Ηθική των RPG
- Καραμελίτσα
Ηθική των RPG
Σε κάποια role playing games, υπάρχει το ηθικό αποτύπωμα ενός χαρακτήρα στο τρίπτυχο good, neutral, evil.
Εντάξει, απλοϊκό, γραμμικό, αφελές κοκ, αλλά είναι μια κατηγοριοποίηση. Αν την εφαρμόζαμε στην κοινωνία μας, τι ποσοστά θα λέγατε θα έβγαιναν;
Εγώ θα έβαζα 10/30/60, για G/N/E.
Εντάξει, απλοϊκό, γραμμικό, αφελές κοκ, αλλά είναι μια κατηγοριοποίηση. Αν την εφαρμόζαμε στην κοινωνία μας, τι ποσοστά θα λέγατε θα έβγαιναν;
Z
Re: Ηθική των RPG
απλοικό ε? για κάνε μια βόλτα από την πολιτική
Ιδέα δεν έχω ακόμα και για εκτίμηση. Περισσότερο σχολιάζω γιατί μου αρέσει η αντίστοιχιση με ορολογία από RPG.
- Jimmy81
- Phorum.gr user: Jimmy81
Στα rpg υπήρχε συνδυασμός του ηθικού αποτυπώματος που έκανε τον χαρακτήρα λίγο πιο πολύπλοκο. Για παράδειγμα υπήρχε το alignment lawful good αλλά και το chaotic good. Η διαφορά ήταν ότι το πρώτο αφορούσε ένα χαρακτήρα που θα έκανε το καλό αυστηρά εντός του νομικού πλαισίου του συγκεκριμένου κόσμου και των αρχών του χαρακτήρα(π.χ. ο Paladin είχε αυστηρές ηθικές αρχές και δεν απέκλινε από αυτές). Αντίθετα ο chaotic good θα μπορούσε να κινηθεί και εκτός νόμων/αρχών αν έτσι θεωρούσε ότι πράττει το καλό.
Για την κοινωνία μας θα έλεγα ότι αυτά τα δύο επικρατούν σε μεγάλο βαθμό. Παραβιάσεις των νόμων γίνονται συχνά αλλά συνήθως αφορούν πλημμελήματα.
Για την κοινωνία μας θα έλεγα ότι αυτά τα δύο επικρατούν σε μεγάλο βαθμό. Παραβιάσεις των νόμων γίνονται συχνά αλλά συνήθως αφορούν πλημμελήματα.
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Έχεις εμφανέστατα πεσσιμιστική θεώρηση του κόσμουΚαραμελίτσα έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 13:47Σε κάποια role playing games, υπάρχει το ηθικό αποτύπωμα ενός χαρακτήρα στο τρίπτυχο good, neutral, evil.

Μάλλον θα είναι κοντύτερα στο 10/80/10. Ίσως μάλιστα να υποεκτιμώ το neutral με το 80%.
Dwarven Blacksmith
- Dwarven Blacksmith
Ναι συμφωνώ, ή έχει αυστηρά κριτήρια evil.Green Dragon έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:10Έχεις εμφανέστατα πεσσιμιστική θεώρηση του κόσμουΚαραμελίτσα έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 13:47Σε κάποια role playing games, υπάρχει το ηθικό αποτύπωμα ενός χαρακτήρα στο τρίπτυχο good, neutral, evil.
Μάλλον θα είναι κοντύτερα στο 10/80/10. Ίσως μάλιστα να υποεκτιμώ το neutral με το 80%.
Dwarven Blacksmith
Ας πούμε σε ένα RPG κάποιος που παρκάρει παράνομα δεν θα ήταν evil, ούτε καποιος πολιτικός που κάνει ρουσφέτια και παίρνει καμία μιζουλα θα ήταν evil, ούτε καν κάποιος που του έδωσες δανεικά και δεν σου ξανασηκωσε το τηλέφωνο. Αυτοί θα ήταν neutral. Evil θα ηταν βασικα οι εγκληματίες μόνο, αντε και οι αστυνομικοί σε κανένα φοβερό καθεστώς.
Το good είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί δεν υπάρχει κάποια Αρχή του Καλού, αλλά τελικώς θα έλεγα ένα 20-75-5 στις σταθερές χώρες.

- Καραμελίτσα
Καλά, σε RPG μπορείς να κάνεις γενοκτονία σε έλλογα όντα και να θεωρείσαι good.
Αλλά στην κοινωνία μας, άνθρωπο που κοιτά αποκλειστικά και με συνέπεια μόνο την πάρτη του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο, γιατί να τον πεις neutral; Πρέπει να θυσιάζει μωρά για να είναι evil;
Αλλά στην κοινωνία μας, άνθρωπο που κοιτά αποκλειστικά και με συνέπεια μόνο την πάρτη του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο, γιατί να τον πεις neutral; Πρέπει να θυσιάζει μωρά για να είναι evil;
Z
- Green Dragon
Δεν θα βρεις πολλούς όμως που να είναι ξεκάθαρα έτσι. Π.χ. στο παράδειγμα του Νάνου, αυτός που πάρκαρε παράνομα μπορεί λίγο πιο κάτω να βοηθήσει την γιαγιά ν' ανεβάσει το καρότσι της λαϊκής στο πεζοδρόμιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάπως έτσι είναι.Καραμελίτσα έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:32Καλά, σε RPG μπορείς να κάνεις γενοκτονία σε έλλογα όντα και να θεωρείσαι good.
- Green Dragon
Νομίζω ότι αν το ποσοστό evil σε μια κοινωνία είναι πολύ μεγάλο, πχ το 60% που λέει η Καραμελίτσα, προκύπτει internal system instability και ακολουθεί reset, πιθανώς βίαιο, μέχρι τα ποσοστά να ισορροπήσουν σε βιώσιμα επίπεδα.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:27Το good είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί δεν υπάρχει κάποια Αρχή του Καλού, αλλά τελικώς θα έλεγα ένα 20-75-5 στις σταθερές χώρες.
- Καραμελίτσα
Νομίζω ότι η ευστάθεια πάει πιο πολύ με την άλλη κλίμακα των RPG: Lawful, neutral, chaotic. Αν οι evil σου ειναι 60% lawful και 30% neutral, μια χαρά ευστάθεια θα έχεις, άσε που δε θα έχεις παράνομο παρκάρισμα.Green Dragon έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:39Νομίζω ότι αν το ποσοστό evil σε μια κοινωνία είναι πολύ μεγάλο, πχ το 60% που λέει η Καραμελίτσα, προκύπτει internal system instability και ακολουθεί reset, πιθανώς βίαιο, μέχρι τα ποσοστά να ισορροπήσουν σε βιώσιμα επίπεδα.Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:27Το good είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί δεν υπάρχει κάποια Αρχή του Καλού, αλλά τελικώς θα έλεγα ένα 20-75-5 στις σταθερές χώρες.
Z
- Γενιά της Αμαρτίας
- Phorum.gr user: Γενιά των 700
Το χειρότερο είναι να είσαι Chaotic illetarate ή lawful stupid.
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.
- Καραμελίτσα
Ας δούμε αυτούς που πάνε σε κόβιντ πάρτυ, που αρνούνται να φορέσουν μάσκα, που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός. Δεν είναι 20% του πληθυσμού χαλαρά; Αυτούς δε θα τους πεις καραμπινάτους evil;Green Dragon έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:38Δεν θα βρεις πολλούς όμως που να είναι ξεκάθαρα έτσι. Π.χ. στο παράδειγμα του Νάνου, αυτός που πάρκαρε παράνομα μπορεί λίγο πιο κάτω να βοηθήσει την γιαγιά ν' ανεβάσει το καρότσι της λαϊκής στο πεζοδρόμιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάπως έτσι είναι.Καραμελίτσα έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:32Καλά, σε RPG μπορείς να κάνεις γενοκτονία σε έλλογα όντα και να θεωρείσαι good.
Αν ο κορωνοιός γινόταν RPG, αυτοί θα ήταν κλασικά low level minions.
Z
- hellegennes
90-8-2Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:27Ναι συμφωνώ, ή έχει αυστηρά κριτήρια evil.Green Dragon έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 16:10Έχεις εμφανέστατα πεσσιμιστική θεώρηση του κόσμουΚαραμελίτσα έγραψε: ↑06 Οκτ 2020, 13:47Σε κάποια role playing games, υπάρχει το ηθικό αποτύπωμα ενός χαρακτήρα στο τρίπτυχο good, neutral, evil.
Dwarven Blacksmith
Ας πούμε σε ένα RPG κάποιος που παρκάρει παράνομα δεν θα ήταν evil, ούτε καποιος πολιτικός που κάνει ρουσφέτια και παίρνει καμία μιζουλα θα ήταν evil, ούτε καν κάποιος που του έδωσες δανεικά και δεν σου ξανασηκωσε το τηλέφωνο. Αυτοί θα ήταν neutral. Evil θα ηταν βασικα οι εγκληματίες μόνο, αντε και οι αστυνομικοί σε κανένα φοβερό καθεστώς.
Το good είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί δεν υπάρχει κάποια Αρχή του Καλού, αλλά τελικώς θα έλεγα ένα 20-75-5 στις σταθερές χώρες.
Εξαρτάται βέβαια τον ορισμό του καλού και του κακού. Ουδέτερο θα είναι το υπόλοιπο. Εγώ κάνω reserve το evil μόνο για άνθρωπους χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Αυτούς που θα σκότωναν επειδή έχουν όφελος, αυτούς που θα έκαναν αληθινό κακό σε κάποιον, εν γνώση τους, με κάποιον απώτερο στόχο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν κακό σε άλλους το κάνουν είτε άθελά τους είτε εν βρασμώ είτε από καθαρή ηλιθιότητα.
Ίσως μάλιστα και το 2% evil να είναι εξαιρετικά υψηλό με αυτόν τον ορισμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει μοχθηρία; Να είναι κάποιος ανήθικα υστερόβουλος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αγγλοσαξωνική προτεσταντική ηθική
από Maspoli » 09 Αύγ 2024, 10:03 » σε Διεθνής πολιτική - 8 Απαντήσεις
- 314 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Bazoomba
12 Αύγ 2024, 06:20
-
-
-
Νέα δημοσίευση Ηθική του αρχαίου ελληνικού κόσμου
από έργο_μακέτο » 07 Δεκ 2023, 19:18 » σε Φιλοσοφία - 25 Απαντήσεις
- 1659 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από τίποτα
31 Δεκ 2023, 16:40
-
-
-
Νέα δημοσίευση Χανιά - Σούβλισαν ταύρο ''Και ύστερα μιλάμε για ηθική και ενσυναίσθηση...''
από georgebi » 24 Ιουν 2024, 11:12 » σε Κοινωνικά θέματα - 74 Απαντήσεις
- 1576 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από nowhere
26 Ιουν 2024, 09:44
-
-
-
Νέα δημοσίευση Το “Απεχθές Συμπέρασμα” και το Παράδοξο της Ευημερίας – Πού Τελειώνει η Ηθική του Αριθμού;
από Γιαννης- μελβουρνη » 09 Μαρ 2025, 05:04 » σε Φιλοσοφία - 127 Απαντήσεις
- 2722 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
14 Μαρ 2025, 21:27
-