Pertinax έγραψε: ↑16 Μαρ 2021, 22:31
Το τριπλό σχήμα είναι γέννημα της νεοελληνικής ιδέας. Είναι εκείνο που λέει ότι οι Έλληνες στο Βυζάντιο ζούσαν σε μια φαντασίωση υποδυόμενοι τους Ρωμαίους, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να ξαναβρούν την αληθινή τους ονομασία και συνείδηση, την ελληνική.
Για να απαλλαγεις απο αυτες τις φαντασιωσεις και να ξεπλυθείς στα νάματα της ελληνικής παράδοσης να διαβασεις το Λόγο περι Ελληνισμού που απηύθυνε το 1706 παρακαλώ ο Αναστάσιος Μιχαήλ, φιλόλογος και ο πρώτος Έλληνας ακαδημαϊκός στην Ακαδημία του Βραδεμβούργου. Δεν είναι ο πρώτος τέτοιου είδους (προηγήθηκε άλλος του Ιανού Λάσκαρι) αλλά είναι ο πρώτος με εντυπωσιακή επιστημονική τεκμηρίωση.
Ανεβάζω απόσπασμα που αναφέρεται στην ελληνικότητα της Μακεδονίας!!!
«Ἡ γὰρ Μακεδονία, ἡ μὴ μόνον μετὰ τὸ τῆς Ἑλλάδος αὐτῆς, καὶ πάσης, μικροῦ δεῖν, τῆς τηνικαῦτα φερωνυμουμένης οἰκουμένης κρατῆσαι, τὸν Ἑλληνισμόν, κατὰ τὸν ἐν ἱεροφαντικοῖς τοῖς περὶ ταύτης τῷ Δανιὴλ προαναπεφωνημένοις χρησμηγορήμασι πολυηχῆ χαλκόν, πανταχοῦ τῆς γῆς ἀκουστὸν ποιήσασα, λαούς τε, φυλάς, καὶ γλώσσας, καὶ σχεδὸν ἅπαν γένος ἀνθρώπων εἰς ὑποδοχὴν τοῦ ὅσον οὔπω τηνικαῦτα μέλλοντος εἰς τὰ πέρατα τῆς οἰκουμένης ἐξελθεῖν φθόγγου παρασκευάσασα (ὡς ἐξ ἐκείνου μάλιστα, τοῦθ’ ὅπερ καλῶς παρατηρεῖ, μᾶλλον δὲ βλέπει, ὁ μόνους τοὺς Ἕλληνας τῶν Ἑλληνικῶν ἁπάντων κατὰ τὸ δοκοῦν ἀποκηρύττων, μηδὲν εἶναι κλίμα, οὐ θρησκείαν, οὐκ ἔθνος Ἀσίας καὶ Εὐρώπης, ὅπερ μὴ καί τι Ἑλληνικὸν ἐν φωνῇ, ἐν ἤθεσιν, ἐν πολιτικαῖς διοικήσεσιν, ἐν τελεταῖς καὶ πᾶσι, ξυλλήβδην φάναι, τοῖς δι’ ὧν ὁ τῶν ἀνθρώπων βίος κοσμεῖται, διοικεῖται καὶ διεξάγεται μέχρι καὶ τῆς ἐνεστώσης, ἀποσῶζον ζώπυρον) ἀλλ’ ἔτι καὶ πολλῷ πρὸ τούτου κοινὴ καὶ πρωτίστη μήτηρ Ἑλληνισμοῦ παντὸς χρηματίσασα, καὶ τὰς τῶν ἑκασταχοῦ τῆς Ἑλλάδος διαλέκτων παραφυάδας, ἐκ μιᾶς, τῆς πᾶσι τὸ πρῶτον τοῖς Ἕλλησι κοινῆς, (ὡς Κόρινθος ἐν τῷ περὶ διαλέκτων διευκρινεῖ) γλώσσης πηγάσασα, αὕτη, φημί, μετὰ ταῦτα καὶ αὐτῆς τῆς Ἑλληνικῆς προσωνυμίας ἀπηλλωτρίω-το».
Από το Περιηγηματικόν Πυκτάτιον ἤτοι Περιήγησις τῆς Εὐρώπης (Ἐν Ἀμστελοδάμῳ 1706).
Δες τι γράφει και ο Χαράλαμπος Μηνάογλου στην εργασία του για τον Αναστάσιο Μιχαήλ και το Λόγο του περί Ελληνισμού.
"Για αυτό και κατατροπώνει με αναντίρρητα επιχειρήματα τις γλωσσολογικές παραναγνώσεις των ανθελλήνων Ελληνιστών, με χωρία από ολόκληρη την ελληνική γραμματεία...Τονίζει έτσι ότι τα ελληνικά του καιρού του, είναι ελληνικά ακριβώς όσο ήταν και τα κλασικά ελληνικά του αθηναϊκού 5ου αιώνα. Επισημαίνει επίσης πως οι ανθέλληνες «σοφοί» δεν γράφουν όσα γράφουν από αφέλεια, αλλά έχουν προκατάληψη κατά του Ελληνισμού και πλημμελή γνώση της ελληνικής. Αυτή η αναίρεση συμπλέκεται με την παρουσίαση της ελληνικής λογιοσύνης της Τουρκοκρατίας, η οποία αποδεικνύει και ιστορικά την συνέχεια του Ελληνισμού, καθώς οι Έλληνες δάσκαλοι της Τουρκοκρατίας μεταβαίνουν στην Δύση τουλάχιστον μέχρι την εποχή του Μιχαήλ κυρίως ως δάσκαλοι των Ελληνικών. Πως γίνεται λοιπόν η Ευρώπη να δέχεται ως δασκάλους της στα ελληνικά, αυτούς που δεν τα γνωρίζουν; Η ελληνική παιδεία συνεχίζει να καλλιεργείται. Άρα οι Έλληνες υπάρχουν μέχρι τουλάχιστον τα χρόνια του".
Χαράλαμπος Μηνάογλου, Αναστάσιος Μιχαήλ ο Μακεδών. Ο πρώτος Έλληνας Ακαδημαϊκός.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω έρχεται μετά ο Αλέξανδρος Ελλάδιος, στενός φίλος του Αναστασίου Μιχαήλ που ισχυρίζεται ότι στην έκδοση του Λόγου περί Ελληνισμού ο Μιχαήλ δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από σκοτεινούς κύκλους προκειμένου να αφαιρεθούν σημεία του έργου (πράγματι τα αντίτυπα που διασώθηκαν έχουν σχισμένες σελίδες)!!!! Και δες μετά τι δηλώνει αγανακτισμένος.
"Γνωρίζω, επίσης, με ποιες κούφιες υποσχέσεις έφραξε ο Adelung τον δρόμο του Αναστασίου Μιχαήλ…Ξέρω ἐπίσης και τα πιό απόρρητα σχέδια μερικών, απαίσιες απάτες, καί αισχρές προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν οι Έλληνες ώστε να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα. Γνωρίζω…επίσης και τι έπαθε ο Αναστάσιος Μιχαήλ στο Άμστερνταμ...
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ας ξέρουν οι πάντες: εγώ γεννήθηκα και είμαι Έλληνας, και δεν διστάζω να επιστεθώ σε κανέναν,...προκειμένου να υποστηρίξω την πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου, και μάλιστα εφόσον τους βλέπω να παθαίνουν από αδικία τέτοιες συμφορές. Ο χρόνος άλλαξε πολλά αλλά οι Έλληνες δεν έπαψαν να είναι Έλληνες".
U.Moennig, Το Status Praesens του Αλεξάνδρου Ελλαδίου. Ένας λίβελος κατά των Ευσεβιστών της Χάλλης.
.