Λολ ξεκίνησα να γράφω «η πρωτεύουσα» και το άλλαξα στην πορεία.
*** σαντουιτς ***
- Λίνο Βεντούρα
Re: *** σαντουιτς ***
- Καραμελίτσα
Αυτό γιατί; Εννοώ όπως γράφεται το λεξικό, κάποιος θα τις ανέλαβε αυτές τις λέξεις. Στη μπουγάτσα, ο υπεύθυνος ήταν μούχλας και δεν είχε βγει ποτέ από Λεκανοπέδιο;hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 22:11Το λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν είναι καθόλου καλός δείκτης ως προς αυτό. Είναι τίγκα στο αθηναϊκό ιδίωμα χωρίς πουθενά να δίνεται ένδειξη «αθ. ιδ.» ως όφειλε. Επίσης έχει λανθασμένο ορισμό σε λέξεις που ήρθαν αργά στην ΑΘήνα, π.χ. στην μπουγάτσα. Λέει «πίτα με γέμιση από κρέμα», το οποίο είναι ο ορισμός της κρεμόπιτας. Η μπουγάτσα είναι είδος πίτας που γίνεται με πολλαπλές στρώσεις φύλλων ζύμης που παρασκευάζονται με ειδικό τρόπο (δεν είναι φύλλο κρούστας). Η λέξη αναφέρεται στο είδος της πίτας, όχι στην συγκεκριμένη εκδοχή που περιέχει κρέμα σιμιγδαλιού (και όχι αραβοσίτου).Καραμελίτσα έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 21:43Αυτό είναι καλό επιχείρημα. Αλλά το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει και τα δύο.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 21:29
Και φυσικά αντικατοπτρίζεται στα λεξικά. Ούτε το ΛΚΝ ούτε ο Τεγόπουλος λημματογραφούν τις έννοιες σουβλάκι και καλαμάκι κατά το αθηναϊκό ιδίωμα. Έχουν μόνο τις έννοιες που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στην Νεοελληνική Κοινή.
Z
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Το πόσο μικρή είναι μία λέξη ή μία φράση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το αν θα πιάσει για να εκφράσει μία έννοια της καθημερινότητας. Είναι θέμα πρακτικότητας. Η φράση για παράδειγμα 'σαλάμι αέρος' δεν γνωρίζω πως έχει διατηρηθεί. Αφού το ζαμπόν δεν είναι σαλάμι. Η πάριζα ή η μορταδέλα επίσης δεν είναι σαλάμι. Αν πεις λοιπόν απλά σαλάμι το πιθανότερο είναι να καταλάβει ο άλλος ότι μιλάς για σαλάμι αέρος. Τι θα εννοούσες; Σαλάμι με σκόρδο του Λίντλ;hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 22:38Είναι κάποιο φετίχ αυτό με τα λιγότερα γράμματα ή απλώς βαρεμάρα; Για να ξέρω αν θα πρέπει να συνεχίσουμε την συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις λέξεις και τις φράσεις συντομότερες.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
- hellegennes
Γιατί, ποιος λέει σαλάμι την πάριζα και την μορταδέλα;
Σαλάμι δεν είναι μόνο το σαλάμι αέρος. Η φράση έχει διατηρηθεί γιατί σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Εξάλλου δεν βλέπω γιατί να ισχύει το θεώρημά σου περί απλοποίησης.
Σαλάμι δεν είναι μόνο το σαλάμι αέρος. Η φράση έχει διατηρηθεί γιατί σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Εξάλλου δεν βλέπω γιατί να ισχύει το θεώρημά σου περί απλοποίησης.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Για τον όποιον λόγο, πάντως, δεν το έπιασε ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος επιμελητής ούτε ο εκδότης ούτε κανένας υπεύθυνος στην αλυσίδα.Καραμελίτσα έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 23:02Αυτό γιατί; Εννοώ όπως γράφεται το λεξικό, κάποιος θα τις ανέλαβε αυτές τις λέξεις. Στη μπουγάτσα, ο υπεύθυνος ήταν μούχλας και δεν είχε βγει ποτέ από Λεκανοπέδιο;hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 22:11Το λεξικό του Μπαμπινιώτη δεν είναι καθόλου καλός δείκτης ως προς αυτό. Είναι τίγκα στο αθηναϊκό ιδίωμα χωρίς πουθενά να δίνεται ένδειξη «αθ. ιδ.» ως όφειλε. Επίσης έχει λανθασμένο ορισμό σε λέξεις που ήρθαν αργά στην ΑΘήνα, π.χ. στην μπουγάτσα. Λέει «πίτα με γέμιση από κρέμα», το οποίο είναι ο ορισμός της κρεμόπιτας. Η μπουγάτσα είναι είδος πίτας που γίνεται με πολλαπλές στρώσεις φύλλων ζύμης που παρασκευάζονται με ειδικό τρόπο (δεν είναι φύλλο κρούστας). Η λέξη αναφέρεται στο είδος της πίτας, όχι στην συγκεκριμένη εκδοχή που περιέχει κρέμα σιμιγδαλιού (και όχι αραβοσίτου).Καραμελίτσα έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 21:43
Αυτό είναι καλό επιχείρημα. Αλλά το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει και τα δύο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Σπύρος
- Επικοινωνία:
Ήθελα να πω ότι τα δημοφιλή είδη αλλαντικών για αμφίψωμα είναι μετρημένα. Ζαμπόν, πάριζα, σαλάμι αέρος, και μορταδέλα. Οπότε δεν έχει λόγο κάποιος να κάνει λάθος και να το πει διαφορετικά. Όσο για το σαλάμι, η λέξη αέρος δηλώνει τον τρόπο παρασκευής του. Όμως αυτό από την στιγμή που αυτο είναι πασίγνωστο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει. Υπάρχουν προφανώς και άλλα είδη σαλαμιού όπως πχ το σουτζούκι. Όμως αυτά δεν ξεχωρίζουν από το σαλάμι αέρος. Είναι και αυτά αέρος καθώς ακολουθούν παρόμοια συνταγή, προθήκη άλατος και παλαίωσης.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 23:09Γιατί, ποιος λέει σαλάμι την πάριζα και την μορταδέλα;
Από όλα αυτά να προτιμάς ζαμπόν, το crudo San Daniele. Εγώ αυτό παίρνω.
Ordem e Progresso.
.
Φτιάξε κανά 2 ντενεκέδες Σύγλινο ρέ.....εύκολο είναι.....συνταγες υπάρχουν.....
γαμώ τά καραμπαζοζαμπόν σας μέσα.....
.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία
Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Ordem e Progresso.
- Σπύρος
- Επικοινωνία:
Σεβασμός. Κι εγώ τα γουστάρω αυτά που λες. Έπρεπε να έβλεπες τι αλλαντικά έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. Από πάνω είσαι;
Ordem e Progresso.
- Σπύρος
- Επικοινωνία:
Όχι. Βοιωτός είμαι, αλλά σπούδασα Θράκη και έτσι ήρθα σε επαφή με την τοπική κουζίνα, τζιεροσαρμάδες, Καραμανλήδικα λουκάνικα και τα ρέστα. Γενικά μου αρέσουν οι Ανατολίτικες γεύσεις.
Σεβασμός.
Ordem e Progresso.
Τι σχέση έχει το amuse bouche με το σάντουιτς; ακουσες μια λέξη και την πετάς έτσι στον αέρα.hellegennes έγραψε: ↑15 Νοέμ 2020, 22:41Ποιοτικό και σάντουιτς δεν πάνε μαζί, εκτός κι αν αρχίσουμε να μιλάμε για αμίζ μπους.
Amuse bouche είναι αυτές οι μπουκιές καλωσορίσματος που προσφέρουν τα εστιατόρια για να σε βάλουν στο κλίμα του επόμενου πιάτου.
Σαντουιτς είναι αυτό που ξέρουμε όλοι. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Σα να λέμε παστίτσιο με μπαρμπούνια τηγανιτά.
Φυσικά μπορεί να είναι ποιοτικό ένα σάντουιτς.
Φρεσκοψημένο panino και μέσα μονο Culatello, ώριμη παρμεζάνα και λίγο αρωματισμένο λάδι βασιλικού.
Βέβαια έχω φάει και καβλερό γλίτσα στα πρακτορεία της ορφέως.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 9 Απαντήσεις
- 1266 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
29 Αύγ 2024, 16:05
-
- 16 Απαντήσεις
- 574 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
31 Μαρ 2025, 20:28
-
- 521 Απαντήσεις
- 8899 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Λοξίας
03 Απρ 2025, 20:09
-
-
Νέα δημοσίευση Το κλείνω γιατί νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς
από Frappezitis » 27 Μάιος 2023, 21:07 » σε Κοινωνικά θέματα - 19 Απαντήσεις
- 1300 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γαληνός
27 Μάιος 2023, 21:58
-