Κλείνω αφήνοντας ένα θρησκευτικό Έλλην

Μια ρωμαϊκή ( βυζαντινή ) βασιλεία

Και μια διάκριση Ρωμαίου - Αλβανού - Ηπειρώτη

Δεν έχεις απαντήσει στο ερώτημα που μπορεί να διαλύσει σαν ντόμινο όλη τη θεωρία σου. Γιατί ισχυρίζεσαι ότι η κεντρική βυζαντινή ταυτότητα του 10ου-11ου αιώνα δεν ήταν εθνοτική, ενώ οι πηγές δείχνουν το αντίθετο (ότι ήταν εθνοτική και μάλιστα ρωμέικη);
Eγώ εννοούσα διαφορετικά οράματα εθνοτικής ταυτότητας κι εσύ για ένα περίεργο λόγο κατάλαβες διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά οράματα ή οράματα εξωτερικής πολιτικής.2) Φυσικά και είναι Έλληνες όπως Έλληνες είναι και οι ακροδεξιοί και οι μετριοπαθείς. Εσύ είπες ότι τα "οράματα" δημιουργούν "διαφορετικές εθνοτικές ταυτότητες". Άρα, προφανώς απαντάς στον εαυτό σου.
Δεν γνωρίζω για μεσαιωνικές. Πάντως οι σημερινοί Φραντσέζοι (ουχί Γάλλοι) ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους Γάλλους/Γαλάτες της αρχαιότητας, παρόλο που η εθνοτική τους ταυτότητα είναι δημιούργημα του μεσαιωνικού φραγκικού βασιλείου και όχι των Γαλατών.
Όταν λέω δεν ταυτίζονται εννοώ ότι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα και την ίδια ρίζα. Δεν είναι σαν τα Έλλην-Γραικός που ήταν και τα δυο εθνωνύμια των αρχαίων Ελλήνων. Το Ρωμαίος είχε τη ρίζα του στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος. Και φυσικά δεν είχαν την ίδια βαρύτητα οι όροι Ρωμαίος και Έλλην στο έργο του Παχυμέρη.Ουσιαστικά ταυτίζονται. Θυμήσου τον Παχυμέρη :Γι΄αυτό εξάλλου δεν ταυτίζονται τα ονόματα Ρωμαίοι και Έλληνες
Πρόκειται για την αρχή μιας διαδικασίας. Αν σε 50-100 χρόνια αυτοί που προτιμούν το σκέτο Κύπριοι σαν αυτοπροσδιορισμό γίνουν συντριπτική πλειοψηφία τότε δεν θα υπάρχει αλλαγή ταυτότητας; Φυσικά και θα υπάρχει.Τα 'χουμε ξαναπεί. Οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι είναι ελληνόφωνοι , ορθόδοξοι , έχουν ίδια βιβλία και προγράμματα σπουδών στα σχολεία , ίδιες εθνικές εορτές, ίδιο εθνικό ύμνο, 12άρια στη Γιουροβίζιον και προβληματιζόμαστε αν ανήκουν στο ίδιο έθνος ; ! Εδώ αναγνωρίζουν ως ομογενείς τους τους επισκέπτες τους Έλληνες η Ρωμαίισσα του Πόντου , η Γραικοβλάχα απ' την Μηλόβιστα και η Ρωμαίισσα Μανιάτισσα της Κορσικής :Δεν φταίω εγώ. Εγώ τράβαγα τα μαλλιά μου όταν δυο φίλοι μου άρχισαν να μου λένε, αλά Αλέφαντος, ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες. Όταν όμως βλέπεις γκαλοπ σαν το παρακάτω, τότε αρχίζεις να προβληματίζεσαι.
Δεν έχεις καταλάβει καλά. Θεωρεί τους ελληνόφωνους του Μεσαίωνα νέο έθνος. Το έθνος των ( ελληνόφωνων ) Ρωμαίων με δική τους γλώσσα ( την ρωμαίικη [ μεσαιωνική ελληνική ] ) που θεωρούν προγόνους τους παλαιούς Ρωμαίους ( Λατίνους ) και πάτρια γλώσσα την λατινική.
Βλ. παραπάνω στο ίδιο σχόλιο.
Θα σου αρέσει ο Βικέλας.
Ο ιδιος ο Παλαιολογος το ειχε πει «Ήρθε λοιπόν αδέρφια μου ο σουλτάνος, μας πολιόρκησε και έχει ορθάνοιχτο το τεράστιο στόμα του για να καταβροχθίσει τόσο εμάς όσο και την πόλη που έχτισε ο αείμνηστος μεγάλος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος την αφιέρωσε στην Παναγία Δέσποινα Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία, εκφράζοντας την ευχή να την έχουμε πάντα βοηθό και προστάτη της πατρίδας μας, που αποτελεί καταφύγιο των χριστιανών, ελπίδα και χαρά των Ελλήνων, και καύχημα όλου του κόσμου».
Το ίδιο έπραξα και εγώ στο μπλογκ του σμερδαλόφσκι με τα πέντε κολυβογράμματα που έμαθα στο σχολείο .Υποστήριζα ότι το κοντέρ ποτέ δενΖαποτέκος έγραψε: ↑21 Μαρ 2021, 11:35Δεν έχεις καταλάβει καλά. Θεωρεί τους ελληνόφωνους του Μεσαίωνα νέο έθνος. Το έθνος των ( ελληνόφωνων ) Ρωμαίων με δική τους γλώσσα ( την ρωμαίικη [ μεσαιωνική ελληνική ] ) που θεωρούν προγόνους τους παλαιούς Ρωμαίους ( Λατίνους ) και πάτρια γλώσσα την λατινική.
Πιο συγκρατημένα ο Pertinax θεωρεί πως οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι ανάγουν την ιστορική τους αφετηρία στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης.Βλ. παραπάνω στο ίδιο σχόλιο.
Εγώ και ο Χρόνικλ υποστηρίζουμε την ιστορική συνέχεια. Πως δηλαδή οι Βυζαντινοί δεν ξέχασαν πως είχαν προγόνους τους αρχαίους Έλληνες.
Είναι προφανώς, το άλλο άκρο από εκείνους που ομιλούν περι υποδούλωσης των Ελλήνων στους βυζαντινούς, που δεν δέχονται την ορθοδοξια κλπ κλπΖαποτέκος έγραψε: ↑21 Μαρ 2021, 11:35Δεν έχεις καταλάβει καλά. Θεωρεί τους ελληνόφωνους του Μεσαίωνα νέο έθνος. Το έθνος των ( ελληνόφωνων ) Ρωμαίων με δική τους γλώσσα ( την ρωμαίικη [ μεσαιωνική ελληνική ] ) που θεωρούν προγόνους τους παλαιούς Ρωμαίους ( Λατίνους ) και πάτρια γλώσσα την λατινική.
Πιο συγκρατημένα ο Pertinax θεωρεί πως οι ελληνόφωνοι Ρωμαίοι ανάγουν την ιστορική τους αφετηρία στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης.Βλ. παραπάνω στο ίδιο σχόλιο.
Εγώ και ο Χρόνικλ υποστηρίζουμε την ιστορική συνέχεια. Πως δηλαδή οι Βυζαντινοί δεν ξέχασαν πως είχαν προγόνους τους αρχαίους Έλληνες.
Εγώ δεν θέλω να ισχυριστώ ότι μπορεί να έχεις αλτσχάιμερ. Αλλά το να αναφέρεσαι στην ανοησία, που ακριβώς γι' αυτήν έχουν παρατεθεί έως τώρα περίπου 500 πηγές, και η οποία έχει απαντηθεί εδώ και 5 χρόνια, με κάνει να σε αντιμετωπίζω με επιφύλαξη...
Φίλε μου, το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν δύο ακραίες καθαρά ιδεολογικές θεωρίες, και μία μόνο που βασίζεται στις πηγές και γι' αυτό είναι αδιάψευστη.
Αφού όμως ληφθεί υπόψη ότι οι λατινορωμαίοι της Δύσης σε πολλές πηγές χαρακτηρίζονται βάρβαροι και αφού ληφθεί υπόψη ότι οι παρακάτω δηλώσεις μπορούν να γίνουν όλες μαζί σε μια κοντινή περίοδο. Αυτά θα αποτελούσαν γρίφο για όποιον δεν λάβει υπόψη όσα προανέφερα: