Τέλος στο καθεστώς ευνοϊκών συνθηκών κράτησης στις Αγροτικές φυλακές (που ισχύουν για όλους τους κρατούμενους που κρατούνται εκεί) για τον Δημ. Κουφοντίνα βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο "ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το ταμείο πρόνοιας απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη".
Με βάση τις διατάξεις που εισάγονται από την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου,

ο πολυϊσοβίτης της 17Ν δεν θα έχει δικαίωμα παραμονής εκεί, αλλά θα πρέπει να μεταχθεί σε άλλη φυλακή και να χάσει τα προνόμια που παρέχονται στις καθεστώς κράτησης των αγροτικών φυλακών.
Στο νομοσχέδιο, σε σχέση με τη διαβούλευση, μπήκε προσθήκη ρητής απαγόρευσης μεταγωγής και παραμονής καταδίκων για υποθέσεις τρομοκρατίας στις Αγροτικές φυλακές. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως "…απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας".
Το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στις επιτροπές στης Βουλής και η διάταξη, αυτή τη στιγμή, αφορά τον Δημ. Κουφοντίνα .
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα κριτήρια για να μεταχθεί κάποιος ή να παραμείνει σε αγροτικές φυλακές.
Εκδικητική διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/ ... koyfontina
Με προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, κάτι που αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, ο οποίος εκτίει την ποινή του στην Κασσαβέτεια από το 2018.
Με μια φωτογραφική διάταξη που αφορά αποκλειστικά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Η πρωτοφανής ρύθμιση περιλαμβάνεται ως προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σωφρονιστική νομοθεσία και δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. O συγκεκριμένος κρατούμενος, που ήδη από το 2018 εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές χωρίς να έχει δώσει απολύτως καμία αφορμή, δικάζεται εκ νέου όχι από τη Δικαιοσύνη αλλά από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση.
Οι αρχικές προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής περιλάμβαναν αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, αλλά η προσθήκη της τελευταίας στιγμής αποτυπώνει την εκδικητική στάση της κυβέρνησης η οποία αντίκειται σε κάθε συνταγματική έννοια ισονομίας, διάκρισης εξουσιών και κράτους δικαίου.
Ερχεται, δε, μετά την αθεμελίωτη απόρριψη των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα για συνέχιση των αδειών που δικαιούται έχοντας εκτίσει πολύ μεγαλύτερη ποινή από εκείνη που προβλέπει ο νόμος, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αλλά και με τον εκφοβισμό που υπέστησαν οι εισαγγελείς και οι υπεύθυνοι των φυλακών που θέλησαν να εφαρμόσουν τον νόμο για τις άδειες.
Εντύπωση προκαλούν επίσης οι 130 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία μετατρέπεται σε υπερ-υπουργείο και παίρνει υπό την εποπτεία της και το Συμβούλιο Σωφρονιστικών Υποθέσεων που ανήκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι 130 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι της Σοφίας Νικολάου

είναι λογιστές, οικονομολόγοι, οδηγοί, γραμματείς και άλλο διοικητικό προσωπικό, όταν στο παρελθόν οι ανάγκες αυτές καλύπτονταν από 30 άτομα. Κι αυτές οι προσλήψεις γίνονται ενώ υπάρχουν τεράστια κενά και ανάγκες στα καταστήματα κράτησης, ειδικά εν μέσω πανδημίας.
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών μετατρέπεται σε ένα απολύτως ελεγχόμενο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όργανο, ενώ δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο που να αφορά την εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων. Τα μόνα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι συρρίκνωση των αδειών τους, εμπόδια στη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» από τις 5 Οκτωβρίου 2020. Ολα αυτά τα μέτρα αντίκεινται στις αυστηρές παρατηρήσεις και τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που προστατεύουν τα δικαιώματα των κρατουμένων.
