Καπιταλιστικός μύθος ΙΙ: Η κυκλοφορία του χρήματος παράγει πλούτο
Re: Καπιταλιστικός μύθος ΙΙ: Η κυκλοφορία του χρήματος παράγει πλούτο
Αλήθεια όμως, γιατί δεν κάνετε τον κόπο να μελετήσετε λίγο;
-
Έχει αξία χρήσης για αυτή και όχι για σένα. Περιέχει όμως την ίδια κοινωνικά αναγκαία ποσότητα εργασίας άσχετα από την οπτική του καθενός γι' αυτό και αν εσύ είχες εργοστάσιο με καλλυντικά θα τα πούλαγες στην τιμή της αγοράς και δεν θα τα χάριζες επειδή προσωπικά τα θεωρείς άχρηστα.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 14:59Το να ορίσεις ότι το τάδε προϊόν έχει μία αξία που μετράται αντικειμενικά από κάποιους παράγοντες σαν τις εργατοώρες π.χ σημαίνει
αυτομάτως πως αυτό το προϊόν έχει την ίδια σημασία για όλους. Το κραγιόν της γκόμενάς μου για πάραδειγμα έχει την ίδια σημασία
για αυτήν, το ίδιο και για εμένα.Η λέξη «αξία» συνδέεται με τη σημασία.
Πρέπει να βγει μια έκδοση του κεφαλαίου για νήπια, θα ήταν καλή αρχή για να σταματήσετε τις πιο κραυγαλέες πίπες.
- Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
Ρε συ... Το 20ευρω είναι ένα χαρτί, δεν έχει καμμία αξία, αν βρεθείς στη Σαχάρα το πολύ ν'ανάψεις καμμιά φωτιά με το 20ευρω. Από μόνο του είναι ένα τίποτα. Το ξέρω τι θα μου πεις ότι δε ζεις στη Σαχάρα και ότι στο Παγκράτι (πχ) που ζεις μια χαρά αξία έχει το 20ευρώ, αγοράζεις τόσους φραπέδες στο Λέτζο*. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η αξία του 20ευρου δεν είναι στο χαρτάκι, είναι στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσεξέ με, παίζει να το εξηγήσω καλύτερα παρακάτω. Εδώ κοίτα με, στα μάτια (λολ): Αν παραγείλεις κάτι από την Αγγλία ο Άγγλος θέλει να πληρωθεί σε λίρες. Πρέπει να αγοράσεις λίρες για να τον πληρώσεις, αν του δώσεις Ευρώ ή δε θα τα πάρει, ή θα πρέπει να πάει να ανοίξει λογ/σμό σε ξένο νόμισμα το οποίο είναι μια μαλακία και μισή, σκέτος μπελάς. Βασικά δε θα τα πάρει, θέλει λίρες. Εσύ απλά πατάς το κουμπάκι pay now και μπορεί να μην το ξέρεις καν αλλά εκείνη τη στιγμή η τράπεζά σου αγοράζει λίρες, πουλάει ευρώ, παίρνει τις λίρες (μείον το μερδικό της για τον κόπο της βεβαίως) και πληρώνει τον Άγγλο. Έτσι λειτουργεί ο πλανήτης. Όταν έχεις το νόμισμα μιας χώρας, της δικιάς σου ή άλλης, αποκτάς το δικαίωμα να αγοράσεις ό,τι σου καυλώσει από αυτή τη χώρα. Αυτό πληρώνεις όταν αγοράζεις ένα νόμισμα: το δικαίωμα να αποκτήσεις ένα κομμάτι της οικονομίας της χώρας. Και η οικονομία της χώρας, αυτό που γουστάρεις και αυτό που αξίζει (αυτό που έχει αξία), είναι αυτό που της έδωσε η φύση και αυτά που φτιάξανε οι άνθρωποι. Η γη, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, συν αυτά που αγοράσανε από άλλες χώρες και τα έχουνε δικά τους σε αποθήκες και περιμένουνε να τα παραγγείλεις. Αυτά είναι που έχουν αξία, όχι το χαρτάκι που λέει 20 λίρες. Αν γίνει αύριο μια πυρηνική καταστροφή σε ένα εργοστάσιο και ισοπεδωθεί η Αγγλία (χτύπα ξύλο), έλα να μου πεις πόση αξία έχει το χαρτάκι που λέει πάνω 20 λίρες.
Σκέψου το χρήμα σαν τις μετοχές μιας εταιρίας, έτσι όπως αγοράζοντας μετοχές μιας εταιρίας αποκτάς ένα μικρό κομμάτι αυτής της εταιρίας, έτσι κι όταν αγοράζεις ένα νόμισμα αγοράζεις ένα κομμάτι αυτής της χώρας και ό,τι μπορεί να πουληθεί εντός αυτής. Εκεί είναι η αξία, όχι στο χαρτί με το υδατογράφημα.
Θα μου πεις και τι σημασία έχει; Έχει, γιατί είναι λάθος να πιστεύεις ότι συσσωρεύοντας ή επιταχύνοντας την κυκλοφορία από χαρτάκια έχεις δημιουργήσει αξία. Αν η οικονομία δεν έχει κάνει κάτι παραγωγικό που δεν το έκανε χτες τότε δεν έχει προστεθεί καμμία αξία πουθενά, το πολύ να έχεις δημιουργήσει φούσκα ή πληθωρισμό.
*υπάρχει ακόμα ο Λέτζος;
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba. 

- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
- Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Η επιδημιολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος μέσα στον οποίο συνυπάρχουν οι απόψεις του Τσιόδρα και του Ιωαννίδη. Η Οικονομική επιστήμηBlastFromThePast έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:10Και η επιδημιολογία παράχθηκε μέσα σε κάποια κεφάλια και η άρνηση του κορωνοϊού επίσης. Να διευκρινίσεις αν έχει σημασία το ένα και όχι το άλλο.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 14:50Το Κεφάλαιο παράχθηκε μέσα στο κεφάλι του Μάρξ πάντως. Οπότε εδώ φρονώ πως πρέπει να διευκρινίσουμε γιατί έχει σημασία(για το πως κινείται η οικονομία) τι υπάρχει στο κεφάλι του Μάρξ και όχι αυτό που υπάρχει στο κεφάλι της Καραμελίτσας.Μάστερ στο να ρωτάς βλακείες. Από όλο τον καπιταλισμό δε θα βρεις ένα παράδειγμα, θα ανατρέξεις στον Μέσι, στους πίνακες του Πικάσο, στο ...διάμαντι που βρήκες σκοντάφτοντας ίσως.
Αυτοί είστε.
είναι και αυτή ένας κλάδος μέσα στον οποίο συνυπάρχουν οι απόψεις πολλών ερευνητών, αν θες και καλοσύνες να προσθέσουμε το Μάρξ. Το να
λες όμως πως το έργο του καθενός εξ'αυτών και μόνο αυτού έχει σημασία για το πως κινείται η οικονομία, αποτελεί θρησκευτική προσέγγιση.
Από εκεί και πέρα, ο Μέσι που λέτε με τον άλλο σχολιαστή δεν αποτελεί παράδειγμα του καπιταλισμού? Σε ποιό σύστημα εντάσσεται η εργασία
του Μέσι?
1. το είχα πει και πριν πως το χρήμα χρησημευει και ως μέτρο των αξιών.paul25 έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:12Η κοστολογηση της αξιας ειναι δυσκολη και πολυ πιο πολυπλοκη στα φυσικα οικοσυστημα. Αν εγω ρυπανω ενα δασος, ειμαι υποχρεωμενος να πληρωσω προστιμο (αρχη ο ρυπαινων πληρωνει) το οποιο υπολογιζεται πολυ δυσκολα διοτι υποτιθεται πως τα λεφτα πανε μεσω του Πρασινου Ταμειου για αποκατασταση. Πως θα υπολογισουμε την αξια αυρου του οικοσυστηματος για να την αποκαταστησουμε και ιδιαιτερα οταν εινσι μοναδικο. Ο υπολογισμος της αξιας απασχολει πολυ τα περιβαλλοντικα οικονομικα για οποιον ενδιαφερετε.
2. το παραδειγμα που έδωσες είναι ενα πολύ καλό για να δουμε πως τα πάντα, τα πάντα στον καπιταλισμο μετατρεπονται σε εμπορευματα αρα και ολα τα πεδία σε παιδία κερδοφορίας. Στο παραδειγμα που έδωσες έχει εμπορευματοποιηθεί ο αερας που αναπνεουμε.
Αυτα δεν τα λεω γιατι διεαφωνω σε κατι αλλα ως αφορμή για την κυριαρχία των εμπορευματικων σχεσεων στο κεφαλαιοκρατικο συστημα.
- Chilloutbuddy
το χειρότερο είναι όταν μπήκαμε στο ευρώ και είμασταν όλοι τσίτα στα χαρτάκια και τα σκορπάγαμε δεξιά κι αριστερά, ότι 9 στους 10 πίστευαν πως η οικονομία πάει καλά, ότι προσθέτει αξία, παράγει πλούτο. Φυσικά ένα αρχίδι, φούσκα ήταν κι έσκασε.
Δηλαδή αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι Έλληνες που έχουν φάει στη μάπα 12 χρόνια κρίση (κι ακόμα μετράμε) ε τότε πάει τη γαμήσαμε, δε θα το καταλάβει κανένας ποτέ.
Δηλαδή αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι Έλληνες που έχουν φάει στη μάπα 12 χρόνια κρίση (κι ακόμα μετράμε) ε τότε πάει τη γαμήσαμε, δε θα το καταλάβει κανένας ποτέ.

- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Δεν αμφισβήτησα πως για τη παραγωγή του κραγιόν απαιτείται εργασία. Εγω απλώς αναρωτιέμαι γιατί πρέπει ως καταναλωτής να δέχομαιBlastFromThePast έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:13Έχει αξία χρήσης για αυτή και όχι για σένα. Περιέχει όμως την ίδια κοινωνικά αναγκαία ποσότητα εργασίας άσχετα από την οπτική του καθενός γι' αυτό και αν εσύ είχες εργοστάσιο με καλλυντικά θα τα πούλαγες στην τιμή της αγοράς και δεν θα τα χάριζες επειδή προσωπικά τα θεωρείς άχρηστα.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 14:59Το να ορίσεις ότι το τάδε προϊόν έχει μία αξία που μετράται αντικειμενικά από κάποιους παράγοντες σαν τις εργατοώρες π.χ σημαίνει
αυτομάτως πως αυτό το προϊόν έχει την ίδια σημασία για όλους. Το κραγιόν της γκόμενάς μου για πάραδειγμα έχει την ίδια σημασία
για αυτήν, το ίδιο και για εμένα.Η λέξη «αξία» συνδέεται με τη σημασία.
Πρέπει να βγει μια έκδοση του κεφαλαίου για νήπια, θα ήταν καλή αρχή για να σταματήσετε τις πιο κραυγαλέες πίπες.
πως το κραγιόν έχει γενικά και αόριστα μία αξία που υπολογίστηκε βάση των «εργατοωρών». Δε με νοιάζει πόσοι δουλέψαν για να παραχθεί
το κραγιόν και δεν με ενδιαφέρει να τους πληρώσω για την εργασία τους.Άρα η αξία του κραγιόν είναι μηδενική για μένα και δε με νοιάζει τι γράφεται στο Κεφάλαιο. Αν οι γυναίκες είχαν την ίδια άποψη με εμένα, δε θα πληρώνονταν ποτέ οι εργάτες που παράγουν τα κραγιόν άρα θα έπρεπε να αλλάξουν επάγγελμα.
μη το λες, μπορει για αιωνες να φαίνεται σαν να κοιμουνται και για μια μαλακία αφορμή να ξεσηκωθουν. <Να κατανοησουν δηλαδη πραγματα που δεν ειχαν κατανοησει γενιες.Chilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:25το χειρότερο είναι όταν μπήκαμε στο ευρώ και είμασταν όλοι τσίτα στα χαρτάκια και τα σκορπάγαμε δεξιά κι αριστερά, ότι 9 στους 10 πίστευαν πως η οικονομία πάει καλά, ότι προσθέτει αξία, παράγει πλούτο. Φυσικά ένα αρχίδι, φούσκα ήταν κι έσκασε.
- Chilloutbuddy
καλά, πιάσε ενα φραπέ και μια τυρόπιτα γιατί μπορεί ν'αργήσει ο ξεσηκωμός.Fluffy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:30μη το λες, μπορει για αιωνες να φαίνεται σαν να κοιμουνται και για μια μαλακία αφορμή να ξεσηκωθουν. <Να κατανοησουν δηλαδη πραγματα που δεν ειχαν κατανοησει γενιες.Chilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:25το χειρότερο είναι όταν μπήκαμε στο ευρώ και είμασταν όλοι τσίτα στα χαρτάκια και τα σκορπάγαμε δεξιά κι αριστερά, ότι 9 στους 10 πίστευαν πως η οικονομία πάει καλά, ότι προσθέτει αξία, παράγει πλούτο. Φυσικά ένα αρχίδι, φούσκα ήταν κι έσκασε.

- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Οι γυναίκες πληρώνουν το κόστος παραγωγής του κραγιόν συν το περιθώριο κέρδους του κατασκευαστή και του λιανέμπορου. Το γιατί
οι γυναίκες αποφασίζουν να πληρώσουν τα περιθώρια κέρδους αυτά αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων που ερευνώνται από διαφορετικές
επιστήμες και συμπεριλαμβάνουν πολλά κριτήρια. Δεν είναι εκεί το θέμα όμως. Η ουσία είναι πως η «αμόρφωτη» και «επιφανειακή» κοπελίτσα που αγοράζει το κραγιόν μπαίνει στα Hondos ή σε κάποιο e-shop, βλέπει τις τιμές, τις συγκρίνει και αποφασίζει να δώσει κάτι παραπάνω από την «αντικειμενική αξία» του προϊόντος γιατί έτσι. Αυτήν την αξία βλέπει, αυτή ξέρει και αυτή αποδέχεται. Ευτυχώς για το σύνολο της οικονομίας, διότι αν στεκόμασταν στη κομμουνιστική ανάλυση και αξιολογούσαμε τα προϊόντα στην «αντικειμενική» τους αξία, θα δουλεύαμε όλοι σε χειρωνακτικές δουλειές και θα αμοιβόμασταν με την ελιά και τη φέτα του μεσημεριανού. Το ότι κινείται η οικονομία μας και μπορούμε να απολαμβάνουμε δύο πραγματάκια
παραπάνω, οφείλεται στη διάθεση μας να το ρίξουμε λίγο έξω και να υπερεκτιμήσουμε την αξία κάποιων πραγμάτων. Αλλιώς, τσάπα και τσουγκράνα όπως οι πρόγονοί μας.
οι γυναίκες αποφασίζουν να πληρώσουν τα περιθώρια κέρδους αυτά αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων που ερευνώνται από διαφορετικές
επιστήμες και συμπεριλαμβάνουν πολλά κριτήρια. Δεν είναι εκεί το θέμα όμως. Η ουσία είναι πως η «αμόρφωτη» και «επιφανειακή» κοπελίτσα που αγοράζει το κραγιόν μπαίνει στα Hondos ή σε κάποιο e-shop, βλέπει τις τιμές, τις συγκρίνει και αποφασίζει να δώσει κάτι παραπάνω από την «αντικειμενική αξία» του προϊόντος γιατί έτσι. Αυτήν την αξία βλέπει, αυτή ξέρει και αυτή αποδέχεται. Ευτυχώς για το σύνολο της οικονομίας, διότι αν στεκόμασταν στη κομμουνιστική ανάλυση και αξιολογούσαμε τα προϊόντα στην «αντικειμενική» τους αξία, θα δουλεύαμε όλοι σε χειρωνακτικές δουλειές και θα αμοιβόμασταν με την ελιά και τη φέτα του μεσημεριανού. Το ότι κινείται η οικονομία μας και μπορούμε να απολαμβάνουμε δύο πραγματάκια
παραπάνω, οφείλεται στη διάθεση μας να το ρίξουμε λίγο έξω και να υπερεκτιμήσουμε την αξία κάποιων πραγμάτων. Αλλιώς, τσάπα και τσουγκράνα όπως οι πρόγονοί μας.
- Chilloutbuddy
Βασικά η αξία είναι ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να πάει στον τάφο και να μη νιώθει ούτε ότι υπέφερε στη ζωή του ούτε ότι έχασε τα χρόνια του στο ρημάδι το ντουνιά. Αυτό προφανώς είναι κάτι που δε μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά, ποικίλλει από εποχή σε εποχή και θες κοινωνιολόγο, ανθρωπολόγο και ψυχίατρο μαζί για να το μετρήσεις πού αρχίζει και πού τελειώνει.
Εγώ είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε θεωρία, να τη δούμε ρε αδερφέ. Ισλάμ, χίπηδες, κομμουνιστές, ψυχολόγοι, παπάδες, όλοι θέλουν να σου πούνε τι έχει αξία στη ζωή και τι δεν έχει. Να τους ακούσουμε οκ. Αλλά σε καμμία, μα καμμία, μα καμμία περίπτωση δε θ'αφήσουμε να μας το μετρήσει κάποια αγορά με τα χαρτάκια της. Ε όχι ρε φίλε αγαμήσου δηλαδή. Επειδή ανοίξανε οι κάνουλες στις τράπεζες το 2000 και μοιράσαν δάνεια, και βρεθήκανε όλοι ξαφνικά με ένα δανεικό μισοκατομμύριο στο χέρι, και σαν αποτέλεσμα αυτού πήγανε οι τιμές των σπιτιών στο Θεό με τη γαμοφούσκα τους, αυτό πάει να πει ότι εγώ το 2005 είχα ανάγκη ένα σπίτι 4 φορές παραπάνω από ότι το είχα το 1999; Όχι βέβαια, το ίδιο ανάγκη το είχα, απλά μου το κάνατε 4 φορές πιό δύσκολο παλιογαμιόληδες ευρωγλύφτες ΛΟΛ
Εγώ είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε θεωρία, να τη δούμε ρε αδερφέ. Ισλάμ, χίπηδες, κομμουνιστές, ψυχολόγοι, παπάδες, όλοι θέλουν να σου πούνε τι έχει αξία στη ζωή και τι δεν έχει. Να τους ακούσουμε οκ. Αλλά σε καμμία, μα καμμία, μα καμμία περίπτωση δε θ'αφήσουμε να μας το μετρήσει κάποια αγορά με τα χαρτάκια της. Ε όχι ρε φίλε αγαμήσου δηλαδή. Επειδή ανοίξανε οι κάνουλες στις τράπεζες το 2000 και μοιράσαν δάνεια, και βρεθήκανε όλοι ξαφνικά με ένα δανεικό μισοκατομμύριο στο χέρι, και σαν αποτέλεσμα αυτού πήγανε οι τιμές των σπιτιών στο Θεό με τη γαμοφούσκα τους, αυτό πάει να πει ότι εγώ το 2005 είχα ανάγκη ένα σπίτι 4 φορές παραπάνω από ότι το είχα το 1999; Όχι βέβαια, το ίδιο ανάγκη το είχα, απλά μου το κάνατε 4 φορές πιό δύσκολο παλιογαμιόληδες ευρωγλύφτες ΛΟΛ

- ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Αυτό αφορά τη Κεντρική Τράπεζα η οποία, για τους χ,ψ,ω λόγους που αφορούν την εξυπερέτηση των συμφερόντων των πολιτικών προϊσταμένων τηςChilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:41Βασικά η αξία είναι ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να πάει στον τάφο και να μη νιώθει ούτε ότι υπέφερε στη ζωή του ούτε ότι έχασε τα χρόνια του στο ρημάδι το ντουνιά. Αυτό προφανώς είναι κάτι που δε μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά, θες κοινωνιολόγο, ανθρωπολόγο και ψυχίατρο μαζί για να το μετρήσεις πού αρχίζει και πού τελειώνει.
Αλλά σε καμμία, μα καμμία, μα καμμία περίπτωση δε θ'αφήσουμε να μας το μετρήσει κάποια αγορά με τα χαρτάκια της. Ε όχι ρε φίλε αγαμήσου δηλαδή. Επειδή ανοίξανε οι κάνουλες στις τράπεζες το 2000 και μοιράσαν δάνεια, και βρεθήκανε όλοι ξαφνικά με ένα δανεικό μισοκατομμύριο στο χέρι, και σαν αποτέλεσμα αυτού πήγανε οι τιμές των σπιτιών στο Θεό με τη γαμοφούσκα τους, αυτό πάει να πει ότι εγώ το 2005 είχα ανάγκη το σπίτι 4 φορές παραπάνω από ότι το είχα το 1999; Όχι βέβαια, το ίδιο ανάγκη το είχα, απλά μου το κάνατε 4 φορές πιό δύσκολο παλιογαμιόληδες ευρωγλύφτες ΛΟΛ
αποφάσισε να τυπώσει περισσότερο χρήμα από ότι πρίν.Οι κακούργοι εργολάβοι καπιταλιστές εκείνης της εποχής επωφελήθηκαν από αυτή τη
πολιτική πλην όμως έδωσαν κάτι μεροκάματα σε Αλβανούς και Ρουμάνους που δε τα έπαιρναν οι «μορφωμένοι» καθηγητές στα φροντιστήρια.Μεροκάματα που έκαναν τις «εργατοώρες» να φαίνονται πως έχουν μεγαλύτερη αξία και μαζί με αυτές και τη «κοινωνικά αναγκαία εργασία».
- Chilloutbuddy
Ένα ακόμα παράδειγμα πόσο γιατομπούτσο είναι το χρήμα και οι τιμές της αγοράς ως μονάδα μέτρησης της αξίας. Δηλαδή όχι απλά το χρήμα δεν ενσωματώνει αξία, αλλά ούτε καν πλησιάζει στο να την μετρήσει έστω στο περίπου. Χιλιόμετρα απέχει.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:50Αυτό αφορά τη Κεντρική Τράπεζα η οποία, για τους χ,ψ,ω λόγους που αφορούν την εξυπερέτηση των συμφερόντων των πολιτικών προϊσταμένων της
αποφάσισε να τυπώσει περισσότερο χρήμα από ότι πρίν.Οι κακούργοι εργολάβοι καπιταλιστές εκείνης της εποχής επωφελήθηκαν από αυτή τη
πολιτική πλην όμως έδωσαν κάτι μεροκάματα σε Αλβανούς και Ρουμάνους που δε τα έπαιρναν οι «μορφωμένοι» καθηγητές στα φροντιστήρια.Μεροκάματα που έκαναν τις «εργατοώρες» να φαίνονται πως έχουν μεγαλύτερη αξία και μαζί με αυτές και τη «κοινωνικά αναγκαία εργασία».
ΥΓ δεν τύπωσε η κεντρική, απλά οι Ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά το 98 ή 99 αν θυμάμαι καλά. Κι από εκεί που δανείζονταν κάτι ψωροκατομμύρια η μία απ'την άλλη, η Πειραιώς από τη Γενική και τούμπαλιν, ξαφνικά βρέθηκαν με έγκριση να δανειστούν κάτι δις από μεγαθήρια τύπου BNP και Deutsche Bank, με τζάμπα εγγύηση της ΕΕ κιόλας. Και του γάμησαν τη μάνα φυσικά, και μετά τα σπρώξανε δανεικά στον κάθε κακομοίρη ο οποίος νόμισε ότι πλούτισε κιόλας. Και 20 χρόνια αργότερα αναρωτιέται αν είναι δίκαιο που ο Μητσοτάκης θα του πάρει το σπίτι.

Όταν ανέφερα την αξία 20 ευρώ στο απόσπασμα που παρέθεσες απο την απάντηση μου στην καραμελίτσα, εννοούσα την τιμαριθμιτική αξία του νομίσματος. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει ακόμη τα άλλα ποστ μου, όπου απαντώ σε άλλο μέλος και για την αγοραστική δύναμη του νομίσματος που εξαρτάται απο την οικονομία. Ας τα βάλω πάλι όλα σε μια σειρά γιατί βλέπω οτι δημιουργούνται παρεξηγήσεις.Chilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:15Ρε συ... Το 20ευρω είναι ένα χαρτί, δεν έχει καμμία αξία, αν βρεθείς στη Σαχάρα το πολύ ν'ανάψεις καμμιά φωτιά με το 20ευρω. Από μόνο του είναι ένα τίποτα. Το ξέρω τι θα μου πεις ότι δε ζεις στη Σαχάρα και ότι στο Παγκράτι (πχ) που ζεις μια χαρά αξία έχει το 20ευρώ, αγοράζεις τόσους φραπέδες στο Λέτζο*. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η αξία του 20ευρου δεν είναι στο χαρτάκι, είναι στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το χαρτονόμισμα όταν παράγεται κοστίζει (εργατοώρες, ηλεκτρισμό, χαρτί. μελάνια κλπ) και εκδίδεται με μια τιμή για το κόστος παραγωγής, στην Καραμελίτσα είπα πχ 1 ευρώ για ένα 20ευρω.
Ο αριθμός που αναγράφεται πάνω στο χαρτονόμισμα υπάρχει για να διευκολύνει τις συναλλαγές, είναι δηλαδή προς όφελος δικό σου και των συναλλαγών που θα κάνεις (αξία ως προς τις συναλλαγές, δεν θυμάμαι πως το λένε ακριβώς). Παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν οι αριθμοί (υποδιαίρεσεις) του νομίσματος και έδινες απλά ένα χαρτάκι, θα πήγαινες να αγοράσεις μια τηλεόραση 300 ευρώ και θα έδινες 300 χαρτάκια, αυτό και εσένα δεν διευκολύνει που θα κουβαλάς ένα τούβλο μαζί σου αλλά ούτε και το προηγούμενο κόστος παραγωγής του χρήματος το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από 1 ευρώ εφόσον και η παραγωγή του θα είναι μεγαλύτερη αλλά ούτε και τους χώρους αποθήκευσης.
Τέλος, υπάρχει αυτό που λέμε και αυτό που εσύ μου λες σε αυτή την απάντηση σου, η πραγματική αξία του νομίσματος που αντιστοιχεί στην αγοραστική του δύναμη σε μια συγκεκριμένη οικονομία και το τι κερδίζεις εσύ χρησιμοποιώντας το και όπως είπα σε άλλο ποστ, μπορεί το 20 ευρω να αγόραζε 10 προϊόντα το 2005 αλλά το 2015 μπορεί να αγοράζει 25 η και λιγότερα 5 ας πούμε και αυτό εξαρτάται από την οικονομία όπως σωστά λες.
Νομίζω το ξεκαθάρισα.
Αυτό δεν χρειαζόταν καν να μου το γράψεις, εγώ ο ίδιος μερικά ποστ πίσω μιλώ για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που στηρίζεται σε αυτό που γράφεις.Chilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:15Πρόσεξέ με, παίζει να το εξηγήσω καλύτερα παρακάτω. Εδώ κοίτα με, στα μάτια (λολ): Αν παραγείλεις κάτι από την Αγγλία ο Άγγλος θέλει να πληρωθεί σε λίρες. Πρέπει να αγοράσεις λίρες για να τον πληρώσεις, αν του δώσεις Ευρώ ή δε θα τα πάρει, ή θα πρέπει να πάει να ανοίξει λογ/σμό σε ξένο νόμισμα το οποίο είναι μια μαλακία και μισή, σκέτος μπελάς. Βασικά δε θα τα πάρει, θέλει λίρες. Εσύ απλά πατάς το κουμπάκι pay now και μπορεί να μην το ξέρεις καν αλλά εκείνη τη στιγμή η τράπεζά σου αγοράζει λίρες, πουλάει ευρώ, παίρνει τις λίρες (μείον το μερδικό της για τον κόπο της βεβαίως) και πληρώνει τον Άγγλο. Έτσι λειτουργεί ο πλανήτης. Όταν έχεις το νόμισμα μιας χώρας, της δικιάς σου ή άλλης, αποκτάς το δικαίωμα να αγοράσεις ό,τι σου καυλώσει από αυτή τη χώρα. Αυτό πληρώνεις όταν αγοράζεις ένα νόμισμα: το δικαίωμα να αποκτήσεις ένα κομμάτι της οικονομίας της χώρας. Και η οικονομία της χώρας, αυτό που γουστάρεις και αυτό που αξίζει (αυτό που έχει αξία), είναι αυτό που της έδωσε η φύση και αυτά που φτιάξανε οι άνθρωποι. Η γη, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, συν αυτά που αγοράσανε από άλλες χώρες και τα έχουνε δικά τους σε αποθήκες και περιμένουνε να τα παραγγείλεις. Αυτά είναι που έχουν αξία, όχι το χαρτάκι που λέει 20 λίρες. Αν γίνει αύριο μια πυρηνική καταστροφή σε ένα εργοστάσιο και ισοπεδωθεί η Αγγλία (χτύπα ξύλο), έλα να μου πεις πόση αξία έχει το χαρτάκι που λέει πάνω 20 λίρες.
Το ότι πρώτα μεγεθύνεται η οικονομία και μετά αυξάνεται η ποσότητα του χρήματος είναι η μία όψη του νομίσματος, αλλά υπάρχει και η άλλη, να αυξήσεις την ποσότητα για να βρουν περισσότεροι εν δυνάμει επιχειρηματίες κεφάλαιο και να το μετατρέψουν σε παραγωγικές επιχειρήσεις και αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κρίση ρευστότητας.Chilloutbuddy έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:15Θα μου πεις και τι σημασία έχει; Έχει, γιατί είναι λάθος να πιστεύεις ότι συσσωρεύοντας ή επιταχύνοντας την κυκλοφορία από χαρτάκια έχεις δημιουργήσει αξία. Αν η οικονομία δεν έχει κάνει κάτι παραγωγικό που δεν το έκανε χτες τότε δεν έχει προστεθεί καμμία αξία πουθενά, το πολύ να έχεις δημιουργήσει φούσκα ή πληθωρισμό.
*υπάρχει ακόμα ο Λέτζος;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
- Chilloutbuddy
ΥΓ 2: και χέστους εργολάβους, βρήκανε και τα κάνανε. Οι τιμές των ήδη χτισμένων σπιτιών, που προυπήρχαν πριν το άνοιγμα της διατραπεζικής, γιατί εκτοξεύτηκαν; Το ολόϊδιο προϋπάρχον σπίτι.ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑07 Νοέμ 2020, 15:50Αυτό αφορά τη Κεντρική Τράπεζα η οποία, για τους χ,ψ,ω λόγους που αφορούν την εξυπερέτηση των συμφερόντων των πολιτικών προϊσταμένων της
Καθαρά λόγω δανείων εκτοξεύτηκαν, βρέθηκε ο κόσμος με χρήμα στο χέρι και πλήρωνε ό,τι να'ναι.

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 7 Απαντήσεις
- 161 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ανίκητος
05 Σεπ 2024, 19:00
-