Άσε πρώτα να μάθει την σύνταξη των αρνητικών προτάσεων στα ελληνικά...

Άσε πρώτα να μάθει την σύνταξη των αρνητικών προτάσεων στα ελληνικά...
ΟΚ,αλλά "εκτιμάς ότι η αθεΐα δεν είναι πίστη" και όχι "δεν εκτιμάς ότι η αθεΐα είναι πίστη"ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα
«δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Για να απαντήσω σε αυτό, θα αναγκαστώ να αναφέρω πράγματα που έχω αναφέρει ήδη. Από εκεί και πέρα, βλέπω πως στο παρόν νήμαPapa John έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 01:03ΟΚ,αλλά "εκτιμάς ότι η αθεΐα δεν είναι πίστη" και όχι "δεν εκτιμάς ότι η αθεΐα είναι πίστη"ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα
«δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Έτσι είναι, αλλά υπάρχει μια "φοβία" στο να αποδεχθούν κάτι τέτοιο...ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο.
Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα «δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών.Papa John έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 01:03ΟΚ,αλλά "εκτιμάς ότι η αθεΐα δεν είναι πίστη" και όχι "δεν εκτιμάς ότι η αθεΐα είναι πίστη"ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα
«δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Φυσικά και πιστεύεις σε κάτι. Στην ΜΗ ύπαρξη. Δεν καταλαβαίνω όμως πού αποσκοπεί αυτό. Η διαφορά είναι μόνο στην σύνταξη αφού και με το να πεις "δεν πιστεύω σε κάτι" σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Γιατί να ενδιάφερεται κάποιος να αποδώσει πίστη και στους άλλους σε κάτι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει; Δηλαδή, είτε πιστεύεις σε κάτι, είτε δεν πιστεύεις, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα; Σαν να σου λένε δηλαδή "κοίταξε, εγώ πιστεύω πως υπάρχει θεός αλλά δεν έχω αποδείξεις ΑΛΛΑ και εσύ που πιστεύεις ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός, πάλι δεν έχεις αποδείξεις". Άρα μία σου και μία μου;Λοξίας έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 10:37Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών.Papa John έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 01:03ΟΚ,αλλά "εκτιμάς ότι η αθεΐα δεν είναι πίστη" και όχι "δεν εκτιμάς ότι η αθεΐα είναι πίστη"ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα
«δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Δεν έχω κανέναν πρόβλημα να πω ότι: "πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός", αν δεν προσπαθούσαν κάποιοι απολογητές να αρπαχτούν από αυτήν αρνητική δήλωση και να στρεψοδικήσουν, υποστηρίζοντας πως: "ααα, ώστε και εσύ πιστεύεις σε κάτι"
Αυτό είναι τόσο ηλίθιο, που μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Και καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση με κάποιον που επικαλείται μια τέτοια χονδροειδή βλακεία, η καλύτερη λύση είναι να τον στείλεις να μάθει ξανά την σύνταξη των αρνητικών προτάσεων στην ελληνική γλώσσα.
Επιπροσθέτως, να πάει να ανοίξει και κάνα βιβλίο στο θέμα του αθεϊσμού και να μην διαβάζει μόνον το site της Μονής Παντοκράτορος...
Και, δεν είναι οι άθεοι "ειδικοί διώκτες του χριστιανισμού", όπως σας λένε οι φοβίες που κρύβετε στο κεφάλι σας.
Οι άθεοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη θεών γενικώς και όχι μόνον του χριστιανικού θεού.
Καταλάβετέ το επί τέλους.
Μάλλον δεν έχεις γνωρίσει απολογητές του τύπου που αναφέρομαι. Υπήρξε και στο παλιό ένας. Ο skakos. ακριβώς με τι ίδιες "ενστάσεις" και "ορθές απαντήσεις". Ισχυριζόταν:- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 16:24Φυσικά και πιστεύεις σε κάτι. Στην ΜΗ ύπαρξη. Δεν καταλαβαίνω όμως πού αποσκοπεί αυτό. Η διαφορά είναι μόνο στην σύνταξη αφού και με το να πεις "δεν πιστεύω σε κάτι" σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Γιατί να ενδιάφερεται κάποιος να αποδώσει πίστη και στους άλλους σε κάτι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει;
Δεν το έπιασα... πως συμβαίνει το να πιστεύεις σε κάτι και το να μην πιστεύεις σε κάτι, να είναι το ίδιο πράγμα;- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 16:24Δηλαδή, είτε πιστεύεις σε κάτι, είτε δεν πιστεύεις, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα; Σαν να σου λένε δηλαδή "κοίταξε, εγώ πιστεύω πως υπάρχει θεός αλλά δεν έχω αποδείξεις ΑΛΛΑ και εσύ που πιστεύεις ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός, πάλι δεν έχεις αποδείξεις". Άρα μία σου και μία μου;Κάπως έτσι το βλέπω.
Μάλλον δεν κατάλαβες το πόιντ μου ή δεν το εξέφρασα καλά.Λοξίας έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:05Μάλλον δεν έχεις γνωρίσει απολογητές του τύπου που αναφέρομαι. Υπήρξε και στο παλιό ένας. Ο skakos. ακριβώς με τι ίδιες "ενστάσεις" και "ορθές απαντήσεις". Ισχυριζόταν:- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 16:24Φυσικά και πιστεύεις σε κάτι. Στην ΜΗ ύπαρξη. Δεν καταλαβαίνω όμως πού αποσκοπεί αυτό. Η διαφορά είναι μόνο στην σύνταξη αφού και με το να πεις "δεν πιστεύω σε κάτι" σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Γιατί να ενδιάφερεται κάποιος να αποδώσει πίστη και στους άλλους σε κάτι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει;
"η σωστή απάντηση είναι {πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός}. Και αυτό μας δείχνει πως και οι άθεοι έχουν πίστη. Οι χριστιανοί έχουν πίστη πως υπάρχει θεός και ο άθεοι έχουν πίστη πως δεν υπάρχει θεός."
Και αυτό, διότι υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να κατανοήσουν πως γίνεται κάποιος να μην έχει "θεολογική" πίστη.
Διότι, μια χαρά δέχονται την πρόταση "δεν πιστεύω ότι θα έρθει η Μαρία"...
Και δεν βρίσκουν κάποιο λάθος, ούτε ζητούν να απαντήσεις πως "πιστεύω ότι δεν θα έρθει η Μαρία", ως σωστά ελληνικά.
Στην ίδια "νοηματική παγίδα" έχεις πέσει και εσύ, αφού γράφεις πως "πιστεύω στην μη ύπαρξη". Δεν είναι έτσι όμως.
Η ευθεία αποφατική πρόταση που αρχίζει με το αρνητικό ΔΕΝ (δεν πιστεύω...), είναι καθ' όλα σωστή και όχι μόνον.
Υπάρχει μια λεπτή νοηματική διαφορά από την πλάγια άρνηση "πιστεύω ότι δεν" και δείχνει ακριβώς την άρνηση σε κάποια πίστη.
Όπως έγραψε, και πολύ σωστά, ο ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ : "...ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα «δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα."Δεν το έπιασα... πως συμβαίνει το να πιστεύεις σε κάτι και το να μην πιστεύεις σε κάτι, να είναι το ίδιο πράγμα;- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 16:24Δηλαδή, είτε πιστεύεις σε κάτι, είτε δεν πιστεύεις, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα; Σαν να σου λένε δηλαδή "κοίταξε, εγώ πιστεύω πως υπάρχει θεός αλλά δεν έχω αποδείξεις ΑΛΛΑ και εσύ που πιστεύεις ότι ΔΕΝ υπάρχει θεός, πάλι δεν έχεις αποδείξεις". Άρα μία σου και μία μου;Κάπως έτσι το βλέπω.
Από την άλλη, οι αποδείξεις περί ύπαρξης ή μη ύπαρξης θεού, είναι εντελώς άλλο ζήτημα.
Άλλο το "δεν πιστεύω στην ύπαρξη θεών" και άλλο το να μου ζητήσεις να αποδείξω την μη ύπαρξη θεών.
Όχι, λέω πως είναι "περίπου" ισοδύναμες. Σου ξέφυγε μια λέξη-διευκρίνιση...- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:27Μάλλον δεν κατάλαβες το πόιντ μου ή δεν το εξέφρασα καλά.
Γιατί νοητική παγίδα αφού αυτό ακριβώς λες και εσύ;
"Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών."
Ναι, αλλά με την υποσημείωση που έγραψα πιο πάνω:- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:27Είτε πεις "πίστευω πως δεν υπάρχει κάτι" είτε "δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι" δεν έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα; Δεν είναι και τα 2 σωστά;
Συνεχίζω να είμαι μπερδεμένος...- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:27Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μπω στο σκεπτικό τους. Π.χ μετά που ρωτάς πώς γίνεται να είναι το ίδιο πράγμα να πιστεύεις σε κάτι από το να πιστεύεις στην μη ύπαρξη (το βάζω επίτηδες έτσι μιας και έτσι το θεωρούν οι ίδιοι σωστό) κάνω απλά την υπόθεση πως μπορεί να εννοούν πως και ο ένας και ο άλλος πιστεύουν (ή δεν πιστεύουν) σε κάτι χωρίς αποδείξεις. Άρα ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε κάτι. Αυτό γιατί μπορεί να τους την σπάει που οι άθεοι το παίζουν ορθολογιστές και απλά θέλουν να τους πουν "ξέρεις, εφόσον ούτε εσύ δεν έχεις αποδείξεις, δεν διαφέρεις από εμάς".Υποθέσεις κάνω γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον λόγο γι' αυτό το κόλλημα. Αν θέλει θα μας πει ο ίδιος. Εγώ δεν παίρνω καμία θέση. Απλά αναρωτιέμαι.
Μα δεν αντιλέγω ότι επικράτησε ο παραλογισμός στη γλώσσα.
Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα φίλη Casper.- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:27Μάλλον δεν κατάλαβες το πόιντ μου ή δεν το εξέφρασα καλά.
Γιατί νοητική παγίδα αφού αυτό ακριβώς λες και εσύ;
"Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών."
Είτε πεις "πίστευω πως δεν υπάρχει κάτι" είτε "δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι" δεν έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα; Δεν είναι και τα 2 σωστά; Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μπω στο σκεπτικό τους. Π.χ μετά που ρωτάς πώς γίνεται να είναι το ίδιο πράγμα να πιστεύεις σε κάτι από το να πιστεύεις στην μη ύπαρξη (το βάζω επίτηδες έτσι μιας και έτσι το θεωρούν οι ίδιοι σωστό) κάνω απλά την υπόθεση πως μπορεί να εννοούν πως και ο ένας και ο άλλος πιστεύουν (ή δεν πιστεύουν) σε κάτι χωρίς αποδείξεις. Άρα ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε κάτι. Αυτό γιατί μπορεί να τους την σπάει που οι άθεοι το παίζουν ορθολογιστές και απλά θέλουν να τους πουν "ξέρεις, εφόσον ούτε εσύ δεν έχεις αποδείξεις, δεν διαφέρεις από εμάς".Υποθέσεις κάνω γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον λόγο γι' αυτό το κόλλημα. Αν θέλει θα μας πει ο ίδιος. Εγώ δεν παίρνω καμία θέση. Απλά αναρωτιέμαι.
Ακριβώς όμως. Εκδηλώνουν μία πίστη και την παρουσιάζουν ως δήθεν έλλειψη πίστης.- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 16:24Φυσικά και πιστεύεις σε κάτι. Στην ΜΗ ύπαρξη.Λοξίας έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 10:37Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών.
Δεν έχω κανέναν πρόβλημα να πω ότι: "πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός", αν δεν προσπαθούσαν κάποιοι απολογητές να αρπαχτούν από αυτήν αρνητική δήλωση και να στρεψοδικήσουν, υποστηρίζοντας πως: "ααα, ώστε και εσύ πιστεύεις σε κάτι"
Αυτό είναι τόσο ηλίθιο, που μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Και καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση με κάποιον που επικαλείται μια τέτοια χονδροειδή βλακεία, η καλύτερη λύση είναι να τον στείλεις να μάθει ξανά την σύνταξη των αρνητικών προτάσεων στην ελληνική γλώσσα.
Επιπροσθέτως, να πάει να ανοίξει και κάνα βιβλίο στο θέμα του αθεϊσμού και να μην διαβάζει μόνον το site της Μονής Παντοκράτορος...
Και, δεν είναι οι άθεοι "ειδικοί διώκτες του χριστιανισμού", όπως σας λένε οι φοβίες που κρύβετε στο κεφάλι σας.
Οι άθεοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη θεών γενικώς και όχι μόνον του χριστιανικού θεού.
Καταλάβετέ το επί τέλους.
Αθεος ΔΕΝ ειναι οποιος δεν πιστευει στην υπαρξη μιας ανωτερας δυναμης που θα οριζαμε ως Θεο, αλλα οποιος δενΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 00:40Ο άθεος ορίζεται ως εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του θεού ή των θεών. Το γιατί δε πιστεύει έιναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Μπορεί να είναι Μαρξιστής για παράδειγμα. Μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Όπως και να έχει, ο ορισμός του άθεου ξεκινάει από ένα
«δεν». Δεν είναι πίστη η αθεϊα.
Θεος , υπο την εννοια της Ανωτερας Δυναμης υπαρχειstavmanr έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 19:43Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα φίλη Casper.- Casper - έγραψε: ↑28 Μαρ 2021, 17:27Μάλλον δεν κατάλαβες το πόιντ μου ή δεν το εξέφρασα καλά.
Γιατί νοητική παγίδα αφού αυτό ακριβώς λες και εσύ;
"Και οι δύο προτάσεις είναι ισοδύναμες. Όπως (περίπου) ισοδύναμες είναι και οι δύο προτάσεις πέρι άρνησης της ύπαρξης θεών."
Είτε πεις "πίστευω πως δεν υπάρχει κάτι" είτε "δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι" δεν έχουν ακριβώς το ίδιο νόημα; Δεν είναι και τα 2 σωστά; Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μπω στο σκεπτικό τους. Π.χ μετά που ρωτάς πώς γίνεται να είναι το ίδιο πράγμα να πιστεύεις σε κάτι από το να πιστεύεις στην μη ύπαρξη (το βάζω επίτηδες έτσι μιας και έτσι το θεωρούν οι ίδιοι σωστό) κάνω απλά την υπόθεση πως μπορεί να εννοούν πως και ο ένας και ο άλλος πιστεύουν (ή δεν πιστεύουν) σε κάτι χωρίς αποδείξεις. Άρα ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε κάτι. Αυτό γιατί μπορεί να τους την σπάει που οι άθεοι το παίζουν ορθολογιστές και απλά θέλουν να τους πουν "ξέρεις, εφόσον ούτε εσύ δεν έχεις αποδείξεις, δεν διαφέρεις από εμάς".Υποθέσεις κάνω γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον λόγο γι' αυτό το κόλλημα. Αν θέλει θα μας πει ο ίδιος. Εγώ δεν παίρνω καμία θέση. Απλά αναρωτιέμαι.
Ότι υποτίθεται ότι δέχονται πως είναι ισοδύναμες αλλά τη μία την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Σπάνια θα ακούσεις αθεϊστή να σου λέει "πιστεύω ότι δεν υπάρχει θεός".
Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς ΔΕΝ είναι ισοδύναμες. Σημαίνουν διαφορετικά πράγματα η κάθε μία τους.