Μπέηδες της ΜάνηςΤζανέτος Κουτήφαρης ( 1771 1776 - 1779 )
Γαλλόφιλος. Γεννήθηκε το 1739. Διορίστηκε το 1776. Παύθηκε το 1779 για συνεργασία με πειρατές και κλέφτες ( Βενετσανάκη και Κολοκοτρώνη ) και επειδή είχε χρέη. Κατέφυγε στην Ζάκυνθο. Το 1786 επέστρεψε στην Μάνη με γαλλική διαμεσολάβηση. Τελευταία φορά αναφέρεται το 1801. Πέθανε γύρω στα 1802.
Μιχαήλ Τρουπάκης ( 1779 - 1782 )
Γαλλόφιλος. Τον κρέμασαν οι Τούρκοι για πειρατείες το 1782. Τα δυο του παιδιά που βρίσκονταν στην Πόλη ως όμηροι τα σκότωσαν κι αυτά. Το τρίτο κατέφυγε στην Ζάκυνθο και είναι ο Μούρτζινος ( Παναγιώτης Τρουπάκης ) που φιλοξένησε στην Μάνη τον Κολοκοτρώνη στην αρχή του αγώνα. ( Ο Μούρτζινος πήρε αμνηστία το 1808 με μεσολάβηση του Αντώνμπεη ).
Τζανέτος Γρηγοράκης ( 1782 - 1797 )
Γαλλόφιλος. Γεννήθηκε το 1742. Συμμετείχε στα Ορλοφικά και αντιπαθούσε τους Ρώσους. Οι Τούρκοι τον έκαναν με το ζόρι μπέη και τον ανάγκασαν να στείλει τα δυο παιδιά του όμηρους στην Πόλη. Υποστήριξε τον κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη και ανεχόταν την πειρατεία. Είναι ο μακροβιότερος μπέης της Μάνης. Παραιτήθηκε το 1797 έπειτα από την πίεση των Τούρκων που δεν ανέχονταν την γαλλοφιλία του. Επειδή το 1803 έλαβε γαλλικά πολεμοφόδια οι Τούρκοι τον κυνήγησαν και αυτός κατέφυγε στα ορεινά της Μάνης. Πήρε αμνηστία το 1808 με μεσολάβηση του αντιπάλου του και εξαδέλφου του Αντώνμπεη. Τελευταία αναφορά γι' αυτόν έχουμε το 1812.
Παναγιώτης Κουμουνδουράκης ( 1797/8 - 1803 )
Αγγλόφιλος. Εχθρευόταν τον Τζανέτμπεη Γρηγοράκη και γι' αυτό τον έκαναν μπέη οι Τούρκοι. Το 1803 όμως κατηγορήθηκε για πειρατεία εις βάρος αυστριακού πλοίου. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν , αλλά αντιστάθηκε. Ο μετέπειτα Πετρόμπεης διαμεσολάβησε για να παραδοθεί , να παραιτηθεί από μπέης και να παραμείνει απλός καπετάνιος. Ο Κουμουνδουράκης τότε πείστηκε και παραδόθηκε. Οι Τούρκοι όμως αθέτησαν τον λόγο τους και τον έκλεισαν στο Μπάνιο στην Πόλη όπου και πέθανε. Τα παιδιά του κατέφυγαν στην Ζάκυνθο και το 1808 πήραν αμνηστία και επέστρεψαν στην Μάνη.
Αντώνης Γρηγοράκης ( 1803 - 1808/1810 )
Αγγλόφιλος. Γεννήθηκε το 1757. ΄Ηταν ευσεβής , έκτισε πολλές εκκλησίες , έφτιαξε δρόμους και υδροδεξαμενές και εισήγαγε την ελαιοφυτεία στην Ανατολική Μάνη. Αντικαταστάθηκε λόγω γηρατειών απ' τον γαμπρό του, με τον οποίο όμως δεν διατηρούσε καλές σχέσεις. Φιλικός και αγωνιστής του '21. Πήγε στον Μιστρά με τον Παναγιώτη Κρεββατά. Πέθανε στα μέσα του 1822.
- Ο Αντωνόμπεης στις 27 Φεβρουαρίου 1810 έγραψε επιστολή στο Σουλτάνο που θα έστελνε δια του Καπουδάν πασά, η οποία δεν θα έφθασε
ποτέ στον παραλήπτη, γιατί σώζεται σε πολυτελή μεμβράνη. Πιθανώς δεν την έστειλε. Από αυτή όμως προκύπτει ότι ο γαμπρός του εποφθαλμιούσε το μπεηλίκι του. Στην επιστολή αναφέρεται: "από τον καιρόν όμως όπου ήλθεν αυτόθι κάποιος
γαμβρός μου Κωνσταντής Ζερβάκος με γράμματα από μέρους του Μώρα Βαλεσή και προεστώτων του Μωρέως, δια να λάβη το μπεϊλίκι της Μάνης δεν λείπει ακαταπαύστως να γράφη εις τους εδώ συντρόφους του ότι κατορθόνει τον σκοπόν του". Παρακάτω προσθέτει: "Ζητώ λοιπόν να κρημνίση ο Σουλτάνος εκ Κωνσταντινοπόλεως τον Ζερβάκο ή να τον πιάση ως και κάποιον Αλέξ. Κουμουνδουράκην, όπου και αυτός αυτάς τας ημέρας μέσω του Μώρα βαλεσή ήλθεν εις Κωνσταντινούπολιν δια να γείνη συμβοηθός του Ζερβάκου, και να στείλη αμφοτέρους σιδηροδεσμίους εις τον Βέην προς παραδειγματικήν τιμωρίαν".
Κωνσταντίνος Ζερβάκος ( 1808/1810 - 1812 )
Γαμπρός του Αντώνμπεη. Ήταν έμπορος και είχε φιλικές σχέσεις με τον Βελή πασά , γιο του Αλή πασά του Τεπελενλή. Ήταν πολύ όμορφος και κομψός. Δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει την τάξη στην Μάνη. Κατηγορήθηκε πως ανέχτηκε και την πειρατεία. Οι Μανιάτες δεν τον ήθελαν και τον έδιωξαν. Αυτός κατέφυγε στην Πόλη όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του. Δυο γιοι του αναφέρονται ως αγωνιστές του '21 και πως πολέμησαν κατά των Βαυαρών ( 1834 ) στο μετεπαναστατικό αντιβαυαρικό μανιάτικο κίνημα.
- Ο Α . Γ ο ύ δ α ς , Βίοι Παράλληλοι, τ. 8, σ. 21, αναφέρει ότι ο Ζερβόμπεης καίτοι ενάρετος καθαιρέθηκε από τους Γρηγοράκηδες «ένεκα αδίκου υπονοίας ότι ήθελεν υπηρετήσει τυφλώς τους Τούρκους». Αναφέρει λανθασμένα ότι στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος Ζερβάκος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους 15 χρόνια πριν από την έκρηξη της επανάστασης, δηλαδή το 1806 !
- Στις 15 Ιανουαρίου 1812 ο Καπουδάν πασάς έγραψε στους επισκόπους και καπετάνιους της Μάνης: "...εάν εξ αιτίας του Κωνσταντήμπεγη Ζερβάκου εγεννήθη το τοιούτον νιζαμιλίκι εκτός και εντός της Μάνης", να επιλέξετε τον καλύτερο για μπέη.
Θεόδωρος Γρηγοράκης ( 1810 1812 - 1815/6 )
Γαμπρός του Αντώνμπεη και ανιψιός του Τζανέτμπεη. Οι Μανιάτες και οι Τούρκοι τον έκαναν μπέη για να ενώσουν τις αντίπαλες φάρες των Γρηγοράκηδων ( Κουτσοληγοριάνοι με έδρα τον Αγερανό vs Τζανετάκηδες με έδρα το Μαραθονήσι ). Δεν μπόρεσε να επιβάλει την τάξη στην Μάνη , αδυνατούσε να συγκεντρώσει και να πληρώσει τους φόρους και γι' αυτό ο εκτουρκισμένος Γιωργάκης Μαυρομιχάλης ( Σουκιούρμπεης ) έκανε μπέη τον συγγενή του Πέτρο Μαυρομιχάλη. Ο Θοδωρόμπεης φυλακίστηκε στο Μπάνιο στην Πόλη. Ο Πετρόμπεης μεσολάβησε για την απελευθέρωσή του , αλλά δεν τα κατάφερε. Πέθανε το 1817 - 1819.
- Στις 2 Νοεμβρίου 1816 ο Θεοδωρόμπεης ήταν φυλακισμένος στο Μπάνιο με δεσμά στο πόδι του και σε επιστολή του προς τους συγγενείς του, τον Αντωνάκη Θωμάκο-Γρηγοράκη, το Μπεηζαντέ Γιωργάκη Τζαν. Γρηγοράκη, το σύγαμβρό του Τζανέτο , τον κυρ Αλέξανδρο (άγνωστος) και τον ανιψιό του Γιωργάκη Αντωνάκο-Γρηγοράκη, τους οποίους προέτρεπε να παρακαλέσουν τον Πετρόμπεη να μεσολαβήσει στην Τουρκική Διοίκηση για να τον απελευθερώσει. Στην επιστολή αυτή γράφει ότι "...πεθαίνω και εγώ σαν και το Κοτζόνη..."
, και ακόμη ότι "...και ότι εκάμανε οι Καλκαντιάνοι στο σπίτι μας από το θεό να τα βρούνε...", (προφανώς ο Σταυριανός Καλκαντής θα διεκδικούσε το Μπεηλίκι και ίσως ραδιούργησε εναντίον του Θεοδωρόμπεη).
Οι Μανιάτες είχαν λόγο για το ποιον θα κάνουν μπέη. Σε αναφορά τους προς τον Εμίν αγά της 7 Μαΐου 1812 έγραψαν: “...προετοιμήθη λοιπόν των άλλων ως άξιος και ικανός ο κυρ Θεόδωρος Γληγοράκης, ανεψιός του Τζανέτμπεη και γαμβρός του Αντώνμπεη...” .
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας Δ’, που ήταν εγγυητής του εκάστοτε Μπέη της Μάνης, απευθύνθηκε το 1812 στους Μανιάτες με τα
ακόλουθα λόγια: “...όλοι σας συνελθόντες εις εν, εξελέξασθε αξιώτερον κοινή γνώμη τον ευγενέστατον Θεοδώρμπεγην Γρηγοράκη και γενόμενοι
ο εις υπέρ του άλλου εγγυηταί δι΄ενυπογράφων και ενσφραγίστων κοινών αναφορών υπόσχεσθε...αποστέλοντες και τον ανιψιόν του αυτού
Θεοδωρμπεγη Γρηγοράκη δια να διαμείνη πάντοτε ενταύθα εν Κωνσταντινουπόλει...”.
Ο Θεοδωρόμπεης προς επιβεβαίωση των υποχρεώσεών του έστειλε τον ανιψιό του να παραμένει στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι ο θείος του θα υπηρετεί πιστά. Ο ανιψιός του Θεοδωρόμπεη, ο Γεωργάκης Αντωνάκος-Γρηγοράκης, εγγυήθηκε ότι ο Θείος
του θα είναι πιστός στις υποσχέσεις του και ότι αυτός θα παραμείνει στην Πόλη και για την παραμονή του στην Πόλη εγγυήθηκε ο Πατριάρχης.
Ο καπ. Γιωργάκης Αντωνάκος-Γρηγοράκης, που ήταν όμηρος επί Θεοδωρόμπεη σε γράμμα του το 1814 έγραφε στο θείο του Μπέη:
"...Ήξευρε όμως ότι εγώ ούτε στα σίδερα είμαι, ούτε σε χάψιν και ούτε εισέ φύλαξιν μ' έχουν. αλλά είμαι παντή ελεύθερος και με όλα μου τα σάρτια (ανέσεις) και περιπατώ όθεν και αν θέλω. μεγάρε και ένα μήνα να λείψω να εγλεντήζω, τινάς δεν με ζητεί, έξω και μόνον εάν και τύχη καμμία δουλειά πάλαι του μπεληλικίου δια να με ομιλήσουν, όχι δια άλλο. και μάρτυς μου ο Θεός και όταν αποφασίσω δια να μισέψω, είναι το πλέον εύκολο, αυτό μπέη μου είναι βέβαιον. Πλην διακρίνω ότι δεν είναι τίμιον και το περιπλέον που να αφήσω τας υποθέσεις μας ανοικτάς...".
Πέτρος Μαυρομιχάλης ( 1815/6 - 1821 )
Αγγλόφιλος και Γαλλόφιλος. Ο γνωστός Πετρόμπεης.
- Σε επιστολή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τον καπ. Γιωργάκη Αντωνάκο-Γρηγοράκη της 19 Σεπτεμβρίου 1819 κατηγορούνται οι Χουρχάκηδες-Καλκανδήδες, διότι ο Σταυριανός Χουρχάκος ήταν στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθούσε να πάρει το Μπεηλίκι της Μάνης. Ο Πετρόμπεης ανέφερε ότι ο Θεοδωρόμπεης έλεγε πως οι Χουρχάκηδες (Καλκανδήδες) κρατούσαν από τους Εβραίους.
Στην ίδια επιστολή προσθέτει "...Τον Σταυριανόν θε να εκλέξουν από τον Πετρόμπεη, όπου θεία συνάρσει εγκωμιάζεται παρά πάντων και αυτόν ακόμη δεν τον γνωρίζει ούτε το οσπίτιόν του...". 
Πηγή : Βιογραφικό Λεξικό Μανιατών του Σταύρου Καπετανάκη και εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος.