Εμ αυτό λέω και εγώ. Και εγώ αν είχα μαγαζί και ερχόταν ο άλλος και μου ζήταγε ένα τοστ σαλάμι κασέρι σιγά μη καθόμουν να σου πω ότι αυτό είναι γκουντα. Τη δουλειά μου θέλω να κάνω, τη δουλειά του θέλει να κάνει. Απλά πράγματα
*** σαντουιτς ***
Re: *** σαντουιτς ***
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- hellegennes
Κόμπλεξ του χωριάτη είναι να μην αποδέχεσαι ότι η γλώσσα σου έχει τοπικούς ιδιωματισμούς, σαν να είναι προσβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσεις και να γίνεις άνθρωπος και να πάψεις τους μπεμπεκισμούς.Γιάννης έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 10:45Fixed. Καλά ταξίδια.Και τα υπόλοιπα φυσικά ισχύουν. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθεις να αποδέχεσαι τι είναι τοπικός ιδιωματισμός της Αθήνας Θεσσαλονίκης και τι η υπόλοιπη πραγματικότητα. Ξεκόλλα από τα κόμπλεξ σου.
Και κάποια στιγμή πρέπει να βγεις έξω από το μπουρτζοχώρι σου να δεις τι λέει σάντουιτς το υπόλοιπο 7,796 δις ανθρώπων στον πλανήτη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άκου 'δω: εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Ούτε το θεωρώ προσβολή. Στο κάτω κάτω είμαι 50% Μακεδόνας και 50% Κυκλαδίτης, έχω ένα σκασμό ιδιωματισμούς και από τις δύο πλευρές.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 11:11Κόμπλεξ του χωριάτη είναι να μην αποδέχεσαι ότι η γλώσσα σου έχει τοπικούς ιδιωματισμούς, σαν να είναι προσβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσεις και να γίνεις άνθρωπος και να πάψεις τους μπεμπεκισμούς.Γιάννης έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 10:45Fixed. Καλά ταξίδια.Και τα υπόλοιπα φυσικά ισχύουν. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθεις να αποδέχεσαι τι είναι τοπικός ιδιωματισμός της Αθήνας Θεσσαλονίκης και τι η υπόλοιπη πραγματικότητα. Ξεκόλλα από τα κόμπλεξ σου.
Και κάποια στιγμή πρέπει να βγεις έξω από το μπουρτζοχώρι σου να δεις τι λέει σάντουιτς το υπόλοιπο 7,796 δις ανθρώπων στον πλανήτη.
Αυτό που θεωρώ όμως τελείως γελοίο είναι να θεωρώ ότι κάποια από τις ιδιαίτερες πατρίδες μου είναι το κέντρο του κόσμου, κάτι το οποίο συστηματικά κάνεις εσύ.
Η δε Αθήνα μπορεί να μήν είναι (πλέον) το κέντρο του κόσμου, αλλά είναι το κέντρο της Ελλάδας, είτε σου αρέσει είτε όχι. Και σε αυτήν κατοικεί η μισή Ελλάδα. Που σημαίνει ότι αν υπάρχει κάποια γλωσσική διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και σε κάποιο χωριό, τότε εκ των πραγμάτων ο ένας από τους δύο τρόπους είναι ιδιωματικός, και αυτός δεν είναι ο Αθηναϊκός.
Με άλλα λόγια, αν θεωρείς ως πρότυπη σύγχρονη ελληνική αυτό το ιδίωμα που μιλάτε στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ αυτής, τότε είσαι σαν τον Πόντιο που πήγαινε ανάποδα στην Τσιμισκή. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.
Και πρίν μου ξαναπείς να ταξιδέψω, φρόντισε να ταξιδέψεις πρώτα εσύ. Μην μου πας κόντρα στο συγκεκριμένο, δεν σε συμφέρει καθόλου.
- Λίνο Βεντούρα
Οι πρωτεύουσες δεν έχουν ιδιωματισμούς. Μάλιστα. Το μάθαμε κι αυτό σήμερα. Να το πούμε γρήγορα στους βιεννέζους και στους βερολινέζους.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Λίνο Βεντούρα την 15 Νοέμ 2020, 22:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
βούτυρο στην κάτω φέτα
μαγιονέζα στην επάνω
μαρούλι
ντομάτα σε ψιλές ροδέλες
τόνος
Και φυσικά άψητο
μαγιονέζα στην επάνω
μαρούλι
ντομάτα σε ψιλές ροδέλες
τόνος
Και φυσικά άψητο
the end
- hellegennes
Εσύ θεωρείς κέντρο του κόσμου την Αθήνα ή έστω της Ελλάδας. Το ότι ζει εκεί ο μισός πληθυσμός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αθηναϊκό ιδίωμα. Και στο Λονδίνο ζούνε 15 εκατομμύρια, αλλά υπάρχει λονδρέζικο ιδίωμα.Γιάννης έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 14:58Άκου 'δω: εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Ούτε το θεωρώ προσβολή. Στο κάτω κάτω είμαι 50% Μακεδόνας και 50% Κυκλαδίτης, έχω ένα σκασμό ιδιωματισμούς και από τις δύο πλευρές.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 11:11Κόμπλεξ του χωριάτη είναι να μην αποδέχεσαι ότι η γλώσσα σου έχει τοπικούς ιδιωματισμούς, σαν να είναι προσβολή. Κάποια στιγμή πρέπει να μεγαλώσεις και να γίνεις άνθρωπος και να πάψεις τους μπεμπεκισμούς.
Αυτό που θεωρώ όμως τελείως γελοίο είναι να θεωρώ ότι κάποια από τις ιδιαίτερες πατρίδες μου είναι το κέντρο του κόσμου, κάτι το οποίο συστηματικά κάνεις εσύ.
Η δε Αθήνα μπορεί να μήν είναι (πλέον) το κέντρο του κόσμου, αλλά είναι το κέντρο της Ελλάδας, είτε σου αρέσει είτε όχι. Και σε αυτήν κατοικεί η μισή Ελλάδα. Που σημαίνει ότι αν υπάρχει κάποια γλωσσική διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και σε κάποιο χωριό, τότε εκ των πραγμάτων ο ένας από τους δύο τρόπους είναι ιδιωματικός, και αυτός δεν είναι ο Αθηναϊκός.
Με άλλα λόγια, αν θεωρείς ως πρότυπη σύγχρονη ελληνική αυτό το ιδίωμα που μιλάτε στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ αυτής, τότε είσαι σαν τον Πόντιο που πήγαινε ανάποδα στην Τσιμισκή. Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται.
Και πρίν μου ξαναπείς να ταξιδέψω, φρόντισε να ταξιδέψεις πρώτα εσύ. Μην μου πας κόντρα στο συγκεκριμένο, δεν σε συμφέρει καθόλου.
Δεν είναι ότι υπάρχει γλωσσική διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και σε κάποιο χωριό, όλα αυτά στα οποία αναφερόμαστε είναι γλωσσικές διαφορές της Ελλάδας με την Αθήνα. Άντε να επικρατούν και στην Πελοπόννησο αυτοί οι τύποι από επιρροή των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό δεν το κάνει λιγότερο ιδίωμα.
Και φυσικά αντικατοπτρίζεται στα λεξικά. Ούτε το ΛΚΝ ούτε ο Τεγόπουλος λημματογραφούν τις έννοιες σουβλάκι και καλαμάκι κατά το αθηναϊκό ιδίωμα. Έχουν μόνο τις έννοιες που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στην Νεοελληνική Κοινή.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Κόμπλεξ του επαρχιώτη που πήγε στην πρωτεύουσα.Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 15:26Η πρωτεύουσες δεν έχουν ιδιωματισμούς. Μάλιστα. Το μάθαμε κι αυτό σήμερα. Να το πούμε γρήγορα στους βιεννέζους και στους βερολινέζους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
οι Αθηναίοι συνήθως προφέρουν τη μπάλα ως μπæλα
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους
Μπαελα;
Philip Mortimer έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 22:40Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.
όχι ως δύο φωνηέντα βρε ζλαπ', μα ένα, κάτι ανάμεσα στο α και στο ε
Για ηχογραφησε το
Philip Mortimer έγραψε: ↑14 Μαρ 2023, 22:40Όσον αφορά το 2019 προσωπικά ψήφισα τον Μητσοτάκη γιατί πίστεψα στο όραμα μη πολιτικά χρωματισμένου εκσυγχρονισμού που παρουσίασε.
Το κλειδί είναι ο αριθμός 15,δεν είδα ανάλυση.Σπύρος έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 05:26https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B6%C ... F%8C%CE%BD
ζαμπόν ουδέτερο άκλιτο
(γαστρονομία) χοιρινό κρέας, από το μηρό ή την πλάτη, που έχει παστωθεί και παρασκευαστεί με τέτοιο ειδικό τρόπο, ώστε να μπορεί να συντηρηθεί
Δηλαδή επιμένετε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε φράση με 15 γράμματα (χοιρινή ωμοπλάτη) αντί λέξης με 6 γράμματα για μην μπερδεύουμε τους μηρούς μας, τις πλάτες με τους μηρούς.
- Καραμελίτσα
Αυτό είναι καλό επιχείρημα. Αλλά το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει και τα δύο.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 21:29
Και φυσικά αντικατοπτρίζεται στα λεξικά. Ούτε το ΛΚΝ ούτε ο Τεγόπουλος λημματογραφούν τις έννοιες σουβλάκι και καλαμάκι κατά το αθηναϊκό ιδίωμα. Έχουν μόνο τις έννοιες που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στην Νεοελληνική Κοινή.
Επίσηςσουβλάκι (ΤΟ) (α) ξύλινη ή μεταλλική
λεπτή και μικρού μήκους βέργα που χρησιμΟΠΟΙείται ως σούβλα (β)
μικρή σούβλα 2. φαγητό παρασκευασμένο από κρέας ή περισσότερα
υλικά κομμένα σε μικρά κομμάτια (συνήθ, κύβους) και περασμένα σε
λεπτή και μικρού μήκους ξύλινη βέργα (καλαμάκι) ή σε μικρή σoύβλα'
ψήνονται στη σχάρα ή σε γκριλ και προσφέρονται σκέτα ως oρεκτικό ή
ως κύριο πιάτο με συμπληρωματικό γαρνίρισμα: σουβλάκια
με θαλασσινά | ~κοτόπουλο / ξιφία | ξυλάκι / καλαμάκι 3. πρόxειρο φαγητό
από κομμάτια κρέατος (ψημένα με τον παραπάνω τρόπο) ή
από γύρο (βλ,λ.) ή από μπιφτέκι τοποθετημένο μέσα σε μικρή στρoγγυλή πίτα
μαζί με άλλα υλικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι κλπ.:
με διπλή πίτα/ απ' όλα (ή κομπλέ. δηλ, με όλα τα συνοδευτικά)/ χω-
ρίς Κρεμμύδι.
καλαμάκι (το) 1. (α) το μικρού μεγέθους καλάμι (β) μακρόστενο αιχμηρό
και λεπτό ξυλάκι στο οποίο περνιούνται κομμάτια
κρέατος (συχνά Και λαχανικών) για ψήσιμο σε σχάρα (γ) (συνεκδ.)
κρέας που ψήνεται στη σχάρα περασμένο σε ξυλάκι: |
με πίτα 2. (συνήθ.) λεπτό. πλαστικό σωληνάκι για την πόση χυμών. αναψυκτικών.
ποτών κλπ.
Z
the comet the course the tail έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 08:35εγώ που είμαι κοσμοπολίτης, το λέω "σουβλάκι σε πίτα" ή "σουβλάκι σε ψωμάκι" ή "γύρο σε πίτα" ή "γύρο σε ψωμάκι" απ όλα - χωρίς όμως τζατζίκι, αλλά με μουστάρδα. και με καταλαβαίνουν παντού.

οκ εγώ ίσως το λέω όμως σαν σαλονικιά που ζει
στην Αθήνα μόλις λίγο καιρό

https://voca.ro/15cgpWdzPsGC
σε όσους Αθηναίους το έχω επισημάνει, κανείς τους
δεν το έχει αναγνωρίσει αλλά εμείς πιάνουμε την διαφορά
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 9 Απαντήσεις
- 1266 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
29 Αύγ 2024, 16:05
-
- 16 Απαντήσεις
- 574 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
31 Μαρ 2025, 20:28
-
- 521 Απαντήσεις
- 8914 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
03 Απρ 2025, 20:09
-
-
Νέα δημοσίευση Το κλείνω γιατί νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς
από Frappezitis » 27 Μάιος 2023, 21:07 » σε Κοινωνικά θέματα - 19 Απαντήσεις
- 1301 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γαληνός
27 Μάιος 2023, 21:58
-