Ήταν η Παναγία Παρθένος;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Ήταν η Παναγία Παρθένος;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Ιούλ 2018, 21:56

taliban έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:49
Σωστη η επισημανση.Ως παθογένεια θα έλεγα. Θεμιτό όχι κατά την γνώμη μου.
Ευχαριστώ για την ειλικρινή απάντηση.

Αυτό όμως σημαίνει ότι -ίσως να- επιχειρείται απλώς η όποια μεταφυσική δυναμική στο χώρο του πολιτικού δόγματος.
Πράγμα, που κατά την άποψη μου τουλάχιστον, είναι πολύ πιο επικίνδυνο γιατί καμουφλάρεται με τον μανδύα του ορθολογισμού.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 13 Ιούλ 2018, 21:58

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:41
taliban έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 20:30
jey_pap έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 04:44
Για υπερβατικές έννοιες (πέραν του επιστητού) δεν υφίστανται απόψεις (παρά μόνο πεποιθήσεις)
Όταν η πεποίθηση γίνεται νόμος επιβολής και θρησκεία του κράτους αυτομάτως σημαίνει πως η έννοια της πεποιθήσεως αποκτά άλλη έννοια.Διαστρεβλωμένη βέβαια για να ταιριάζει στην "δημοκρατική" πάντοτε διδασκαλία της εν λόγω θρησκείας πολιτικής ιδεολογίας οπου τα δόγματα της είναι αδιαπραγμάτευτα, εφόσον οι σκεπτομορφες απ όπου πηγάζουν αυτα κατέχουν το αλάθητο (μαζί με τους μεσάζοντες).
Aυτό που γράφεις, ισχύει και χωρίς τη θρησκεία. Πρόσθεσα στο κείμενο σου απλώς μια κόκκινη αντικατάσταση.
Σ' αυτήν την περίπτωση η όποια πεποίθηση ή σκεπτομορφή εκλαμβάνεται ως κάτι θεμιτό;
Δεν ισχύει αυτό, στις πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες ό,τι αναμφισβήτητα δόγματα κι αν περιέχουν, γίνονται τουλάχιστον εκλογές, ψηφίζουν για αυτά, και επιβάλλεται η πλειοψηφούσα, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις - θρησκεία όμως 2000 χρόνια από τη γέννησή τους, εκλογές για αυτές δεν έχουν γίνει ποτέ (και δεν πρόκειται και να γίνουν), αρα το κείμενο του ταλιμπαν ισχύει ΜΟΝΟ έτσι όπως το γράφει.

Απ'την άλλη τώρα, όταν η Παναγία, η παρθενία της, ο ιυος της κλπ έχουν γίνει πολιτικές ταυτότητες και πολιτικά εργαλεία αφενός μεν αυτό για έναν ενσυνείδητο πιστό θα ήταν προσβολή και αφετέρου δε αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως ουδέποτε υπήρξαν, αφού μεταχειρίζονται σαν ανθρώπινα επινοήματα όπως οι πολιτικές ιδεολογίες και από κάθε άποψη υποβαθμίζονται και υποτάσσονται στην ανθρώπινη εξουσία.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Ιούλ 2018, 22:02

nik_killthemall έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:58
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:41
taliban έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 20:30

Όταν η πεποίθηση γίνεται νόμος επιβολής και θρησκεία του κράτους αυτομάτως σημαίνει πως η έννοια της πεποιθήσεως αποκτά άλλη έννοια.Διαστρεβλωμένη βέβαια για να ταιριάζει στην "δημοκρατική" πάντοτε διδασκαλία της εν λόγω θρησκείας πολιτικής ιδεολογίας οπου τα δόγματα της είναι αδιαπραγμάτευτα, εφόσον οι σκεπτομορφες απ όπου πηγάζουν αυτα κατέχουν το αλάθητο (μαζί με τους μεσάζοντες).
Aυτό που γράφεις, ισχύει και χωρίς τη θρησκεία. Πρόσθεσα στο κείμενο σου απλώς μια κόκκινη αντικατάσταση.
Σ' αυτήν την περίπτωση η όποια πεποίθηση ή σκεπτομορφή εκλαμβάνεται ως κάτι θεμιτό;
Δεν ισχύει αυτό, στις πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες ό,τι αναμφισβήτητα δόγματα κι αν περιέχουν, γίνονται τουλάχιστον εκλογές, ψηφίζουν για αυτά, και επιβάλλεται η πλειοψηφούσα, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις - θρησκεία όμως 2000 χρόνια από τη γέννησή τους, εκλογές για αυτές δεν έχουν γίνει ποτέ (και δεν πρόκειται και να γίνουν), αρα το κείμενο του ταλιμπαν ισχύει ΜΟΝΟ έτσι όπως το γράφει.

Απ'την άλλη τώρα, όταν η Παναγία, η παρθενία της, ο ιυος της κλπ έχουν γίνει πολιτικές ταυτότητες και πολιτικά εργαλεία αφενός μεν αυτό για έναν ενσυνείδητο πιστό θα ήταν προσβολή και αφετέρου δε αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως ουδέποτε υπήρξαν, αφού μεταχειρίζονται σαν ανθρώπινα επινοήματα όπως οι πολιτικές ιδεολογίες και από κάθε άποψη υποβαθμίζονται και υποτάσσονται στην ανθρώπινη εξουσία.
Θα μπορούσα να παραθέσω λίστα πολιτικών σκεπτομορφών αλλά θα περιμένω τη σειρά μου γιατί ο taliban έχει άλλη άποψη για το θέμα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 13 Ιούλ 2018, 22:25

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:56
taliban έγραψε:

Αυτό όμως σημαίνει ότι -ίσως να- επιχειρείται απλώς η όποια μεταφυσική δυναμική στο χώρο του πολιτικού δόγματος.
Πράγμα, που κατά την άποψη μου τουλάχιστον, είναι πολύ πιο επικίνδυνο γιατί καμουφλάρεται με τον μανδύα του ορθολογισμού.
Αυτού του είδους η ''πολεμική'' ,έτσι θα την χαρακτήριζα, γίνεται εδώ και αιώνες.
Φυσικά και καμουφλάρεται με το μανδύα του ορθολογισμού διότι έχει πελατεία(σε ιδεολογικό τουλάχιστον επίπεδο) εκεί έξω και με την κατάλληλη προπαγάνδα εφαρμόζουν το άλλο δόγμα του διαίρει και βασίλευε για άλλους λόγους.

Πάντως δεν μπορώ να πω τι από τα δυο είναι πιο επικίνδυνο. Θα τα χαρακτήριζα ισάξια.
Δεν δικαιώνουν την μια πλευρά οι ''κινήσεις'' της άλλης ούτε αποδεικνύουν κάποια αλήθεια...
Ίσα ίσα που γίνεται ''διαγωνισμός'' επί πτωμάτων για την επιβίωση των ''συστημάτων'' αυτών εν ονόματι κάτι ''ανώτερου''.
Είτε αυτό λέγεται Χριστός, Παναγία είτε για την 'άρια φυλή'' (τυχαίο παράδειγμα) !

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Ιούλ 2018, 22:45

taliban έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 22:25
ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 21:56
taliban έγραψε:

Αυτού του είδους η ''πολεμική'' ,έτσι θα την χαρακτήριζα, γίνεται εδώ και αιώνες.
Φυσικά και καμουφλάρεται με το μανδύα του ορθολογισμού διότι έχει πελατεία(σε ιδεολογικό τουλάχιστον επίπεδο) εκεί έξω και με την κατάλληλη προπαγάνδα εφαρμόζουν το άλλο δόγμα του διαίρει και βασίλευε για άλλους λόγους.

Πάντως δεν μπορώ να πω τι από τα δυο είναι πιο επικίνδυνο. Θα τα χαρακτήριζα ισάξια.
Εγώ δεν τα χαρακτηρίζω ισάξια γιατί οι πολιτικές σκεπτομορφές επιβάλλονται με νόμους.

Ενώ το θρησκευτικό δόγμα (και αναφέρομαι στη σημερινή εποχή και συγκεκριμένα στον χριστιανισμό της δύσης) παίζει στο αμιγώς θρησκευτικό πεδίο, που παρέχει σαφέστατες διόδους απόρριψης/άρνησης/προσωπικής ερμηνείας χωρίς να θεωρείται ο παραβάτης εγκληματίας από το νομικό σύστημα.

Το ότι κάποιοι θέλουν και την πολιτική πίτα ολόκληρη και την ελεύθερη πρόσβαση στο θρησκευτικό πεδίο όποτε τους βολεύει για κοινωνικούς/συγγενικούς/ψηφοθηρικούς λόγους, είναι αδιάφορο. Συγκεκριμένα, οι ίδιοι είναι αδιάφοροι ως εκφραστές μιας συγκροτημένης άποψης.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nik_killthemall » 13 Ιούλ 2018, 22:54

Το θέμα είναι το αν υπάρχει η πολιτική / θρησκευτική ή ότι άλλο σκεπτομορφή ή το αν επιβάλλεται με νόμους τους κράτους χωρίς να προηγηθεί έστω και κάποια έμμεση μινιμουμ δημοκρατική διαδικασία (εκλογές).

Ενώ η έξτρα αντίφαση που κρύβει η πολιτικοποίηση της θρησκευτικής πεποίθησης είναι πως εξαιρεί αυτής την όποια δημοκρατικότητα (εκλογές) έχει η πολιτική ! Η θρησκεία είναι πολιτική μεν, αλλά εκλογές γιοκ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nik_killthemall την 13 Ιούλ 2018, 23:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.

Άβαταρ μέλους
taliban

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 13 Ιούλ 2018, 22:58

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 22:45
Εγώ δεν τα χαρακτηρίζω ισάξια γιατί οι πολιτικές σκεπτομορφές επιβάλλονται με νόμους.

Ενώ το θρησκευτικό δόγμα (και αναφέρομαι στη σημερινή εποχή και συγκεκριμένα στον χριστιανισμό της δύσης) παίζει στο αμιγώς θρησκευτικό πεδίο, που παρέχει σαφέστατες διόδους απόρριψης/άρνησης/προσωπικής ερμηνείας χωρίς να θεωρείται ο παραβάτης εγκληματίας από το νομικό σύστημα.
Αναλόγως σε ποια χώρα ζεις βέβαια.
Ο Χριστιανισμός δεν περιορίζεται στα της Δύσης.Πήγαινε μια βόλτα προς την ανατολή να δεις τι γίνεται στους κόπτες κλπ.
ΓΑΛΗ έγραψε:
Το ότι κάποιοι θέλουν και την πολιτική πίτα ολόκληρη και την ελεύθερη πρόσβαση στο θρησκευτικό πεδίο όποτε τους βολεύει για κοινωνικούς/συγγενικούς/ψηφοθηρικούς λόγους, είναι αδιάφορο. Συγκεκριμένα, οι ίδιοι είναι αδιάφοροι ως εκφραστές μιας συγκροτημένης άποψης.
Εμένα πάλι δεν μου είναι καθόλου αδιάφορο. Ειδικά για τους κοινωνικούς λόγους.
Όταν μια κοινωνία γαλουχείται με θρησκευτικές ιστορίες για αγρίους ή φανταστικούς φίλους και αντιμετωπίζει την όποια διαφορετική γνώμη προερχόμενη από τον σατανά και το πρόσωπο που φέρει τις ιδέες ως τον τελειωμένο , τον αλήτη ή ότι χειρότερο υπάρχει πάνω στη Γη(Ελληνική επαρχεία)...υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Και δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τις πολιτικές σκεπτομορφές που επιβάλλονται με νόμους.
nik_killthemall έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 22:54
Ενώ η έξτρα αντίφαση που κρύβει η πολιτικοποίηση της θρησκευτικής πεποίθησης είναι πως εξαιρεί αυτής την όποια δημοκρατικότητα (εκλογές) έχει η πολιτική ! Η θρησκεία είναι πολιτική μεν, αλλά εκλογές γιοκ.
Βασιζόμενοι σε μεταφυσικό..αξίωμα(θεός)....που οδηγεί δια μέσου το χόλυ σπίριτ στην αγόρευση λόγων ''θεϊκών΄με ιδιαίτερη κλίση προς την εκάστοτε εξουσία (για να τα έχουμε καλά βρε αδερφέ)...! Τολμάς να αμφισβητείς την κυριαρχία τους? :8)

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 14 Ιούλ 2018, 00:20

taliban έγραψε:
13 Ιούλ 2018, 22:58
ΓΑΛΗ έγραψε:

Ο Χριστιανισμός δεν περιορίζεται στα της Δύσης.Πήγαινε μια βόλτα προς την ανατολή να δεις τι γίνεται στους κόπτες κλπ.
Αν πάω προς Ανατολή θα έχω και άλλους συσχετισμούς εκτός από τους κόπτες, οπότε προτείνω να μείνουμε στο πλαίσιο της δύσης. :wink

ΓΑΛΗ έγραψε:
taliban έγραψε:
Όταν μια κοινωνία γαλουχείται με θρησκευτικές ιστορίες για αγρίους ή φανταστικούς φίλους και αντιμετωπίζει την όποια διαφορετική γνώμη προερχόμενη από τον σατανά και το πρόσωπο που φέρει τις ιδέες ως τον τελειωμένο , τον αλήτη ή ότι χειρότερο υπάρχει πάνω στη Γη(Ελληνική επαρχεία)...υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Και δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τις πολιτικές σκεπτομορφές που επιβάλλονται με νόμους.
Εδώ θα συμφωνήσω, αν και θεωρώ αδόκιμο τον υποτιμητικό ορισμό "ελληνική επαρχία" αν τον προσδιορίζεις γεωγραφικά. Απλώς γιατί τα μεγαλύτερα "αστικά" κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μεγάλες δεξαμενές επαρχιώτικου πνεύματος με έντονο διχασμό προσωπικότητας και πλήρη απώλεια ταυτότητας. Κατά τη γνώμη μου το πνεύμα του άστεως με τη θετική έννοια του υγιούς κοινοτισμού είχε και συνεχίζει να έχει ως μήτρα την επαρχία.

Αυτό που εννοώ είναι ότι ο χειρότερος "επαρχιωτισμός" λειτουργεί πλέον στις μητροπόλεις και όχι στην περιφέρεια, αγαπητέ μου.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 14 Ιούλ 2018, 00:54

taliban έγραψε:

(αφού βάλω στην άκρη τα διάφορα συμπεράσματα του ποστ)
Δεν καταλαβαίνω προσωπικά ποιό πρόβλημα πολιτικής φύσεως μπορεί να έχει κάποιος με την κοσμοθεωρία συγκεκριμένων ατόμων και κοινωνιών, βάση της οποίας εκφράζονται και επικοινωνούν.
Θα κάνουμε υποδείξεις σε λαούς τί είναι αποδεκτό να τους "αρέσει" και τί όχι?
Τα έθνη είναι σχηματισμένα και λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων παραδοχών, σε όποιον δεν αρέσει αυτό, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και τα διαλύει όλα
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Άβαταρ μέλους
taliban

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 14 Ιούλ 2018, 01:09

Όταν η κοσμοθεωρία σου (πολιτικης φύσεως) επιβάλλει να δερνεις τον διπλανό σου επειδή είναι πχ αναρχοκουμουνι ή φασίστας η απλά τον απομωνονεις επειδή δεν συμφωνείς και αυτό με την βούλα του νόμου βάσει κάποιων σκεπτομορφων του παρελθόντος....Υπάρχει τερααααστιο πρόβλημα Όταν όλο αυτό το... συνονθύλευμα πολιτικών ζόμπι επιβιώνει υπό την ξεχειλωμενη έννοια της Δημοκρατίας....
Δεν χρειάζεσαι ΣΥΡΙΖΑ να στα διαλύσει.
Είδαμε και τι έκανε η δεξιά του κυρίου και οι άγιες ελληνικές οικογένειες κατά το παρελθόν βασιζόμενες σε ιδεολογίες τύπου ολοκληρωτισμού και στενού δογματισμού.
Παθογένειες ενός κοινωνικού συνόλου που ευτυχώς αποτελούν παρελθόν (όχι πως σήμερα δεν έχουμε αλλα προβλήματα).
Η πολεμική εκατωρεθεν δεν αποτελεί απόδειξη της μιας και μοναδικής αλήθειας της μιας ή της άλλης πλευράς.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 14 Ιούλ 2018, 01:20

taliban έγραψε:
14 Ιούλ 2018, 01:09
Όταν η κοσμοθεωρία σου (πολιτικης φύσεως) επιβάλλει να δερνεις τον διπλανό σου επειδή είναι πχ αναρχοκουμουνι ή φασίστας η απλά τον απομωνονεις επειδή δεν συμφωνείς και αυτό με την βούλα του νόμου βάσει κάποιων σκεπτομορφων του παρελθόντος....Υπάρχει τερααααστιο πρόβλημα Όταν όλο αυτό το... συνονθύλευμα πολιτικών ζόμπι επιβιώνει υπό την ξεχειλωμενη έννοια της Δημοκρατίας....
Δεν χρειάζεσαι ΣΥΡΙΖΑ να στα διαλύσει.
Είδαμε και τι έκανε η δεξιά του κυρίου και οι άγιες ελληνικές οικογένειες κατά το παρελθόν βασιζόμενες σε ιδεολογίες τύπου ολοκληρωτισμού και στενού δογματισμού.
Παθογένειες ενός κοινωνικού συνόλου που ευτυχώς αποτελούν παρελθόν (όχι πως σήμερα δεν έχουμε αλλα προβλήματα).
Η πολεμική εκατωρεθεν δεν αποτελεί απόδειξη της μιας και μοναδικής αλήθειας της μιας ή της άλλης πλευράς.
Από τη στιγμή λοιπόν που συμφωνείς στο ότι οι πολιτικές σκεπτομορφές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας -απλοϊκός στη βάση του- ευφημισμός για τη διατήρηση/κατοχύρωση της εξουσίας γιατί θεωρείς ότι τα πράγματα θα πάνε σαφώς καλύτερα αν εκλείψουν από το πεδίο οι θρησκευτικές σκεπτομορφές;

Επειδή αφαιρούν δυναμική από τις πολιτικές σκεπτομορφές;

Αυτό είναι ένας μάλλον αφελής φαύλος κύκλος... ή όχι;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 14 Ιούλ 2018, 01:25

Ποιά κοσμοθεωρία πολιτικής φύσεως Ορθόδοξη Χριστιανική δίωξε χρησιμποιώντας μάλιστα βία???? (μη μου μιλάς για χούντες και τα ρέστα, δεν είναι θέμα της κοσμοθεωρίας πώς θα την χρησιμοποιήσει η εκάστοτε, τυχαία εξουσία).

Το να απομονώσει κάποιος κάποιον άλλο επειδή δεν ταιριάζουν οι κοσμοθεωρίες τους, ειναι πολιτικό έγκλημα? Είναι αυτοδιάθεση?

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τί ζόρι περνάει μερικός κόσμος, υπάρχει ελευθερία επιλογών και δικαιώματα για όλους, αν σε μια κοινωνία (την οποιαδήποτε) η παράδοση και η κοσμοθεωρία της είναι η "χ", γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διωχθεί και να αλλάξει μενταλιτέ η κοινωνία αυτή? Επειδή έτσι επιτάσσει κάποια πολιτική ή κοινωνική ή οικονομική μόδα και κάποιοι υπερ-εθνικοί νόμοι?

Αυτό δε, είναι και γελοίο να ακούγεται από ορισμένους υπέρμαχους του Εθνους.
Ακόμη και αν βρίσκουν μελανά ή ξεπερασμένα σημεία στην εκάστοτε κοσμοθεωρία, θα έπρεπε να καταλαβαίνουν οτι το ξερίζωμα δεν θα οφελήσει σε τίποτα, πρακτικά.
Κάποιοι εδώ στην κουβέντα δείχνουν να το καταλαβαίνουν (βεβαίως εγώ δεν συμμερίζομαι τις απόψεις τους αυτές καθεαυτές, ίσα ίσα...προτιμώ τον ορατό εχθρο :) ) και κινούνται σε διαφορετικά ερμηνευτικά πλαίσια.
Με λίγα λόγια, να σας πω τί να κάνετε, διαβρώστε τις παραδόσεις εκ των έσω και ό,τι βγει! (βασικά, ήδη γίνεται, γνωστά πράγματα)

Άβαταρ μέλους
taliban

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 14 Ιούλ 2018, 01:32

ΓΑΛΗ έγραψε:
14 Ιούλ 2018, 00:20
taliban έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Αν πάω προς Ανατολή θα έχω και άλλους συσχετισμούς εκτός από τους κόπτες, οπότε προτείνω να μείνουμε στο πλαίσιο της δύσης. :wink

ΓΑΛΗ έγραψε:
taliban έγραψε:
Εδώ θα συμφωνήσω, αν και θεωρώ αδόκιμο τον υποτιμητικό ορισμό "ελληνική επαρχία" αν τον προσδιορίζεις γεωγραφικά. Απλώς γιατί τα μεγαλύτερα "αστικά" κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μεγάλες δεξαμενές επαρχιώτικου πνεύματος με έντονο διχασμό προσωπικότητας και πλήρη απώλεια ταυτότητας. Κατά τη γνώμη μου το πνεύμα του άστεως με τη θετική έννοια του υγιούς κοινοτισμού είχε και συνεχίζει να έχει ως μήτρα την επαρχία.

Αυτό που εννοώ είναι ότι ο χειρότερος "επαρχιωτισμός" λειτουργεί πλέον στις μητροπόλεις και όχι στην περιφέρεια, αγαπητέ μου.
Δεν είναι υποτιμητική η αναφορά με την έννοια πως η νοοτροπία στην επαρχία εξακολουθεί να είναι πάνω κάτω η ίδια με αυτή που κυριαρχούσε χρόνια πριν.

Στην πόλη η παιδεια(αυτή είναι η διαφορά με την επαρχία) κέρδισε έδαφος χωρίς να σημαινει αυτό πως εξαληφθηκαν πλήρως οι νοοτροπίες της επαρχίας.

Τα πράγματα εξακολουθουν να είναι χειρότερα στην περιφέρεια. Και αν πάμε και στα των επιτροπών/δεσποταδων και το μπλέξιμο της πολιτικής εξουσίας....
ΓΑΛΗ έγραψε:
Από τη στιγμή λοιπόν που συμφωνείς στο ότι οι πολιτικές σκεπτομορφές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας -απλοϊκός στη βάση του- ευφημισμός για τη διατήρηση/κατοχύρωση της εξουσίας γιατί θεωρείς ότι τα πράγματα θα πάνε σαφώς καλύτερα αν εκλείψουν από το πεδίο οι θρησκευτικές σκεπτομορφές;

Επειδή αφαιρούν τη δυναμική των πολιτικών σκεπτομορφών;

Η έκλειψη από το κοινωνικό σύνολο και των δύο περιπτώσεων (και όχι η διατήρηση τους=φαύλος κύκλος)) ή η εξέλιξη τους στον βαθμό που δεν θα λειτουργούν εις βάρος της κριτικής σκέψης στην εξέλιξη του ατόμου είναι η βάση για ένα καλύτερο αύριο...που σκοντάφτει όμως στις εν ζωή σκεπτομορφες των ανθρώπων που διψάνε μόνο για εξουσία και χρήμα με πρόσχημα θεούς δαιμονες πολιτικούς και της παναγιας τα μάτια.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 14 Ιούλ 2018, 01:40

taliban έγραψε:
14 Ιούλ 2018, 01:32
ΓΑΛΗ έγραψε:

Επειδή αφαιρούν τη δυναμική των πολιτικών σκεπτομορφών;

Η έκλειψη από το κοινωνικό σύνολο και των δύο περιπτώσεων (και όχι η διατήρηση τους=φαύλος κύκλος)) ή η εξέλιξη τους στον βαθμό που δεν θα λειτουργούν εις βάρος της κριτικής σκέψης στην εξέλιξη του ατόμου είναι η βάση για ένα καλύτερο αύριο...που σκοντάφτει όμως στις εν ζωή σκεπτομορφες των ανθρώπων που διψάνε μόνο για εξουσία και χρήμα με πρόσχημα θεούς δαιμονες πολιτικούς και της παναγιας τα μάτια.
Θα συμφωνούσα αν δεν διέκρινα μια έμμεση αποδοχή των ασώτων υιών της πολιτικής.

Αλλά για να μην το κουράζουμε με λεκτικά παιχνιδάκια, θεωρείς ότι υπάρχει κάποια σκεπτομορφή που να επηρεάζει περισσότερο το μέγα πλήθος και την εξουσιαστική ρητορία από την σκεπτομορφή του "λαού";
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 14 Ιούλ 2018, 01:44

@ taliban: Πρακτικά, αυτό που συνεπάγονται τα λεγόμενά σου, είναι πως η μορφή/σκεπτομορφή για να χρησιμοποιήσω την γλώσσα που χρησιμοποιειτε, θα αλλάξει και θα αναλάβει την εξουσία σε πλαίσια πιο ξεχειλωμένα και αχανή υπο την έννοια οτι οι κοινωνίες χωροταξικά και ιδεολογικά/υπαρξιακά θα υφίστανται από άτομα χωρίς ουσιαστικούς δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ τους, θα υπάρχει απλώς "η όρεξη του καθενός" και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσο φυσικά, η εξουσία που θα αναλάβει θα παίζει μπάλα μόνη της, χωρίς αντίπαλο. Εαν εσύ σε αυτό δεν βλέπεις ουσιαστική κατάλυση της Δημο-κρατίας, πάω πάσο.
Αυτό μου θυμίζει λίγο κοινωνία αμοιβάδων.

Φυσικά, η πολιτική σκέψη και η κοσμοθεωρία του διαφωτισμού δεν γίνεται να έχει την οποιαδήποτε διαφορετική πορεία και κατάληξη.
Είναι μονόδρομος και νομοτέλεια.

Απλές παρατηρήσεις κάνω

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών