Beria έγραψε: ↑09 Αύγ 2021, 09:58
Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑09 Αύγ 2021, 09:39
Skiouros έγραψε: ↑09 Αύγ 2021, 08:10
Αν δεν είχε συμβεί η τραγωδία στο Μάτι και δεν την είχε κάνει σημαία η ΝΔ ως αντιπολίτευση η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια από τον κρατικό μηχανισμό θα ήταν πολύ διαφορετική. Για να αποφύγει ο Μητσοτάκης το βίωμα ενός μακάβριου πολιτικού καρματος έδωσε εντολη για τις εκκενώσεις. Η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποφασίστηκε με κριτήριο το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης και όχι με γνώμονα τι επιτάσσει η κατάσταση. Για όποιον δε το κατάλαβε (ευτυχώς είναι λίγοι πλέον) καηκε η μισή Ελλαδα και χιλιάδες άνθρωποι καταστράφηκαν για προεκλογικούς λογους του Μητσοτάκη.
Μαλακιες γραφεις. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής το είπε ξεκάθαρα (το ανέβασα εχθές): θεώρησε την πυρκαγιά της Αθήνας πιο σημαντική. Όποτε όταν έστειλαν ενισχύσεις (;) στην Εύβοια ήταν ήδη γης μαδιάμ.
Νομίζω ότι το ίδιο συνέβη και με την πυρκαγιά της Ηλείας.
Ξεκίνησε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη σε μικρό μέτωπο και όσο επιχειρούσαν εκεί άρχισε να χάνεται η μάχη στην Ηλεία. Επειδή οι μνήμες από την καταστροφής του 2007 είναι νωπές έστειλαν τα πτητικά εκεί.
Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη εξελίχθηκε άσχημα άφησαν την Ηλεία και ξαναπροσηλωθηκαν στην Αττική.
Και ταυτόχρονα άνοιξε το μέτωπο στην Εύβοια.
Αυτές οι αμφιταλαντεύσεις οδήγησαν σε αποτυχία σε κάθε μέτωπο.
Στην Ηλεία, όταν έπιασαν οι φωτιές στα πέριξ της Αρχ Ολυμπίας χωριά (Μιράκα, Πελόπιο κ.α) δεν υπήρχαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η Π.Υ του Πύργου είχε μονάδες για ασφάλεια στην αχαϊα που καιγόταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η φωτιά στην έυβοια είχε ξεκινήσει πρίν αυτής στο πελόπιο.
Οταν η φωτιά άρχισε να κινείται πιο απειλιτικά προς Αρχ.Ολυμπία και κατέβηκε αρον αρον ο σώγαμπρος (χωρις το σουτιέν) και η μενδώνη, το έκαναν όχι τόσο για τα του 2007 αλλά τόσο διότι ο κίνδυνος για το αρχαιολογικό μουσείο ήταν πραγματικός όσο και γιατί η μαλάκω είχε αφήσει τις μηκύνες πέρσι να
αρπάξουν λίγο, και να "μουντζουρωθούν οι πέτρες". Προσθέσε και το γεγονός οτι βρισκόμασταν ακόμα εν μέσω Ολ.Αγώνων και θα έπεφτε ανεπανάληπτο κράξιμο αν επαναλαμβάνονταν τα περσινά.
Δεν έχω ακριβή εικόνα για το πόσα εναέρια ήταν ενεργοποιημένα στην Αρχ. Ολυμπία. Σίγουρα 2 Kαναντέρ την πρώτη μέρα + πόσα(δεν ξέρω) ελικόπτερα (έρικσον) τα οποία ανεφοδιάζονταν από τον Αλφειό που περνά δίπλα σχεδόν από τον αρχαιολογικό.
Την επόμενη μέρα, έβαλε και κάποιο πασοκοσκουπίδι απ το λαμπέτι (Πύργος) έβαλε φωτιά που επεκτάθηκε προς Κολίρι κρεμαστή κλπ, και τα εναέρια διασπάστηκαν ακόμα περισσότερο. 2 έρικσον ακόμα ένα (νομίζω αιγυπτιακό ρωσικής κατασκευής με κουβά που γέμιζε από θάλασσα) και εκ περιτροπής ρίψεις από δύο καναντέρ και 1-2 pzlοειδή.