Τέλεια!
Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
- Ζουζουνίτσα
- Δημοσιεύσεις: 46
- Εγγραφή: 18 Νοέμ 2020, 22:04
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
3 Δεκεμβρίου, 2020
Μπακλαβάς Κύμης, όπως τον κάνει η γιαγιά !
Η Συνταγή του πασίγνωστου μπακλαβά, όπως τον έκαναν οι γιαγιάδες μας!
Υλικά
2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας
Ταψί 42 εκ.
Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά.
Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι μέχρι το πάτο σε ίσα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι.
Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει.
Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Καλή επιτυχία! Μπακλαβάδες πολλοί! Μπακλαβάς Κύμης όμως ένας!
https://www.xrysessyntages.gr/%CE%BC%CF ... t=photo%26
Μπακλαβάς Κύμης, όπως τον κάνει η γιαγιά !
Η Συνταγή του πασίγνωστου μπακλαβά, όπως τον έκαναν οι γιαγιάδες μας!
Υλικά
2 κιλά καρύδι τριμμένο στο μούλτι
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
½ φακελάκι μοσχοκάρυδο
400 γρ. βούτυρο
400 γρ.λάδι
2 κιλά φύλλο κρούστας
Ταψί 42 εκ.
Σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα
Νερό όσα ποτήρια τόση και η ζάχαρη και 2 ποτήρια επιπλέον.
1/2 λεμόνι κομμένο.
Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό ζεστό -κρύο σιρόπι.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 8 φύλλα στον πάτο χωρίς να εξέχουν από το ταψί. Αφήνουμε στην άκρη άλλα 8 φύλλα για το τέλος.
Μόλις τα στρώσουμε, πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα πιέζοντας για σφιχτό αποτέλεσμα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα βάζουμε από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς ! Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά.
Χαράζουμε το μπακλαβά με καλό μαχαίρι μέχρι το πάτο σε ίσα κομμάτια. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο βάζουμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλο. Ζεματάμε το μπακλαβά με τη καυτή φυτίνη και λάδι.
Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Πρέπει να ψηθεί πολύ καλά για να μη λασπώσει.
Μόλις βγει από το φούρνο τον αφήνουμε για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Καλή επιτυχία! Μπακλαβάδες πολλοί! Μπακλαβάς Κύμης όμως ένας!
https://www.xrysessyntages.gr/%CE%BC%CF ... t=photo%26
- Πτολεμαίος
- Δημοσιεύσεις: 4531
- Εγγραφή: 08 Ιουν 2020, 01:07
- Phorum.gr user: Last Veteran
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Ω μη μου λες τέτοια. Χωρίς να ρέει δεν είναι σουφλέ αλλά κεικ/σοκολατοπιταNaida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 19:26https://cookpad.com/gr/sintages/3085275 ... iki-gemisi
Εγώ αυτή κάνω συνήθως. Και σήμερα αυτή έκανα. Απλά εμένα δεν έχει αυτό το να ρέει η σοκολάτα από μέσα αλλά είναι πολύ υγρό μέσα.
Αξία αν είχαν τα σκατά, χαρά, που θα'χαν όλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Έτσι ήτανΠτολεμαίος έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 20:35Ω μη μου λες τέτοια. Χωρίς να ρέει δεν είναι σουφλέ αλλά κεικ/σοκολατοπιταNaida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 19:26https://cookpad.com/gr/sintages/3085275 ... iki-gemisi
Εγώ αυτή κάνω συνήθως. Και σήμερα αυτή έκανα. Απλά εμένα δεν έχει αυτό το να ρέει η σοκολάτα από μέσα αλλά είναι πολύ υγρό μέσα.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
- Πτολεμαίος
- Δημοσιεύσεις: 4531
- Εγγραφή: 08 Ιουν 2020, 01:07
- Phorum.gr user: Last Veteran
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Εσωτερικά;Naida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 20:37Έτσι ήτανΠτολεμαίος έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 20:35Ω μη μου λες τέτοια. Χωρίς να ρέει δεν είναι σουφλέ αλλά κεικ/σοκολατοπιταNaida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 19:26
https://cookpad.com/gr/sintages/3085275 ... iki-gemisi
Εγώ αυτή κάνω συνήθως. Και σήμερα αυτή έκανα. Απλά εμένα δεν έχει αυτό το να ρέει η σοκολάτα από μέσα αλλά είναι πολύ υγρό μέσα.
Αξία αν είχαν τα σκατά, χαρά, που θα'χαν όλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
Μα στων φτωχών τα σώματα, δεν θα υπήρχαν κώλοι
-
- Γενική Γραμματέας Συντονισμού
- Δημοσιεύσεις: 6674
- Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:04
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Άμα θες να ρέει μειώνεις λίγο το χρόνο ψησίματος, από 20 λεπτά που λέει σε 16 θα έλεγα, φαντάσου ότι 25 30 λεπτά λένε σε κάποια μάφινς.Naida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 19:26https://cookpad.com/gr/sintages/3085275 ... iki-gemisi
Εγώ αυτή κάνω συνήθως. Και σήμερα αυτή έκανα. Απλά εμένα δεν έχει αυτό το να ρέει η σοκολάτα από μέσα αλλά είναι πολύ υγρό μέσα.
Επίσης, δεν το λέω για σένα, σε τέτοιες συνταγές καλό είναι τα αυγά να είναι πολύ φρέσκα, διότι δεν ψήνονται πολύ.
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Εσωτερικά δεν έχω φώτο αλλά ήταν νόστιμα απλά δεν ερεε η σοκολάτα.Πτολεμαίος έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 21:09Εσωτερικά;Naida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 20:37Έτσι ήτανΠτολεμαίος έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 20:35
Ω μη μου λες τέτοια. Χωρίς να ρέει δεν είναι σουφλέ αλλά κεικ/σοκολατοπιτα
Το ξέρω αυτό, απλά για καλύτερη ασφάλεια τα ψήνω στην ώρα που λέει κι ας μην είναι ρευστή. Δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο θα έλεγα.don't speak έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 21:19Άμα θες να ρέει μειώνεις λίγο το χρόνο ψησίματος, από 20 λεπτά που λέει σε 16 θα έλεγα, φαντάσου ότι 25 30 λεπτά λένε σε κάποια μάφινς.Naida έγραψε: ↑06 Δεκ 2020, 19:26https://cookpad.com/gr/sintages/3085275 ... iki-gemisi
Εγώ αυτή κάνω συνήθως. Και σήμερα αυτή έκανα. Απλά εμένα δεν έχει αυτό το να ρέει η σοκολάτα από μέσα αλλά είναι πολύ υγρό μέσα.
Επίσης, δεν το λέω για σένα, σε τέτοιες συνταγές καλό είναι τα αυγά να είναι πολύ φρέσκα, διότι δεν ψήνονται πολύ.
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
- Gherschaagk
- Συντονίστρια
- Δημοσιεύσεις: 29724
- Εγγραφή: 04 Ιουν 2018, 05:51
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Cinnamon sticky buns. Παραλλαγή του cinnamon rolls μόνο που αυτό έχει καραμέλα με καρύδια στον πάτο και όταν το σερβίρεις το γυρνάς ανάποδα και παίρνεις από την καραμέλα και τα καρύδια.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
- Iron Dushh
- Δημοσιεύσεις: 122
- Εγγραφή: 05 Δεκ 2020, 18:19
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Πρέπει έτσι όπως τα βλέπω να τσιτσιριζουν όταν τα ψήνεις.
Έχω δοκιμάσει σε άλλη παραλλαγή, νοστιμιά και πολύ οικονομική μάλιστα.
Έχω δοκιμάσει σε άλλη παραλλαγή, νοστιμιά και πολύ οικονομική μάλιστα.
down into the vortex
- Gherschaagk
- Συντονίστρια
- Δημοσιεύσεις: 29724
- Εγγραφή: 04 Ιουν 2018, 05:51
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Πράγματι, υποφέρουν στο ψήσιμο.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
- Iron Dushh
- Δημοσιεύσεις: 122
- Εγγραφή: 05 Δεκ 2020, 18:19
- Gherschaagk
- Συντονίστρια
- Δημοσιεύσεις: 29724
- Εγγραφή: 04 Ιουν 2018, 05:51
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Βασανίζονται γλυκά.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
- Iron Dushh
- Δημοσιεύσεις: 122
- Εγγραφή: 05 Δεκ 2020, 18:19
Re: Γλυκά που φτιάξαμε σήμερα
Ωωω υπέροχα! Και του χρόνου Ζουζουνίτσα
Η απάντηση σε όλα είναι νιάου...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
I didn't do it, but If I did, I was drunk.
Que Sera, Sera...
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Γλυκά νοσταλγικά ρομαντικά ρετρό μπαχαλακια
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 18 Νοέμ 2022, 17:16 » σε Ιστορία - 14 Απαντήσεις
- 626 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
17 Φεβ 2023, 10:49
-
-
-
Νέα δημοσίευση Κάθε που χειμωνιάζει, σκέφτομαι γλυκά τον hellegennes...
από 40τακατο της ζωής μ σπατάλησα » 28 Νοέμ 2023, 21:22 » σε Περί ανέμων και υδάτων - 67 Απαντήσεις
- 1115 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Isildur
29 Νοέμ 2023, 19:03
-