EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑16 Μάιος 2021, 20:32
O αντισημιτισμος στην Ελλάδα πρέπει να καταπολεμηθεί. Να μην ξαναδούμε χιτλερικής έμπνευσης ιδεολογίες στη βασανισμένη μας ήπειρο

Speaking of which τη Μεγάλη Παρασκευή για πρώτη φορά όταν μπήκε το Η Ζωή Εν Τάφω πάτησα τα lyrics στο κινητό. Πάντα ένιωθα μια κατάνυξη για τα τροπάρια εκείνης της ημέρας αν και αντίχριστος, μου έκανε εντύπωση ότι κυριαρχεί το πένθος και η κατάνυξη αντίθετα με τα "θα κατακτήσουμε τον κόσμο" και "θάνατος στους άπιστους" άλλων θρησκειών. Διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι έχει δεκάδες στροφές και πηδάνε τις πιο πολλές, αλλά σε κάποια φάση πέφτει το μάτι μου τα παραλειπόμενα και σταμάτησα να προσέχω την τηλεόραση:
Μιαιφόνον έθνος,
αλαζών Ισραήλ,
τι παθών τον Βαραββάν ηλευθέρωσας;
τον Σωτήρα δε παρέδωκας σταυρώ;
και λίγο παρακάτω
Φθονερέ, ελάστορ,
φόνου πλήρης λαέ,
καν σινδόνας και αυτό το σουδάριον
ουκ αισχύνη, αναστάντος του Χριστού!
Μετά λέω εντάξει τα έχουμε πάρει που κατεβάζουν το Χριστό στο χώμα αλλά το "Ω Γλυκύ Μου Έαρ", το αριστούργημα που πενθεί η ίδια του η μανούλα τουλάχιστον είναι πιο γούτσου. Κι όμως:
...
Κατά τον Σολομώντα
Βόθρος βαθύς το στόμα
Εβραίων παρανόμων
Εβραίων παρανόμων
εν σκόλιαις πορείες
τρίβολοι και παγίδες
Τελευταία μου ελπίδα το Άξιον Εστί. Εντάξει του πούστη σκέφτομαι κοτζάμου Νόμπελ, Ελλαδίτσα, Ελύτης, το ωραίον άθλημα του κατ' αλήθειαν βίου. Κι όμως:
Ἀραβιανόν,
σκολιώτατον γένος Ἑβραίων,
ἔγνως τὴν ἀνέγερσιν τοῦ ναοῦ·
διά τι κατέκρινας τὸν Χριστόν;
Για το σκολιώτατον και το σκόλιαις υποψιαζόμουν ότι έχει σχέση ή με το σκουλήκι ή με τη σκολίωση, αλλά σίγουρα δε σήμαινε "είστε και γαμώ τα άτομα". Πήρα το μεγάλο authority που είναι η μαμά μου και μου εξήγησε ότι σκολιόν σημαίνει διεστραμμένο, έκτρωμα.
Αυτά στους τρεις πιο υπέροχους και κατανυκτικούς ύμνους της ελληνορθοδοξίας, στην πιο κατανυκτική και χαμηλών τόνων στιγμή του ημερολογίου.
Ε εκεί είπα άντε και γαμηθείτε σκουπίδια όλοι σας.