Fluffy έγραψε: ↑04 Νοέμ 2020, 15:20
Σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν ακόμα καπιταλιστικό μύθο. Τις περισσότερες φορές οι καπιταλιστικποι μύθοι δεν είναι προϊόν συνειδητής εξαπάτησης, είναι αδυναμία της αστικής επιστήμης της πολιτικής οικονομίας να βλέπει σε βάθος τα γεγονότα και να εμβαθύνει στην ουσία τους. Στα πρώτα βήματα της η αστική πολιτική οικονομία με Ανταμ Σμιθ, Ρικαρντο κτλπ εκανε τομές στη γνώση, μη ξεχνάμε πως η αστική ταξη τότε ήταν επαναστατική τάξη που τράβηξε την υπόλοιπη κοινωνία στην προοδο απο την φεουδαλιστική καθυστέρηση. Φυσικά οι πραγματικά επιστήμονες αστοι οικονομολογοι είχαν περιορισμούς.
Η αστική πολιτική οικονομία λοιπόν βλέπει την επιφάνεια των πραγμάτων, έτσι χαρακτηρίζει την κίνηση-κυκλοφορία του χρήματος ως γεννεσιουργού αιτίας του αξιών και πλούτου. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η ιστοριουλα (ας πουμε προσπάθεια εκλαϊκευσης) με τους τουρίστα, ξενοδόχο, φουρναρη, μπακάλη που αλλαζει χέρι το χρήμα και όλοι ικανοποιούν της αναγκες τους. Η σχέση λοιπόν είναι στη μορφή
Χ - Ε - Χ', δηλαδή
ΧΡΗΜΑ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΧΡΗΜΑ' όπου το χρήμα
Χ χρησημοποιείται για να αγοραστεί ένα εμπόρευμα
Ε και μετά το εμπόρευμα πωλείται με μια νέα τιμή όπου αποφέρει νέο χρήμα
Χ'.
Φαινομενικά αυτό είναι ορθό όμως δεν εμβαθύνει στη σχέση η οποία μπορεί να σπάσει ως
Χ - Ε και
Ε -Χ' και να επανασυσχετισθεί με την μορφή
Ε - Χ - Ε' δηλαδή
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΧΡΗΜΑ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ'. Τι δηλαδή παραβλέπει; Παραβλέπει (δεν ενσκύπτει στην ουσία) πως το εμπόρευμα έχει εναποθετημένο εντός του εργασία, δηλαδή το εμπόρευμα είναι προϊόν, προϊόν εργασίας. Αυτή είναι που δημιουργεί αξία και μπορεί να την οικειοποιηθεί ο καπιταλιστής. Το εμπόρευμα λοιπόν είναι η αποκρυσταλωμενη-αντικειμενοποιημένη σχέση μεταξύ καπιταλιστή και εργατη. Εϊναι η δυνατότητα του καπιταλιστή να οικειοποιηθεί την εργασια του εργάτη και να φαίνεται πως ο ίδιος παραγει πλουτο.
Ρε
Fluffy, το σύστημα που έχουμε είναι αυτό. Το θέμα είναι τι θέλουμε; Να το ρημάξουμε ή να το διορθώσουμε; Το καπιταλιστικό σύστημα είναι λίγο πολύπλοκο .Το σύστημα του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν απλό αλλά δεν προχώρησε. Όπως είπε και ο Μπογιόπουλος ,προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα του σοσιαλισμού με καπιταλιστικές μεθόδους .Τώρα δεν ξέρω εαν αυτό δείχνει ανεπάρκεια του σοσιαλισμού.
Fluffy,τα οικονομικά είναι μια επιστήμη και όπως οι περισσότερες επιστήμες έτσι και τα οικονομικά έχουν κάποια μοντέλα ,κάποια υποδείγματα. Οι κομμουνιστές πολλάκις χρησιμοποιούν αναλογίες των φυσικών επιστημών σε σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις τι εννοώ. Η διαλεκτική στην φύση κ.τ.λ. Ακόμη και έτσι όμως, στην φύση δεν μπορεί να πρέπει 100% έγκυρη πρόβλεψη με βάση τους φυσικούς νόμους διότι έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι υπάρχει η αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg . Στην πραγματικότητα υπάρχουν αποκλίσεις ,είτε μικρές είτε μεγάλες από τα μοντέλα από τα θεωρητικά μοντέλα.
Το ίδιο ισχύσει και στα οικονομικά.Στα οικονομικά ισχύει περισσότερο αυτό επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη.