relativer777 έγραψε: ↑14 Δεκ 2020, 13:53
Φίλε μου Λοξία στην ερώτησή σου, η απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι.
Εάν σου έλεγα πως ναί Θα ήμουν παράφρονας.
Πιστέυωπως δεν είμαι.

Σωστά. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι.
Οπότε, αυτή είναι και η κοινή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Τα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, φυσικά, κ.λπ. γεγονότα, παραμένουν γεγονότα ίδια για όλους. Ένας σεισμός είναι κοινά αντιληπτός για όλους.
Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Αυτήν ζούμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι. Αυτός είναι και ο πραγματικός κόσμος που ζούμε.
Τόσο πραγματικός!
Από την άλλη τώρα, υπάρχει και ένα είδος πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με της περιορισμένης εμβέλειας αισθητήριά μας.
Για παράδειγμα, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να "δει" στο υπεριώδες. Όμως τα μάτια της μέλισσας (και όχι μόνον), βλέπουν μια χαρά στο υπεριώδες.
Σαφώς λοιπόν η μέλισσα, βλέπει τα λουλούδια με μια άλλη οπτική.
Όμως σημείωσε:
Το λουλούδι υπάρχει! Είναι εκεί έξω. Απτό και ζωντανό και μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξή του. Επεί πλέον, έχουμε και όργανα που μπορούν δουν και αυτά στο υπεριώδες και να μας δώσουν ακριβώς την εικόνα που βλέπει η μέλισσα. Δεν είναι κάτι το μεταφυσικό!
Αν πάμε τώρα στις μεταφυσικες "πραγματικότητες", που είναι και το αντικείμενο που θέλεις να εξετάσεις, δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε όργανα, ούτε καμία άλλη διάταξη, πνευματική ή επιστημονική, με την οποία μπορούμε να τεκμηριώσουμε πως ένας τέτοιος διάλογος όπως αυτός που περιγράφεις, είναι δυνατόν να έχει συμβεί. Οι μέχρι τώρα γνώσεις μας (λογικές και επιστημονικές) δεν έχουν μπορέσει να αποδείξουν κάποια μεταφυσική παράμετρο.
Μπορείς, φυσικά, να επικαλείσαι όποια μεταφυσική εμπερία έχεις. Και σε πιστεύω ότι πιστεύεις ότι την είχες.
Αυτό όμως δεν είναι, επ' ουδενί λόγω, κάποια ένδειξη αντικειμενικής πραγματικότητας.Ούτε καν μπορεί να πλησιάσει το παράδειγμα αντικειμενικής πραγματικότητας με τον Κένεντι που έφερα ή με τα παρόμοια που έφερε ο
Chris31
Ο Κόσμος μας είναι τόσο πραγματικός, όσο πραγματικό είναι αυτό που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως.
Μεταφυσική παράμετρος, δυστυχώς, δεν έχει αποδειχθεί.