Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ειδήσεις, προβλήματα και προτάσεις
Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Re: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 14 Νοέμ 2020, 07:54

Dwarven Blacksmith έγραψε:
13 Νοέμ 2020, 21:11
Green Dragon έγραψε:
13 Νοέμ 2020, 20:51
Εμένα πάντως με πειράζει η αργία, πέφτω ψυχικά και το έχω δει και σε άλλους αυτό. Και δεν είμαι εργασιομανής, μου αρέσει η ισορροπία στην ζωή.

Η καλωδίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι προσαρμοσμένη στην εργασία, αφού κάτι διαφορετικό θα ήταν μοιραίο στο φυσικό περιβάλλον (ως εργασία εκεί μπορεί να δει κανείς την αναζήτηση σπηλιάς, το κυνήγι, το μάζεμα ξύλων για φωτιά, κλπ). Όταν πηγαίνεις κόντρα σ' αυτό εμφανίζονται ψυχολογικά.
Κι εμένα με πειράζει η αργία.

Αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Αφενός όλοι έχουν ένα βαθμό busywork, οι αγγαρείες του σπιτιού, βοήθεια ανήλικων και αδύναμων μελών οικογένειας, όλα αυτά είναι εργασία που έκανε και ο πρωτόγονος άνθρωπος πριν το κόσενπτ της δουλειάς.
Αφ' ετέρου κάπου μεταξύ του σαπίσματος και της εργασίας υπό την απειλή πείνας θα πρέπει να υπάρχει ένα μέσο όπου ο άνθρωπος δουλεύει ακριβώς επειδή συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δημιουργήσει και να αφήσει κάτι πίσω του. Όχι φυσικά να του έρθει ξαφνικά να κουβαλάει κιβώτια αλλά να κάνει κάτι που τον γεμίζει. Τουλάχιστον για όποιον πιστεύει στον Άνθρωπο.

Αυτά βέβαια δεν εφαρμόζονται στη σημερινή κοινωνία απλά με ένα νόμο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου, η δουλειά σου πρέπει να σου αρέσει. Αν δεν σου αρέσει δεν ξέρω τι παίζει αλλά διαισθάνομαι ότι δεν θα είναι και πολύ καλά τα πράγματα. Και λέω 'διαισθάνομαι' γιατί έχω την τύχη να μην έχω κάνει ποτέ δουλειά που να μην μου αρέσει οπότε δεν έχω σχετική εμπειρία.

Δηλαδή ένα από τα κίνητρά μου για να εργάζομαι είναι ότι θέλω να το κάνω γιατί μου αρέσουν σαν ασχολία αυτά που πραγματεύομαι.

Άβαταρ μέλους
Sothan
Phorum.gr user: Galactic DM

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sothan » 14 Νοέμ 2020, 07:54

1451 έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 07:47
Πώς ορίζεις την πνευματική εργασία, paper pusher ή επιστήμονας που αναμασά κατακτημένη γνώση.
Μάλλον...αυτός που κάνει μια επαναλαμβανόμενη εργασία που αποτελείται από απλά βήματα χωρίς να εμπλέκονται διαδικασίες της νόησης. Αυτό δεν είναι πνευματική εργασία. Κάτι τέτοιο. Τώρα υπάρχουν πνευματικές και πνευματικές εργασίες. Αν μου ζητήσεις να αποτιμήσω το έργο του Ιησού Χριστού θα σου πω οτι αξίζει να τον έχω σε ένα πορτραίτο πάνω απ' το κρεβάτι μου. Ενώ αν μου το ζητήσεις για τον χ αρχιτέκτονα ίσως μερικές χιλιάδες ευρώ.
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.

Άβαταρ μέλους
1451
Phorum.gr user: Nikos1451

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από 1451 » 14 Νοέμ 2020, 07:57

Κι όμως ο αρχιτέκτονας όπως καί ο προγραμματιστής κάνουν πνευματικό έργο, δημιουργούν κάτι από το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Sothan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sothan » 14 Νοέμ 2020, 08:02

1451 έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 07:57
Κι όμως ο αρχιτέκτονας όπως καί ο προγραμματιστής κάνουν πνευματικό έργο, δημιουργούν κάτι από το τίποτα.
Δεν νομίζω οτι αυτοί που λες ταιριάζουν στον ορισμό που έδωσα παραπάνω. Μεταφορείς, ανειδίκευτοι εργάτες, πωλητές αναψυκτηρίου. Αυτοί δεν συντελούν πνευματική εργασία κατά τη γνώμη μου.
In the darkness between the stars the weak and the faithless find no deliverance.

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 14 Νοέμ 2020, 11:32

Green Dragon έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 07:49
sharp έγραψε:
13 Νοέμ 2020, 21:09
Green Dragon έγραψε:
13 Νοέμ 2020, 20:51

Εμένα πάντως με πειράζει η αργία, πέφτω ψυχικά και το έχω δει και σε άλλους αυτό. Και δεν είμαι εργασιομανής, μου αρέσει η ισορροπία στην ζωή.

Η καλωδίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι προσαρμοσμένη στην εργασία, αφού κάτι διαφορετικό θα ήταν μοιραίο στο φυσικό περιβάλλον (ως εργασία εκεί μπορεί να δει κανείς την αναζήτηση σπηλιάς, το κυνήγι, το μάζεμα ξύλων για φωτιά, κλπ). Όταν πηγαίνεις κόντρα σ' αυτό εμφανίζονται ψυχολογικά.
Χόμπυ δεν έχεις;

Είναι αλήθεια ότι αν ο άνθρωπος έχει λυμένα όλα του τα προβλήματα, τότε θα ενταθούν τα υπαρξιακά, το νόημα της ζωής (ακόμη και με πολλά φράγκα η κατάληξη είναι να πεθάνεις) και άλλες σκοτούρες που τώρα λησμονούνται μπροστά στα πρακτικά προβλήματα.

Πάντως η κοινωνική ιδέα από πίσω δεν είναι να μπορεί ο κόσμος να αράξει, αλλά η αντικατάσταση των κτημάτων, τα οποία η αστικοποίηση στέρησε στον μέσο πολίτη. Πλέον δεν μπορεί να καλλιεργήσει την τροφή του, επομένως του την παρέχεις με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορεί να εργασθεί για τα περαιτέρω και μάλλον θα το θέλει ώστε να απολαμβάνει και άλλα αγαθά, αλλά δεν θα έχει το άγχος της επιβίωσης και θα είναι πιο εκλεκτικός στις επιλογές του. Έτσι πιθανόν να ανακαλύψει ευκολώτερα τι τού αρέσει, αφού δεν θα ψάχνει με κριτήριο τα φράγκα.

Σίγουρα οι αλλαγές θα είναι πολλές και απρόβλεπτες, για παράδειγμα το καθάρισμα στις τουαλέτες μπορεί να γινόταν δουλειά πολύ καλοπληρωμένη, αφού κανείς δεν θα ήθελε να την κάνει.
Πολλά. Αλλά παραμένει κάποιο κενό που με τρώει, σαν κάτι ακόμα να λείπει. Γι' αυτό νιώθω ότι η εργασία είναι φυσικό ένστικτο.

Περί τροφής, ενδιαφέρουσα σκέψη αυτή και μάλιστα μοιάζει με τα προεόρτια ενός μέλλοντος που κατά την γνώμη μου κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα. Θα έρθει η μέρα που τα ρομπότ θα έχουν καλύψει σχεδόν το 100% των θέσεων εργασίας και αυτό θα συμπέσει με την μεγαλύτερη ίσως κρίση που θα περάσει ποτέ το ανθρώπινο είδος.
Αν καλύψουν το 100% θα σημαίνει ότι η εξέλιξή τους θα γίνεται από τα ίδια, οπότε την κάτσαμε. Είναι το τρομακτικό σενάριο της ΑΙ. Όσο το know how θα είναι ανθρώπινο, όλα θα βαίνουν καλώς. :lol:

Πρόσφατα και ο CEO της Ζήμενς προφήτευσε ότι με την αυτοματοποίηση το βασικό εισόδημα είναι μονόδρομος. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε μέλλον μπροστά μας και σίγουρα θα γεννηθεί μέσα από μια μεγάλη οικονομική κρίση, ίσως λόγω αυτού που γράφεις.

Η ιδέα της τροφής δεν είναι δική μου. Είχα δει εκπομπή με έναν Γερμανό επιχειρηματία, ο οποίος έχει φτιάξει ένα πολιτικό κίνημα μαζί με τον πρωθυπουργό ενός Γερμανικού κρατιδίου που ανήκε στο CDU :wink . Στην εκπομπή τσακωνόταν με δύο αριστερούς που έλεγαν αυτά που έγραψα παραπάνω, ότι δεν πρέπει να μάθουμε τον κόσμο να τεμπελιάζει. Για τον έναν το είχα ψάξει και δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του, παρά μόνον στο κόμμα (Πράσινους). Στην συνέχεια διάβασα δύο βιβλία του τύπου, πολύ επεξηγηματικά. Το καθόριζε στα 1.000 ευρώ και ανέφερε κατάργηση του φόρου εισοδήματος και άνοδο του ΦΠΑ στο 50% ώστε να καλυφθούν τα έξοδα.

Εκεί έχω μια ένσταση κατά πόσο είναι καλό το κράτος (και κατά συνέπεια κανείς) να μην έχει εικόνα του πλούτου των ανθρώπων, θυμίζει καταστάσεις φεουδαρχίας.

Άβαταρ μέλους
Sothan

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sothan » 14 Νοέμ 2020, 13:17

Αυτή η απειλή που διαδραματίζεται στη ταινία Terminator και σε κάποιες παρόμοιες δεν νομίζω πως έχει πραγματική υφή. Μην την πιστεύετε εκτός εαν έχετε πολύ καλούς λόγους για αυτό.

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 14 Νοέμ 2020, 13:25

1451 έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 07:47
Πώς ορίζεις την πνευματική εργασία, paper pusher ή επιστήμονας που αναμασά κατακτημένη γνώση.
Το βασικό είναι ότι θεωρητικά καθε τριβιαλ τασκ μπορεί να γίνει απο ρομπότ. Πχ στην επιστήμη μπορεί θεωρητικά ενα ρομπότ να γράψει ένα επιστημονικό άρθρο, όχι όμως να καταθέσει και ένα πρωτότυπο ερευνητικό ερώτημα. :g030:

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 14 Νοέμ 2020, 13:25

Sothan έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 13:17
Αυτή η απειλή που διαδραματίζεται στη ταινία Terminator και σε κάποιες παρόμοιες δεν νομίζω πως έχει πραγματική υφή. Μην την πιστεύετε εκτός εαν έχετε πολύ καλούς λόγους για αυτό.
Δεν την έχω δει αλλά αυτή είναι η περίληψη, έρχονται οι Σβαρτσενέγκερς και μας παίρνουν τις δουλειές.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 14 Νοέμ 2020, 13:32

14 Νοέμ 2020, 13:25
Sothan έγραψε:
Δεν την έχω δει αλλά αυτή είναι η περίληψη, έρχονται οι Σβαρτσενέγκερς και μας παίρνουν τις δουλειές.
Τύπε, μάλλον η περίληψη της ταινίας είναι

Έρχονται οι Σβαρτζενέγκερς και μας παίρνουν τις ζωές.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Άβαταρ μέλους
Eθνικοκοινωνιστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eθνικοκοινωνιστης » 14 Νοέμ 2020, 13:34

αν εφαρμοστει στην ελλαδα με την λογικη που αναφερει ο sharp τοτε θα βρεθουν περισσοτερο ωφελημενοι ολοι οι υπολοιποι εκτος των δικαιουχων του βασικου εισοδηματος που θα μετατραπει απευθειας και παλι σε επιδομα φτωχειας λογω των επιβαρυνσεων οποτε χαμενος ο κοπος και ο πειραματισμος :lol:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Eθνικοκοινωνιστης την 14 Νοέμ 2020, 13:37, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
"Καλύτερα να φορέσω το κράνος του Κόκκινου Στρατού παρά να φάω χάμπουργκερ στα mc Donald's"

Αλαιν ντε Μπενουα

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 14 Νοέμ 2020, 13:35

Sothan έγραψε:
Λάθος,δεν είναι αυτή.Η ταινία λέει ότι έρχονται τα ρομπότ για να μας εξοντώσουν και όχι να μας πάρουν τις δουλειές.Και κάτι παρόμοιο λέει και το Μάτριξ.
Δεν βλέπω όμως γιατί δεν θα γίνει πραγματικότητα.Ο άνθρωπος έχει ήδη παράγει μηχανές που υπερβαίνουν τις δικές του δυνατότητες σε όλους τους τομείς.Γιατί δεν θα συμβει το ίδιο με τη νοημοσύνη;
Και φυσικά δεν είναι η πρώτη ταινία που περιγράφει κάτι παρόμοιο.Το ίδιο περίπου περιέγραφε και η ταινία 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος που γυρίσθηκε από τον Κιούμπρικ τη δεκαετία του 60.

talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros » 14 Νοέμ 2020, 13:37

πατησιωτης έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 13:35

Δεν βλέπω όμως γιατί δεν θα γίνει πραγματικότητα.Ο άνθρωπος έχει ήδη παράγει μηχανές που υπερβαίνουν τις δικές του δυνατότητες σε όλους τους τομείς.Γιατί δεν θα συμβει το ίδιο με τη νοημοσύνη;
.
γιατι οι μηχανες υπακουν σε εντολες ενω η νοημοσυνη τις δινει.

πατησιωτης
Phorum.gr user: πατησιωτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 14 Νοέμ 2020, 13:42

talaipwros έγραψε:
14 Νοέμ 2020, 13:37
πατησιωτης έγραψε:

.
γιατι οι μηχανες υπακουν σε εντολες ενω η νοημοσυνη τις δινει.

Ενα βήμα παραπάνω είναι.Από τη στιγμή που ο Deep Blue νικάει οποιονδήποτε άνθρωπο σκακιστή το νερό έχει μπει στο αυλάκι.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει την επιστημονική φαντασία εδώ και δεκαετίες.Ο Ασίμοφ είχε την ιδέα να πει ότι μπορεί τα ρομπότ να κατασκευάζονται εξ αρχής με εντολή να μη βλάπτουν τους ανθρώπους.Η σειρά Τερμινέιτορ το παρακάμπτει αυτό προβλέποντας ότι τα ρομπότ θα κατασκευασθούν για πολέμους και άρα δεν μπορεί να έχουν παρόμοια εντολή.
Βασικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 14 Νοέμ 2020, 13:43

πατησιωτης έγραψε:
Sothan έγραψε:
Λάθος,δεν είναι αυτή.Η ταινία λέει ότι έρχονται τα ρομπότ για να μας εξοντώσουν και όχι να μας πάρουν τις δουλειές.Και κάτι παρόμοιο λέει και το Μάτριξ.
Και φυσικά δεν είναι η πρώτη ταινία που περιγράφει κάτι παρόμοιο.Το ίδιο περίπου περιέγραφε και η ταινία 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος που γυρίσθηκε από τον Κιούμπρικ τη δεκαετία του 60.
Πλάκα κάνω βρε, την έχω δει. Δεν είμαι τόσο μικρός.

Προσωπικά δεν ξέρω. Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πως αναδύεται η συνείδηση. Γιατί η νοημοσύνη χωρίς συνείδηση είναι απλά για να εκτελεί εντολές.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

talaipwros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από talaipwros » 14 Νοέμ 2020, 13:45

14 Νοέμ 2020, 13:43

Πλάκα κάνω βρε, την έχω δει. Δεν είμαι τόσο μικρός.

κρυφομπουμερ ντιτεκτιντ

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικονομία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών