Πολιτική ορθότητα και ελληνικός κινηματογράφος
Re: Πολιτική ορθότητα και ελληνικός κινηματογράφος
Δεν λέω οτι δεν πρέπει να προβάλλονται οι ελληνικες ταινίες, άλλωστε ειναι μια ηθογραφία της εποχής και επίσης είναι τόσο εκτός σύγχρονης πραγματικότητας που είναι πια δύσκολο να επηρεαστεί κάποιο παιδί και να νομίζει οτι όντως στο σχολείο σε δέρνουν.
Αλλά σήμερα δεν μπορεί να γυριστεί μια ταινία με αυτά τα στερεότυπα και δεν είναι επειδή υπάρχει πολιτική ορθότητα, είναι επειδή ο κόσμος έχει αλλάξει.
Αλλά σήμερα δεν μπορεί να γυριστεί μια ταινία με αυτά τα στερεότυπα και δεν είναι επειδή υπάρχει πολιτική ορθότητα, είναι επειδή ο κόσμος έχει αλλάξει.
Μέχρι και πολλές γενιές μπροστά, δεν θα υπάρξει κάτι εφάμιλλο της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου.... Πριν, μέσα, μετά τη χούντα....
Κι εμείς συζητούμε σήμερα εκ του ασφαλούς γι αυτήν την πολιτική ορθότητα
Κι εμείς συζητούμε σήμερα εκ του ασφαλούς γι αυτήν την πολιτική ορθότητα
μακρυά απο κουκυά
Ναι. Ακόμη κι εγώ είχα πάθει πολιτισμικό σοκ όταν ο βεργίτσης χαστούκισε τη Λάσκαρη γιατί του είπε να κόψει το μουστάκι κι εκείνη γούσταρε (!!!!???)gassim έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 01:10Επίσης στο μια τρελή τρελή οικογένεια ο αλεξανδράκης ρωτάει τον παπαγιαννόπουλο αν έχει δείρει την γυναίκα του που παρουσιάζεται ως ημίτρελη επειδή δεν την έχει συνετίσει ο άντρας της.AlienWay έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 00:51Στις ελληνικές κωμωδίες δεν έχει υπάρξει ξυλοδαρμός συζύγου. Εχουν υπάρξει χαστούκια σε μαθήτριες και στις αδελφές του Βέγγου.
Στην πρώτη περίπτωση, η ίδια η ταινία λεγόταν "το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο", επομένως σατύριζε τη συγκεκριμένη έκφραση. Ξαναδές το και θα διαπιστώσεις ότι ο συγγραφέας δεν θεωρεί το χαστούκι ως καλή μέθοδο σωφρονισμού.
Στην περίπτωση με τις αδερφές του Βέγγου και μόνο που τις παρέταξε στη σειρά σαν στρατιωτάκια για να τις χαστουκίσει, καταλαβαίνεις ότι σατυρίζει το στερεότυπο που υποδύεται ο Βέγγος.
Στο μια Ιταλίδα απ την Κυψέλη η αδελφή του Αλεξανδράκη "φοράει τα παντελόνια" και διαφεντεύει τον μαλθακό άντρα της μέχρι που αυτός ξεσπάει της βάζει τις φωνές και αυτή τον ερωτεύεται γιατί τελικά "είναι άντρας"
Στο δεσποινίς διευθυντής η Καρέζη είναι διευθύντρια που σημαίνει οτι κανένας άντρας δεν θα την θέλει για γυναίκα του και αναγκάζεται, υπο τις συμβουλές της καπάτσας φίλης της, να μάθει να κάνει τσαχπινιές μπας και κουκουλώσει τον Αλεξανδράκη.
Καλά για το πως παρουσιάζονται οι ομοφυλόφιλοι δεν το συζητάμε και γενικά οι ταινίες εκείνης της εποχής, όπως είναι φυσικό είναι γεμάτες απο τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής.
Ωστόσο παρατηρούμε ότι στη δεκαετία του 80, με παραγωγές όπως "τα τσακάλια" κλπ, τα πράγματα γίνανε ακόμη πιο "ενοχλητικά" απ' ότι στα 60s.
Εβλεπες ας πούμε βιασμό και μετά η βιασθείσα να λέει στον βιαστή "δεν πειράζει, παλικάρι μου".
Εγώ διαφωνώ ότι οι κωμωδίες έχουν τεράστια διδακτική επίδραση στα παιδιά. Δεν θα πάθει το παιδί τόσο κακό όσο νομίζουμε. Οι άνω των 18, που έχουν την ωριμότητα να προσβάλλονται, αυτοί είναι που έχουν ενστάσεις.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
- Καραμελίτσα
Ο βιασμός έγινε τρέντυ θέμα στα 70ς από τα μεγάλα στούντιο στις ΗΠΑ, ως αντίδραση στο φεμινιστικο κίνημα των 60ς. Εσκεμμένα και προγραμματισμένα.AlienWay έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 01:40
Ναι. Ακόμη κι εγώ είχα πάθει πολιτισμικό σοκ όταν ο βεργίτσης χαστούκισε τη Λάσκαρη γιατί του είπε να κόψει το μουστάκι κι εκείνη γούσταρε (!!!!???)
Ωστόσο παρατηρούμε ότι στη δεκαετία του 80, με παραγωγές όπως "τα τσακάλια" κλπ, τα πράγματα γίνανε ακόμη πιο "ενοχλητικά" απ' ότι στα 60s.
Εβλεπες ας πούμε βιασμό και μετά η βιασθείσα να λέει στον βιαστή "δεν πειράζει, παλικάρι μου".
Z
- Καραμελίτσα
Εγώ; Πάντα λογική είμαι. Αλλά εδώ είναι η ουσία.AlienWay έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 00:57Τι έπαθες; Λογικεύτηκες στα ξαφνικά;Καραμελίτσα έγραψε: ↑18 Μαρ 2021, 13:40Το πραγματικό θέμα είναι ότι στις ΗΠΑ έχεις 6 εταιρίες να ελέγχουν 90% των μμε και 5 εταιρίες να ελέγχουν >80% της αγοράς βιβλίου. Και πώς αυτές κατασκευάζουν το πολιτικό consensus. Αυτό είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.
Αν δεν το λάβεις αυτό υπόψη, η πολιτική ορθότητα είναι απλά πίεση καταναλωτών. Όποιος δε γουστάρει, ασκεί πίεση στην αντίθετη κατεύθυνση.
Όταν όμως αυτή η ορθότητα επιβάλλεται από μια μικρή τάξη ανθρώπων, εξωθεσμικά, επειδή αυτοί ελέγχουν τα μμε και ήρθαν μεταξυ τους σε συμφωνία, τότε προφανώς κανείς αναρωτιέται γιατί το κάνουν αυτό και τί άλλο επιβάλλουν; (Ρητορική ερώτηση.)
Z
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του κινηματογράφου που ενώ ο κόσμος δεν θέλει να δει κάποια πράγματα, εξακολουθούν να τα κάνουν τα στούντιο. Κανονικά το ζήτημα είναι να λειτουργούν οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Δηλαδή αν μια γραμμή δεν αρέσει, να περιορίζεται.Καραμελίτσα έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 11:00Εγώ; Πάντα λογική είμαι. Αλλά εδώ είναι η ουσία.AlienWay έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 00:57Τι έπαθες; Λογικεύτηκες στα ξαφνικά;Καραμελίτσα έγραψε: ↑18 Μαρ 2021, 13:40Το πραγματικό θέμα είναι ότι στις ΗΠΑ έχεις 6 εταιρίες να ελέγχουν 90% των μμε και 5 εταιρίες να ελέγχουν >80% της αγοράς βιβλίου. Και πώς αυτές κατασκευάζουν το πολιτικό consensus. Αυτό είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.
Αν δεν το λάβεις αυτό υπόψη, η πολιτική ορθότητα είναι απλά πίεση καταναλωτών. Όποιος δε γουστάρει, ασκεί πίεση στην αντίθετη κατεύθυνση.
Όταν όμως αυτή η ορθότητα επιβάλλεται από μια μικρή τάξη ανθρώπων, εξωθεσμικά, επειδή αυτοί ελέγχουν τα μμε και ήρθαν μεταξυ τους σε συμφωνία, τότε προφανώς κανείς αναρωτιέται γιατί το κάνουν αυτό και τί άλλο επιβάλλουν; (Ρητορική ερώτηση.)
Και δεν είναι θέμα του φεμινισμού αλλά της προσέγγισής του. Για παράδειγμα τα Wonder Woman τα σκηνοθέτησε φεμινίστρια και αρέσανε στο κοινό (ειδικά το πρώτο) γιατί είχαν καλή προσέγγιση. Αρα άμα θέλουν τα στούντιο να δώσουν κάτι καλό, μπορούν να το δώσουν.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
- Καραμελίτσα
Εγώ δεν άντεξα να το δω ως το τέλος, τί να σου πω;
Z
Γουστα είναι αυτά. Πάντως κάτι άλλα τύπου "Αγγελοι του Τσαρλι", "ghostbusters 2016" κλπ, πατώσανε και δικαίως.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
- Καραμελίτσα
Μου άρεσε το σταρ γουόρς 8. Αλλά βγήκε το μπουμεριό και άρχισε το σαματά ότι τους χάλασε το δεν ξέρω τι και το 9 ήταν νερόβραστο.AlienWay έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 11:20Γουστα είναι αυτά. Πάντως κάτι άλλα τύπου "Αγγελοι του Τσαρλι", "ghostbusters 2016" κλπ, πατώσανε και δικαίως.
Είπαμε, να προωθούμε τα "προοδευτικά", όχι να διακινδυνεύσουμε και το φραντσάιζ ναυαρχίδα.
Τώρα για τον "φεμινισμό" του χόλυγουντ, να μην αρχίσω.
Z
Το star wars 8 είναι το βέβηλο. Το κίβδηλο.Καραμελίτσα έγραψε: ↑19 Μαρ 2021, 15:38Μου άρεσε το σταρ γουόρς 8. Αλλά βγήκε το μπουμεριό και άρχισε το σαματά ότι τους χάλασε το δεν ξέρω τι και το 9 ήταν νερόβραστο.
Είπαμε, να προωθούμε τα "προοδευτικά", όχι να διακινδυνεύσουμε και το φραντσάιζ ναυαρχίδα.
Τώρα για τον "φεμινισμό" του χόλυγουντ, να μην αρχίσω.
Ζούμε σε ένα σύστημα.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Αν ζούσε ο Τζιμάκος στη σημερινή πολιτική ορθότητα
από Αρίστος » 18 Απρ 2024, 19:21 » σε Εσωτερική Πολιτική - 330 Απαντήσεις
- 6636 Προβολές
-