Μιλάμε για αρκετά διαφορετικές κοινωνίες, οι οποίες δεν είναι ευάλωτες στο ίδιο είδος λαϊκισμού και έχουν πολύ διαφορετικά «αντανακλαστικά» και πολύ διαφορετικές (επικρατούσες) αντιλήψεις/νοοτροπίες γενικότερα.
Και δεν ισχύει απαραίτητα αυτό που λες. Τις εκλογές του 2000 πχ, ο Μπους ο β' τις είχε κερδίσει ως..."αντιπολεμικός" υποψήφιος. Βέβαια απέναντί του είχε τον Αλ Γκορ που είχε κι αυτός "αντιπολεμικές" θέσεις, αλλά ως Δημοκρατικός ήταν "χρεωμένος" με τις επεμβάσεις του Κλίντον σε Ιράκ και κυρίως στη Γιουγκοσλαβία. Μετά βέβαια ακολούθησε η 11/9 και αλλάξαν όλα... Ο Ομπάμα, επίσης κέρδισε την πρώτη του εκλογική νίκη ως "αντιπολεμικός" (σε απόλυτη αντιδιαστολή μάλιστα με τον πολεμοχαρή Μακέιν). Και τη δεύτερη εκλογική νίκη του όμως, την πέτυχε ως λιγότερο πολεμοχαρής απο τον πιο πολεμοχαρή Ρόμνευ. Ο Ομπάμα βέβαια ίσως φάνταζε ψιλοακραίος σε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, αλλά ήταν κεντροαριστερός.
Σε ζητήματα ιδεολογικά όμως, οι δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες, μοιάζουν αρκετά με την αμερικανική. Όπως και γενικότερα μοιάζουν όλες οι κοινωνίες λεγομένων δυτικών χωρών (Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και οι 2 μεγάλες χώρες της Ωκεανίας) μεταξύ τους, ασχέτως των επι μέρους εθοπολιτισμικών μικροδιαφορών τους. Μιλάμε πάντοτε για το σήμερα και όχι για το τί ίσχυε στις προηγούμενες δεκαετίες.