Πόσο πραγματικός είναι ο κόσμος που ζούμε ?

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Άβαταρ μέλους
relativer777
Phorum.gr user: relativer777

Re: Πόσο πραγματικός είναι ο κόσμος που ζούμε ?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από relativer777 » 14 Δεκ 2020, 14:42

Chris31 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 14:39
Και του Γκάντι, και του Χίτλερ... και του R. Ramirez (σ άλλη χροιά), κτλ.

Ο Λοξίας βοήθησε να γίνει κατανοητό βλέπω.
Χμ... Ναι είναι πολύ έξυπνο παλικάρι !
:bravo:
Με μια μικρή λεπτομέρεια. Αυτή είναι ότι ως ανθρώπινο είδος, έχουμε την ίδια φυσιολογία. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντηλιπτότιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιληπτότιτά μας είναι όντως πραγματική .
Με λίγα λόγια ο φίλος Λοξίας βοήθεισε να φτάσουμε στην αρχική ερώτηση του νήματος. :smt005:
Το μπράβο, το έβαλα για την Καλή του προσπάθεια !!!

Όπως έγραψα πιό πάνω, ο μεγάλος, Όπως φαίνεται μας γλεντάει αγρίως
:p2:
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

Άβαταρ μέλους
ksk
Phorum.gr user: ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 14 Δεκ 2020, 15:18

relativer777 έγραψε:
13 Δεκ 2020, 23:19
ksk έγραψε:
13 Δεκ 2020, 22:52
Δεν χρειάζεται να διαβάζεις κάποιον σε συγκεκριμένα θέματα για να τον "γνωρίσεις"...
Αρκεί να τον διαβάζεις!
Θεωρητικά ναί έχεις δίκιο.
Στην πράξη Εάν δεν έχουν κοινό επίπεδο κατάρτισης στην θεματολογία, απλά είναι αδύνατη η κατανόηση.
Το να διαβάζει κάποιος δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνει
τί διαβάζει. Είναι σαν να προσπαθεί να καταλάβει μία γλώσσα που δεν γνωρίζει. Παράδειγμα:

理论上是的,你是对的。
实际上,如果他们在主题方面没有共同的培训水平,那就简直是无法理解。
阅读并不意味着一个人能理解
他读什么。 这就像尝试理解您不懂的语言一样。 例:

Είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις τί γράφω στα Κινέζικα. Το ίδιο αποτέλεσμα και στα Ελληνικά. :102:
Εντάξει μια ξένη γλώσσα δεν μπορείς κάν να την διαβάσεις...απλά την βλέπεις.
Τα γραπτά φωτογραφίζουν τον γράφοντα , αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα του και το επίπεδο γνώσης του σε σχέση με τον αναγνώστη...Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα απ όσα θαθελε να πει ο γραφων...
Εννοείται οτι δεν θα διαβάσεις κάποιο εξατομικευμένο γνώσης κείμενο θεωρώ ομως οτι σε νήματα φιλοσοφίας ο καθένας μπορει να εχει άποψη χωρίς να θελει δεκανικι :102:
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 14 Δεκ 2020, 15:25

αλασκα15++ έγραψε:
14 Δεκ 2020, 13:58
Θα ξεχάσω για λίγο το "μακρόκοσμο" δηλ. το σύμπαν και θα συγκεντρωθώ στον κόσμο τον ανθρώπων . Αν δεχτώ πως αυτό που βιώνω είναι ψευδαίσθηση , τότε θα μπορούσα να μανουβράρω τα βιώματά μου, ώστε να μην έρχομαι σε σύγκρουση με άλλους . Ποια αξία έχουν όλα αυτά συναισθήματα(αισθήματα ) που έχω ; Χαρά , αγάπη, λύπη, πόνος .... Γιατί να τα έχω; Σε τι μου χρησιμεύουν ; Γιατί αντιδράνε οι άλλοι (ένας , τρεις , πιο πολλοί ) στις συγκεκριμμένες μου πράξεις , μερικοί με τον ίδιο τρόπο , μερικοί με διαφορετικό ; Αλλά αντιδράνε . Ακόμα και αν δεν πούνε τίποτα . Έστω μια γκριμάτσα . Τι μου χρησιμεύουν όλα αυτά , αν δεχτώ ότι ζω σε ένα ψεύτικο κόσμο ;
Σε τι μου χρησιμεύουν η λογική μου, η φαντασία μου , οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου ; Γιατί υπάρχουν; Τι τα θέλω σε έναν μη πραγματικό ανθρώπινο κόσμο ;
Ειναι πολύ πιο διασκεδαστικο να μετέχεις στον θίασο παρα να είσαι θεατής...
Ξέρεις οτι ειναι ψευδαίσθηση αλλα βουτας σε αυτη...
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 14 Δεκ 2020, 15:26

relativer777 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 14:42
Chris31 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 14:39
Και του Γκάντι, και του Χίτλερ... και του R. Ramirez (σ άλλη χροιά), κτλ.

Ο Λοξίας βοήθησε να γίνει κατανοητό βλέπω.
Χμ... Ναι είναι πολύ έξυπνο παλικάρι !
:bravo:
Με μια μικρή λεπτομέρεια. Αυτή είναι ότι ως ανθρώπινο είδος, έχουμε την ίδια φυσιολογία. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντηλιπτότιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιληπτότιτά μας είναι όντως πραγματική .
Με λίγα λόγια ο φίλος Λοξίας βοήθεισε να φτάσουμε στην αρχική ερώτηση του νήματος. :smt005:
Το μπράβο, το έβαλα για την Καλή του προσπάθεια !!!

Και ο δέλτα μας γλεντάει... :D
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
relativer777

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από relativer777 » 14 Δεκ 2020, 15:28

ksk έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:18
relativer777 έγραψε:
ksk έγραψε:
13 Δεκ 2020, 22:52
Δεν χρειάζεται να διαβάζεις κάποιον σε συγκεκριμένα θέματα για να τον "γνωρίσεις"...
Αρκεί να τον διαβάζεις!
Στην πράξη Εάν δεν έχουν κοινό επίπεδο κατάρτισης στην θεματολογία, απλά είναι αδύνατη η κατανόηση.
τί διαβάζει. Είναι σαν να προσπαθεί να καταλάβει μία γλώσσα που δεν γνωρίζει. Παράδειγμα:

理论上是的,你是对的。
阅读并不意味着一个人能理解

Είναι σαν να προσπαθείς να καταλάβεις τί γράφω στα Κινέζικα. Το ίδιο αποτέλεσμα και στα Ελληνικά. :102:
Τα γραπτά φωτογραφίζουν τον γράφοντα , αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα του και το επίπεδο γνώσης του σε σχέση με τον αναγνώστη...Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα απ όσα θαθελε να πει ο γραφων...
Εννοείται οτι δεν θα διαβάσεις κάποιο εξατομικευμένο γνώσης κείμενο θεωρώ ομως οτι σε νήματα φιλοσοφίας ο καθένας μπορει να εχει άποψη χωρίς να θελει δεκανικι :102:
Συμφωνώ ως ενα σημείο μαζι σου.
Φυσικά σε ένα νήμα φιλοσοφίας, μπορεί ο καθένας Α έχει άποψη χωρίς να χρειάζεται κάποιος δεκανίκι.
Έλα μου όμως που η φιλοσοφία προϋποθέτει πέρα από τον πραγματιστικό συλλογισμό, διευρυμένους Ορίζοντες οπτικής.
:g030:

Chris31

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chris31 » 14 Δεκ 2020, 15:34

Αναμφισβήτητα για μεγάλα γλέντια.
Ο άνθρωπος με τις 1.150 περσόνες που κάτι λέει για την πραγματικότητα ενώ μερικοί αγαθοί ανυποψίαστοι επιχειρούν να του απαντήσουν νομίζοντας πως συζητούν με διάφορους, και μάλιστα ίσως νορμάλ διάφορους.

Α ρε Καραγκούνα που λέει και το τραγούδι. Η στο ψυχιατρείο ή στη φυλακή ή εδώ, ή και όλα μαζί αν δουλέψει το σύστημα.

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 14 Δεκ 2020, 15:39

relativer777 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:28
ksk έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:18
relativer777 έγραψε:

理论上是的,你是对的。
阅读并不意味着一个人能理解

Συμφωνώ ως ενα σημείο μαζι σου.
Φυσικά σε ένα νήμα φιλοσοφίας, μπορεί ο καθένας Α έχει άποψη χωρίς να χρειάζεται κάποιος δεκανίκι.
Έλα μου όμως που η φιλοσοφία προϋποθέτει πέρα από τον πραγματιστικό συλλογισμό, διευρυμένους Ορίζοντες οπτικής.
:g030:
Φαντασία χρειάζεται ...παραγωγική φαντασία.
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
relativer777

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από relativer777 » 14 Δεκ 2020, 15:40

Chris31 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:34
Αναμφισβήτητα για μεγάλα γλέντια.
Ο άνθρωπος με τις 1.150 περσόνες που κάτι λέει για την πραγματικότητα ενώ μερικοί αγαθοί ανυποψίαστοι επιχειρούν να του απαντήσουν νομίζοντας πως συζητούν με διάφορους, και μάλιστα ίσως νορμάλ διάφορους.

Α ρε Καραγκούνα που λέει και το τραγούδι. Η στο ψυχιατρείο ή στη φυλακή ή εδώ, ή και όλα μαζί αν δουλέψει το σύστημα.
Φίλε Χρήστο γειά σου.
Δεν πειράζει, απαντάω πρόθυμα και σε περσόνες με διχασμένη προσωπικότητα.
Να είσαι καλά για την πληροφόρηση !
Thanks.

:wave:

Chris31

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chris31 » 14 Δεκ 2020, 15:47

Τίποτα. Χρέος μου.

Κάπου είναι κιόλας διασκεδαστικό να ασχολείσαι με την πραγματικότητα ανθρώπου της κατηγορίας 1. των παραδειγμάτων που παρέθεσα πιο επάνω.

αλασκα15++

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από αλασκα15++ » 14 Δεκ 2020, 15:57

ksk έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:25
αλασκα15++ έγραψε:
Θα ξεχάσω για λίγο το "μακρόκοσμο" δηλ. το σύμπαν και θα συγκεντρωθώ στον κόσμο τον ανθρώπων . Αν δεχτώ πως αυτό που βιώνω είναι ψευδαίσθηση , τότε θα μπορούσα να μανουβράρω τα βιώματά μου, ώστε να μην έρχομαι σε σύγκρουση με άλλους . Ποια αξία έχουν όλα αυτά συναισθήματα(αισθήματα ) που έχω ; Χαρά , αγάπη, λύπη, πόνος .... Γιατί να τα έχω; Σε τι μου χρησιμεύουν ; Γιατί αντιδράνε οι άλλοι (ένας , τρεις , πιο πολλοί ) στις συγκεκριμμένες μου πράξεις , μερικοί με τον ίδιο τρόπο , μερικοί με διαφορετικό ; Αλλά αντιδράνε . Ακόμα και αν δεν πούνε τίποτα . Έστω μια γκριμάτσα . Τι μου χρησιμεύουν όλα αυτά , αν δεχτώ ότι ζω σε ένα ψεύτικο κόσμο ;
Σε τι μου χρησιμεύουν η λογική μου, η φαντασία μου , οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου ; Γιατί υπάρχουν; Τι τα θέλω σε έναν μη πραγματικό ανθρώπινο κόσμο ;
Δεν νομίζω ότι αυτά που γράφεις δίνει απάντηση στα ερωτήματά μου.

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 14 Δεκ 2020, 16:04

αλασκα15++ έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:57
ksk έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:25
αλασκα15++ έγραψε:
Δεν νομίζω ότι αυτά που γράφεις δίνει απάντηση στα ερωτήματά μου.
Γιατί οχι;
Ρωτάς ποια αξία, χρησιμότητα ...
Ρωτάς για την φαντασία την λογική τη σκέψη τα συναισθήματα τα δικά σου των άλλων και τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση ...
Σου απάντησα λοιπόν ...θέλεις να μετέχεις στο παιγνίδι 'η απλά να είσαι παρατηρητής ξέροντας οτι ολα ειναι ψευδαίσθηση;
Ο εγκέφαλος μας αρέσκεται στα παιγνίδια και στους γρίφους...
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 14 Δεκ 2020, 16:17

relativer777 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 13:53
Φίλε μου Λοξία στην ερώτησή σου, η απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι.
Εάν σου έλεγα πως ναί Θα ήμουν παράφρονας.
Πιστέυωπως δεν είμαι. :102:
Σωστά. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι.
Οπότε, αυτή είναι και η κοινή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Τα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, φυσικά, κ.λπ. γεγονότα, παραμένουν γεγονότα ίδια για όλους. Ένας σεισμός είναι κοινά αντιληπτός για όλους.
Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Αυτήν ζούμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι. Αυτός είναι και ο πραγματικός κόσμος που ζούμε.
Τόσο πραγματικός!

Από την άλλη τώρα, υπάρχει και ένα είδος πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με της περιορισμένης εμβέλειας αισθητήριά μας.
Για παράδειγμα, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να "δει" στο υπεριώδες. Όμως τα μάτια της μέλισσας (και όχι μόνον), βλέπουν μια χαρά στο υπεριώδες.
Σαφώς λοιπόν η μέλισσα, βλέπει τα λουλούδια με μια άλλη οπτική. Όμως σημείωσε:
Το λουλούδι υπάρχει! Είναι εκεί έξω. Απτό και ζωντανό και μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξή του. Επεί πλέον, έχουμε και όργανα που μπορούν δουν και αυτά στο υπεριώδες και να μας δώσουν ακριβώς την εικόνα που βλέπει η μέλισσα. Δεν είναι κάτι το μεταφυσικό!

Αν πάμε τώρα στις μεταφυσικες "πραγματικότητες", που είναι και το αντικείμενο που θέλεις να εξετάσεις, δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε όργανα, ούτε καμία άλλη διάταξη, πνευματική ή επιστημονική, με την οποία μπορούμε να τεκμηριώσουμε πως ένας τέτοιος διάλογος όπως αυτός που περιγράφεις, είναι δυνατόν να έχει συμβεί. Οι μέχρι τώρα γνώσεις μας (λογικές και επιστημονικές) δεν έχουν μπορέσει να αποδείξουν κάποια μεταφυσική παράμετρο.

Μπορείς, φυσικά, να επικαλείσαι όποια μεταφυσική εμπερία έχεις. Και σε πιστεύω ότι πιστεύεις ότι την είχες.
Αυτό όμως δεν είναι, επ' ουδενί λόγω, κάποια ένδειξη αντικειμενικής πραγματικότητας.Ούτε καν μπορεί να πλησιάσει το παράδειγμα αντικειμενικής πραγματικότητας με τον Κένεντι που έφερα ή με τα παρόμοια που έφερε ο Chris31

Ο Κόσμος μας είναι τόσο πραγματικός, όσο πραγματικό είναι αυτό που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως.
Μεταφυσική παράμετρος, δυστυχώς, δεν έχει αποδειχθεί.

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 14 Δεκ 2020, 16:19

Μπορείς να μας πεις Chris31 τι είναι το σύστημα και γιατί θέλεις ανθρώπους στο ψυχιατρείο ή την φυλακή χωρίς λόγο; Ή θα τον φτιάξει το σύστημα;

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 14 Δεκ 2020, 16:21

relativer777 έγραψε:
14 Δεκ 2020, 14:42
Κάνεις ένα σοβαρό άλμα λογικής...
Παίρνεις το αναπόδεικτο συμπέρασμά σου (υπάρχει Μεγάλος), ως αποδεδειγμένο τεκμήριο και το προτάσσεις ως δεδομένο.
Δεν είναι έτσι όμως...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Λοξίας την 14 Δεκ 2020, 16:28, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 14 Δεκ 2020, 16:22

ksk έγραψε:
14 Δεκ 2020, 15:26
Και ο δέλτα μας γλεντάει... :D
Σουτ εσύ... :lol:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών