Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
- Winston Smith
Re: Υποχώρηση θρησκευτικού αισθήματος
Όταν συμφωνώ με κάτι δεν το αγνοώ, απαντάω ότι συμφωνώ, ειδικά αν η συμφωνία προκύψει μετά από τόση διαφωνία. Αγνοώ κάτι όταν θεωρώ περιττό το να απαντήσω, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν απαντάς επί της ουσίας σε κάτι, και δεν βρίσκω το λόγο να γράφω τα ίδια.
Και πάλι γίνεται το ίδιο και αναγκάζομαι να γράφω τα ίδια: για πολλοστή φορά δεν μιλάμε για το αν έχει σημασία ποιος τρώει πιλάφι και ποιος μουσταλευρία, αλλά οι σημαντικές κοσμολογικές δηλώσεις των θρησκειών που είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες. Αν δεν έχει τόση σημασία τι γίνεται μετά θάνατον δεν θα πίστευες στη χριστιανική εκδοχή, αλλά γενικά και αόριστα σε μία ανώτερη δύναμη. Δεν θεωρώ ότι έχεις απαντήσει σε τίποτα και από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια λούπα να λέμε τα ίδια δεν θεωρώ και ότι πρόκειται και να απαντήσεις. Αυτά.
Και πάλι γίνεται το ίδιο και αναγκάζομαι να γράφω τα ίδια: για πολλοστή φορά δεν μιλάμε για το αν έχει σημασία ποιος τρώει πιλάφι και ποιος μουσταλευρία, αλλά οι σημαντικές κοσμολογικές δηλώσεις των θρησκειών που είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες. Αν δεν έχει τόση σημασία τι γίνεται μετά θάνατον δεν θα πίστευες στη χριστιανική εκδοχή, αλλά γενικά και αόριστα σε μία ανώτερη δύναμη. Δεν θεωρώ ότι έχεις απαντήσει σε τίποτα και από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια λούπα να λέμε τα ίδια δεν θεωρώ και ότι πρόκειται και να απαντήσεις. Αυτά.
Ο Παίσιος δεν έκανε θαύματα. Ένας απλός άνθρωπος ήταν που τον ονομάσαμε άγιο σε αναγνώριση της προσφοράς του. Ο χριστιανισμός δεν αναγάγει τους πιστούς σε θαυματοποιούς. Ούτε και ζήτησε ποτέ από τους πιστούς να πιστεύουν επειδή βλέπουν θαύματα. Και φυσικά δεν αναγάγει τους αγίους σε υπερανθρώπους ή αλάνθαστους ή αναμάρτητους. Όλες αυτές οι αναφορές που δείχνουν τον κάθε Παΐσιο κάτι από κινηματογραφική ταινία με υπερήρωες και υπερδυνάμεις είναι τελείως αποπροσανατολιστικές.Winston Smith έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 18:20Όσο αποτελεί για εσένα απόδειξη η μαρτυρία πολλαπλών ανθρώπων περί θαυματουργού Sathya Sai Baba για την αλήθεια του ινδουισμού ή η μαρτύρια πολλαπλών ατόμων που πηγαίνουν σε αστρολόγους και πιστεύουν βαθύτατα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γνώσεις για τη ζωή τους, άλλο τόσο αποτελεί για εμένα απόδειξη η μαρτυρία κάποιου ότι ο παίσιος έκανε θαύματα ή οι μαρτυρίες για μοναχούς που ξέρουν που σπούδασαν για την αλήθεια του χριστιανισμού.sharp έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 12:07Winston Smith, περί μαρτυρίας, συνεχίζω με ένα προσωπικό παράδειγμα.
Έχω έναν φίλο, περισσότερο από φίλο δηλαδή, σαν αδερφός μου είναι. Πήγε κάποτε σε ένα μοναστήρι, να συνομιλήσει με έναν μοναχό. Στη συζήτηση επάνω κατάλαβε ότι ο μοναχός γνώριζε πολλά πράγματα για τη ζωή του, λεπτομέρειες, ονόματα, μέρη στα οποία είχε πάει, ενώ δεν είχε καμμία σχέση μαζί του.
Αυτό πώς το εξηγεί η λογική σου; Προφανώς θα σκεφτείς ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, είτε σού λέω ψέμματα, είτε μού λέει ψέμματα ο φίλος μου, είτε του στήσανε πλεκτάνη, έμαθαν ποιος είναι, ρώτησαν από δω κι από κει έμαθαν το βιογραφικό του με απώτερο σκοπό να τον ξεγελάσουν.
Δεν ισχύει όμως τίποτε από τα παραπάνω, το ξέρω. Αυτό αποτελεί μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που την κατέθεσε σε εμένα. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για εικόνες που δακρύζουν και κυράτσες που σταυροκοπιούνται, όπως έγραψες παραπάνω. Ούτε που με ενδιαφέρουν αυτά, ούτε που ασχολούμαι.
Τέλος, κάποιοι ανόητοι που αυτοχρίστηκαν αλάνθαστοι και αναμάρτητοι σήκωναν πρώτοι την πέτρα για να λιθοβολήσουν τον συνάνθρωπό τους. Δεν ξεχνάμε την ιστορία του "αλάνθαστου".
Επί τούτου δεν σε αδικώ που είσαι δύσπιστος απέναντι σε τέτοιες αναφορές. Είναι αναφορές που οδηγούν σε αντίθετα μονοπάτια από την αυθεντική διδασκαλία.
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Όποιος πήγαινε στον Παΐσιο του έλεγε τα πάντα όλα για την ζωή του, ακομα και πράγματα που ο ίδιος δεν θυμόταν. 
Απλά μερικοί δεν έχουν την τύχη να συναντήσουν στην ζωή τους ανθρώπους ή καταστάσεις που θα τους ανατρέψουν την υλιστικη θεώρηση, την οποία είναι εύκολο να την ενστερνιστεις. Λες ενα: υπάρχει μόνο ότι γίνεται αντιληπτό με τις πέντε μου αισθήσεις και καθαρίζεις.

Απλά μερικοί δεν έχουν την τύχη να συναντήσουν στην ζωή τους ανθρώπους ή καταστάσεις που θα τους ανατρέψουν την υλιστικη θεώρηση, την οποία είναι εύκολο να την ενστερνιστεις. Λες ενα: υπάρχει μόνο ότι γίνεται αντιληπτό με τις πέντε μου αισθήσεις και καθαρίζεις.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
... Εφεσ. 1:17. ίνα ο Θεός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Πατήρ της δόξης δώη υμίν πνεύμα σοφίας και αποκαλύψεως εν επιγνώσει αυτού, πεφωτισμένους τους "οφθαλμούς" της καρδίας υμών, εις το ειδέναι υμάς τίς εστίν...το υπερβάλλον μέγεθος της δυνάμεως Αυτού εις ημάς τους πιστεύοντας...
Εφεσ. 2:13. νυνί δε εν Χριστώ Ιησού υμείς οι ποτέ όντες μακράν, εγγύς εγεννήθητε εν τω αίματι του Χριστού.
Εφεσ. 3:8...10
...εμοί τω ελαχιστοτέρω πάντων των αγίων εδόθη η χάρις ...φωτίσαι πάντας τίς η οικονομία του μυστηρίου, του αποκεκρυμμένου από των αιώνων ...ίνα γνωρισθή ...διά της Εκκλησίας η πολυποίκιλος σοφία του Θεού....16 ίνα δώη υμίν κατά τον πλούτον της δόξης αυτού(Ιησού Χρ.) δυνάμει κραταιωθήναι διά του Πνεύματος Αυτού εις τον έσω άνθρωπον, κατοικήσαι τον Χριστόν διά της πίστεως εν ταις καρδίαις υμών...18 ίνα εξισχύσητε καταλαβέσθαι συν πάσι τοις αγίοις, τί το πλάτος και μήκος και βάθος και ύψος...ίνα πληρωθήτε εις παν το πλήρωμα τού Θεού.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jey_pap την 14 Νοέμ 2020, 21:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»
- Dwarven Blacksmith
Working as intended. Αφού ο Χριστός δεν ήθελε να πιστέψουμε λόγω θαυμάτων του ίδιου, γιατί να θέλει να πιστέψουμε λόγω θαυμάτων του Παϊσιου;Ζενίθεδρος έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 20:42Όποιος πήγαινε στον Παΐσιο του έλεγε τα πάντα όλα για την ζωή του, ακομα και πράγματα που ο ίδιος δεν θυμόταν.

Το τι είναι σημαντικές είναι σχετικό. Πάντα θα μπορείς να βρεις μια διαφοροποίηση για να στηρίξεις το επιχείρημά σου, οπότε ο μόνος τρόπος να δεχθής την μαρτυρία θα ήταν να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος πάνω στην Γη που να πιστεύει σε κάτι άλλο. Αλλά ακόμη και σε αυτή την ιδανική περίπτωση, πάλι με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να ισχυριστείς ότι ναι, αλλά γι΄αυτούς που πέρασαν από την ζωή και έχουν πεθάνει δεν ισχύει αυτό το οποίο εσείς πιστεύετε, αφού πίστευαν αλλού και άρα τώρα κάτι άλλο τους συμβαίνει. Είναι προφανές ότι απλά δεν θέλεις να πιστέψεις.Winston Smith έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 20:08Όταν συμφωνώ με κάτι δεν το αγνοώ, απαντάω ότι συμφωνώ, ειδικά αν η συμφωνία προκύψει μετά από τόση διαφωνία. Αγνοώ κάτι όταν θεωρώ περιττό το να απαντήσω, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν απαντάς επί της ουσίας σε κάτι, και δεν βρίσκω το λόγο να γράφω τα ίδια.
Ο λόγος που δεν θέλεις είναι ότι για σένα απόδειξη αποτελεί να κατέβει ο Θεός, να σου σφίξει το χέρι, να τον πιάσεις, να του πεις κούνα το βουνό απέναντι και να το κάνει. Να τον τεστάρεις όσες φορές θέλεις μέχρι να πεις πείστηκα (κι ο διάβολος έχει υπερφυσικές ικανότητες, πρόσεξε μην σε γελάσει). Επίσης να σού εξηγήσει με τον τρόπο που εσύ θεωρείς πειστικό όλες τις απορίες σου, γιατί στην Γένεση αναφέρει έτσι και παρέλειψε τα τάδε ψάρια και γιατί αφήνει να πεθαίνει ο κόσμος.
Αυτή η αγωνία περί μη χειροπιαστής απόδειξης της Θεικής ύπαρξης αποτυπώνεται πολύ ωραία στην ταινία του Μπέργκμαν "Η 7η σφραγίδα", αν δεν την έχεις δει την συνιστώ, υπάρχει νομίζω και στο youtube, The Seventh Seal.
Το όλο δεν έχει να κάνει με ρεαλισμό, αλλά με το ότι θέλεις να είσαι εσύ ο αρχηγός του παιχνιδιού ενώ δεν γίνεται, αφού εξ ορισμού δεν είσαι. Αυτός είναι ο εγωισμός του ανθρώπου, θέλει να προδιαγράψει στον Θεό τι θα κάνει, διαφορετικά του γυρίζει την πλάτη. Αυτό που αφηγείται και το προπατορικό αμάρτημα, να θέλει ο άνθρωπος να γίνει Θεός.
Και ο λόγος που δεν υπάρχει η κατ' εσέ λογική απόδειξη δεν είναι η ύπαρξη πλάνου, όπως έγραψες, αλλά ότι στον κόσμο μας συνυπάρχει και το κακό. Αυτό ευθύνεται για όλα τα δεινά, δεν τα προκαλεί ο Θεός. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν προσεύχονται. Αυτό βεβαίως δεν το πιστεύει εκείνος που απαιτεί από τον Θεό "χειροπιαστές αποδείξεις".
Κάποτε διάβασα ότι στην Αμερική έβαλαν μια ντουζίνα ανθρώπους να προσεύχονται για άλλους τόσους αρρώστους, όλοι ήταν άσχετοι μεταξύ τους και έβγαλαν στατιστικό δείγμα ότι ο Θεός δεν υπάρχει επειδή δεν εισακούστηκαν οι προσευχές. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η αντίληψη των σημερινών ανθρώπων θα περνούσε σε ηλιθιότητα εκείνη των πρωτόγονων. Νομίζουν ότι προσευχή είναι η τελετουργία και όχι η ανάγκη για το αγαπημένο σου πρόσωπο και η ειλικρινής πίστη.
Το να μην θέλεις να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ισοδυναμεί με συνθήκες Παραδείσου. Εκεί ξερεις ότι ο Θεός υπάρχει, δεν δυσπιστείς (η δυσπιστία είναι το κακό), ξέρεις ότι σε αγαπάει και σε προστατεύει από το κακό.
Τέλος, σε αντίθεση με τους πιστούς, ούτε εσύ διαθέτεις απόδειξη για την μη ύπαρξη του Θεού, όμως ούτε καν μαρτυρία.
Όσον αφορά κάποιους, που νομίζουν ότι το να μην πιστεύεις φανερώνει εξυπνάδα, σιγά τη διανόηση. Ο Θεός δεν υπάρχει επειδή δεν τον βλέπουμε; Φοβερή σύλληψη. Ο καθένας σήμερα αυτό το αυτονόητο λέει και καυχιέται, όποιον συναντήσεις σού λέει, α εγώ είμαι άθεος, καν πρωτοτυπία δεν αποτελεί στον 21ο αιώνα. Εντάξει κι η Γη είναι επίπεδη, ακόμη και από το αεροπλάνο δεν δείχνει σφαιρική, είναι προφανές ότι αυτό που βλέπω, αυτό ισχύει. Σε λίγο θα μάς πουν κι ότι γυρίζει.
Τον κουράσαμε τον Άγιο μου φαίνεταιstavmanr έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 20:19Ο Παίσιος δεν έκανε θαύματα. Ένας απλός άνθρωπος ήταν που τον ονομάσαμε άγιο σε αναγνώριση της προσφοράς του. Ο χριστιανισμός δεν αναγάγει τους πιστούς σε θαυματοποιούς. Ούτε και ζήτησε ποτέ από τους πιστούς να πιστεύουν επειδή βλέπουν θαύματα. Και φυσικά δεν αναγάγει τους αγίους σε υπερανθρώπους ή αλάνθαστους ή αναμάρτητους. Όλες αυτές οι αναφορές που δείχνουν τον κάθε Παΐσιο κάτι από κινηματογραφική ταινία με υπερήρωες και υπερδυνάμεις είναι τελείως αποπροσανατολιστικές.Winston Smith έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 18:20Όσο αποτελεί για εσένα απόδειξη η μαρτυρία πολλαπλών ανθρώπων περί θαυματουργού Sathya Sai Baba για την αλήθεια του ινδουισμού ή η μαρτύρια πολλαπλών ατόμων που πηγαίνουν σε αστρολόγους και πιστεύουν βαθύτατα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γνώσεις για τη ζωή τους, άλλο τόσο αποτελεί για εμένα απόδειξη η μαρτυρία κάποιου ότι ο παίσιος έκανε θαύματα ή οι μαρτυρίες για μοναχούς που ξέρουν που σπούδασαν για την αλήθεια του χριστιανισμού.sharp έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 12:07Winston Smith, περί μαρτυρίας, συνεχίζω με ένα προσωπικό παράδειγμα.
Έχω έναν φίλο, περισσότερο από φίλο δηλαδή, σαν αδερφός μου είναι. Πήγε κάποτε σε ένα μοναστήρι, να συνομιλήσει με έναν μοναχό. Στη συζήτηση επάνω κατάλαβε ότι ο μοναχός γνώριζε πολλά πράγματα για τη ζωή του, λεπτομέρειες, ονόματα, μέρη στα οποία είχε πάει, ενώ δεν είχε καμμία σχέση μαζί του.
Αυτό πώς το εξηγεί η λογική σου; Προφανώς θα σκεφτείς ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, είτε σού λέω ψέμματα, είτε μού λέει ψέμματα ο φίλος μου, είτε του στήσανε πλεκτάνη, έμαθαν ποιος είναι, ρώτησαν από δω κι από κει έμαθαν το βιογραφικό του με απώτερο σκοπό να τον ξεγελάσουν.
Δεν ισχύει όμως τίποτε από τα παραπάνω, το ξέρω. Αυτό αποτελεί μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που την κατέθεσε σε εμένα. Δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για εικόνες που δακρύζουν και κυράτσες που σταυροκοπιούνται, όπως έγραψες παραπάνω. Ούτε που με ενδιαφέρουν αυτά, ούτε που ασχολούμαι.
Τέλος, κάποιοι ανόητοι που αυτοχρίστηκαν αλάνθαστοι και αναμάρτητοι σήκωναν πρώτοι την πέτρα για να λιθοβολήσουν τον συνάνθρωπό τους. Δεν ξεχνάμε την ιστορία του "αλάνθαστου".
Επί τούτου δεν σε αδικώ που είσαι δύσπιστος απέναντι σε τέτοιες αναφορές. Είναι αναφορές που οδηγούν σε αντίθετα μονοπάτια από την αυθεντική διδασκαλία.
Είναι δυνατόν να μην είναι Άγιος; Ήταν και είναι
Αυτό ακριβώς κάνει η εκκλησία, παραγει Αγίους.
Πανέξυπνος το εκμεταλλευτηκε για τη σωτηρία του ήθελε πολυ να είναι ερημίτης όμως μετά από πληροφορια άνωθεν, ήρθε κι έβλεπε κόσμο
Θαυματα έκανε για να πιστεψουν ορισμένοι και παλι δεν είναι ευχαριστημένοι, δεν το έκανε για τον εαυτό του για το κόσμο το έκανε
"'Ο,τι να 'ναι με πατάτες"...
...αλλά επί της ουσίας;
Απλά πράγματα: "Αλλ' αντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα"...
Έκανε "θαύματα" ο Παΐσιος;
-Αμέ...αφού σου έλεγε τα πάντα όλα για την ζωή σου. Του είχε δωθεί η Χάρις
-Α, όχι! Δεν έκανε θαύματα.
Συμφωνήστε πρώτα μεταξύ σας και μετά βλέπουμε...
...αλλά επί της ουσίας;

Λοξα παςΛοξίας έγραψε: ↑14 Νοέμ 2020, 22:08"'Ο,τι να 'ναι με πατάτες"...
...αλλά επί της ουσίας;
Εσυ διάλεξε έκανε η δεν έκανε;
Με μπερδευεις και μενα βρε συ...
Εσυ δεν εγραψες αυτο σε αλλο νημα;
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.
Δεν το καταλαβα αυτο. Μπορεις να μου μου εξηγησεις τι εννοεις σε παρακαλω.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.
Τώρα να πω για την γνωστή μου που συνάντησε τον Παΐσιο και κάποια στιγμή έσκυψε κοντά του να τον μυρίσει (ως γνωστόν, οι ασκητές δεν κάνουν ποτέ μπάνιο); Όταν γύρισε μάς είπε ότι μοσχοβολούσε. Εκείνος την κατάλαβε και γέλασε.
Αλλά άμα το πω θα μού πουν για τις καφετζούδες. Ε, λοιπόν, δεν το λέω.
Αλλά άμα το πω θα μού πουν για τις καφετζούδες. Ε, λοιπόν, δεν το λέω.

-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Γεραπετρίτης: Καμια υποχώρηση στα Ελληνοτουρκικα
από George_V » 13 Δεκ 2024, 13:24 » σε Εσωτερική Πολιτική - 0 Απαντήσεις
- 127 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V