Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 30 Δεκ 2020, 19:29

hades έγραψε:
30 Δεκ 2020, 19:20
Ζαποτεκος η οικογένεια Μαυρομιχάλη πως κατέληξε μετά από όλα αυτά; Εξακολουθούσε να έχει λόγο στα πράγματα ; Έβγαλε βουλευτές η στρατηγούς η παρακμάσε τελείως
Επί Καποδίστρια οι μισοί Μανιάτες ήταν καποδιστριακοί ( Τρουπάκηδες, Κυβελαίοι κ.α. ) και οι μισοί αντικαποδιστριακοί ( Μαυρομιχαλαίοι , Χρηστέοι κ.α. ). Απ' τους Μαυρομιχάληδες η γενιά του Πετρόμπεη και οι Κατσάκηδες ήταν αντικαποδιστριακοί , ενώ οι Πιεράκηδες καποδιστριακοί. Γι' αυτό ο Γιωργάκης και ο Ηλίας Κατσάκος ( τα έφτιαξε με την κόρη της Δούκισσας της Πλακεντίας ) πιστόλιασαν έναν αγωνιστή του '21 φιλοκαποδιστριακό Πιεράκο Μαυρομιχάλη , ο οποίος επέζησε βαριά τραυματισμένος.

Επί Όθωνα οι Μαυρομιχάληδες και οι περισσότεροι Μανιάτες από τζάκια πήραν στρατιωτικά ( κυρίως ) και πολιτικά αξιώματα και έτσι η Μάνη κατέληξε πολύ οθωνική και γενικά φιλοβασιλική , ενώ στην αρχή ήταν κατά της Βαυαροκρατίας.

Οι Μαυρομιχάληδες έβγαζαν βουλευτές και μετά την Κατοχή. Μετά τον Β΄ΠΠ ένας παραδοσιακός πολιτικός Μαυρομιχάλης εκπροσωπούσε πολιτικά την Δεξιά και βρισκόταν σε ανταγωνισμό με άλλους Μανιάτες δεξιούς που είχαν αναδειχθεί μέσω του ένοπλου αντικομμουνιστικού αγώνα. Σήμερα δεν ξέρω τι παίζει. :102:
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 31 Μαρ 2021, 22:45

Δύο ατρόμητοι πολεμιστές του 1821
Αριστείδης Χατζής
https://www.protagon.gr/apopseis/dyo-at ... 4342023795

* Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) όπου διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ με θέμα «Ελλάδα 2021: Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση». Το βιβλίο του για την Επανάσταση του 1821 θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2021.

Οι ήρωες της Επανάστασης δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στα πορτρέτα που κρέμονται στις τάξεις των σχολείων. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε καλά, αν και το οφείλουμε. Διαβάστε εδώ για την άγνωστη στους πολλούς δράση δύο Μαυρομιχάληδων, του Κυριακούλη, αδελφού του Πετρόμπεη και του Ηλία, πρωτότοκου γιου του άρχοντα της Μάνης.

Εικόνα


Η Ελληνική Επανάσταση βρίθει από ήρωες. Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στα πορτρέτα που κρέμονται στις τάξεις των σχολείων. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε καλά, αν και το οφείλουμε. Ήρθε η ώρα να τους μάθουμε.

Στις 4 Ιουλίου του 1822, σκοτώθηκε στη σημερινή Αμμουδιά της Πρέβεζας (που τότε την έλεγαν Σπλάντζα ή Σπιάτζα Φαναρίου) ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Δυστυχώς ο Κυριακούλης παραμένει μάλλον άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες. Ήταν όμως ένας από εκείνους τους γνήσιους πατριώτες για τους οποίους πρέπει να είμαστε περήφανοι. Είναι ο αγαπημένος μου ήρωας και θα σας εξηγήσω γιατί καθώς διηγούμαι την ιστορία του στο σημερινό άρθρο.

Ο Κυριακούλης ήταν μικρός αδελφός του Πετρόμπεη. Δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε αλλά γνωρίζουμε πού, στο Λιμένι της Μάνης. Ήδη πριν από την Επανάσταση ο αδελφός του, τού είχε αναθέσει διοικητικά καθήκοντα στη Μάνη. Όσοι τον γνώριζαν τον παρομοίαζαν με λιοντάρι, με τα μακριά πυκνά μαλλιά του και τα τεράστια μουστάκια που τα έδενε πίσω από τον σβέρκο. :o

Εικόνα

Όταν ξεκίνησε η Επανάσταση συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις: στην απελευθέρωση της Καλαμάτας *, σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Ταΰγετο, στις πολιορκίες της Κορώνης και της Μεθώνης, στη μάχη στο Βαλτέτσι (όπου πρωταγωνίστησε), στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και αμέσως μετά σε πολλές επιχειρήσεις στην Ανατολική Στερεά (Μέγαρα, Βοιωτία, Αττική) και στην Εύβοια. Δεν συμπαθούσε καθόλου τον Κολοκοτρώνη, είχε προσωπική κόντρα μαζί του και κάποτε πιάστηκαν και στα χέρια.

Στις μάχες πολεμούσε πολύ συχνά κοντά στον 26χρονο ανιψιό του, τον πρωτότοκο γιο του Πετρόμπεη, τον Λιάκο (Ηλία) που τον έλεγαν και Μπεηζαντέ (δηλαδή γιο του ηγεμόνα, πριγκιπόπουλο). Θείος και ανιψιός ήταν στενά συνδεδεμένοι, αχώριστοι, πολεμούσαν σχεδόν πάντα μαζί. Ο Ηλίας ήταν ο διάδοχος του Πετρόμπεη και πολλοί θεωρούσαν ότι θα αναδειχθεί σε ηγετική στρατιωτική μορφή της Επανάστασης, παρά τη σεμνότητά του. Ήταν πολύ όμορφος, όπως σχεδόν όλοι οι Μαυρομιχάληδες: με μακριά ξανθά μαλλιά που τα γυάλιζε κάθε μέρα με ειδική αλοιφή που έφτιαχνε με μεδούλι και βότανα (μεδουλάρι). Τον ονόμαζαν «νεραϊδογέννητο» καθώς έμοιαζε τόσο με την πανέμορφη, στα νιάτα της, γιαγιά του. Ήταν όμως ατρόμητος και ικανός πολεμιστής. Ορμούσε στους Τούρκους με το φοβερό τσεκούρι του προκαλώντας τους τρόμο. Ο Κολοκοτρώνης, που δεν συμπαθούσε τον Κυριακούλη, θαύμαζε τον Ηλία για τη γενναιότητά του αλλά επίσης για το κοφτερό μυαλό και τη φρόνησή του. Ο Ηλίας ήταν αυτός, κυρίως, που έπεισε τον πατέρα του να μπει στην Επανάσταση – γιατί ο Πετρόμπεης είχε πολλές αμφιβολίες. Ο ενθουσιασμός του Ηλία, όμως, ήταν μεγάλος, δεν έβλεπε την ώρα να ξεσπάσει η Επανάσταση. Έτσι ήταν αυτός που απελευθέρωσε την Καλαμάτα επικεφαλής των Μανιατών.

Ο Ηλίας (όπως και ο Κυριακούλης) ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Έτσι πέρασαν στη Στερεά, στα τέλη του 1821. «Ανυπομονώ να επιτεθώ στους Τούρκους ξανά», έγραφε στον πατέρα του. Ο Ηλίας ήθελε πολύ να απελευθερώσει ο ίδιος την Ακρόπολη. Αλλά χρειάστηκε να μεταβεί στην Εύβοια για μια στρατιωτική επιχείρηση μαζί με τον θείο του και τον Βάσο Μαυροβουνιώτη. Και εκεί συνέβη το κακό, τον Ιανουάριο του 1822.

Σε μια άτυχη στιγμή, στα Στύρα της Εύβοιας, ο Ηλίας με επτά γενναίους συντρόφους του παγιδεύτηκε σε έναν ανεμόμυλο από τους Τούρκους, ενώ οι περισσότεροι Μανιάτες είχαν ήδη διαφύγει. Ο θείος του ο Κυριακούλης δεν θα τον άφηνε ποτέ μόνο γιατί είχε υποσχεθεί στον Πετρόμπεη να τον προσέχει σαν τα μάτια του. Αλλά ο Ηλίας τον είχε πείσει να αναλάβει μια αποστολή στα Κάψαλα, 2,5 χιλιόμετρα μακριά.

Όταν πλησίασαν οι Τούρκοι στον Κοκκινόμυλο όπου είχε κλειστεί ο Ηλίας, αυτός έδεσε τα μακριά μαλλιά του σε κότσο με ένα άσπρο μαντήλι για να μην τον ενοχλούν και ετοιμάστηκε να πεθάνει. Οι οκτώ Μανιάτες πολέμησαν σαν λιοντάρια για δύο ώρες αλλά τελείωσαν τα πυρομαχικά τους και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στους αντιπάλους τους. Οι Τούρκοι έκαναν το ίδιο και σιγά-σιγά με όπλα και πέτρες σκότωσαν όλους τους αποκλεισμένους Μανιάτες – ή έτσι νόμιζαν. Ένας Μανιάτης είχε κατορθώσει ήδη να διαφύγει. Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στον Μύλο βρήκαν επτά πτώματα. Ο Ηλίας όμως δεν είχε πεθάνει αλλά παρίστανε τον νεκρό, μισοθαμένος κάτω από τα χαλάσματα και τις κοτρόνες. Όταν πήγαν να τον σκυλέψουν και τον ξέθαψαν, πετάχτηκε ξαφνικά και με το σπαθί και το τσεκούρι όρμησε ελπίζοντας να σπάσει τον κλοιό και να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε. Έπεσε νεκρός ενώ ο Τούρκος σημαιοφόρος τού έκοψε αμέσως το κεφάλι.

Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν και τα πτώματα των άλλων Μανιατών και τα κάρφωσαν πάνω σε πασάλους που έστησαν στα Στύρα. Κράτησαν για λάφυρα τα όπλα του Ηλία, τα κοσμήματά του, κυρίως τον ασημένιο σταυρό του, και τη μεταξωτή ζώνη του. Το κεφάλι του Ηλία το έστειλαν ως δώρο στον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη. Όχι μόνο γιατί ήταν ο γιος του Πετρόμπεη αλλά και γιατί ήταν τόσο εντυπωσιακά όμορφος.

Τις ημέρες που η Ελλάδα γιόρταζε το πρώτο Σύνταγμά της, τον Ιανουάριο του 1822, η οικογένεια Μαυρομιχάλη έχανε τον διάδοχο του Πετρόμπεη. Ο Κυριακούλης, συντετριμμένος από το θάνατο του αγαπημένου του ανιψιού, ζήτησε τη βοήθεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου για να εκδικηθεί. Πέρασε όμως ένας μήνας χωρίς αποτέλεσμα, πριν αναγκαστεί να γυρίσει στη Μάνη άπραγος.

Νωρίτερα το νέο ανέλαβε να μεταφέρει στον Πετρόμπεη ο ίδιος ο Δημήτριος Υψηλάντης:

– Μπέη μου, εσύ είσαι Σπαρτιάτης. Οι πρόγονοί σου ήταν τόσο γενναίοι που χαίρονταν και ένιωθαν περήφανοι όταν μάθαιναν ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν στη μάχη.

Ο Πετρόμπεης κατάλαβε αμέσως…

- Σκοτώθηκε ο Ηλίας μου;

Αλλά συνήλθε γρήγορα. Προσπαθώντας με δυσκολία να μην κλάψει, είπε σε αυτούς που ήρθαν να του συμπαρασταθούν:

– Μη με λυπάστε. Ο γιος μου ήταν στρατιώτης. Έκανε το χρέος του προς την πατρίδα.

Γραφεί ο Ιωάννης Φιλήμων, ο γραμματέας του Υψηλάντη, για τον Ηλία:

«Ωραιότης ελληνική και πλήρης, πρόσωπον ροδόχρουν, χαρακτήρ εύχαρις, ανάστημα μεσαίον και βήμα ανδρικόν· φρόνησις δε και καρδία γενναία, πατριωτισμός και φιλοτιμία απεριόριστος, χείρες αγναί και προαιρέσεις μεγαλοπραγμοσύνης, ιδού ο τοις πάσιν υπέρτατος Ηλίας, ο πρωταγωνιστής της γενικής μάχης του Βαλτετσίου και το θύμα μιας γωνίας της Εύβοιας».

Επιστρέφουμε στον Κυριακούλη. Όπως ξέρετε οι Μανιάτες (όπως και οι Σουλιώτες) δεν έκαναν βήμα αν δεν πληρώνονταν. :003: Το τονίζει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του και προσθέτει: «Οι Μανιάται λησμονούν όλα δια τα γρόσια».

Ο Κυριακούλης όμως αυτό δεν το ανεχόταν. Όταν έβλεπε Μανιάτες να κάνουν μαύρο εμπόριο με Τούρκους στις πολιορκίες ή να προσπαθούν να κερδίσουν από τις εχθροπραξίες, τους πυροβολούσε, κυριολεκτικά, στο ψαχνό. Ο ίδιος πλήρωνε τα παλληκάρια του συχνά από την τσέπη του.

Οι Μανιάτες (όπως και οι Σπαρτιάτες) δεν εγκατέλειπαν ποτέ την Πελοπόννησο. Ο Κυριακούλης όμως ήταν έτοιμος να πάει όπου η πατρίδα τον χρειαζόταν. Έτσι όταν τον Μάιο του 1822 ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού, δηλαδή ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός), του ζήτησε να βοηθήσει τους Σουλιώτες, αυτός δέχτηκε πρόθυμα. Ήθελε να φέρει μαζί του τουλάχιστον 1.000 Μανιάτες αλλά αυτοί ζήτησαν πρώτα να πληρωθούν τους μισθούς τους. Η κυβέρνηση δεν είχε χρήματα να τους δώσει και έτσι ο Κυριακούλης μπόρεσε να φέρει μαζί του μόνο 150, όσους μπόρεσε να πληρώσει ή να υποσχεθεί πληρωμή, ο ίδιος.

Σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ εδώ για να καταλάβετε γιατί ο Κυριακούλης είναι τόσο σημαντική προσωπικότητα. Ένας Μανιάτης αποφασίζει να πάει να πολεμήσει μακριά από τον τόπο του, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ήπειρο. Ενώ έχει μάθει να λειτουργεί ως μισθοφόρος και θα πάει να βοηθήσει άλλους μισθοφόρους, τους Σουλιώτες, όχι μόνο δεν ζητά αμοιβή αλλά πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του τα έξοδα και τους μισθούς των ανδρών του. Αποφασίζει μάλιστα να το κάνει όταν του το ζητά ο Πρόεδρος ενός εκλεγμένου δημοκρατικού συλλογικού οργάνου της νέας του πατρίδας. Ο Κυριακούλης κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανατράφηκε. Ο παραδοσιακός άνθρωπος μετατρέπεται σε νεωτερικό υποκείμενο. Ο Μανιάτης αισθάνεται τώρα κυρίως και πρώτα απ’ όλα Έλληνας. Ο μισθοφόρος γίνεται μέρος ενός εθνικού στρατού. Δεν θα θυσιαστεί για τη φάρα ή για να συνεχίσει μια βεντέτα, αλλά για μια νεωτερική ιδέα: την εθνική ανεξαρτησία. Ο Κυριακούλης συμπυκνώνει και συμβολίζει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτή τη ριζική μετάλλαξη που θα συμβεί στους Έλληνες το 1821. Γι’ αυτό είναι ο αγαπημένος μου ήρωας.

Επιστρέφουμε στη μοιραία αποστολή του στην Ήπειρο. Για να καταλάβετε πώς και γιατί βρέθηκε εκεί, θα πρέπει να σας εξηγήσω συνοπτικά το πλαίσιο.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε στρατηγική συμμαχία με τους Σουλιώτες (ιδιαίτερα με τον Μάρκο Μπότσαρη) και είχε υποσχεθεί να τους βοηθήσει να κρατήσουν τα εδάφη τους που τα είχαν πάρει πίσω μετά από συμφωνία που έκαναν με τον Αλή Πασά τον Δεκέμβριο του 1820. Αλλά μετά την ήττα και τον θάνατο του Αλή κινδύνευαν και πάλι να τα χάσουν. Ο Μαυροκορδάτος υποσχέθηκε να τους βοηθήσει και αποφάσισε να εκστρατεύσει ο ίδιος (όταν αρνήθηκε ο Κολοκοτρώνης) με σκοπό να προστατεύσει το Σούλι και να καταλάβει την Άρτα. Όμως τον πρόδωσαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες καπεταναίους της περιοχής που εγκατέλειψαν τους 3.000 περίπου Έλληνες και φιλέλληνες γενναίους εθελοντές στη μοίρα τους απέναντι σε 7.000 Τούρκους που διοικούσε ο ίδιος ο Κιουταχής, ο ικανότατος δηλαδή Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς.

Πιστοί στον Μαυροκορδάτο έμειναν βέβαια ο Μάρκος Μπότσαρης, οι Επτανήσιοι και οι φιλέλληνες. Η ήττα στο Πέτα ήταν βαριά, φοβερή, χάθηκε το ένα τρίτο του τακτικού στρατού, το μισό των Επτανήσιων και τα δύο τρία των άτυχων φιλελλήνων. Από τους νεκρούς φιλέλληνες οι περισσότεροι (οι 7 στους 10!) ήταν Γερμανοί. Ένας από αυτούς, ο Wilhelm Teichmann από το Βερολίνο, πέθανε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σημαία που κρατούσε. Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν όλους τους αιχμαλώτους που συνέλαβαν αφού τους υποχρέωσαν πρώτα να περπατήσουν μέχρι την Άρτα κρατώντας τα κομμένα κεφάλια των νεκρών συμπολεμιστών τους. Η ήττα οφείλεται σε πολλούς λόγους, όχι μόνο σε όσους εγκατέλειψαν τον Μαυροκορδάτο και στα λάθη του ίδιου.

Καθώς γίνονταν αυτά στο Πέτα, ο Κυριακούλης με 500 περίπου άνδρες (Μανιάτες και Στερεοελλαδίτες με επικεφαλής τον Γιάννη Ραζηκότσικα) έλαβε εντολή να ενισχύσει τους Σουλιώτες στην Κιάφα, όπου είχαν οχυρωθεί. Στα μέσα Ιουνίου, τέσσερα υδραίικα καράβια, με καπετάνιο τον Νικόλαο Βώκο, τους μετέφεραν στις ακτές της Ηπείρου και επιτέθηκαν στο λιμάνι του Μούρτου (στα σημερινά Σύβοτα) καίγοντας ολοσχερώς το χωριό και συλλαμβάνοντας 150 Τούρκους. Οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν για τις πολεμικές δραστηριότητες τόσο κοντά στην Κέρκυρα και απαίτησαν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αμέσως, έστειλαν μάλιστα και ένα πλοίο τους για να επιβλέψει την κατάσταση. Τότε ο Κυριακούλης αποφάσισε να μετακινηθεί 30 χιλιόμετρα νοτιότερα στην περιοχή της Σπλάντζας, στις εκβολές του Αχέροντα και να χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο τη Μονή της Αγίας Ελένης. Η περιοχή είναι η σημερινή, μαγευτική, Αμμουδιά, απέναντι από τους Παξούς. Εκεί τον συνάντησαν τρία μικρά σώματα 170 Σουλιωτών που θα τους βοηθούσαν να δράσουν στην άγνωστη για τους Μανιάτες περιοχή και να φτάσουν τελικά στην Κιάφα που απείχε επτά ώρες με τα πόδια. Ανάμεσα στους Σουλιώτες ήταν και ο αδελφός της Βασιλικής του Αλή Πασά, ο Γιώργος Κίτσος (Πλεσιβιτσιώτης).

Την ίδια μέρα με τη μάχη στο Πέτα (στις 4 Ιουλίου του 1822) 4.500 Τούρκοι και Τσάμηδες επιτέθηκαν στους Μανιάτες και τους Σουλιώτες. Οι Τούρκοι έλπιζαν να τους αιφνιδιάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όταν, την προηγούμενη μέρα, οι Μανιάτες, που δεν είχαν ακόμα κατασκευάσει τα ταμπούρια τους, έμαθαν ότι πλησίαζαν οι Τούρκοι από τρεις διαφορετικές πλευρές θεώρησαν ότι απέτυχαν και κινδύνευαν και ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη θέση. Τα υδραίικα καράβια ήταν εκεί, θα μπορούσαν να επιβιβαστούν αμέσως και να μεταφερθούν αλλού. Ο Κυριακούλης όμως δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει και να ταπεινωθεί. Έδωσε εντολή στον Βώκο να μην δεχτεί κανέναν που θα υποχωρούσε. Ή θα νικούσαν ή θα πέθαιναν όλοι εκεί.

Μέσα στη νύχτα έβαλε τους άνδρες του να κτίσουν ένα λίθινο ταμπούρι μήκους 200 μέτρων με ένα μέτρο ύψος και έτσι ήταν πανέτοιμοι, αν και εξαντλημένοι, όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι το πρωί. Ίσως να είχαν κερδίσει τη μάχη αν δεν συνέβαινε κάτι φοβερό.

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν πρώτα στους Σουλιώτες. Οι Μανιάτες παρακολουθούσαν από μακριά τις αψιμαχίες. Ο Κυριακούλης, όμως, δεν άντεχε να παραμένει θεατής. Από τη μια ανυπόμονος, από την άλλη για να βοηθήσει τους Σουλιώτες, πήρε 2-3 παλληκάρια μαζί του και βγήκε από τα οχυρώματα για να πολεμήσει σώμα με σώμα με τους Τούρκους. Τους επιτέθηκε με μεγάλη ορμή σκοτώνοντας έξι, όταν εντόπισε τον αρχηγό τους, τον Μουσταφάμπεη.

Οι δυο τους γνωρίζονταν πολύ καλά, είχαν συναντηθεί στο πεδίο της μάχης, έξω από την Τρίπολη. Οι Έλληνες είχαν πιάσει τότε αιχμάλωτο τον Μουσταφάμπεη αλλά τον άφησαν ελεύθερο αφού τον έβαλαν να ορκιστεί ότι δεν θα πολεμούσε ξανά εναντίον τους. Ο Κυριακούλης όταν τον είδε πάνω στο άλογό του να δίνει εντολές αγανάκτησε που ο Τούρκος πάτησε τον όρκο του και άρχισε να τον βρίζει. Ο Μουσταφάμπεης απάντησε ανάλογα και ο Κυριακούλης του υποσχέθηκε ότι ήρθε η ώρα του. Όρμησε οργισμένος καταπάνω του χωρίς να προσέχει.

Και τότε μια σφαίρα τον βρήκε στη μασχάλη. Από τον πόνο λιποθύμησε αλλά το χειρότερο ήταν ότι καθώς η σφαίρα σφηνώθηκε στο στήθος, του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Ξαφνικά οι άνδρες του τον είδαν να βγάζει ποτάμι το αίμα από το στόμα και να καταρρέει. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον αποτελειώσουν αλλά οι σύντροφοί του κατάφεραν να τον αρπάξουν και να το μεταφέρουν πίσω από το οχύρωμα. Δεν του έμενε πολύς χρόνος. Μοίρασε τα όπλα του στους συντρόφους του και ζήτησε από τον ιπποκόμο του να μεταφέρει την αιματοβαμμένη ζώνη του στην οικογένειά του στη Μάνη. Τους συμβούλεψε να φύγουν το βράδυ για να σωθούν και σύρθηκε με τη βοήθειά τους μέχρι το ταμπούρι για να βλέπει από εκεί τη μάχη μέχρι να πεθάνει. Αλλά και για να μην καταλάβουν οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες έμειναν ακέφαλοι. Εκεί ξεψύχησε.

Οι σύντροφοί του (θυμίζω, Μανιάτες) συνέχισαν τη μάχη μέχρι να εξοντώσουν τον Μουσταφάμπεη. Ένας δεινός σκοπευτής τον πέτυχε τελικά και τον σκότωσε. :smt047 Οι Τούρκοι τότε λιγοψύχησαν και υποχώρησαν. Η μάχη κράτησε συνολικά τρεις ώρες. Οι Τούρκοι έχασαν 43 και οι Έλληνες μόνο 3 πολεμιστές αλλά ανάμεσά τους και τον Κυριακούλη. Οι Μανιάτες είχαν πιάσει πέντε αιχμαλώτους που τους έριξαν από ένα γκρεμό για να εκδικηθούν το θάνατο του αρχηγού τους.

Το βράδυ επιβιβάστηκαν στα πλοία και επέστρεψαν στο Μεσολόγγι. Ο Κυριακούλης θάφτηκε στο σημείο εκείνο που σήμερα βρίσκεται το Ηρώο, στον ιερό Κήπο των Ηρώων. Η κηδεία του ήταν η κηδεία ενός μεγάλου ήρωα. Το Μεσολόγγι κήρυξε βαρύ πένθος και ονόμασε μια από τις επάλξεις στο τείχος του (ντάπιες) «Κανονιοστάσιο του Κυριακούλη».

Οι Επαναστάτες ποτέ δεν τον ξέχασαν. Όταν, δέκα χρόνια αργότερα, ο αδελφός του και ο ανιψιός του θα δολοφονήσουν τον Καποδίστρια, το ψήφισμα/ανάθεμα της Ε´ Εθνοσυνέλευσης κατά των Μαυρομιχαλαίων (8/2/1832) θα αφήσει «άμεμπτον την μνήμην των αγαθών και γενναίων πολιτών του μακαρίτου Κυριακούλη, Ηλία και λοιπών Μαυρομιχαλέων, όσοι απέθανον υπέρ πατρίδος». Και δεν ήταν λίγοι. Οι Μαυρομιχάληδες έδωσαν τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στην Επανάσταση από όλες τις μεγάλες οικογένειες. Ο Thomas Gordon, o σκωτσέζος στρατιωτικός και φιλέλληνας που είχε πολεμήσει μαζί του στην Τριπολιτσά, γράφει στο βιβλίο του (History of the Greek Revolution, 1832) γι’ αυτόν: “Η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο ικανούς και ατρόμητους πολεμιστές της.”

Μετά από όλα αυτά οι Σουλιώτες συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν το Σούλι. Αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν και έκαναν ανακωχή με τους Τούρκους με μεσολαβητή τον άγγλο πρόξενο στην Πρέβεζα, William Meyer. Επιβιβάστηκαν σε αγγλικά πλοία και πέρασαν στα βρετανικά Επτάνησα όπου οι βρετανικές αρχές τους αντιμετώπισαν ως πρόσφυγες.

Η οικογένεια Μαυρομιχάλη θρηνούσε άλλον ένα νεκρό, ο Πετρόμπεης τον αγαπημένο του μικρό αδελφό, έξι μήνες μετά το θάνατο του γιου του. Σε ένα σπαρακτικό δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε την εποχή εκείνη, ο Πετρόμπεης ανακοινώνει τον θάνατο του Κυριακούλη στη σύζυγο του αγαπημένου του αδελφού:

Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ’ ένα χρυσό μαντήλι
– Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα;
– Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ‘ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα.
* Στην πραγματικότητα όχι. Ο Κυριακούλης όταν ξέσπασε η Επανάσταση τράβηξε στο εσωτερικό της Λακωνίας ( Γύθειο , Βαρδουνοχώρια , Βλαχοκερασιά ). Είναι ένα λάθος του Φωτάκου η παρουσία του Κυριακούλη στην Καλαμάτα που δυστυχώς επαναλαμβάνεται ως τις μέρες μας.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 34458
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 31 Μαρ 2021, 22:57

Jolly Roger έγραψε:
30 Δεκ 2020, 19:22
hades έγραψε:
30 Δεκ 2020, 19:20
Ζαποτεκος η οικογένεια Μαυρομιχάλη πως κατέληξε μετά από όλα αυτά; Εξακολουθούσε να έχει λόγο στα πράγματα ; Έβγαλε βουλευτές η στρατηγούς η παρακμάσε τελείως
μέχρι και το πρώτο Γουδί (1909) έβγαζε ως και πρωθυπουργούς (Κυριακούλης Jr.)
βουλευτές και υπουργούς βγάζανε ως δεκαετία 1960 (με Λαϊκό Κόμμα και μετά ΕΡΕ)
Και Πρωθυπουργο ειχαν τη δεκαετια του 60

Στυλιανος Μαυρομιχάλης.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16219
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 31 Μαρ 2021, 23:01

Ζαποτέκος έγραψε:
31 Μαρ 2021, 22:45
Δύο ατρόμητοι πολεμιστές του 1821
Αριστείδης Χατζής
https://www.protagon.gr/apopseis/dyo-at ... 4342023795

* Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) όπου διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΦίΜ με θέμα «Ελλάδα 2021: Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση». Το βιβλίο του για την Επανάσταση του 1821 θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2021.

Οι ήρωες της Επανάστασης δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στα πορτρέτα που κρέμονται στις τάξεις των σχολείων. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε καλά, αν και το οφείλουμε. Διαβάστε εδώ για την άγνωστη στους πολλούς δράση δύο Μαυρομιχάληδων, του Κυριακούλη, αδελφού του Πετρόμπεη και του Ηλία, πρωτότοκου γιου του άρχοντα της Μάνης.

Εικόνα


Η Ελληνική Επανάσταση βρίθει από ήρωες. Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στα πορτρέτα που κρέμονται στις τάξεις των σχολείων. Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν τους γνωρίζουμε καλά, αν και το οφείλουμε. Ήρθε η ώρα να τους μάθουμε.

Στις 4 Ιουλίου του 1822, σκοτώθηκε στη σημερινή Αμμουδιά της Πρέβεζας (που τότε την έλεγαν Σπλάντζα ή Σπιάτζα Φαναρίου) ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Δυστυχώς ο Κυριακούλης παραμένει μάλλον άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες. Ήταν όμως ένας από εκείνους τους γνήσιους πατριώτες για τους οποίους πρέπει να είμαστε περήφανοι. Είναι ο αγαπημένος μου ήρωας και θα σας εξηγήσω γιατί καθώς διηγούμαι την ιστορία του στο σημερινό άρθρο.

Ο Κυριακούλης ήταν μικρός αδελφός του Πετρόμπεη. Δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε αλλά γνωρίζουμε πού, στο Λιμένι της Μάνης. Ήδη πριν από την Επανάσταση ο αδελφός του, τού είχε αναθέσει διοικητικά καθήκοντα στη Μάνη. Όσοι τον γνώριζαν τον παρομοίαζαν με λιοντάρι, με τα μακριά πυκνά μαλλιά του και τα τεράστια μουστάκια που τα έδενε πίσω από τον σβέρκο. :o

Εικόνα

Όταν ξεκίνησε η Επανάσταση συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις: στην απελευθέρωση της Καλαμάτας *, σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Ταΰγετο, στις πολιορκίες της Κορώνης και της Μεθώνης, στη μάχη στο Βαλτέτσι (όπου πρωταγωνίστησε), στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και αμέσως μετά σε πολλές επιχειρήσεις στην Ανατολική Στερεά (Μέγαρα, Βοιωτία, Αττική) και στην Εύβοια. Δεν συμπαθούσε καθόλου τον Κολοκοτρώνη, είχε προσωπική κόντρα μαζί του και κάποτε πιάστηκαν και στα χέρια.

Στις μάχες πολεμούσε πολύ συχνά κοντά στον 26χρονο ανιψιό του, τον πρωτότοκο γιο του Πετρόμπεη, τον Λιάκο (Ηλία) που τον έλεγαν και Μπεηζαντέ (δηλαδή γιο του ηγεμόνα, πριγκιπόπουλο). Θείος και ανιψιός ήταν στενά συνδεδεμένοι, αχώριστοι, πολεμούσαν σχεδόν πάντα μαζί. Ο Ηλίας ήταν ο διάδοχος του Πετρόμπεη και πολλοί θεωρούσαν ότι θα αναδειχθεί σε ηγετική στρατιωτική μορφή της Επανάστασης, παρά τη σεμνότητά του. Ήταν πολύ όμορφος, όπως σχεδόν όλοι οι Μαυρομιχάληδες: με μακριά ξανθά μαλλιά που τα γυάλιζε κάθε μέρα με ειδική αλοιφή που έφτιαχνε με μεδούλι και βότανα (μεδουλάρι). Τον ονόμαζαν «νεραϊδογέννητο» καθώς έμοιαζε τόσο με την πανέμορφη, στα νιάτα της, γιαγιά του. Ήταν όμως ατρόμητος και ικανός πολεμιστής. Ορμούσε στους Τούρκους με το φοβερό τσεκούρι του προκαλώντας τους τρόμο. Ο Κολοκοτρώνης, που δεν συμπαθούσε τον Κυριακούλη, θαύμαζε τον Ηλία για τη γενναιότητά του αλλά επίσης για το κοφτερό μυαλό και τη φρόνησή του. Ο Ηλίας ήταν αυτός, κυρίως, που έπεισε τον πατέρα του να μπει στην Επανάσταση – γιατί ο Πετρόμπεης είχε πολλές αμφιβολίες. Ο ενθουσιασμός του Ηλία, όμως, ήταν μεγάλος, δεν έβλεπε την ώρα να ξεσπάσει η Επανάσταση. Έτσι ήταν αυτός που απελευθέρωσε την Καλαμάτα επικεφαλής των Μανιατών.

Ο Ηλίας (όπως και ο Κυριακούλης) ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Έτσι πέρασαν στη Στερεά, στα τέλη του 1821. «Ανυπομονώ να επιτεθώ στους Τούρκους ξανά», έγραφε στον πατέρα του. Ο Ηλίας ήθελε πολύ να απελευθερώσει ο ίδιος την Ακρόπολη. Αλλά χρειάστηκε να μεταβεί στην Εύβοια για μια στρατιωτική επιχείρηση μαζί με τον θείο του και τον Βάσο Μαυροβουνιώτη. Και εκεί συνέβη το κακό, τον Ιανουάριο του 1822.

Σε μια άτυχη στιγμή, στα Στύρα της Εύβοιας, ο Ηλίας με επτά γενναίους συντρόφους του παγιδεύτηκε σε έναν ανεμόμυλο από τους Τούρκους, ενώ οι περισσότεροι Μανιάτες είχαν ήδη διαφύγει. Ο θείος του ο Κυριακούλης δεν θα τον άφηνε ποτέ μόνο γιατί είχε υποσχεθεί στον Πετρόμπεη να τον προσέχει σαν τα μάτια του. Αλλά ο Ηλίας τον είχε πείσει να αναλάβει μια αποστολή στα Κάψαλα, 2,5 χιλιόμετρα μακριά.

Όταν πλησίασαν οι Τούρκοι στον Κοκκινόμυλο όπου είχε κλειστεί ο Ηλίας, αυτός έδεσε τα μακριά μαλλιά του σε κότσο με ένα άσπρο μαντήλι για να μην τον ενοχλούν και ετοιμάστηκε να πεθάνει. Οι οκτώ Μανιάτες πολέμησαν σαν λιοντάρια για δύο ώρες αλλά τελείωσαν τα πυρομαχικά τους και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στους αντιπάλους τους. Οι Τούρκοι έκαναν το ίδιο και σιγά-σιγά με όπλα και πέτρες σκότωσαν όλους τους αποκλεισμένους Μανιάτες – ή έτσι νόμιζαν. Ένας Μανιάτης είχε κατορθώσει ήδη να διαφύγει. Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στον Μύλο βρήκαν επτά πτώματα. Ο Ηλίας όμως δεν είχε πεθάνει αλλά παρίστανε τον νεκρό, μισοθαμένος κάτω από τα χαλάσματα και τις κοτρόνες. Όταν πήγαν να τον σκυλέψουν και τον ξέθαψαν, πετάχτηκε ξαφνικά και με το σπαθί και το τσεκούρι όρμησε ελπίζοντας να σπάσει τον κλοιό και να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε. Έπεσε νεκρός ενώ ο Τούρκος σημαιοφόρος τού έκοψε αμέσως το κεφάλι.

Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν και τα πτώματα των άλλων Μανιατών και τα κάρφωσαν πάνω σε πασάλους που έστησαν στα Στύρα. Κράτησαν για λάφυρα τα όπλα του Ηλία, τα κοσμήματά του, κυρίως τον ασημένιο σταυρό του, και τη μεταξωτή ζώνη του. Το κεφάλι του Ηλία το έστειλαν ως δώρο στον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη. Όχι μόνο γιατί ήταν ο γιος του Πετρόμπεη αλλά και γιατί ήταν τόσο εντυπωσιακά όμορφος.

Τις ημέρες που η Ελλάδα γιόρταζε το πρώτο Σύνταγμά της, τον Ιανουάριο του 1822, η οικογένεια Μαυρομιχάλη έχανε τον διάδοχο του Πετρόμπεη. Ο Κυριακούλης, συντετριμμένος από το θάνατο του αγαπημένου του ανιψιού, ζήτησε τη βοήθεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου για να εκδικηθεί. Πέρασε όμως ένας μήνας χωρίς αποτέλεσμα, πριν αναγκαστεί να γυρίσει στη Μάνη άπραγος.

Νωρίτερα το νέο ανέλαβε να μεταφέρει στον Πετρόμπεη ο ίδιος ο Δημήτριος Υψηλάντης:

– Μπέη μου, εσύ είσαι Σπαρτιάτης. Οι πρόγονοί σου ήταν τόσο γενναίοι που χαίρονταν και ένιωθαν περήφανοι όταν μάθαιναν ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν στη μάχη.

Ο Πετρόμπεης κατάλαβε αμέσως…

- Σκοτώθηκε ο Ηλίας μου;

Αλλά συνήλθε γρήγορα. Προσπαθώντας με δυσκολία να μην κλάψει, είπε σε αυτούς που ήρθαν να του συμπαρασταθούν:

– Μη με λυπάστε. Ο γιος μου ήταν στρατιώτης. Έκανε το χρέος του προς την πατρίδα.

Γραφεί ο Ιωάννης Φιλήμων, ο γραμματέας του Υψηλάντη, για τον Ηλία:

«Ωραιότης ελληνική και πλήρης, πρόσωπον ροδόχρουν, χαρακτήρ εύχαρις, ανάστημα μεσαίον και βήμα ανδρικόν· φρόνησις δε και καρδία γενναία, πατριωτισμός και φιλοτιμία απεριόριστος, χείρες αγναί και προαιρέσεις μεγαλοπραγμοσύνης, ιδού ο τοις πάσιν υπέρτατος Ηλίας, ο πρωταγωνιστής της γενικής μάχης του Βαλτετσίου και το θύμα μιας γωνίας της Εύβοιας».

Επιστρέφουμε στον Κυριακούλη. Όπως ξέρετε οι Μανιάτες (όπως και οι Σουλιώτες) δεν έκαναν βήμα αν δεν πληρώνονταν. :003: Το τονίζει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του και προσθέτει: «Οι Μανιάται λησμονούν όλα δια τα γρόσια».

Ο Κυριακούλης όμως αυτό δεν το ανεχόταν. Όταν έβλεπε Μανιάτες να κάνουν μαύρο εμπόριο με Τούρκους στις πολιορκίες ή να προσπαθούν να κερδίσουν από τις εχθροπραξίες, τους πυροβολούσε, κυριολεκτικά, στο ψαχνό. Ο ίδιος πλήρωνε τα παλληκάρια του συχνά από την τσέπη του.

Οι Μανιάτες (όπως και οι Σπαρτιάτες) δεν εγκατέλειπαν ποτέ την Πελοπόννησο. Ο Κυριακούλης όμως ήταν έτοιμος να πάει όπου η πατρίδα τον χρειαζόταν. Έτσι όταν τον Μάιο του 1822 ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού, δηλαδή ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός), του ζήτησε να βοηθήσει τους Σουλιώτες, αυτός δέχτηκε πρόθυμα. Ήθελε να φέρει μαζί του τουλάχιστον 1.000 Μανιάτες αλλά αυτοί ζήτησαν πρώτα να πληρωθούν τους μισθούς τους. Η κυβέρνηση δεν είχε χρήματα να τους δώσει και έτσι ο Κυριακούλης μπόρεσε να φέρει μαζί του μόνο 150, όσους μπόρεσε να πληρώσει ή να υποσχεθεί πληρωμή, ο ίδιος.

Σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ εδώ για να καταλάβετε γιατί ο Κυριακούλης είναι τόσο σημαντική προσωπικότητα. Ένας Μανιάτης αποφασίζει να πάει να πολεμήσει μακριά από τον τόπο του, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ήπειρο. Ενώ έχει μάθει να λειτουργεί ως μισθοφόρος και θα πάει να βοηθήσει άλλους μισθοφόρους, τους Σουλιώτες, όχι μόνο δεν ζητά αμοιβή αλλά πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του τα έξοδα και τους μισθούς των ανδρών του. Αποφασίζει μάλιστα να το κάνει όταν του το ζητά ο Πρόεδρος ενός εκλεγμένου δημοκρατικού συλλογικού οργάνου της νέας του πατρίδας. Ο Κυριακούλης κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανατράφηκε. Ο παραδοσιακός άνθρωπος μετατρέπεται σε νεωτερικό υποκείμενο. Ο Μανιάτης αισθάνεται τώρα κυρίως και πρώτα απ’ όλα Έλληνας. Ο μισθοφόρος γίνεται μέρος ενός εθνικού στρατού. Δεν θα θυσιαστεί για τη φάρα ή για να συνεχίσει μια βεντέτα, αλλά για μια νεωτερική ιδέα: την εθνική ανεξαρτησία. Ο Κυριακούλης συμπυκνώνει και συμβολίζει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτή τη ριζική μετάλλαξη που θα συμβεί στους Έλληνες το 1821. Γι’ αυτό είναι ο αγαπημένος μου ήρωας.

Επιστρέφουμε στη μοιραία αποστολή του στην Ήπειρο. Για να καταλάβετε πώς και γιατί βρέθηκε εκεί, θα πρέπει να σας εξηγήσω συνοπτικά το πλαίσιο.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε στρατηγική συμμαχία με τους Σουλιώτες (ιδιαίτερα με τον Μάρκο Μπότσαρη) και είχε υποσχεθεί να τους βοηθήσει να κρατήσουν τα εδάφη τους που τα είχαν πάρει πίσω μετά από συμφωνία που έκαναν με τον Αλή Πασά τον Δεκέμβριο του 1820. Αλλά μετά την ήττα και τον θάνατο του Αλή κινδύνευαν και πάλι να τα χάσουν. Ο Μαυροκορδάτος υποσχέθηκε να τους βοηθήσει και αποφάσισε να εκστρατεύσει ο ίδιος (όταν αρνήθηκε ο Κολοκοτρώνης) με σκοπό να προστατεύσει το Σούλι και να καταλάβει την Άρτα. Όμως τον πρόδωσαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες καπεταναίους της περιοχής που εγκατέλειψαν τους 3.000 περίπου Έλληνες και φιλέλληνες γενναίους εθελοντές στη μοίρα τους απέναντι σε 7.000 Τούρκους που διοικούσε ο ίδιος ο Κιουταχής, ο ικανότατος δηλαδή Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς.

Πιστοί στον Μαυροκορδάτο έμειναν βέβαια ο Μάρκος Μπότσαρης, οι Επτανήσιοι και οι φιλέλληνες. Η ήττα στο Πέτα ήταν βαριά, φοβερή, χάθηκε το ένα τρίτο του τακτικού στρατού, το μισό των Επτανήσιων και τα δύο τρία των άτυχων φιλελλήνων. Από τους νεκρούς φιλέλληνες οι περισσότεροι (οι 7 στους 10!) ήταν Γερμανοί. Ένας από αυτούς, ο Wilhelm Teichmann από το Βερολίνο, πέθανε προσπαθώντας να προστατεύσει τη σημαία που κρατούσε. Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν όλους τους αιχμαλώτους που συνέλαβαν αφού τους υποχρέωσαν πρώτα να περπατήσουν μέχρι την Άρτα κρατώντας τα κομμένα κεφάλια των νεκρών συμπολεμιστών τους. Η ήττα οφείλεται σε πολλούς λόγους, όχι μόνο σε όσους εγκατέλειψαν τον Μαυροκορδάτο και στα λάθη του ίδιου.

Καθώς γίνονταν αυτά στο Πέτα, ο Κυριακούλης με 500 περίπου άνδρες (Μανιάτες και Στερεοελλαδίτες με επικεφαλής τον Γιάννη Ραζηκότσικα) έλαβε εντολή να ενισχύσει τους Σουλιώτες στην Κιάφα, όπου είχαν οχυρωθεί. Στα μέσα Ιουνίου, τέσσερα υδραίικα καράβια, με καπετάνιο τον Νικόλαο Βώκο, τους μετέφεραν στις ακτές της Ηπείρου και επιτέθηκαν στο λιμάνι του Μούρτου (στα σημερινά Σύβοτα) καίγοντας ολοσχερώς το χωριό και συλλαμβάνοντας 150 Τούρκους. Οι Άγγλοι διαμαρτυρήθηκαν για τις πολεμικές δραστηριότητες τόσο κοντά στην Κέρκυρα και απαίτησαν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αμέσως, έστειλαν μάλιστα και ένα πλοίο τους για να επιβλέψει την κατάσταση. Τότε ο Κυριακούλης αποφάσισε να μετακινηθεί 30 χιλιόμετρα νοτιότερα στην περιοχή της Σπλάντζας, στις εκβολές του Αχέροντα και να χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο τη Μονή της Αγίας Ελένης. Η περιοχή είναι η σημερινή, μαγευτική, Αμμουδιά, απέναντι από τους Παξούς. Εκεί τον συνάντησαν τρία μικρά σώματα 170 Σουλιωτών που θα τους βοηθούσαν να δράσουν στην άγνωστη για τους Μανιάτες περιοχή και να φτάσουν τελικά στην Κιάφα που απείχε επτά ώρες με τα πόδια. Ανάμεσα στους Σουλιώτες ήταν και ο αδελφός της Βασιλικής του Αλή Πασά, ο Γιώργος Κίτσος (Πλεσιβιτσιώτης).

Την ίδια μέρα με τη μάχη στο Πέτα (στις 4 Ιουλίου του 1822) 4.500 Τούρκοι και Τσάμηδες επιτέθηκαν στους Μανιάτες και τους Σουλιώτες. Οι Τούρκοι έλπιζαν να τους αιφνιδιάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όταν, την προηγούμενη μέρα, οι Μανιάτες, που δεν είχαν ακόμα κατασκευάσει τα ταμπούρια τους, έμαθαν ότι πλησίαζαν οι Τούρκοι από τρεις διαφορετικές πλευρές θεώρησαν ότι απέτυχαν και κινδύνευαν και ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τη θέση. Τα υδραίικα καράβια ήταν εκεί, θα μπορούσαν να επιβιβαστούν αμέσως και να μεταφερθούν αλλού. Ο Κυριακούλης όμως δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει και να ταπεινωθεί. Έδωσε εντολή στον Βώκο να μην δεχτεί κανέναν που θα υποχωρούσε. Ή θα νικούσαν ή θα πέθαιναν όλοι εκεί.

Μέσα στη νύχτα έβαλε τους άνδρες του να κτίσουν ένα λίθινο ταμπούρι μήκους 200 μέτρων με ένα μέτρο ύψος και έτσι ήταν πανέτοιμοι, αν και εξαντλημένοι, όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι το πρωί. Ίσως να είχαν κερδίσει τη μάχη αν δεν συνέβαινε κάτι φοβερό.

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν πρώτα στους Σουλιώτες. Οι Μανιάτες παρακολουθούσαν από μακριά τις αψιμαχίες. Ο Κυριακούλης, όμως, δεν άντεχε να παραμένει θεατής. Από τη μια ανυπόμονος, από την άλλη για να βοηθήσει τους Σουλιώτες, πήρε 2-3 παλληκάρια μαζί του και βγήκε από τα οχυρώματα για να πολεμήσει σώμα με σώμα με τους Τούρκους. Τους επιτέθηκε με μεγάλη ορμή σκοτώνοντας έξι, όταν εντόπισε τον αρχηγό τους, τον Μουσταφάμπεη.

Οι δυο τους γνωρίζονταν πολύ καλά, είχαν συναντηθεί στο πεδίο της μάχης, έξω από την Τρίπολη. Οι Έλληνες είχαν πιάσει τότε αιχμάλωτο τον Μουσταφάμπεη αλλά τον άφησαν ελεύθερο αφού τον έβαλαν να ορκιστεί ότι δεν θα πολεμούσε ξανά εναντίον τους. Ο Κυριακούλης όταν τον είδε πάνω στο άλογό του να δίνει εντολές αγανάκτησε που ο Τούρκος πάτησε τον όρκο του και άρχισε να τον βρίζει. Ο Μουσταφάμπεης απάντησε ανάλογα και ο Κυριακούλης του υποσχέθηκε ότι ήρθε η ώρα του. Όρμησε οργισμένος καταπάνω του χωρίς να προσέχει.

Και τότε μια σφαίρα τον βρήκε στη μασχάλη. Από τον πόνο λιποθύμησε αλλά το χειρότερο ήταν ότι καθώς η σφαίρα σφηνώθηκε στο στήθος, του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Ξαφνικά οι άνδρες του τον είδαν να βγάζει ποτάμι το αίμα από το στόμα και να καταρρέει. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον αποτελειώσουν αλλά οι σύντροφοί του κατάφεραν να τον αρπάξουν και να το μεταφέρουν πίσω από το οχύρωμα. Δεν του έμενε πολύς χρόνος. Μοίρασε τα όπλα του στους συντρόφους του και ζήτησε από τον ιπποκόμο του να μεταφέρει την αιματοβαμμένη ζώνη του στην οικογένειά του στη Μάνη. Τους συμβούλεψε να φύγουν το βράδυ για να σωθούν και σύρθηκε με τη βοήθειά τους μέχρι το ταμπούρι για να βλέπει από εκεί τη μάχη μέχρι να πεθάνει. Αλλά και για να μην καταλάβουν οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες έμειναν ακέφαλοι. Εκεί ξεψύχησε.

Οι σύντροφοί του (θυμίζω, Μανιάτες) συνέχισαν τη μάχη μέχρι να εξοντώσουν τον Μουσταφάμπεη. Ένας δεινός σκοπευτής τον πέτυχε τελικά και τον σκότωσε. :smt047 Οι Τούρκοι τότε λιγοψύχησαν και υποχώρησαν. Η μάχη κράτησε συνολικά τρεις ώρες. Οι Τούρκοι έχασαν 43 και οι Έλληνες μόνο 3 πολεμιστές αλλά ανάμεσά τους και τον Κυριακούλη. Οι Μανιάτες είχαν πιάσει πέντε αιχμαλώτους που τους έριξαν από ένα γκρεμό για να εκδικηθούν το θάνατο του αρχηγού τους.

Το βράδυ επιβιβάστηκαν στα πλοία και επέστρεψαν στο Μεσολόγγι. Ο Κυριακούλης θάφτηκε στο σημείο εκείνο που σήμερα βρίσκεται το Ηρώο, στον ιερό Κήπο των Ηρώων. Η κηδεία του ήταν η κηδεία ενός μεγάλου ήρωα. Το Μεσολόγγι κήρυξε βαρύ πένθος και ονόμασε μια από τις επάλξεις στο τείχος του (ντάπιες) «Κανονιοστάσιο του Κυριακούλη».

Οι Επαναστάτες ποτέ δεν τον ξέχασαν. Όταν, δέκα χρόνια αργότερα, ο αδελφός του και ο ανιψιός του θα δολοφονήσουν τον Καποδίστρια, το ψήφισμα/ανάθεμα της Ε´ Εθνοσυνέλευσης κατά των Μαυρομιχαλαίων (8/2/1832) θα αφήσει «άμεμπτον την μνήμην των αγαθών και γενναίων πολιτών του μακαρίτου Κυριακούλη, Ηλία και λοιπών Μαυρομιχαλέων, όσοι απέθανον υπέρ πατρίδος». Και δεν ήταν λίγοι. Οι Μαυρομιχάληδες έδωσαν τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στην Επανάσταση από όλες τις μεγάλες οικογένειες. Ο Thomas Gordon, o σκωτσέζος στρατιωτικός και φιλέλληνας που είχε πολεμήσει μαζί του στην Τριπολιτσά, γράφει στο βιβλίο του (History of the Greek Revolution, 1832) γι’ αυτόν: “Η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο ικανούς και ατρόμητους πολεμιστές της.”

Μετά από όλα αυτά οι Σουλιώτες συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν το Σούλι. Αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν και έκαναν ανακωχή με τους Τούρκους με μεσολαβητή τον άγγλο πρόξενο στην Πρέβεζα, William Meyer. Επιβιβάστηκαν σε αγγλικά πλοία και πέρασαν στα βρετανικά Επτάνησα όπου οι βρετανικές αρχές τους αντιμετώπισαν ως πρόσφυγες.

Η οικογένεια Μαυρομιχάλη θρηνούσε άλλον ένα νεκρό, ο Πετρόμπεης τον αγαπημένο του μικρό αδελφό, έξι μήνες μετά το θάνατο του γιου του. Σε ένα σπαρακτικό δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε την εποχή εκείνη, ο Πετρόμπεης ανακοινώνει τον θάνατο του Κυριακούλη στη σύζυγο του αγαπημένου του αδελφού:

Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ’ ένα χρυσό μαντήλι
– Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα;
– Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ‘ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα.
* Στην πραγματικότητα όχι. Ο Κυριακούλης όταν ξέσπασε η Επανάσταση τράβηξε στο εσωτερικό της Λακωνίας ( Γύθειο , Βαρδουνοχώρια , Βλαχοκερασιά ). Είναι ένα λάθος του Φωτάκου η παρουσία του Κυριακούλη στην Καλαμάτα που δυστυχώς επαναλαμβάνεται ως τις μέρες μας.
έκανε το protagon τέτοιοα αφιέρωμα; Συγκινήθηκα τώρα
Σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ εδώ για να καταλάβετε γιατί ο Κυριακούλης είναι τόσο σημαντική προσωπικότητα. Ένας Μανιάτης αποφασίζει να πάει να πολεμήσει μακριά από τον τόπο του, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ήπειρο. Ενώ έχει μάθει να λειτουργεί ως μισθοφόρος και θα πάει να βοηθήσει άλλους μισθοφόρους, τους Σουλιώτες, όχι μόνο δεν ζητά αμοιβή αλλά πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του τα έξοδα και τους μισθούς των ανδρών του. Αποφασίζει μάλιστα να το κάνει όταν του το ζητά ο Πρόεδρος ενός εκλεγμένου δημοκρατικού συλλογικού οργάνου της νέας του πατρίδας. Ο Κυριακούλης κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανατράφηκε. Ο παραδοσιακός άνθρωπος μετατρέπεται σε νεωτερικό υποκείμενο. Ο Μανιάτης αισθάνεται τώρα κυρίως και πρώτα απ’ όλα Έλληνας. Ο μισθοφόρος γίνεται μέρος ενός εθνικού στρατού. Δεν θα θυσιαστεί για τη φάρα ή για να συνεχίσει μια βεντέτα, αλλά για μια νεωτερική ιδέα: την εθνική ανεξαρτησία. Ο Κυριακούλης συμπυκνώνει και συμβολίζει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτή τη ριζική μετάλλαξη που θα συμβεί στους Έλληνες το 1821. Γι’ αυτό είναι ο αγαπημένος μου ήρωας.
αυτό είναι όντως το πιο σημαντικό σημείο στο κείμενο, και δεν ξέρω πόσοι εδώ μέσα είναι σε θέση να το καταλάβουν. Μιλάμε για Πελοποννήσιους προύχοντες, ο τοπικός των οποίων ήταν τόσο ισχυρός που έγινε βασική για όλους του "εμφύλιους" που ακολούθησαν(και όχι μόνο για αυτούς του 23 και 24). Ο ίδιος ο Πετρόμπεης, ο συγγενής τους, παρέμενε ανυπάκουος και ξεκίναγε κινήματα πάνω απο 10 χρόνια αργότερα, κι αυτοί οι δυο, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, πήγαν και σκοτώθηκαν στους διαόλου τη μάνα

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 34458
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 31 Μαρ 2021, 23:10

Οσον αφορα τους Μαυρομιχαλαιους μη ξεχναμε και τον Σουκιουρ Πασα Μαυρομιχάλη γιο του Σκυλογιάννη, εξαδελφο του Πετρομπεη και Βαλη του Αιγαίου.

Αλλα αυτος μαλλον αξιζει δικο του νημα.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

sharp
Δημοσιεύσεις: 27630
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 31 Μαρ 2021, 23:13

Ο περίπου 17ετής τότε « Μπεηζαντές» Γιωργάκης Μαυρομιχάλης ( έτσι τον αποκαλούσαν) ανατράφηκε και εκπαιδεύτηκε στην αρχή, στην Οθωμανική Πύλη και αργότερα στο Πατριαρχείο από ειδικούς Φαναριώτες δασκάλους και τον – εθνομάρτυρα αργότερα – Γρηγόριο τον Ε΄που τον είχε υπό την προστασία του. Έγινε πολύγλωσσος με γραμματικές γνώσεις και πολιτική εμπειρία μιας και το Φαναριώτικο περιβάλλον που ζούσε τον βοηθούσε πολύ σ’ αυτό.
« Εν ονόματι του Ιησού Χριστού και Θεού μου, και υπεραγίας ημών δεσποίνης, των αγίων, αγγέλων και αρχαγγέλων, αμήν. Επειδή μέλλει ως άνθρωπος να αποθάνω, δέομαι θερμώς να με συγχωρήσουν τον αμαρτωλόν και να με ελεήσουν, ως φιλάνθρωπος πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος όπου είναι ο Ιησούς Χριστός μας.
Τόσα γράμματα ήξερε, το "ου φονεύσεις" δεν το διάβασε; :e040:

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 31 Μαρ 2021, 23:14

Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:01
Σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ εδώ για να καταλάβετε γιατί ο Κυριακούλης είναι τόσο σημαντική προσωπικότητα. Ένας Μανιάτης αποφασίζει να πάει να πολεμήσει μακριά από τον τόπο του, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ήπειρο. Ενώ έχει μάθει να λειτουργεί ως μισθοφόρος και θα πάει να βοηθήσει άλλους μισθοφόρους, τους Σουλιώτες, όχι μόνο δεν ζητά αμοιβή αλλά πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του τα έξοδα και τους μισθούς των ανδρών του. Αποφασίζει μάλιστα να το κάνει όταν του το ζητά ο Πρόεδρος ενός εκλεγμένου δημοκρατικού συλλογικού οργάνου της νέας του πατρίδας. Ο Κυριακούλης κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανατράφηκε. Ο παραδοσιακός άνθρωπος μετατρέπεται σε νεωτερικό υποκείμενο. Ο Μανιάτης αισθάνεται τώρα κυρίως και πρώτα απ’ όλα Έλληνας. Ο μισθοφόρος γίνεται μέρος ενός εθνικού στρατού. Δεν θα θυσιαστεί για τη φάρα ή για να συνεχίσει μια βεντέτα, αλλά για μια νεωτερική ιδέα: την εθνική ανεξαρτησία. Ο Κυριακούλης συμπυκνώνει και συμβολίζει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτή τη ριζική μετάλλαξη που θα συμβεί στους Έλληνες το 1821. Γι’ αυτό είναι ο αγαπημένος μου ήρωας.
αυτό είναι όντως το πιο σημαντικό σημείο στο κείμενο, και δεν ξέρω πόσοι εδώ μέσα είναι σε θέση να το καταλάβουν. Μιλάμε για Πελοποννήσιους προύχοντες, ο τοπικός των οποίων ήταν τόσο ισχυρός που έγινε βασική για όλους του "εμφύλιους" που ακολούθησαν(και όχι μόνο για αυτούς του 23 και 24). Ο ίδιος ο Πετρόμπεης, ο συγγενής τους, παρέμενε ανυπάκουος και ξεκίναγε κινήματα πάνω απο 10 χρόνια αργότερα, κι αυτοί οι δυο, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, πήγαν και σκοτώθηκαν στους διαόλου τη μάνα
:smt023
George_V έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:10
Οσον αφορα τους Μαυρομιχαλαιους μη ξεχναμε και τον Σουκιουρ Πασα Μαυρομιχάλη γιο του Σκυλογιάννη, εξαδελφο του Πετρομπεη και Βαλη του Αιγαίου.

Αλλα αυτος μαλλον αξιζει δικο του νημα.
Α, μπα . Στο παλιό είχε και δεν φτούρησε. :102:
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Von Mackensen

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Von Mackensen » 31 Μαρ 2021, 23:21

Σενέκας έγραψε:
14 Αύγ 2020, 14:41
Chainis έγραψε:
14 Αύγ 2020, 12:44
Ζαποτέκος έγραψε:
14 Αύγ 2020, 08:49

Είπε ο Γέρος καλή κουβέντα για τον Ηλία ; :o Περίεργο ... Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι διηγήθηκε :
Δεν θυμάμαι που το ειχα διαβάσει, το νόημα ήταν ότι ο Ηλίας έπιανε αμέσως την στρατηγική του γέρου κάθε φορά και πάντα συμφωνούσε μαζί του κι έτσι είχε αποκτήσει την εκτίμηση του γέρου.
Σωστά, ποιον θα εκτιμούσε. Τον θείο του τον Κυριακούλη, που τον έλεγε σκατόβλαχο και το έχωνε κλωτσιές; :8):smt005:
:o Τι ???? :smt005:

Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16219
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 31 Μαρ 2021, 23:24

Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:21
Σενέκας έγραψε:
14 Αύγ 2020, 14:41
Chainis έγραψε:
14 Αύγ 2020, 12:44


Δεν θυμάμαι που το ειχα διαβάσει, το νόημα ήταν ότι ο Ηλίας έπιανε αμέσως την στρατηγική του γέρου κάθε φορά και πάντα συμφωνούσε μαζί του κι έτσι είχε αποκτήσει την εκτίμηση του γέρου.
Σωστά, ποιον θα εκτιμούσε. Τον θείο του τον Κυριακούλη, που τον έλεγε σκατόβλαχο και το έχωνε κλωτσιές; :8):smt005:
:o Τι ???? :smt005:
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 31 Μαρ 2021, 23:27

sharp έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:13
Ο περίπου 17ετής τότε « Μπεηζαντές» Γιωργάκης Μαυρομιχάλης ( έτσι τον αποκαλούσαν) ανατράφηκε και εκπαιδεύτηκε στην αρχή, στην Οθωμανική Πύλη και αργότερα στο Πατριαρχείο από ειδικούς Φαναριώτες δασκάλους και τον – εθνομάρτυρα αργότερα – Γρηγόριο τον Ε΄που τον είχε υπό την προστασία του. Έγινε πολύγλωσσος με γραμματικές γνώσεις και πολιτική εμπειρία μιας και το Φαναριώτικο περιβάλλον που ζούσε τον βοηθούσε πολύ σ’ αυτό.
« Εν ονόματι του Ιησού Χριστού και Θεού μου, και υπεραγίας ημών δεσποίνης, των αγίων, αγγέλων και αρχαγγέλων, αμήν. Επειδή μέλλει ως άνθρωπος να αποθάνω, δέομαι θερμώς να με συγχωρήσουν τον αμαρτωλόν και να με ελεήσουν, ως φιλάνθρωπος πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος όπου είναι ο Ιησούς Χριστός μας.
Τόσα γράμματα ήξερε, το "ου φονεύσεις" δεν το διάβασε; :e040:
Λέει ο Κολοκοτρώνης :

Αὐτὴ ἡ φαμελιὰ [ = Μαυρομιχάληδες ] εἶναι μιὰ φαμελιὰ ὁποὺ ἔχυσε πολὺ αἷμα διὰ τὴν ἐλευθερίαν μας, ἀλλ᾿ εἶναι φαμίλια ὁποὺ ἔκλινε εἰς τὲς δολοφονίες. Ὁ μακαρίτης Ἠλίας ἐσκότωσε τὸν θεῖον του Θεόδωρον Κουμουνδουράκη, ὁποὺ εἶχε τὴν ἀδελφὴν τοῦ πατέρα του διὰ γυναίκα. Ὁ Γεωργάκης μὲ τὸν Κατζάκο * ἐπροσκάλεσαν νὰ ὁμιλήσουν μίαν ἡμέρα τοῦ Νικολάκη Πιεράκου, ξαδέλφου τους, καὶ ἀφοῦ ὁμίλησαν καὶ ἐκατέβαινεν εἰς τὴν σκάλαν, τοῦ ἔρριξαν καὶ τὸν ἐλάβωσαν εἰς τὴν κοιλιάν, καὶ ἐτρόμαξε νὰ γλυτώσει. Ἐγιατρεύετο διὰ ἕξ μήνας.

* Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης. Τα είχε φτιάξει με την κόρη της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Μερικούς μήνες πριν ξεκινήσει η Επανάσταση ο Ηλίας είχε φονεύσει τον θείο του , γιατί ο αδελφός του προσπαθούσε να πάρει το μπεηλίκι απ' τον Πετρόμπεη.



Ο Αλέξανδρος Κουμουνδουράκης προσπαθούσε στην Πόλη να πάρει το μπεηλίκι από τον Πετρόμπεη. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης τον Ιούλιο 1820 πήγε
στον πύργο της Ζαρνάτας, όπου κατοικούσε ο θείος του Θεόδωρος Κουμουνδουράκης (αδελφός του Αλέξανδρου), ο οποίος είχε παντρευτεί την
αδελφή του Πετρόμπεη και τον σκότωσε.
Η θεία του όταν είδε τον Ηλία με την πιστόλα στο χέρι κατάλαβε τι θα γινόταν και ανοίγοντας τα στήθη της του είπε να σκοτώσει πρώτα αυτή "κορμί Μαυρομιχαλαίικο" και μετά τον άνδρα της.
( Σ . Κ ο υ γ έ α , Ιστορικαί πηγαί δια την Ηγεμονίαν της Μάνης, Πελοποννησιακά 5(1962)132. )

Η Μαυρομιχάλαινα δεν θα μπορούσε να σταθεί μεταξύ των Κομουνδουράκηδων μετά τον φόνο του συζύγου της. Η θέση της ήταν τραγική.

( Σταύρος Καπετανάκης , Πρόεδρος των Λακωνικών Σπουδών )
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Von Mackensen

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Von Mackensen » 31 Μαρ 2021, 23:31

Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:24
Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:21
Σενέκας έγραψε:
14 Αύγ 2020, 14:41


Σωστά, ποιον θα εκτιμούσε. Τον θείο του τον Κυριακούλη, που τον έλεγε σκατόβλαχο και το έχωνε κλωτσιές; :8):smt005:
:o Τι ???? :smt005:
Εικόνα
Καταπληκτικό!!!!

Σενέκας
Δημοσιεύσεις: 16219
Εγγραφή: 24 Απρ 2020, 08:57

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σενέκας » 31 Μαρ 2021, 23:43

Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:31
Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:24
Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:21


:o Τι ???? :smt005:
Εικόνα
Καταπληκτικό!!!!
σημειωτέων ότι "βλάχους" χαρακτήριζαν οι μανιάτες όλους τους υπόλοιπους Πελλοπονήσιους. Δεν έχω ιδέα γιατί

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 34458
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 31 Μαρ 2021, 23:49

Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:43
Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:31
Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:24


Εικόνα
Καταπληκτικό!!!!
σημειωτέων ότι "βλάχους" χαρακτήριζαν οι μανιάτες όλους τους υπόλοιπους Πελλοπονήσιους. Δεν έχω ιδέα γιατί
Και τωρα ετσι τους λενε.

Σημειωτέον οτι μια απο τις χειρότερες προσβολες σε Μανιατη ειναι να του πεις οτι εχει βλαχέψει. Σε αλλες εποχες δε θα φευγε ζωντανος οποιος το ξεστομιζε.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 01 Απρ 2021, 00:07

Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:43
Von Mackensen έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:31
Σενέκας έγραψε:
31 Μαρ 2021, 23:24


Εικόνα
Καταπληκτικό!!!!
σημειωτέων ότι "βλάχους" χαρακτήριζαν οι μανιάτες όλους τους υπόλοιπους Πελλοπονήσιους. Δεν έχω ιδέα γιατί
Και εγώ δεν έχω δει κάπου εξήγηση. Ίσως γιατί σε σχέση με τους Μανιάτες οι γείτονές τους Λάκωνες είχαν περισσότερα ποίμνια. Και έτσι το όνομα το μετέφεραν σε όλους τους Πελοποννήσιους. Το βλάχος , εκτός απ' την έννοια του λατινόφωνου , έχει και την έννοια του ποιμένα απ' την εποχή της Άννας της Κομνηνής.
8 Μαρτίου 1825.
Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης στις 8 Μαρτίου σε αναφορά του προς τη Διοίκηση προβάλλει το έργο του και αντιμετωπίζει με ειρωνική διάθεση όσους γράφουν συχνά και πολλά. Πιθανώς υπονοεί έναν από τους Γιατράκους.

Θαρρώ όμως ότι η Σ: Διοίκησις να μην έχει τόσον ευκολόπιστας ακοάς εις τα προβλήματα των υπεναντίων μας, διότι η Σπάρτη* δεν είναι τόσον με υπερβολήν ως καθώς οι βλάχοι . Μα η απλή ιστορία καλά λέγει, ότι ο λύκος έχει τ’ όνομα και η αλεπού τη χάρη.
( Σταύρος Καπετανάκης , Πρόεδρος των Λακωνικών Σπουδών )
* Σπάρτη = Μάνη
Έ Λία άσπρε και κόκκινε
Αμ πώς το καταδέχτηκες
Και πως το αποφάσισες
Σε ξένο τόπο να θαφτείς
Στα βλάχικα να κηδευτείς
Να μπεις σε χούμα αγοραστό
Και με παπά πλερωτικό
Ν ακούεις γλώσσα βλάχικη
Και γλώσσα Μοραΐτικη

Που σαι απ΄τα Νικλιάνικα
Από τα Καουριάνικα(1)
Κι από τα άγια χούματα
Στον άνεμο και στην οργή
Να πάει η γλώσσα η βλάχικη
Κι η γλώσσα η Μοραΐτικη
Και όσοι αναμπαίζουσι
Την γλώσσα την Μανιάτικη
Όπου είναι η γλώσσα του Θεού
:lol:
Κι εγώ θε να ξεμορφωθού
Και μοιρολόι θε να πού
Να μάθει όλος ο Μοριάς
Ότι είσαι από αντριανή γενιά
Ότι είσαι από τα Νικλιάνικα(1)

https://maniatika.wordpress.com/2013/09 ... %BC%CE%AD/
(1)Καουριάνοι και Νικλιάνοι: μεγάλες και δυνατές οικογένειες της αποσκιαδερής Μέσα Μάνης.
Τους Στερεολλαδίτες τους έλεγαν ψειροποδιές , μάλλον λόγω της φουστανέλας.
Μανιάτικο στιχούργμα που δημοσιεύτηκε το 1853 σε εφημερίδα της Τρίπολης. Αφορά τα γεγονότα με τον Παπουλάκο, όπου στην Μάνη είχε πολλούς υποστηρικτές.

Στα χίλια οκτακόσια και στα πενήντα δύο,
χάλασε το Ρωμαίικο και εγίνη ρεμπελείο.
Αγιοπατέρας ήρθεκε στον κόσμο να κηρύξη.
Πού ήταν με τους αλλόφυλους για να μετανοήση.
Κι ο βασιλιάς τον εζητά για να τον εδεσμέψει.
Ένα καράβι έστειλε στον Κότρωνα ν’αγνέψει.
Κι όντες οπό ‘φτασε εκεί και μόλις αριβάρει,
οι Κοτρωνιώτες σκιάχτηκαν πως θε να τους επάρει.
-Γύρνα πίζου Σταρόγιαννη με τον Πετροπουλάκη,
κι εδώ θα το ξοφλήσετε τ’Αλώνι τ’Αλωνάκι.
Κι ευτούνες οι ψειροποδιές που κρόανε στ’ Αλώνι,
πα μέσα που εμπήκασι καμμία δεν γλυτώνει.
Και ο Κουτσογιαννόπουλος πολλά ήτα φαντασμένος,
μα μεσ’τον πισωγυρισμό λω νάτανε χεσμένος.
Πάσι από δω εφύγασι, εγιάηνα στη Λαγκάδα
και τους ελυταρώσανε σαν να ‘τανε ζαρκάδια.
Και εκείνοι το δοκήθησαν πως θε να φάσι ξύλο.
Κι ο Πουλικάκος έφευγε σαν το δαρμένο σκύλο.
Κι ο Σάσσαρης επήδησε κάτου στα Καμπινάρια
κι όλοι τον εβαρήσασι με πέτρες και λιθάρια.


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1821-1871) (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) , ΚΑΣΣΗΣ Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ , σελ.206-7
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 10193
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Γιωργάκης Μαυρομιχάλης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 03 Απρ 2021, 01:45

Ας δούμε ένα συμπολεμιστή των Μαυρομιχαλαίων. Τον Ηλία Σαλαφατίνο.
Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη
http://taygetos-zeritis.blogspot.com/2021/02/1821.html

Γεννήθηκε στο Οίτυλο το 1775 ή 1776. Το επώνυμό του είναι παρωνύμιο με αφορμή τον χαρακτήρα του. Μανιάτης πρωτοκαπετάνιος των Μαυρομιχαλαίων και πιστός συμπαραστάτης τους . Το Σαλαφατίνος αποτελεί παρωνύμιο εκ του Τσαλαφατίνος=τσαλαφός=απερίσκεπτα ενθουσιώδης, ορμητικός. Με το όνομα Τσαλαφατίνος ή Τζαλαφατίνος ήταν γνωστός μέχρι και το 1823 όταν ο ίδιος μετάτρεψε το επώνυμό του σε Σαλαφατίνος, αποσείοντας το προσβλητικό Τσαλαφατίνος από την υστεροφημία του και τους απογόνους του, οι οποίοι μέχρι σήμερα φέρουν το επώνυμο Σαλαφατίνος ή Salafatinos.

Ο Ηλίας Σαλαφατίνος αποτελεί υπόδειγμα Αγωνιστή για την γενναιότητα και την ανιδιοτέλειά του.

Είναι γνωστός επίσης για δύο πολύ σπουδαίες «ψυχικές γενναιότητες», όπως:



α) την επιστροφή του απονεμηθέντος βαθμού της Αντιστρατηγίας στις 14 Ιουνίου 1823 με επιστολή στην οποίαν υπογράφεται για πρώτη φορά με το επώνυμο ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ, στην οποίαν έγραψε :

«Είδα ότι η Υπέρτατη Διοίκησις, γνωρίζουσα τας προς την πατρίδα μέχρι τούδε πίστας και πρόθυμους εκδουλεύσεις και εμού του ταπεινού, έκρινεν εύλογον να με ανταμείψη με τον βαθμόν της αντιστρατηγίας. Αλλ' επειδή και εγώ, επαισθανόμενος την ανικανότητα μου, τολμώ να αναφέρω ότι ομολογώ μεν μυρίας τας χάριτας δι’ αυτόν τον διορισμόν του αξιώματος, με το να γνωρίζω όμως ότι το αξίωμα είναι υπέρ την δύναμίν μου :o και πολλώ μάλλον ότι η διανομή των αξιωμάτων δεν είναι του παρόντος καιρού, επειδή και το στάδιον του αγώνος είναι εισέτι ανοικτόν, και αν τινάς δεν αγωνισθή μέχρι τέλους παρανόμως αξιούται, ένεκα τούτου με θάρρος πατριωτικόν προβάλλω την παραίτησίν μου· και άλλο δεν ζητώ δι' αμοιβήν των εκδουλεύσεών μου, ειμή να με συνοδεύση με εκατόν στρατιώτας εφωδιασμένους με τα αναγκαία εφόδια τους και εν τούτω να με επιτάξη δια να εκστρατεύσω όπου είναι η μεγαλύτερα ανάγκη της πατρίδος· και εγώ είμαι πρόθυμος να δουλεύσω και εις το εξής με περισσότερον πατριωτικόν ζήλον και προθυμίαν, ώστε και την Ιδίαν μου ζωήν να θυσιάσω δια την αγάπην της πατρίδος. Και ων βέβαιος ότι θέλει εισακουσθή ως ευπρόσδεκτος αύτη η αίτησίς μου, μένω με όλον το ανήκον σέβας και ευπείθειαν.
Εν Τριπολιτζά τη 14 Ιουνίου 1823
Ο υποκλινέστατος πατριώτης
Ηλίας Σαλαφατίνος».


Για αυτή του την πράξη ο υπουργός Πολέμου Χριστόφορος Περραιβός είπε στο Βουλευτικό : «…διότι πρώτος έδειξεν εν έργον, το αληθές έργον του Ενάρετου Πατριώτου, γενόμενος ανώτερος δόξης δια την δόξαν της Πατρίδος…».

β) την επιστροφή 2.000 γροσίων που του δόθηκαν στις 17 Ιουνίου 1823 με επιστολή :

«Προς το έξοχον Υπουργείον της Οικονομίας
Γνωστοποιείται το Υπουργείον τούτο ότι από τας δύο χιλιάδας γρόσια, τα οποία η Διοίκησις με επροσέφερε δι’ αμοιβήν εξόδων και εκδουλεύσεών μου, έλαβον μόνο τετρακόσια παρά του Υπουργού των Εσωτερικών, προς ον διευθύνθη η διαταγή της καταμετρήσεώς των. Τα δε λοιπά μένουν αμέτρητα. Αλλ’ επειδή και εγώ επαισθάνομαι ότι η ανάγκη της πατρίδος είναι ασυγκρίτως μεγαλυτέρα της εδικής μου, κρίνω οικειοθελώς ωφελιμωτέραν την καταμέτρησίν των εις το κοινόν ταμείον και ας φροντίση το Υπουργείον τούτο να τα περιλάβη. Και μένω.
1823, Ιουνίου 17,
εν Ναυπλίω ο ζηλωτής πατριώτης
Ηλίας Σαλαφατίνος».


Για την πράξη του αυτή έγραψε ο Σπύρος Μελάς : «…μονάχα ο Τσαλαφατίνος -φέρτε μου διαμάντια, να γράψω τ’ όνομά του- όταν του προσφέρουν δυο χιλιάδες γρόσα, δεν τα δέχεται:-είμαι φτωχός, λέει, αλλά το έθνος είναι ακόμα φτωχότερο...».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ :

-Πήρε μέρος στον ξεσηκωμό των Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη και ορκίστηκε μαζί με τον Ηλία Πετρ. Μαυρομιχάλη να μην ξυριστούν, να μην κόψουν τα μαλλιά τους και να μην επιστρέψουν στην Μάνη μέχρι να λευτερωθεί η Ελλάδα.

-Συμμετείχε στην κατάληψη της Καλαμάτας στις 22 Μαρτίου 1821 και στην δοξολογία της 23ης Μαρτίου 1821.

-Πήρε μέρος στην πολιορκία της Καρύταινας και στην μάχη του Αγίου Αθανασίου στις 28 Μαρτίου 1821.

-Στις 8 Απριλίου 1821 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης δέχτηκε να «παραχωρήσει» τον Ηλία Σαλαφατίνο στον Κανέλλο Δεληγιάννη προκειμένου να προχωρήσουν στην στρατολογία ανδρών από τα χωριά της Γορτυνίας.

-Επενέβη την κρίσιμη της μάχης και πολέμησε στην πρώτη νικηφόρα μάχη του Αγώνα, τη μάχη του Λεβιδίου στης 14 Απριλίου 1821.

-Λίγες αργότερα βρέθηκε στους Μύλους της Πιάνας και στην σύντομη μάχη με τους Τούρκους που πήγαν να αλέσουν.

-Οχυρώθηκε στο κάστρο του Άργους και καθυστέρησε τον Κεχαγιάμπεη να φθάσει στην Τριπολιτσά.

-Πολέμησε στην μάχη του Βαλτετσίου 12-13 Μαΐου 1821 και κράτησε τα πιο απομακρυσμένο ταμπούρι, αυτό του Κούκου, από τα πέντε συνολικά ταμπούρια που τα στελέχωναν Μανιάτες κυρίως, Αρκάδες και Μεσσήνιοι.

-Πολέμησε στη μάχη του Θάνα στις 5 Ιουνίου 1821, θέση έξω από τα τείχη της Τριπολιτσάς, στην οποίαν κινδύνεψε να συλληφθεί ο Γεώργιος-Μπεηζαντές Μαυρομιχάλης και στην οποίαν σκοτώθηκαν οι αδελφοί Μπούρα.

-Συμμετείχε στην εκστρατεία μοραΐτικων στρατευμάτων, με επικεφαλής τους Κυριακούλη και Ηλία Μαυρομιχάλη, Νικηταρά κ.α., προς την Ανατολική Ρούμελη τον Ιούνιο 1821, με σκοπό να εμποδιστούν οι πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνης που κατέρχονταν προς το νότο. Πολέμησε στις μάχες στο Κριεκούκι και στη Μονή Οσίου Μελετίου.

-Επέστρεψε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και μέσα από τις διηγήσεις του μαθαίνουμε πως :
α) ο μοναχός Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πήγε στην Τριπολιτσά απεσταλμένος του Πετρόμπεη και ως διαπραγματευτής της ανταλλαγής των Ελλήνων ομήρων με τους αιχμάλωτους Τούρκους από την κατάληψη της Καλαμάτας, εν γνώσει όλων των αρχηγών των ελληνικών στρατευμάτων.
β) ο Ηλίας Σαλαφατίνος ήταν ο πρώτος Έλληνας που μπήκε επίσημα στην Τριπολιτσά για να δει τον όμηρο Αναστάσιο Μαυρομιχάλη.
γ) ο Γεώργιος-Μπεηζαντές Μαυρομιχάλης μπήκε εκούσια στην Τριπολιτσά στην θέση του άρρωστου αδελφού του Αναστασίου. :o
δ) ο Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, ως όμηρος, έκανε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για την παράδοσή τους, μετά την αποτυχία του Γερασίμου, και πως
ε) ο Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, μετά την έξοδό του από την Τριπολιτσά, ζήτησε από τον πατέρα του Πετρόμπεη, την παραμονή της άλωσής της, την προστασία των Καϊμακάμη και Κεχαγιά μπέη.

-Μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, τοποθετήθηκε στο οχυρό Πεντεσκούφι, απέναντι από το φρούριο της Ακροκορίνθου, και με δύο κανόνια που του έδωσαν περιόρισε τις εξόδους των Τούρκων που πολιορκούντο.

-Συνοδεύοντας τους Κυριακούλη και Ηλία Μαυρομιχάλη πήγε στην Αθήνα για να συνεχίσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως.

-Στις αρχές του 1822 συνοδεύοντας τους Κυριακούλη και Ηλία Μαυρομιχάλη πήγε στα Στύρα Ευβοίας και πολέμησαν τον πασά της Καρύστου. Εκεί σκοτώθηκε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης στη μάχη του Κοκκινόμυλου και ο Σαλαφατίνος αργότερα μετακινήθηκε στην Λιβαδειά μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

-Τον Ιούνιο του 1822 βρέθηκε στα Δερβένια της Μεγαρίδος, όπου με λίγους Μανιάτες, αρκετούς Δερβενοχωρίτες και πολλούς Αρκάδες προσπαθούν να αμυνθούν και να εμποδίσουν την μετακίνηση της στρατιάς του Δράμαλη. Μετά την οπισθοχώρηση των Αρκάδων και των Δερβενοχωριτών έμεινε με 13 στρατιώτες του και ανέβηκε στην οχυρή θέση Μύγες, αλλά και από κει έφυγε επειδή δεν μπορούσε να αντιτάξει σθεναρή άμυνα.

-Επέστρεψε στην αργολική πεδιάδα, εκεί όπου οι Έλληνες έκαιγαν τα σπαρτά της και πήρε μέρος στη μάχη στο Κουτσοπόδι στις 11 Ιουλίου 1822.

-Αμέσως μετά κλείστηκε στη μονή Κατακεκρυμμένης με τον ψυχογιό του αλλά και για ασφάλεια μπήκε μέσα στο φρούριο του Άργους, με πολλούς Μανιάτες και Μοραΐτες καπεταναίους και στρατιώτες και αντιστάθηκε στις προφυλακές του Δράμαλη. Πολιορκήθηκαν όμως και καταφέρνουν οι περισσότεροι να απεγκλωβιστούν. Στις 20 Ιουλίου 1822 παίρνει μέρος στη μάχη των Αμπελιών του Άργους όπου τυχαία περιστατικά οδήγησαν στην ήττα το ελληνικό στράτευμα.

-Δεν πήρε μέρος στην μάχη στα Δερβενάκια διότι ήταν στο χωριό Κλένια και στις 4 Αυγούστου 1822 πήρε μέρος στη νικηφόρα μάχη με τους οπισθοχωρούντες Τούρκους.

-Στις 12 Σεπτεμβρίου 1822 πολέμησε με ενέδρα στη Δαλαμανάρα και στο Κούτζι τους εξελθόντες από το Ναύπλιο Τούρκους.

-Συνόδευσε τον Πετρόμπεη, με ελάχιστους Μανιάτες, στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και συμμετείχε στην άμυνά του από την συντονισμένη επίθεση των Τούρκων το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων το Δεκέμβριο 1822. Λίγες μέρες αργότερα αποβιβάστηκε μαζί με πολλούς άλλους στο Δραγαμέστο και επέφεραν χτυπήματα στους εναπομείναντες Τούρκους της Κατοχής και την τελική στην προσπάθειά τους να διαβούν τον ποταμό Αχελώο. Επέστρεψε στην Πελοπόννησο τον Φεβρουάριο και στην διάρκεια του Α΄ Εμφυλίου ακολούθησε πιστά την πολιτική του Πετρόμπεη.

-Βρέθηκε στην πολιορκία της Κορώνης στις αρχές του 1824 και παρακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψής της, σε έφοδο κατά την οποίαν σκοτώθηκε ο ψυχογιός του.

-Στην διάρκεια της Β΄ φάσης του Εμφυλίου βρέθηκε, όπως πάντα, στο πλευρό του Πετρόμπεη ο οποίος είχε συμμαχήσει με τους Υδραίους. Ο Σαλαφατίνος συμμετείχε σε πολλά επεισόδια και πάντα προσπαθούσε να μην βλάψει τους αντίθετους Έλληνες.

-Στα χρόνια του Ιμπραήμ βρίσκεται στο Μανιάκι τον Μάιο 1825 και συμβουλεύει τον Παπαφλέσσα να οχυρωθούν στην αμυντική θέση Αγιά, αλλά όταν αυτός επιλέγει άλλη θέση της περιοχής, στο Μανιάκι, ο Σαλαφατίνος και άλλοι Μανιάτες ακροβολίζονται και σώνονται από την ολική καταστροφή. Μετά την ήττα των Ελλήνων προσπάθησε να στηρίξει τους άμαχους των γύρω χωριών στην απομάκρυνσή τους.

-Μετά την μάχη έρχεται στην Καλαμάτα και βλέπει με λύπη, που εκφράζει σε επιστολή του, τους Έλληνες να υποχωρούν άτακτα μπροστά στην ορμή του αιγυπτιακού στρατού.

-Συμμετείχε στην μάχη της Δραμπάλας, στη νότια Αρκαδία, προσπαθώντας με πολλούς Έλληνες να σταματήσουν τον Ιμπραήμ και το στράτευμά του να μετακινηθούν προς το κέντρο του Μοριά. Η ατυχής κατάληξη της μάχης τον απογοήτευσε και επέστρεψε στο Άργος.

-Στην μάχη της Βέργας και του Διρού τον Ιούνιο 1826 δεν πήρε μέρος, όμως 3 ημέρες μετά την συντριβή του αιγυπτιακού στρατού μεταφέρει με πλοίο προμήθειες σε τροφές και πολεμοφόδια, με συνεχείς αποστολές Ναύπλιο-Καλαμάτα.

-Πολέμησε στη νικηφόρα μάχη του Πολυάραβου τον Αύγουστο 1826.

-Συναντάται πληρεξούσιος σε δύο Εθνικές Συνελεύσεις, στην Γ΄ της Τροιζήνος τον Μάιο 1827 και στην Ε΄ του Άργους 1831-1832.

-Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1843 με προσεκτικό χειρισμό απέτρεψε πιθανά έκτροπα από την κινητοποίηση του στρατού, με αφορμή την δήθεν έκρυθμη κατάσταση σε βαθμό αντεπανάστασης που διέδιδε ευρύτατα ο Μακρυγιάννης και οφειλόταν σε προσωπικές του αντιδικίες..

-Τον Μάιο 1848, σε ηλικία 73 ετών, βρέθηκε καθ’ οδόν προς την Υπάτη, σύμφωνα με το ημερολόγιο της Μεγάλης Κυρίας της τιμής της βασίλισσας Αμαλίας κυρίας Πλυσκώ, «Την 19η πέρασαν από εδώ 300 Μανιάτες που κατευθύνονταν προς τα σύνορα. Μαζί τους ήταν και ο γέρο Τσαλαφατίνος…», προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Ρουμελιωτών.

-Στα ελεύθερα του Βασιλείου χρόνια παρέμεινε πιστός φίλος των Μαυρομιχαλαίων και ζούσε μόνιμα στην Αθήνα στο σπίτι του Αναστάση Μαυρομιχάλη.

-Ενεπλάκη με αντιπαραθέσεις με τα γραφόμενα σε Ιστορίες και Απομνημονεύματα και το 1853 «εξέδωσε» φυλλάδιο με διορθώσεις στα Απομνημονεύματα του Νικ. Σπηλιάδη, ενώ κάποια σχετικά κείμενά του έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Ρήγα Παλαμάδη και Λυκούργο Κρεστενίτη, οι οποίοι βρίσκονταν στον περίγυρο των Μαυρομιχαλαίων.

-Ο πρώτος που έγραψε για τον Σαλαφατίνο ήταν ο Γάλλος δημοσιογράφος Αύγουστος Φάμπρ, ο οποίος βρέθηκε στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι το 1822, πήρε πληροφορίες από τον Πετρόμπεη, και το 1827 σε σχετική έκδοση «Η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου» αφιέρωσε τρεις σελίδες σε αυτόν.

-Ο δεύτερος που ασχολήθηκε με τον Ηλία Σαλαφατίνο ήταν ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης της Βουλής Σταύρος Σκοπετέας, ο οποίος το 1954 σε ιστορικό του σημείωμα με τίτλο «Ηλίας Σαλαφατίνος. Ο λησμονημένος ήρωας του ‘21» αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και στις πράξεις του.

-Απέκτησε ένα παιδί τον Ματθαίο ο οποίος εργάστηκε ο Συμβολαιογραφών Ειρηνοδίκης. Αυτός απέκτησε δύο γιούς, τον Ηλία που πέθανε μικρός και είχε ένα κορίτσι την Σταυρούλα και τον Χρήστο από την γενιά του οποίου κατάγονται όλοι όσοι σήμερα φέρουν το επώνυμο Σαλαφατίνος ή Salafatinos.

-Αδελφός του ήταν ο Ιωάννης Κατσανός (παρωνύμιο πιθανότατα και αυτό το επώνυμο), σπουδαίο παλικάρι του Απελευθερωτικού αγώνα.

-Απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου 1858 σε ηλικία 83 ετών περίπου, την επόμενη μέρα η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ναό της Αγίας Ειρήνης Αθηνών και τον επικήδειο εκφώνησε ο καθ. Θεολογίας Κωνσταντίνος Κοντογόνης παρουσία όλης της οικογένειας Μαυρομιχάλη και πολλών επιζώντων αγωνιστών, ενώ πολλές εφημερίδες της εποχής έγραψαν νεκρολογίες επαινώντας, την γενναιότητα, τον πατριωτισμό του, την ανιδιοτέλεια και την έξαρση υπεράνω των παθών που επέδειξε σε όλη την διάρκεια της ζωής του.-

Εικόνα
Μπροστά στην προτομή του Ηλία Σαλαφατίνου στο Οίτυλο.
Οι απόγονοι Τίνα και Ελένη θυγατέρες του Δημητρίου Σαλαφατίνου σε προσκυνηματική επίσκεψη στο Οίτυλο την 25/4/2012.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών