Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
-
stavmanr
- Μέλη που αποχώρησαν
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από stavmanr » 11 Μαρ 2021, 01:56
Γλαύκος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 01:46
Καλό είναι όμως να μη θεωρείται ότι αυτά τα πράγματα είναι οντότητες εκ θεού. Συστήματα είναι και συστημικά να τα αντιμετωπίζετε. Άρα βεβαίως και είναι θεμιτό να ορίζουμε και να ξαναορίζουμε τους όρους που πολύ φυσικά θα υποστούν φθορά κάποια στιγμή.
Επειδή σε μένα έτυχε να πέσει ένα λεξικό ή δέκα εμπειρίες και τριβές τέλος πάντων και να θεωρώ ότι τέχνη είναι αυτό κι αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πολεμήσω τον άλλον που λέει ότι τέχνη είναι εκείνο και το άλλο. Τέχνη είναι κι η δουλειά που κάνει ο Νταλάρας. Τέχνη είναι και η χαρακτική. Κι ο μπογιατζής κι μαραγκός, μια τέχνη κάνουν.
Είναι άραγε "καλές" τέχνες ή απλά τέχνες;
Είμαι βέβαιος ότι αν ο Δανέζης τραγουδούσε Κουγιουμτζή, καλύτερα κι από τον Νταλάρα, αντί να κάνει αστροφυσική, τα ίδια προφίλς θα έλεγαν ότι ο Κουγιουμτζής δεν είναι τέχνη.

-
ST48410
από ST48410 » 11 Μαρ 2021, 01:57
stavmanr έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 01:47
Ποιον ορισμό της τέχνης;

τσάμπα γράφω τα σεντόνια...
Σχόλια στο YouTube
Από τη μέση της σελίδας και κάτω. Και έχουμε συναντηθεί και παλιότερα σε ανάλογα νήματα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος
ST48410 την 11 Μαρ 2021, 01:59, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
-
hellegennes
από hellegennes » 11 Μαρ 2021, 02:00
Γλαύκος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 01:57
Ναι ρε φίλε Υπάρχει κι η επιστήμη της άθλησης υπάρχει και η άθληση.
Δεν υπάρχει καμμιά επιστήμη άθλησης. Κόψτε τα ναρκωτικά. Δεν είναι κάθε είδους εργασία επιστήμη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
-
ST48410
από ST48410 » 11 Μαρ 2021, 02:02
Επειδή το νήμα είναι μεγάλο σε έκταση, αρκετές σελίδες πίσω έθεσα κι εγώ το θέμα του ορισμού και καταλήξαμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και γιατί τοποθετούμαστε άλλοι έτσι και άλλοι αλλιώς. Βασικά αν μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα ορισμό δεν θα ήταν εύκολο να διαφωνήσουμε σε πολλά πράγματα μετά.
-
Γλαύκος
από Γλαύκος » 11 Μαρ 2021, 02:03
Μια χαρά επιστήμονας είναι ο Δανέζης. Τέλος πάντων στο ίδιο επίπεδο της εποχής του. Γιατί νομίζω ότι θα αλλάξουν πράγματα και θεωρίες.
ποιο ενδιαφέρον είναι το φαινόμενο της πολεμικής ενάντια στους αιρετικούς όπως θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάποιοι που χαλάνε σούπες. Βλέπουμε να λυσσομανούν κιόλας κάποιοι και μερικές φορές. Κάτι παίζει. Αυτοί που υπερασπίζονται την επιστήμη με τέτοιο τρόπο βγάζουν μια δογματίλα τέτοια που θυμίζει τους υπερασπιστές και καλά της πατρίδας.
-
Αρχέλαος
από Αρχέλαος » 11 Μαρ 2021, 02:05
Διάβασα λίγα άρθρα του Δανέζη. Μπορεί μερικώς ή τεχνηέντως να μπλέκει και μεταφυσική.
Ωστόσο μιλάμε για επιστήμονα που έκανε απαιτητικές σπουδές και ασχολείται με το γνωστικό του αντικείμενο επί δεκαετίες, επίσης έχει συνεργαστεί με συναδέλφους του.
Από την άλλη το να τον κρίνουν αρκετοί χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης με ύφος χιλίων καρδιναλιών είναι αστειότητα.
Τώρα κάποιοι δήθεν σοφοί και γνωστικοί λένε για το επιστημονικό του αντικείμενο:
Είναι πανθομολογούμενο για όποιον έχει κάνει έστω ένα μεταπτυχιακό της προκοπής, πως ένας καθηγητής πανεπιστημίου μπορεί άνετα να εντρυφήσει σε διάφορα επιμέρους αντικείμενα πέραν του πεδίου στο οποίο πήρε το διδακτορικό του.
Το μπορεί και εξ'απόψεως γνώσεων και ευρύτερης αντίληψης αλλά και από τον διαθέσιμο χρόνο.
Κάποτε ένας αρχιτέκτονας ασχολείτο ερασιτεχνικά με την ευκλείδεια γεωμετρία και μάλιστα ανακάλυψε και θεώρημα παρότι δεν την είχε σπουδάσει ευρύτερα ούτε ήταν μαθηματικός.
Και όμως πρόλαβε αρκετούς μαθηματικούς με έφεση και σε αυτήν την γεωμετρία.
Εγώ έχω να τονίσω μακριά από τους δήθεν σοφούς και από τους σώζων λαούς.
Και αν αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον Δανέζη μία φορά, με όσους τον επικρίνουν ως κήνσορες έχει να κάνει δέκα φορές.
Over and out.
"Πως μπορεί να είμαστε 20 χρόνια πίσω από την Αμερική, χωρίς αυτή να είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς;"
-
Γλαύκος
από Γλαύκος » 11 Μαρ 2021, 02:05
ST48410 έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:02
Επειδή το νήμα είναι μεγάλο σε έκταση, αρκετές σελίδες πίσω έθεσα κι εγώ το θέμα του ορισμού και καταλήξαμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και γιατί τοποθετούμαστε άλλοι έτσι και άλλοι αλλιώς. Βασικά αν μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα ορισμό δεν θα ήταν εύκολο να διαφωνήσουμε σε πολλά πράγματα μετά.
Δείξε μου που σε παρακαλώ. Μπορείς να το βρεις πιο εύκολα εσύ από τος δημοσιεύσεις σου ή από την αναζήτηση με κάποια φράση που θυμάσαι. Δεν μπορεί, θα θυμάσαι. Εγώ θα πρέπει να το πάω σελίδα σελίδα.
-
Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
-
Επικοινωνία:
από Ζενίθεδρος » 11 Μαρ 2021, 02:07
hellegennes έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 01:04
Ζενίθεδρος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 00:40
Δηλαδη μετράει η παρέα στην έρευνα και οχι το βάθος, η δυσκολία, η σημαντικότητα της.
Εγώ δεν σε ρώτησα αν είχε παρέα αλλά αν έκανε επιστημονικές έρευνες. Η δυσκολία, το βάθος και η σημαντικότητα της
Ιεροτελεστίας της Άνοιξης του Στραβίνσκι είναι αδιαμφισβήτητα αλλά δεν είναι επιστημονική έρευνα ούτε ήταν επιστήμονας ο Στραβίνσκι.
Ζενίθεδρος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 00:40
Το οτι ακολουθεί και αντιγραφει αυτο το αμερικλανικο ρεύμα της εκλαϊκευσης των θετικών επιστημών και πουλάει με αυτο, δεν σημαίνει πως δεν ειναι επιστήμονας, ουτε μπορείς να τον κρίνεις ως προς την επιστημονική του ιδιότητα βασει του πως πουλάει την εκλαΐκευση της.
Έχω ξαναπεί ότι δεν είναι θέμα εκλαΐκευσης, λέει πράγματα που ξεκάθαρα δεν ισχύουν. Άλλο εκλαϊκεύω άλλο λέω άλλ' αντ' 'άλλων.
stavmanr έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 00:33
Τα Μαθηματικά είναι επιστήμη. Εκτός κι αν τα ΑΕΙ παράγουν καλλιτέχνες.
Τα ΑΕΙ παράγουν ένα σωρό διαφορετικές ειδικότητες σπουδών. Δεν είναι όλες οι σπουδές επιστήμες. Φυσικά και παράγουν και καλλιτέχνες τα ΑΕΙ.
Δεν μας απέδειξες ακόμα όμως πώς είναι επιστήμη τα μαθηματικά.
Αμα θεωρείς πως ο Δανεζης και ο οποιος Δανεζης λεει αστροφυσικες αρλουμπες μεσα στα βιβλία του ή στις εκπομπές του, απλά μην τον παρακολουθείς. Το να λες ότι δεν είναι επιστήμονας επειδή γράφει δηθεν αρλούμπες στα φιλοσοφικοαστρολογικα του συγγράμματα, εχει τόση ισχυ οσο και το να ισχυρίζεσαι οτι δεν ειναι επιστήμονας επειδη ξέρω γω φοράει παρδαλα παντελόνια ή και τον παίρνει για τα νεφρα. Αυτο ειναι η επιτομη του φανατισμού.
Στα πλαίσια των μαθηματικών, θεωρείται έρευνα η απόδειξη θεωρηματων. Οπως θεωρείται έρευνα για την ψυχολογία να κάνεις δημοσκοπήσεις, για την αστρονομια να ψάχνεις πλανήτες, για την ιατρικη να μετράς πόσοι καπνιστές πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα και για την βιοστατιστικη να μετράς πόσοι γιατροί βλέπουν καρκίνωμα στην ακτινογραφία και πόσοι οχι. Καθε τομέας εχει διαφορετικη μεθοδολογία. Κανεις δεν ισχυρίζεται ότι τα μαθηματικά δεν είναι επιστημη. Το αμα εντάσσονται στις θετικές ή στις θεωρητικές ειναι το ζητούμενο, ή και στις δυο ταυτοχρονα. Και, υπάρχει και αλλη επιστήμη που αναλύει τα οποία εργα του Στραβινσκι ή και του Μπουκόφσκι.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
-
ST48410
από ST48410 » 11 Μαρ 2021, 02:08
Γλαύκος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:05
Δείξε μου που σε παρακαλώ. Μπορείς να το βρεις πιο εύκολα εσύ από τος δημοσιεύσεις σου ή από την αναζήτηση με κάποια φράση που θυμάσαι. Δεν μπορεί, θα θυμάσαι. Εγώ θα πρέπει να το πάω σελίδα σελίδα.
Από σελίδα 56 στη μέση και τραβάει για πολλές σελίδες παρακάτω
Μάνος Δανέζης και αστροφυσική
-
Γλαύκος
από Γλαύκος » 11 Μαρ 2021, 02:09
hellegennes έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:00
Δεν υπάρχει καμμιά επιστήμη άθλησης. Κόψτε τα ναρκωτικά. Δεν είναι κάθε είδους εργασία επιστήμη.
Το να προκύψουν φαινόμενα, προβλήματα, νέες ανάγκες και πολυπλοκότητες στην άθληση σίγουρα θα δικαιολογούσε επισταμένες εργασίες, έρευνες, καταμετρήσεις, ταξινομήσεις, υπολογισμούς και προβλέψεις. Αυτά δεν είναι μαστορικές δουλειές. είναι επιστημονικές.
Εσύ κόψε τα ντορίτος φίλε.
-
stavmanr
- Μέλη που αποχώρησαν
από stavmanr » 11 Μαρ 2021, 02:11
Μα δεν βγάζει νόημα ο ορισμός που δόθηκε! Δεν είναι καν ζήτημα γούστου, όπως τίθεται από εσένα.
Όταν ο άλλος σου λέει "επιστήμη είναι η έρευνα για νέα γνώση" αυτόματα σου λέει ότι η υπάρχουσα γνώση δεν είναι επιστήμη. Δηλαδή, η επιστήμη παράγει γνώσεις που δεν είναι επιστημονικές, που έπαψαν να ανήκουν στο πεδίο της.
Είναι τελείως παλαβό, όπως τα περισσότερα από όσα έχει γράψει στο νήμα.
-
ST48410
από ST48410 » 11 Μαρ 2021, 02:12
Γλαύκος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:09
Το να προκύψουν φαινόμενα, προβλήματα, νέες ανάγκες και πολυπλοκότητες στην άθληση σίγουρα θα δικαιολογούσε επισταμένες εργασίες, έρευνες, καταμετρήσεις, ταξινομήσεις, υπολογισμούς και προβλέψεις. Αυτά δεν είναι μαστορικές δουλειές. είναι επιστημονικές.
Ο hellegennes έχει κάτι πολύ αυστηρά ορισμένο ως επιστήμη στο μυαλό του και κρίνει με βάση αυτό. Δεν θα βγάλεις άκρη γιατί διαφωνείτε αν δεν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις λίγο παραπίσω.
Επίσης από μια διαγώνια αναζήτηση που έκανα σε σελίδες του εξωτερικού βλέπω σε κάποιες μια παρόμοια στάση με την δική του. Εξακολουθώ να διαφωνώ αλλά είναι συνεπής προς τον ορισμό του που δεν είναι και αυστηρά δικός του, οπότε η διαφωνία είναι κατανοητή και σεβαστή.
-
ST48410
από ST48410 » 11 Μαρ 2021, 02:15
stavmanr έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:11
Μα δεν βγάζει νόημα ο ορισμός που δόθηκε! Δεν είναι καν ζήτημα γούστου, όπως τίθεται από εσένα.
Όταν ο άλλος σου λέει "επιστήμη είναι η έρευνα για νέα γνώση" αυτόματα σου λέει ότι η υπάρχουσα γνώση δεν είναι επιστήμη. Δηλαδή, η επιστήμη παράγει γνώσεις που δεν είναι επιστημονικές, που έπαψαν να ανήκουν στο πεδίο της.
Είναι τελείως παλαβό, όπως τα περισσότερα από όσα έχει γράψει στο νήμα.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι. Δεν είναι παλαβό. Είπα και εξήγησα γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά από ασυμβατότητες συνυφασμένες με λέξεις και όρους που χρησιμοποιούμε στην Ελληνική πραγματικότητα. Αλλά παλαβό όχι. Ένας ορισμός είναι μία σύμβαση. Την κάνεις και μετά προκύπτουν συνέπειες που βλέπεις αν εξυπηρετούν ή όχι. Και δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αν εσύ το πιρούνι το λες πιρούνα κι εγώ τσουγκράνα. Άπαξ και το ξέρουμε κι οι δυο, μπορεί να γίνει μια χαρά συζήτηση.
-
stavmanr
- Μέλη που αποχώρησαν
από stavmanr » 11 Μαρ 2021, 02:15
ST48410 έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:12
Γλαύκος έγραψε: ↑11 Μαρ 2021, 02:09
Ο hellegennes έχει κάτι πολύ αυστηρά ορισμένο ως επιστήμη στο μυαλό του και κρίνει με βάση αυτό.
Αυστηρά ορισμένο;
Αυστηρά αφορισμένο θέλεις να πεις.
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.