Winston Smith έγραψε: ↑06 Νοέμ 2020, 14:00
sharp έγραψε: ↑06 Νοέμ 2020, 13:54
Winston Smith έγραψε: ↑06 Νοέμ 2020, 13:06
Αν ίσχυε αυτό θα ήσουν αναγκασμένος να θεωρείς την μαρτυρία πιστών άλλων θρησκειών σαν απόδειξη της αλήθειας, όπως πχ την μαρτυρία προηγούμενων ζωών. Το πρόβλημα είναι ότι ότι οι άλλες θρησκείες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη δική σου, δεν γίνεται ΚΑΙ να ισχύει το σενάριο του χριστιανικού παραδείσου ΚΑΙ το σενάριο της μετενσάρκωσης των βουδιστών με βάση τις μαρτυρίες. Άρα πολύ απλά το ότι η μαρτυρία αποτελεί απόδειξη και επομένως γνώση απλά δεν ισχύει.
Μονοδιάστατη λογική συνεπαγωγή του στυλ το μπουζούκι είναι όργανο, ο χωροφύλακας είναι όργανο, άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι.
Ας είμαστε απλά λίγο πιο προσεκτικοί όταν κάνουμε κραυγαλαία παράλογες δηλώσεις όπως ότι "η μαρτυρία αποτελεί απόδειξη και επομένως γνώση". Επίσης στα λογικά επιχειρήματα εναντίον των δηλώσεών μας συνηθίζεται να απαντάμε με αντιστοίχως λογικά επιχειρήματα (εκτός αν δεν υπάρχουν, όπως στη προκειμένη περίπτωση).
Σόρρυ, αλλά ο τρόπος σκέψης μας απέχει παρασάγκας και δεν μού είναι εύκολο να γεφυρώσω την απόσταση.
Επειδή ένας βουδιστής δηλώνει μάρτυρας του Βούδα και ένας Χριστιανός του Χριστού σημαίνει ότι δεν ισχύει;
Δηλ. πρέπει όλοι οι άνθρωποι στον Πλανήτη να πιστέψουν στον ίδιο Θεό, ώστε να πούμε ότι αληθεύει; Αυτό είναι αυταπόδεικτο, που σημαίνει ότι απόδειξη είναι ο ορισμός και τελικά όλος ο συλλογισμός είναι ένα σόφισμα.
Εάν εσύ στα 20 είσαι άθεος και στα 50 πιστός, σημαίνει ότι πρόκειται για διαφορετικό άνθρωπο; Κατά μία μονοδιάστατη λογική συνεπαγωγή αυτό ισχύει.
Και πώς ξέρουμε ότι ο Θεός δεν φανερώνεται με διαφορετικό πρόσωπο, συμβατό με την κουλτούρα του κάθε λαού;
Ή πώς θα είναι τα πράγματα σε 500 χρόνια, πόσοι θα πιστεύουν και πού; Μπορεί στο τέλος της ζωής, στην Δευτέρα Παρουσία, στην οποία εσύ δεν πιστεύεις, να είναι όλοι πιστοί στον ίδιο Θεό.
Και φυσικά ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχουν ένα σωρό απατεώνες που μπορεί να είναι και οι περισσότεροι. Γνωρίζω πάντως αληθινές μαρτυρίες, έχω και προσωπικές.
Μα και οι θετικές επιστήμες που τις επικαλούνται ορισμένοι σήμερα ως Θεό, στηρίζονται σε αυθαίρετες προτάσεις, στα αξιώματα. Δύο παράλληλες τέμνονται στην Γεωμετρία; Εφ' όσον δεν μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα με ένα ναι ή όχι, παρά μόνον υπό προϋποθέσεις, θα σου πει κάποιος ότι δεν ξέρεις τι σού γίνεται. Αυτός φυσικά δεν θα γνωρίζει τόσο καλά μαθηματικά, "λογικά" όμως θα έχει δίκιο.
Χτίζεις ένα σπίτι και θεωρείς ότι είναι επίπεδο, γιατί δεν θέλεις να πέσει και όμως στην πραγματικότητα είναι κυρτό γιατί η Γη είναι σφαιρική. Ωστόσο για τον μικρόκοσμό σου ισχύει το πρώτο και στην πράξη είναι αρκετό.
Στον μικρόκοσμό μας πολλά ισχύουν, πολλά δείχνουν αληθινά, ακόμη και αν δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Αλλά κι αυτή η πραγματικότητα αλλάζει στα μάτια μας με τον χρόνο που περνάει.
Στον μικρόκοσμό μας ασφαλώς δεν υπάρχει Θεός, αφού δεν τον βλέπουμε όπως τον φίλο μας ή δεν τον ακούμε όπως τον αδερφό μας ή δεν τον αγγίζουμε όπως τους γύρω μας.
Να μην κάνω άλλη παράθεση, πιστεύω ότι απαντώ και στον Λοξία με αυτό. Ένας, ένας πάντως παιδιά, δεν σάς θίξαμε και την θρησκεία...
